Η Luisa έμαθε ελληνικά από τα τραγούδια του Μητροπάνου και του Καζαντζίδη Facebook Twitter
Φωτ.: Νίκος Στόλης

Η Luisa έμαθε ελληνικά από τα τραγούδια του Μητροπάνου και του Καζαντζίδη

0

«Μας μεγάλωσε η γειτονιά / Μες στο κρύο και την παγωνιά / Θέλαμε μονάχα μια αγκαλιά / Κι ας ήμασταν τα κακά παιδιά», τραγουδάει η 19χρονη Luisa στο κομμάτι της «Γειτονιά», με το οποίο κάνει το επίσημο ντεμπούτο της. Ένα απροσδόκητο old-school κομμάτι με κοινωνικό στίχο, που περιγράφει αρκετά σκληρές καταστάσεις. Η Luisa δεν αναφέρει γεγονότα που έπλασε με τη φαντασία της. «Μιλάω για μένα», λέει, «το κομμάτι είναι αυτοβιογραφικό, για να με γνωρίσει ο κόσμος μέσα από αυτό, να ξέρει ποια είμαι».

Γεννήθηκε στον Άγιο Δομίνικο και στην Ελλάδα ήρθε σε ηλικία 5 χρονών. Η μητέρα της παντρεύτηκε Έλληνα και ζει εδώ για πάνω από 35 χρόνια. Σήμερα είναι 65. «Βέβαια, χώρισαν μετά από κάποιο διάστημα και με μεγάλωσε μόνη της», λέει η Luisa.

«Οι άνθρωποι που με μεγάλωσαν δεν ήταν οι πραγματικοί μου γονείς», εξηγεί. Η μητέρα της είναι στην πραγματικότητα η θεία της. «Την πραγματική μου μητέρα την έχασα πολύ μικρή. Τη θυμάμαι αμυδρά. Ήταν μεγάλη η διαφορά από τη μία χώρα στην άλλη, επειδή δεν γνώριζα τη γλώσσα και δεν είχα και κανέναν να με μάθει, ούτε η μητέρα μου ήξερε ελληνικά, επειδή μιλούσε συνέχεια αγγλικά με τον πατέρα μου».

«Όταν με μεγάλωσε μια γυναίκα που τα έκανε όλα μόνη της και ήταν για μένα πατέρας, αδερφός, φίλος, τα πάντα, φυσικά θα βγω δυναμική επειδή θεωρώ ότι η μητέρα μου είναι περισσότερο gangsta από μένα και από σένα και όλους μαζί».

Η Luisa λέει ότι έμαθε ελληνικά μέσα από τα τραγούδια. Τραγούδαγε και έγραφε ταυτόχρονα. Ήταν πιο εύκολο γι’ αυτήν να μάθει έτσι τη γλώσσα από το να πάει σε φροντιστήριο. Δεν μπορούσε να πάει έτσι κι αλλιώς, επειδή δεν είχε λεφτά η μητέρα της. Το σχολείο δεν φαίνεται να τη βοήθησε καθόλου σε αυτό.

«Έλεγα λέξεις και επειδή είχα περίεργη προφορά, με κορόιδευε όλη η τάξη όταν μίλαγα, έτσι σταμάτησα να μιλάω. Από ένα σημείο και μετά, η δασκάλα μου νόμιζε ότι είχα πρόβλημα. Θυμάμαι, μου μίλαγαν τα άλλα παιδάκια και δεν ήξερα τι μου έλεγαν, αν με έβριζαν ή αν μου έλεγαν καλά λόγια».

Όταν άλλαξε σχολείο η κατάσταση καλυτέρευσε κάπως, επειδή δεν ήταν το μόνο ξένο παιδί στην τάξη. Όταν έμαθε τη γλώσσα άρχισε να μιλάει συνεχώς, ενώ ήταν ένα ατίθασο παιδί που συχνά έμπαινε σε μπελάδες.

