Explainer: Τελικά, έγινε διαδήλωση (!) για τον Andrew Tate στην Αθήνα;

Explainer: Τελικά, έγινε διαδήλωση (!) για τον Andrew Tate στην Αθήνα; Facebook Twitter
Παρόμοιες προτροπές έδινε και ο Tate μέσα από τα χιλιάδες βίντεό του για την προώθηση της πλατφόρμας-απάτης που είχε δημιουργήσει, το Hustler’s University. Πώς να γίνεις άντρας - πώς να «χτίσεις» σώμα - πώς να βρεις γυναίκα - πώς να βγάλεις λεφτά.
0

— Όντως έγινε πορεία υπέρ του Andrew Tate στην Αθήνα ή μιλάμε για deep fake;

Αρχικά, η πορεία παρουσιάστηκε ως τρολάρισμα, κυρίως γιατί κάποιοι είχαν φροντίσει να κάνουν compilation videos στο TikTok που έδειχναν από τη μία τη συγκεκριμένη διαδήλωση και από την άλλη παλαιότερη επίσκεψη του –κατηγορούμενου για βιασμό και trafficking– Andrew Tate σε αθηναϊκό κλαμπ. Εκεί δημιουργήθηκε μία σύγχυση αναφορικά με τη γνησιότητα των βίντεο από την πορεία νεαρών ανδρών στην Ερμού, ωστόσο, πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι, ναι, όντως συνέβη κάτι τέτοιο στην Αθήνα, το απόγευμα της Κυριακής. Υπάρχουν άλλωστε σχετικά βίντεο με το hashtag #FreeTopG #Athens και άλλες τόσες οργισμένες αναφορές στο Twitter, για το πώς μερικά παιδιά, κυρίως αγόρια, βρέθηκαν να άγονται και να φέρονται από το κάλεσμα κάποιου και να βγάζουν άναρθρες κραυγές κατά μήκος της Ερμού, κραδαίνοντας φωτογραφίες του Tate.

— Μάλιστα. Για τι όγκο... διαδηλωτών μιλάμε;
Απ’ ό,τι φαίνεται στα διάφορα reels στα social media για περίπου 100 άτομα, μεταξύ των οποίων και νεαροί που μάλλον είναι ανήλικοι, ωστόσο, ο «διοργανωτής» του καλέσματος στην πορεία στήριξης για τον βιαστή και απατεώνα Tate κάνει λόγο –σε δικό του ξεχωριστό βίντεο ευχαριστιών... ανταπόκρισης στο κάλεσμα– για περίπου 500 με 600 άτομα...

— Υπάρχει, δηλαδή, διοργανωτής;
Ναι. Δηλώνει οικονομολόγος / επιχειρηματίας / σύμβουλος οικονομικών θεμάτων και διατηρεί κανάλι στο YouTube στο οποίο δίνει συμβουλές για τέτοια θέματα. Πριν από την πορεία στήριξης στον Tate, είχε δημιουργήσει και βίντεο για το «dress code» της πορείας με τίτλο «Dress Code στην πορεία για τον Αντρέα» (sic). Εκεί ακούγεται η συμβουλή «ντυθείτε, φίλοι μου, σαν να είστε επιχειρηματίες και όχι χούλιγκαν ομάδας».

— Πορεία για τον... Αντρέα;!
Ναι, ο διοργανωτής επιμένει ότι του ρίχνουν τα προφίλ, όταν μιλά υπέρ του Tate, οπότε έκανε το Andrew «Αντρέας» για να ξεγελάσει, όπως λέει, τον αλγόριθμο και να ακουστεί το κάλεσμά του.

Το γεγονός ότι ένα σεβαστό κομμάτι της κοινωνίας δεν κατανοεί τι συμβαίνει με την κουλτούρα του βιασμού (και τις γυναικοκτονίες) στο ελληνικό έδαφος και ότι όλο αυτό «ντύνεται» με αμπαλάζ επιτυχίας στην επιχειρηματικότητα είναι ίσως αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να μας προβληματίζει. Το να αντιμετωπίζουμε τέτοια «κινήματα» ως γραφικά, απλώς μετά από λίγο καιρό γιγαντώνει το πρόβλημα – και τις τοξικές προεκτάσεις του.

— Υπάρχει κάτι κακό μέχρι εδώ;
Πέρα από το θλιβερό θέαμα νεαρών και ανήλικων αγοριών να διαδηλώνουν υπέρ ενός βιαστή και απατεώνα; Η ερώτηση εδώ είναι αν συνέβη κάτι έκνομο; Λογικά, για όλες τις υπαίθριες συναθροίσεις ισχύει και εδώ ό,τι προβλέπει ο (πολυσυζητημένος) Νόμος 4703 για τις διαδηλώσεις.

