ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Post-Spectacular Office: To δημιουργικό γραφείο πίσω από βραβευμένα, στέρεα και δυνατά concepts

Post-Spectacular Office: Σχολαστική παραδοξότητα Facebook Twitter
Aluminco for Architects. Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας για τη νέα πλατφόρμα επικοινωνίας της Aluminco με τον κόσμο της αρχιτεκτονικής.
0

Οι Post-Spectacular Office είναι μια δημιουργική ομάδα που σχηματίστηκε το 2017. Με κοινές σπουδές στην αρχιτεκτονική, στη μουσειολογία, στον εκθεσιακό σχεδιασμό και στην επιμέλεια εκθέσεων συνθέσαμε μια διεπιστημονική ομάδα που δημιουργεί αφηγήματα μέσα από τα εργαλεία της αρχιτεκτονικής, της γραφιστικής, του σχεδιασμού μουσείων και εκθέσεων, του σχεδιασμού εσωτερικών χώρων και αντικειμένων. Βασιζόμαστε στην έρευνα, αναδεικνύοντας τα πολιτισμικά συγκείμενα που συνοδεύουν κάθε έργο με στόχο τον πολιτιστικό τους αντίκτυπο στον κόσμο. Το όνομα Post-Spectacular Office αποτελεί παράφραση του post-spectacular exhibition, ενός θεωρητικού κινήματος από τον χώρο του εκθεσιακού σχεδιασμού που έθεσε το περιεχόμενο και την αφήγηση στον πυρήνα της σχεδιαστικής διαδικασίας και συνάντησε τον Ντεμπόρ και την Καταστασιακή Διεθνή.

Η φράση «more than one thing» εκφράζει τη βασική δομή και φιλοσοφία του στούντιο, επιδιώκοντας διαρκώς να την ενισχύουμε και να την επεκτείνουμε μέσα από το πρίσμα της πολλαπλότητας, του τώρα και της σχολαστικής παραδοξότητας. Η αρχιτεκτονική, η γραφιστική, ο εκθεσιακός σχεδιασμός και ο σχεδιασμός αντικειμένων είναι οι δορυφόροι ανάμεσα στους οποίους κινούμαστε δημιουργικά. Αναζητούμε μια συνολική προσέγγιση που προκύπτει από την επινόηση όλων των επιμέρους τμημάτων ενός έργου, από την οπτική του ταυτότητα μέχρι τη σύλληψη της χωρικής του εμπειρίας και των αντικειμένων του μέσα από ένα ενιαίο αφηγηματικό νήμα. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε στέρεα και δυνατά concepts που συνδέουν όλους αυτούς τους δορυφόρους. Αυτή η μετάβαση από τη μια δημιουργική κλίμακα στην άλλη αλλά και η αλλαγή του πλαισίου και των εννοιών μάς κρατάει διαρκώς σε ρυθμούς εξερεύνησης.

Η φράση «more than one thing» εκφράζει τη βασική δομή και φιλοσοφία του στούντιο, επιδιώκοντας διαρκώς να την ενισχύουμε και να την επεκτείνουμε μέσα από το πρίσμα της πολλαπλότητας, του τώρα και της σχολαστικής παραδοξότητας. 

Πιστεύοντας ότι ο σχεδιασμός είναι μια διεπιστημονική διαδικασία και έχοντας εκπαιδευτεί ως αρχιτέκτονες, μάθαμε να εργαζόμαστε σε ομάδες. Επομένως η συνεργατική, ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού είναι βαθιά ριζωμένη στην πρακτική μας. Μέσα από αυτό το πρίσμα προσπαθούμε να επεκτείνουμε αυτήν τη δυναμική συνθέτοντας σχήματα με συναδέλφους αρχιτέκτονες, γραφίστες, καλλιτέχνες, φωτογράφους, μουσειολόγους, τυπογράφους, κατασκευαστές, επιμελητές, κειμενογράφους, αρχαιολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες. 

Post-Spectacular Office: Σχολαστική παραδοξότητα Facebook Twitter
Από αριστερά προς τα δεξιά: Δημήτρης Λελάκης, Στέργιος Γαλίκας, Ολυμπία Κοκκορού, Έλλη Χρηστάκη, Μαρίζα Τσάκωνα, Juan Solano, Εβελίνα Γαραντζιώτη.

