H φάση είναι Ηλιούπολη: Νέες αφίξεις για φαγητό και ποτό

H φάση είναι Ηλιούπολη Facebook Twitter
Στο Ραντάρ σερβίρουν ένα καθαρόαιμο bar food για να συνοδεύουμε τα ποτά μας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

Τι γνώριζα για την Ηλιούπολη μέχρι πρόσφατα; Για να είμαι ειλικρινής, απολύτως τίποτα. Δεν είχα δικούς μου ανθρώπους που να μένουν προς τα εκεί, αλλά ούτε ως περιοχή εξόδου την είχα στο μυαλό μου, ήταν για μένα πάντα ένα πέρασμα στον δρόμο για τα νότια, και για πολλούς άλλους νομίζω.

Συμβαίνει αυτό με τα προάστια της Αθήνας, για τους περισσότερους κατοίκους της υπάρχει τουλάχιστον ένα (συχνά και παραπάνω) που το έχουν αφήσει ανεξερεύνητο. Έχει βέβαια το μικρό γαλακτοπωλείο-χρονοκάψουλα του Μπακογιάννη που κάνει γιαούρτι με παχιά πέτσα, ωραίο ρυζόγαλο, σοκολατούχο γάλα με μέλι και κορυφαίο παγωτό καϊμάκι, το παντοπωλείο του Αλεξανδρή-ναό για όσους έχουν όρεξη να ψαχτούν με τα ελληνικά τυριά, εκεί ψήνονται και τα φημισμένα μπιφτέκια της κυρίας Ουρανίας και όποιος θέλει καλό μαγειρευτό πάει να διαλέξει από τη βιτρίνα του Μάννα.

Όμως δεν άκουγα για νέες αφίξεις που να μπορούν να τραβήξουν κάποιον μέχρι εκεί, γιατί αν δεν είναι η γειτονιά σου και δεν είναι και δίπλα σου, θα κατέβεις να τσιμπήσεις κάτι, μετά δεν θέλεις να πιεις και ένα ποτό;

Μέχρι που τον Δεκέμβρη που μας πέρασε μια φίλη μου έστειλε «ήρθε η ώρα, ανοίγει μαγαζί δικό μας στην Ηλιούπολη», όπου με το «δικό μας» εννοούσε πως θα φιλοξενήσει μια κοινότητα ανθρώπων στα decks του που αυτήν τη στιγμή ορίζουν τι πάει να πει eclectic μουσική σε αυτή την πόλη, Djs που έχουμε συνηθίσει να ακούμε στο κέντρο που πολύ το αγαπάμε, σε αυτό θέλουμε να ζούμε και σε αυτό ξημεροβραδιαζόμαστε, αλλά να μη δούμε και καμία άλλη περιοχή;

Έστησαν ένα μαγαζί που με την πρόσοψη, τα χρώματά του και τα neon του δεν περνάει σίγουρα απαρατήρητο, έφεραν και έναν εντυπωσιακό custom ξυλόφουρνο από τη Νάπολη προκειμένου να ξεφουρνίζουν μπροστά μας πίτσες με πολύ ψηλό, αφράτο, καψαλισμένο και αέρινο στεφάνι σε στυλ Canotto, τις οποίες κόβουν με το ψαλίδι την ώρα που πέφτουν στο τραπέζι μας.

Αυτό το άρτι αφιχθέν μπαρ τελικά ήρθε να συμπληρώσει ένα παζλ αφίξεων, τα κομμάτια του οποίου μπορούν να μας κρατήσουν μια ολόκληρη μέρα στην Ηλιούπολη. Θα ξεκινήσετε με άψογη πίτσα και καλοφτιαγμένη καρμπονάρα, θα συνεχίσετε δοκιμάζοντας craft μπίρα, θα πιείτε και ένα ποτό σε ένα μέρος όπου είναι πολύ πιθανό να χορέψετε.

Mario & Luigi - The Eatalians

H φάση είναι Ηλιούπολη Facebook Twitter
Oι γεύσεις του Mario & Luigi - The Eatalians είναι καλοδουλεμένες, φίνες, πολύ νόστιμες. 

Δύο καλοί φίλοι, ο Σπύρος Αργυρίου και ο Αντώνης Βαρδάλος, βάφτισαν την ιδέα τους με τα ονόματα των πιο δημοφιλών υδραυλικών παγκοσμίως, από τους ήρωες του video game που δημιούργησε ο Shigeru Miyamoto για τη Nintendo. Έστησαν ένα μαγαζί που με την πρόσοψη, τα χρώματά του και τα neon του δεν περνάει σίγουρα απαρατήρητο, έφεραν και έναν εντυπωσιακό custom ξυλόφουρνο από τη Νάπολη προκειμένου να ξεφουρνίζουν μπροστά μας πίτσες με πολύ ψηλό, αφράτο, καψαλισμένο και αέρινο στεφάνι σε στυλ Canotto, τις οποίες κόβουν με το ψαλίδι την ώρα που πέφτουν στο τραπέζι μας.