— Τι προβλέπει;
Υποχρέωση έγκαιρης γνωστοποίησης της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή από τον οργανωτή της και επίσης έγγραφη γνωστοποίηση του αιτήματος και έγκυρη υποβολή του πριν από τη διενέργεια της συνάθροισης (μεταξύ άλλων).

— Λέμε ότι δεν ίσχυσε κάτι τέτοιο εδώ;
Λέμε ότι δεν είναι δυνατόν από την Κυριακή να υπάρχει αμφιβολία για το αν όντως έλαβε χώρα μία τέτοια «πορεία» στην Αθήνα και να μην υπάρχει σχετική ενημέρωση, παρά να αποδίδεται το γεγονός σε «τρολιά» ή σε deep fake. Σε κάθε περίπτωση θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν οι αστυνομικές αρχές γνώριζαν κάτι για το θέμα, καθώς από τα διάφορα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα social media φαίνεται να γίνεται και χρήση καπνογόνων. 

— Υπήρξε και σχετική... ομιλία πριν από την πορεία συμπαράστασης στον Tate;
Ναι. Με φόντο την Καπνικαρέα και συμβουλές για το πώς να γίνουν εκατομμυριούχοι οι παριστάμενοι και να γράψουν το δικό τους success story στην επιχειρηματική ζωή (του τόπου ή άλλου), λογικά στα κακουργηματικά πρότυπα του «influencer» Tate.

— Ένα απόσπασμα από αυτή την ομιλία;
«Κάντε γυμναστική! (χειροκροτήματα). Φάτε υγιεινά! (ιαχές...). Βγάλτε λεφτά! (χειροκροτήματα). Κάντε φίλους! (ιαχές). Να τα έχετε καλά και με άντρες και με γυναίκες (αποδοκιμασίες και γιούχα). Αυτά είχα να πω, πάμε πίσω στο Σύνταγμα!».

— Υπάρχει κάτι κακό σε αυτές τις προτροπές;
Φαινομενικά, απολύτως τίποτα. Ωστόσο, ποιος κάνει αυτές τις προτροπές; Κατεβαίνει ο συγκεκριμένος στην πολιτική; Έχει κάποιου είδους δραστηριότητα που δικαιολογεί τέτοιες ομιλίες και καλέσματα (και) προς ανήλικους; Και κυρίως: παρόμοιες προτροπές έδινε και ο Tate μέσα από τα χιλιάδες βίντεό του για την προώθηση της πλατφόρμας-απάτης που είχε δημιουργήσει, το Hustler’s University. Πώς να γίνεις άντρας - πώς να «χτίσεις» σώμα - πώς να βρεις γυναίκα - πώς να βγάλεις λεφτά. Φυσικά, εκείνο που δεν εξηγούσε με τόση προθυμία είναι το πώς μέσω πυραμιδικού συστήματος πλούτιζε εις βάρος άλλων, όπως φυσικά δεν εξηγούσε πολλά και για τις εξέχουσες μπίζνες του με bitcoins και dropshipping, ζητήματα πάνω στα οποία εμφανίζεται ως εξπέρ και ο Έλληνας υποστηρικτής του.

— Μήπως είμαστε υπερβολικοί και ασχολούμαστε με κάτι αμελητέο ή και γραφικό;
Δεδομένου ότι και ο συγκεκριμένος –όπως και ο Tate– θεωρεί ότι είμαστε σε ανοιχτό πόλεμο με το... Matrix και χαρακτηρίζει «προσκυνημένους» όσους το υπηρετούν (επίσης, έχει κι άλλες ενδιαφέρουσες θεωρίες για τη ζωή, το χρήμα, τους ιούς κ.λπ), ναι, δημιουργείται ένα κάπως cult προφίλ. Επίσης, δημιουργείται και απογοήτευση και απορία για το ότι υπήρξε ανταπόκριση –έστω και μικρή– σε ένα «κάλεσμα», το οποίο υποστηρίζει την αποφυλάκιση ενός αλλοδαπού παραβατικού – βιαστή και διακινητή ανθρώπων. Αυτό κάπως θα έπρεπε να μας απασχολεί. Κυρίως, διότι ο συγκεκριμένος «δεσμεύεται» από τα social media για ανάλογες κινήσεις στο μέλλον.