Η επίγνωση ότι η έμπνευση και οι αναφορές μας μπορούν να προέρχονται από πολλά και απροσδόκητα πεδία και η πεποίθησή μας ότι όσο διευρύνονται αυτά τα πεδία τόσο περισσότερες συνδέσεις μπορούν να προκύψουν μέσα στη δουλειά μας, μας κάνει να προσπαθούμε διαρκώς να είμαστε σε τροχιά αναζήτησης. Οι αναφορές μας αλλάζουν συνεχώς και ποικίλλουν. Πάντα βιαζόμαστε να ανακαλύψουμε ή να εφεύρουμε την επόμενη εμμονή μας, να αναστοχαστούμε το παρελθόν και να επανεξετάσουμε το παρόν, να βρούμε καινούργιους ανθρώπους και πράγματα να θαυμάσουμε, έργα τέχνης και ιδέες να μας συγκλονίσουν, έχοντας πάντα μια βαθιά σχέση με τις προσωπικές μας αφετηρίες.

Μας αρέσει να συμμετέχουμε σε ένα ευρύ φάσμα έργων και να συνδέουμε τα κοινά σημεία αναφοράς τους. Μας αρέσει όταν την ίδια μέρα πρέπει να ασχοληθούμε με τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες μιας χειροποίητης καρέκλας, να βρούμε την ακριβή θέση ενός νεολιθικού αντικειμένου στην προθήκη ενός μουσείου και ταυτόχρονα να συζητήσουμε την οπτική ταυτότητα ενός μεγάλου οργανισμού.

Μέσα από αυτή την πρακτική αναδιαμορφώνουμε διαρκώς τις απόψεις μας για τον κόσμο του σχεδιασμού και προσπαθούμε συνεχώς να κατανοήσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία που συνθέτουν τη δική μας προσέγγιση. Αναζητούμε διαρκώς θεωρητικά σχήματα που μπορούν να εκφράσουν τη δουλειά μας, λαμβάνοντας υπόψη τη μεθοδολογία μας, την εργασιακή μας ηθική, τον τρόπο που μιλάμε για τη δουλειά μας, σκεπτόμενοι τη σημασία αλλά και την επιπολαιότητα αυτού που κάνουμε. 

Κάτι που λέμε πάντα είναι ότι θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, να μην κάνουμε μεγάλες σχεδιαστικές δηλώσεις αλλά επίμονες χειρονομίες.

Post-Spectacular Office: Σχολαστική παραδοξότητα Facebook Twitter
Archisearch the Paper Edition. Σχεδιασμός περιοδικής έκδοσης για την Design Ambassador και την ηλεκτρονική πλατφόρμα archisearch.gr. Βραβείο Red dot: Best of the Best

Αρχιτεκτονική

Τι γίνεται όταν τα αρχιτεκτονικά έργα δεν μοιάζουν ακριβώς με τέτοια, παρ’ όλα αυτά στηρίζονται σε τυπική, ορθολογική αρχιτεκτονική σκέψη; Αυτά που έχουν αποτυπωθεί ως σημαντικά για εμάς στη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού είναι όσα βρίσκουμε μέσα σε αυτήν, π.χ. ο προσδιορισμός των συστατικών ενός χώρου και αντικειμένου, η δοκιμή της ματιάς μας και η ανάπτυξη συστημάτων μελέτης αυτής. Μας ενδιαφέρουν ο ρυθμός της κυκλικής δημιουργίας, τα μοτίβα που ορίζουν το σχεδιαστικό concept και η αναζήτηση μέσων μορφοποίησης της αίσθησης και της ύπαρξης των πραγμάτων γύρω μας. Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε μια καθημερινότητα με εναλλαγές στον σχεδιασμένο χώρο και μας απασχολούν έννοιες όπως το ημιέτοιμο και το κοινότοπο στην αρχιτεκτονική, ανοίγοντας τον δρόμο προς έναν πολυμορφισμό που εισάγει στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τη γραφιστική, τη φωτογραφία, τη γραφή και την τέχνη.

Post-Spectacular Office: Σχολαστική παραδοξότητα Facebook Twitter
Κατάστημα οπτικών στη Θεσσαλονίκη. Σχεδιασμός εσωτερικού χώρου.
Post-Spectacular Office: Σχολαστική παραδοξότητα Facebook Twitter
Studio life, Μπαλταδώρου 11.