Αλλά πέρα από όλα αυτά τα φαντεζί, οι γεύσεις του Mario & Luigi - The Eatalians είναι καλοδουλεμένες, φίνες, πολύ νόστιμες. Σεφ είναι ο Στέργιος Τσαγκαδόπουλος που χρησιμοποιεί ένα ζυμάρι υψηλής υγρασίας, με φυσικό προζύμι, το οποίο ωριμάζει για σαράντα οκτώ ώρες.

Πάρτε σίγουρα για πρώτο τις κροκέτες με τον κόκορα στον ξυλόφουρνο και το καλαμπόκι, ζητήστε μια πίτσα Lolita, με μορταδέλα, τριμμένο φιστίκι Aιγίνης, ρικότα, μοτσαρέλα fior di latte και μοτσαρέλα burrata, πάρτε και την τόσο όσο καυτερή Anabella, με μοτσαρέλα fior di latte, παρμεζάνα Reggiano, nduja και πικάντικο σαλάμι ventricina, πάστα αντζούγιας, με τσίλι και μέλι στη σάλτσα της ή δοκιμάστε την περιζήτητη Victoria με κρέμα παρμεζάνας, τρούφα εποχής, flakes παρμεζάνας δεκαοκτάμηνης ωρίμανσης.

Μοιραστείτε μια Giolina alla Chitarra, τη δική τους καρμπονάρα φτιαγμένη από φρέσκα ζυμαρικά τα οποία θα δείτε ότι ετοιμάζονται εκεί, στο δικό τους παρασκευαστήριο. Kαι αν έχετε χώρο για επιδόρπιο, προτιμήστε το Luna, μια γλυκιά πίτσα καλτσόνε δηλαδή.

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, 210 9957953

Paragon

H φάση είναι Ηλιούπολη Facebook Twitter
Tο Paragon είναι αυτό που λέμε «από την παραγωγή στην κατανάλωση», αφού την ώρα που απολαμβάνετε την μπίρα σας θα δείτε κίνηση, ίσως και υδρατμούς από το μικροζυθοποιείο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Μόλις λίγα βήματα από το μετρό του Αγίου Δημητρίου, χωμένο σε ένα στενό της Ηλιούπολης, βρίσκεται το πιο εντυπωσιακό taproom της Αθήνας. Σε ένα παλιό σιδηρουργείο τριακοσίων είκοσι τετραγωνικών, που έχει κρατήσει στοιχεία από το industrial παρελθόν του, το Paragon είναι αυτό που λέμε «από την παραγωγή στην κατανάλωση», αφού την ώρα που απολαμβάνετε την μπίρα σας θα δείτε κίνηση, ίσως και υδρατμούς από το μικροζυθοποιείο, το οποίο χωρίζεται από την μπάρα του taproom με μια κατασκευή από γυαλί και σιδερένιες καμάρες.

την πρώτη μικροζυθοποιία με taproom των Νοτίων Προαστίων θα βρείτε μία crispy και δροσιστική helles lager «Riviera», τη φρούτωδη και ελαφρώς πικρή «Falifornia», μια american pale ale που είναι και το μεγάλο της σουξέ, τη «Νo Worries» Australian Juicy IPA με τα έντονα τροπικά αρώματα στη μύτη, με γεύσεις από κίτρο, ροδάκινο, τροπικά φρούτα και μια έντονη πικράδα στην επίγευση, την επίσης φρουτώδη και δυνατή American IPA «Heavy Load» μεταξύ άλλων. Φιλοξενεί μπίρες από άλλες μικροζυθοποιίες που σερβίρονται απευθείας από την κάνουλα, καθώς και μπουκάλια που ανανεώνονται κάθε βδομάδα.

Μπορούν να σας δώσουν να δοκιμάσετε πριν επιλέξετε τι θα παραγγείλετε, ενώ θα βρείτε προτάσεις από 3 ευρώ έως 55 που κοστίζει μια βέλγικη, δυσεύρετη και ελαφρώς ξινή μπίρα ανοιχτής ζύμωσης την οποία έχουν προμηθευτεί. Όσο για τις μουσικές που επιλέγουν, συνήθως ξεκινάνε με old school hip-hop και περνάνε σε ska punk.