— Όνομα δεν έχει;
Φυσικά και έχει. Ωστόσο, εδώ το θέμα μας είναι ο αντίκτυπος του καλέσματος και όχι η εξυπηρέτηση του βασικού στόχου του «επιχειρηματία» που δεν είναι ούτε η ιδεολογία ούτε κάποιο υψηλό ιδανικό, αλλά η άγρα likes και followers και η επέκταση της data base των προφίλ του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αν και κάτι μας λέει ότι οι αγωνίες αθώωσης ενός βιαστή θα κάνουν αρκετούς –με τις ίδιες ανησυχίες– να τον αναζητήσουν, χωρίς να χρειαστούν καν ονοματεπώνυμο.

— Υπήρξαν αντιδράσεις για ό,τι συνέβη στο Σύνταγμα την Κυριακή;
Υπήρξαν σχόλια για τους «Έλληνες μισογύνηδες υπέρ του Tate» από διάφορους –και ξένους– λογαριασμούς τόσο στο TikTok όσο και στο Instagram, γράφτηκαν και κάποια μικρά άρθρα στον ξένο Τύπο για «νεαρούς υμνητές του βιαστή Tate» και υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις δασκάλων, αλλά και γονιών για κάτι που μοιάζει σαν ανερχόμενο κίνημα incels στη χώρα, αλλά μέχρι εκεί.

— Πάντως, δεν είναι απογοητευτική η επίδραση τέτοιων προτύπων σε νεαρής ηλικίας άτομα και κυρίως σε άνδρες;
Εδώ η λέξη απογοήτευση δεν λέει πολλά. Το γεγονός ότι ένα σεβαστό κομμάτι της κοινωνίας δεν κατανοεί τι συμβαίνει με την κουλτούρα του βιασμού (και τις γυναικοκτονίες) στο ελληνικό έδαφος και ότι όλο αυτό «ντύνεται» με αμπαλάζ επιτυχίας στην επιχειρηματικότητα είναι ίσως αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να μας προβληματίζει. Το να αντιμετωπίζουμε τέτοια «κινήματα» ως γραφικά, απλώς μετά από λίγο καιρό γιγαντώνει το πρόβλημα – και τις τοξικές προεκτάσεις του. Και σίγουρα κάτι πάει πολύ λάθος αν ένας οποιοσδήποτε κανένας μπορεί να «κατεβάζει» πιτσιρίκια για έναν αλλοδαπό υπόδικο στο Σύνταγμα...

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνωμοσιολόγοι, ομοφοβικοί, νεοναζί: 10 λογαριασμοί του Twitter που επανέφερε ο Μασκ

Κακομαθημένοι ολιγάρχες / Συνωμοσιολόγοι, ομοφοβικοί, νεοναζί: 10 λογαριασμοί του Twitter που επανέφερε ο Μασκ

Ο Μασκ θέλοντας να παραστήσει τον Μπάτμαν της ελευθερίας του λόγου, κατέληξε ένας Τζόκερ, ηγέτης ενός στρατού συνωμοσιολόγων, ομοφοβικών, αντισημιτών, ακόμα και δεδηλωμένων νεοναζί.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πισίνες: Το χειμερινό μακροβούτι της εφορείας και το θαλασσινό νερό  

Ελλάδα / Το χειμερινό μακροβούτι της εφορίας στις παράνομες πισίνες

Στο στόχαστρο της εφορίας έχουν μπει οι παράνομες πισίνες, ενώ παράλληλα το υπουργείο Τουρισμού έβγαλε στη διαβούλευση ρύθμιση με την οποία επιτρέπει για πρώτη φορά τη χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM
Ο Δικαστής Ντρεντ, ο Γουόλτερ Γουάιτ και το «σύνδρομο Τόνι Σοπράνο» ανάμεσα στους θαυμαστές του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Δικαστής Ντρεντ, ο Γουόλτερ Γουάιτ και το «σύνδρομο Τόνι Σοπράνο» ανάμεσα στους θαυμαστές του Τραμπ

Οι αφηγήσεις που προορίζονται να αναδείξουν τους κινδύνους του φασισμού, της παθολογικής σκληρότητας ή του υπερφίαλου εγωισμού καταλήγουν να παρερμηνεύονται από εκείνους που αντιμετωπίζουν τη σκληρότητα και τον εγωισμό ως αρετές.
THE LIFO TEAM
H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο

Οπτική Γωνία / H προληπτική προσαγωγή της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου: Ένα νομικά έωλο μέτρο

«Πρόκειται για ξεκάθαρα αντισυνταγματική πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως από την ΕΛΑΣ τα τελευταία χρόνια, ακυρώνοντας στην πράξη το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