Γραφιστική

Αν και το πεδίο της γραφιστικής και της οπτικής επικοινωνίας μοιάζει αρκετά αυτοαναφορικό, για εμάς αποτελεί έναν υβριδικό τόπο πειραματισμών μέσα από τον οποίο ανιχνεύουμε πολλές από τις επιμέρους δημιουργικές ανησυχίες μας. Και με αυτή την έννοια μοιάζει να στέκεται ως η αιχμηρή μας απόληξη ανάμεσα στα υπόλοιπα πεδία δράσης μας. Εδώ συγκλείνουν τα ενδιαφέροντά μας για την τυπογραφία, τη φωτογραφία, τη μόδα, τον κόσμο των περιοδικών και των εκδόσεων. Ταυτόχρονα βρίσκουν εφαρμογή πολλές έννοιες και στοιχεία από τον κόσμο της αρχιτεκτονικής, όπως η υλικότητα, η κλίμακα, το χειροποίητο. Εδώ η έννοια της αφήγησης λειτουργεί καταλυτικά στον τρόπο με τον οποίο καθορίζει τον σχεδιασμό ενός εντύπου, μιας έκδοσης αλλά και ενός ολόκληρου συστήματος οπτικών στοιχείων που συνθέτουν την οπτική ταυτότητα ενός φορέα ή μιας εταιρείας.

Post-Spectacular Office: Σχολαστική παραδοξότητα Facebook Twitter
Pelosof bar-restaurant, Θεσσαλονίκη. Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης
Post-Spectacular Office: Σχολαστική παραδοξότητα Facebook Twitter
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας για την περίοδο 2018-2022. Φωτογραφία: Δημήτρης Πάρθυμος

Εκθέσεις

Στο πεδίο του εκθεσιακού σχεδιασμού ελέγχονται και επαληθεύονται όλες οι θεωρητικές και πρακτικές διερευνήσεις μας. Αν τα πεδία της αρχιτεκτονικής και της γραφιστικής μπορούν να θεωρηθούν πόλοι πραγμάτων απ’ όπου ξεκινάνε και ολοκληρώνονται οι ιδέες, ο εκθεσιακός σχεδιασμός γίνεται πολύ συχνά η ενδιάμεση πίστα ανάπτυξης πραγμάτων που τροφοδοτούν όλες τις διαδικασίες σχεδιασμού. Ο πλούτος νοημάτων που συγκεντρώνεται στην επιμέλεια και τον σχεδιασμό εκθέσεων δομεί τις μεθοδολογίες μας και παράγει «μανιφέστα»-εγχειρίδια προσέγγισής όσων σχεδιάζουμε. Η προσέγγιση αυτή συχνά αφορά τη μέτρηση της έντασης μεταξύ μιας ιδέας και της υλικής εφαρμογής της, που λειτουργεί ως καταλύτης για το σύνολο των έργων.

Post-Spectacular Office: Σχολαστική παραδοξότητα Facebook Twitter
Pelosof bar-restaurant στη Θεσσαλονίκη. Σχεδιασμός εσωτερικού χώρου.

Εργαλεία

Η στιγμή που δημιουργούμε τη δική μας γλώσσα σε υλικό, μορφή και τεχνική είναι για εμάς από τις πιο σημαντικές. Η δημιουργία λειτουργικών και γλυπτικών αντικειμένων ορισμένης παραγωγής, ο σχεδιασμός γραμματοσειρών και η συνολική επιμέλεια της ατμόσφαιρας όλων των πραγμάτων που σχεδιάζουμε είναι οι καθημερινοί μας στόχοι και τα εργαλεία μας. Αυτά προσδιορίζουν την ενιαία τελική υφή όλων των έργων. Η δεξιοτεχνία σε συνδυασμό με τις βιομηχανικές τεχνικές είναι πάντα πηγή έμπνευσης, όπως και η αφοσίωση που χρειάζεται κάθε υλικό για να μπορέσει να υπάρξει στην καλύτερη μορφή του. Είναι κατευθύνσεις που ξεκινάνε από τη μακροχρόνια επιθυμία να προσεγγίσουμε τις προσωπικές μας πρακτικές στον σχεδιασμό. 

Post-Spectacular Office: Σχολαστική παραδοξότητα Facebook Twitter
Pelosof bar-restaurant, Θεσσαλονίκη. Σχεδιασμός εσωτερικού χώρου.
Post-Spectacular Office: Σχολαστική παραδοξότητα Facebook Twitter
Knauf World Monograph. Ειδική έκδοση της Κnauf Greece για τα 30 χρόνια παρουσίας σε Ελλάδα και Κύπρο.

Από την ειδική έκδοση ADM/ LiFO x Design Ambassador/ Archisearch

Το νέο τεύχος της LiFO με το Architecture Design Map: Ειδική έκδοση Θεσσαλονίκη δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.


 



 

Design
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