Paragon Brewery & Taproom, Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, 6981947030

Ραντάρ

H φάση είναι Ηλιούπολη Facebook Twitter
Ο Νίκος και ο Στέλιος έστησαν το μπαρ τους όπως το είχαν φανταστεί, χωρίς επιτήδευση και ύφος, με χαλαρότητα, αλλά με πολύ δουλεμένα ποτά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Μετά από πολλές εξόδους, ποτά και κουβέντες, ο Θανάσης Μπεσίνης, ο Νίκος Αναστασάκος και ο Στέλιος Ράππος, που έχουν φάει την εστίαση με το κουτάλι από διαφορετικά πόστα, αποφάσισαν να συνεργαστούν και να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί. Ο Θανάσης είναι ο ειδικός επί της μουσικής, αφού τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια έχει παίξει σχεδόν σε όλη την πόλη, ο Νίκος και ο Στέλιος είναι επί του ποτού, οι άνθρωποι της μπάρας – οι τελευταίες από τις οποίες πέρασαν ήταν αυτές του Garage και του Holy Spirit αντίστοιχα.

Ως έμπειρος DJ, λοιπόν, ο Θανάσης έχει αναλάβει τα decks σε πολλά μέρη που μπορεί να είχαν επενδύσει σε άλλα κομμάτια τους αλλά όχι στον ήχο, έτσι φρόντισε αυτός του Ραντάρ να είναι άψογος. Η μουσική τους είναι eclectic, το booth τους δέχεται μόνο βινύλια. Ο Νίκος και ο Στέλιος έστησαν το μπαρ τους όπως το είχαν φανταστεί, χωρίς επιτήδευση και ύφος, με χαλαρότητα, αλλά με πολύ δουλεμένα ποτά.

H φάση είναι Ηλιούπολη Facebook Twitter
Ως έμπειρος DJ, ο Θανάσης έχει αναλάβει τα decks. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Ξεκινάνε από το πρωί με specialty καφέ των Cafeistas. Το μπαρ δουλεύει με premium ποτά και φρέσκα φρούτα, φτιάχνει τα δικά του cordials για τα signature cocktails που σερβίρει –για έτοιμα σιρόπια και πουρέδες ούτε λόγος–, ενώ κάνουν και τα κλασικά με δικά τους twists. Αν ανήκετε σε εκείνους που θα έπιναν ένα μοχίτο αν το έβρισκαν καλοφτιαγμένο, το Ραντάρ θα σας το προσφέρει στην πιο high end εκδοχή του, από άποψη εκτέλεσης, όχι τιμής. Και ωραίο Ζombie θα πιείτε και Μai Τai με σπιτικό σιρόπι αμυγδάλου.

Και αν δεν είχατε εκείνη τη μέρα όρεξη για πίτσα και μακαρόνια, σε αυτήν την μπάρα σερβίρουν ένα καθαρόαιμο bar food για να συνοδεύουμε τα ποτά μας, χοτ-ντογκ και τάκος που έχουν φαντασία και υλικά που φτιάχνονται εκεί.

Ραντάρ, Κοτζιά 22, Ηλιούπολη,  210 9949678

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέσσερα νέα μπαρ που μας βγάζουν εκτός κέντρου

Γεύση / Τέσσερα νέα μπαρ που μας βγάζουν εκτός κέντρου

Η Αθήνα έχει εδώ και καιρό κορυφαία μπαρ σκηνή, που έχει αρχίσει να απλώνεται και αρκετά πιο πέρα από το Σύνταγμα και τα πέριξ του. Από την Ηλιούπολη μέχρι το Περιστέρι, κάποιες νέες διευθύνσεις δείχνουν ότι δεν συμβαίνουν όλα πλέον στον ομφαλό της πόλης.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στα taprooms του Κουκακίου, για περίεργες μπίρες από νομάδες μικροζυθοποιούς

Γεύση / Στα taprooms του Κουκακίου, για περίεργες μπίρες από νομάδες μικροζυθοποιούς

Έχοντας δημιουργήσει κάτι ανάμεσα σε new age κάβα και μπαρ «ειδικού σκοπού», οι νομάδες μικροζυθοποιοί παρουσιάζουν τις πειραματικές ιδέες τους, χτίζουν μια δεμένη κοινότητα και μας ξεδιψούν με μπίρες δροσερές, πολύπλοκες και απροσδόκητες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sole Giaguaro: Ο Giovani Scaraggi μόλις μετακόμισε στα Άνω Πετράλωνα

Γεύση / Ο Giovani Scaraggi μόλις άνοιξε ένα ακόμα Sole Giaguaro στα Άνω Πετράλωνα

Πλέον δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μέχρι τη Ρόδο και το απομακρυσμένο χωριό της Λαχανιάς για να γευτείτε την φινετσάτη κουζίνα του σεφ από το Μπάρι, που έχει πολλές αναφορές στον τόπο του και άλλες τόσες από τα ταξίδια στον κόσμο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