Η Luisa έμαθε ελληνικά από τα τραγούδια του Μητροπάνου και του Καζαντζίδη Facebook Twitter
«Να φανταστείς, ήθελα να γίνω αστροναύτης όταν μεγαλώσω, επειδή ένιωθα ότι στο διάστημα δεν έχεις κάποιον να σε κριτικάρει ή να σου κάνει bullying και ότι θα γνωρίσεις κόσμο που δεν μιλάει καν τη γλώσσα σου, τους εξωγήινους, οπότε δεν χρειάζεται να ξέρεις ελληνικά». Φωτ.: Νίκος Στόλης/ LIFO

«Με τι τραγούδια έκανα εξάσκηση; Κυρίως ρεμπέτικα και λαϊκά, Μητροπάνο, Καζαντζίδη. Το αγαπημένο μου είναι ο “Γυάλινος Κόσμος”». Το σπίτι της ήταν γεμάτο μουσική, bachata, ρεγκετόν και τα παραδοσιακά του Άγιου Δομίνικου. Με την ελληνική μουσική άρχισε να έρχεται σε επαφή από το καφενείο όπου δούλευε η μητέρα της.

Και με το ραπ πώς ασχολήθηκε; «Δεν το πίστευα ότι θα ασχοληθώ ποτέ, εξαιτίας της γλώσσας. Έγραφα κάτι χαζά ποιηματάκια όταν ήμουν μικρή, με τεράστια ορθογραφικά λάθη, που δεν τα έδειχνα πουθενά επειδή ντρεπόμουν», λέει.

«Να φανταστείς, ήθελα να γίνω αστροναύτης όταν μεγαλώσω, επειδή ένιωθα ότι στο διάστημα δεν έχεις κάποιον να σε κριτικάρει ή να σου κάνει bullying και ότι θα γνωρίσεις κόσμο που δεν μιλάει καν τη γλώσσα σου, τους εξωγήινους, οπότε δεν χρειάζεται να ξέρεις ελληνικά. Στο γυμνάσιο ραπ άκουγαν όλοι και άρχισαν να γίνονται τα πρώτα ραπ battles. Eκεί είδα ότι το ’χα και δεν το άφησα καθόλου από τα δώδεκά μου και μετά.

Σήμερα, αν μου δώσεις έναν ρυθμό ή αν μου βάλεις μια μουσική, θα σου γράψω οτιδήποτε μου βγει εκείνη την στιγμή». Στην αγάπη της για το ραπ συνέβαλε και η βιογραφία του Tupac που ήταν η μεγαλύτερή της επιρροή. Ταυτίστηκε πολύ, ιδιαίτερα με την παιδική του ηλικία, και αυτός μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα του. 

«Θα ήθελα να γίνω αυτό που είναι ο Λεξ και το προσπαθώ» λέει. «Μέσα στα κομμάτια μου μιλάω για τη μειονότητα και για τα παιδιά που έχουν ζήσει δύσκολα. Δεν ραπάρω για προφανή πράγματα, οπότε ο περισσότερος κόσμος με αντιμετωπίζει με καχυποψία. Δεν πιστεύουν ότι τα έχω περάσει όλα αυτά, επειδή με θεωρούν μικρή.

Βέβαια, δεν περίμενα να έχω τόσο καλό feedback από την αρχή. Άμα διαβάσεις τα σχόλια κάτω από το κομμάτι στο YouTube, από τα 350 σχόλια που υπάρχουν μόνο τα πέντε είναι αρνητικά, ενώ περίμενα το αντίστροφο. Είμαι πολύ χαρούμενη που αγκάλιασε το κομμάτι ο κόσμος».

Η Luisa έμαθε ελληνικά από τα τραγούδια του Μητροπάνου και του Καζαντζίδη Facebook Twitter
«Δεν το πίστευα ότι θα ασχοληθώ ποτέ, εξαιτίας της γλώσσας. Έγραφα κάτι χαζά ποιηματάκια όταν ήμουν μικρή, με τεράστια ορθογραφικά λάθη, που δεν τα έδειχνα πουθενά επειδή ντρεπόμουν». Φωτ.: Νίκος Στόλης/ LIFO

Αυτό το διάστημα ετοιμάζει το δεύτερό της κομμάτι που θα λέγεται «Ψηφιακός Κόσμος», στο οποίο μιλάει για άτομα τα οποία πουλάνε κάτι το οποίο δεν είναι.

cover
To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

«Θα ήθελα να πετύχω όπως ακριβώς το έχω στο μυαλό μου και να δω και άλλα παιδιά που έχουν ζήσει παρόμοιες ή χειρότερες καταστάσεις να τα καταφέρνουν όπως εγώ. Και να βγουν και άλλες κοπέλες στη σκηνή», λέει για το μέλλον που οραματίζεται.

«Αυτό ελπίζω και θέλω. Να γίνει αυτό το βήμα, αλλιώς δεν πρόκειται να συνηθίσει ο κόσμος ότι υπάρχουν γυναίκες ράπερ. Χαίρομαι πάρα πολύ με την Ghetto Queen και την Kimi, που όσο κράξιμο και να τρώνε δεν τα έχουν παρατήσει. Προσπαθούν με το δικό τους στυλ. Η μουσική είναι όπως ένα πιάτο φαΐ, άμα το παραγγείλω και δεν μου αρέσει, δεν θα το φάω. Και τη μουσική, αν δεν σου αρέσει, δεν χρειάζεται να την ακούσεις, δεν σε αναγκάζει κανείς».

«Κάποιος μου έχει γράψει μια φορά στα σχόλια στο Instagram ότι το παίζω πολύ gangsta για γυναίκα. Όταν με μεγάλωσε μια γυναίκα που τα έκανε όλα μόνη της και ήταν για μένα πατέρας, αδερφός, φίλος, τα πάντα, φυσικά θα βγω δυναμική επειδή θεωρώ ότι η μητέρα μου είναι περισσότερο gangsta από μένα και από σένα και όλους μαζί. Συγκεκριμένα, mobster (μαφιόζα) με είχε πει, τώρα που το θυμάμαι».

Luisa - Geitonia (Official Music Video)

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Laurent Garnier

Μουσική / «Βλέπω μαριονέτες να παίζουν μουσική έχοντας τα ακουστικά περισσότερο στον λαιμό παρά στα αυτιά»

Με αφορμή ένα επικό τετραπλό mix –house, techno, UK focus και downtempo– για τα 25 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού fabric, ο Γάλλος παραγωγός, DJ και πρόσφατα χρισμένος ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής Laurent Garnier μιλά για το τότε και το τώρα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος στον υπερθετικό, μουσικός στον υπερθετικό και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό»

Μουσική / Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος, μουσικός και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό»

Η Εναλλακτική σκηνή της Λυρικής παρουσιάζει μια βραδιά αφιερωμένη στο καινοτόμο και κοινωνικοπολιτικά φορτισμένο έργο του πρωτοπόρου Αφροαμερικανού συνθέτη που αναγνωρίστηκε ευρέως μετά θάνατον.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 techno & house parties για το προσεχές τρίμηνο 

Winter Preview 2025 / 10 techno & house parties για το προσεχές τρίμηνο 

Εκεί που η Αθήνα θα χορεύει μέχρι το πρωί, με μεγάλα ονόματα στα decks τους επόμενους μήνες – ή και μέχρι τα μεσάνυχτα, έχουμε και ένα απογευματινό κυριακάτικο πάρτι για εκείνους που πρέπει να ξυπνήσουν τη Δευτέρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Seven Nation Army: Η ιστορία του πιο διάσημου riff του 21ου αιώνα

Μουσική / Seven Nation Army: Η ιστορία του πιο διάσημου riff του 21ου αιώνα

Από το 2003 που πρωτοκυκλόφορησε μέχρι σήμερα, το κομμάτι των White Stripes με την εθιστική του μελωδία έχει εξαπλωθεί παντού στον πλανήτη, από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα μέχρι τις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις
THE LIFO TEAM