Πάσχα στην Αθήνα: Πού θα φάμε μετά την Ανάσταση και την Κυριακή

Πάσχα στην Αθήνα: Πού θα φάμε μετά την Ανάσταση και την Κυριακή Facebook Twitter
Tην Κυριακή του Πάσχα, που όλοι την έχουμε μέσα μας με συγκεκριμένα αρώματα και γεύσεις, οι επιλογές είναι πολλές. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Είναι ωραία να περνάς τις μέρες του Πάσχα στην εξοχή. Η άνοιξη έχει δώσει στη φύση μαγικά χρώματα, στα ξωκλήσια έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να νιώσει κατανυκτική ατμόσφαιρα και, σίγουρα, στην επαρχία θα βιώσεις πιο έντονα και ουσιαστικά τα έθιμα. Αν, όμως, μείνεις στην Αθήνα;

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήταν κακή ιδέα να προσπαθήσεις να βρεις ένα μικρό μοναστήρι για να ακολουθήσεις, όσο μπορείς και όσο θέλεις, το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας. Ακόμη και αν δεν πιστεύεις, η Μεγάλη Εβδομάδα εξελίσσεται σαν ένα θεατρικό που κορυφώνεται το Μεγάλο Σάββατο και σε παρασύρει.

Το ίδιο όμορφες είναι και οι παραδόσεις της, που, αν μπορέσεις να τις υιοθετήσεις, θα καταλάβεις ακόμη περισσότερα για τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, η οποία ουσιαστικά είναι μια βαθιά εσωτερική υπόθεση και προσφέρει στον καθένα την ευκαιρία για περισσότερη αυτογνωσία, συγχώρεση και λύτρωση.

Το φαγητό και σε αυτή την περίπτωση παίζει τον δικό του ρόλο. Η νηστεία της Σαρακοστής, η μαγειρίτσα που συμβολίζει τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι για να θυμούνται την αιγυπτιακή κατοχή, τα κόκκινα αυγά που συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που θυσιάστηκε για τους ανθρώπους και ο αμνός της Κυριακής του Πάσχα που ζητήθηκε από τους Εβραίους να θυσιάσουν πριν από την έξοδο από τη σκλαβιά είναι μέρος όλης αυτής της τελετουργίας.

Αν έχεις χρόνο για να αφιερωθείς ενεργά σε αυτές τις παραδόσεις, οι μέρες του Πάσχα αποκτούν ξεχωριστό νόημα. Τις περισσότερες φορές, βέβαια, όλοι δουλεύουμε μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη ή ακόμη και το Μεγάλο Σάββατο.

Ακόμη, όμως, και αν δεν ετοιμάσουμε εμείς τη μαγειρίτσα ή δεν βάλουμε το αρνάκι στη γάστρα ή στη σούβλα, τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία της πόλης που τιμούν τις παραδόσεις υπόσχονται να μας προσφέρουν συγκινήσεις.

Είναι λογικό, λοιπόν, να αφήνουμε σε άλλους την υλοποίηση των εθίμων και να τα απολαμβάνουμε μετά, προσπαθώντας όσο γίνεται να μπούμε στο κλίμα, να μην αφήσουμε το Πάσχα να περάσει σαν ένα απλό τριήμερο.

Ακόμη, όμως, και αν δεν ετοιμάσουμε εμείς τη μαγειρίτσα ή δεν βάλουμε το αρνάκι στη γάστρα ή στη σούβλα, τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία της πόλης που τιμούν τις παραδόσεις υπόσχονται να μας προσφέρουν συγκινήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο συγκεντρώσαμε σε έναν μικρό οδηγό με εκείνες τις διευθύνσεις όπου θα βρείτε αυθεντικές γεύσεις μετά την Ανάσταση.

Σε τρία εμβληματικά ξενοδοχεία της πόλης

Ακόμη και αν είναι πέρα από τις συνήθειές σας ο εορτασμός του Πάσχα στην πόλη, τα μενού των ξενοδοχείων, που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτήν τη μέρα, είναι αφιερωμένα στις παραδόσεις μας και οι γεύσεις τους υπόσχονται να σας μυήσουν με τον καλύτερο τρόπο στην κουλτούρα της γιορτής.

Πάσχα στην Αθήνα Facebook Twitter
Στο NJV Athens Plaza, ο σεφ Νίκος Γιαννόπουλος και η ομάδα του έχουν ετοιμάσει ένα μενού εμπνευσμένο από τις γαστρονομικές παραδόσεις της Ελλάδας.

Στο NJV Athens Plaza, ο σεφ Νίκος Γιαννόπουλος και η ομάδα του έχουν ετοιμάσει ένα μενού εμπνευσμένο από τις γαστρονομικές παραδόσεις της Ελλάδας. Το Μεγάλο Σάββατο θα μπορέσετε να απολαύσετε μαγειρίτσα, πλούσια σε μυρωδικά και αρώματα, σαλάτα με χαρούπι, ντοματίνια και ξύγαλο Σητείας, καθώς και κότσι από αρνάκι γάλακτος με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και μελωμένες πατατούλες νουαζέτ. Για την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρχει πράσινη σαλάτα με απάκι και πιπεριά Φλωρίνης, ψητό χαλούμι με μαρμελάδα ντομάτας και άρωμα αρμπαρόριζας, μοσχαρίσιο καρπάτσιο και χωριάτικη σαλάτα με κρητικό παξιμάδι. Στο κέντρο του τραπεζιού θα μπει το ψητό αρνί, ψημένο σε κληματόβεργες, κοκορέτσι αρωματισμένο με θυμάρι, κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού, λεμονάτα γαρδουμπάκια και φιλετάκια κοτόπουλου με λιαστή τομάτα. Τα γλυκά και τις δυο μέρες θα περιλαμβάνουν εκλεπτυσμένες επιλογές από το Madame Fraise. Extra bonus η υπέροχη θέα του εστιατορίου και η πάντα φιλική ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο njvathensplaza.gr.

Πάσχα στην Αθήνα Facebook Twitter
Αν θέλετε να βρεθείτε κοντά στη θάλασσα και να ζήσετε μια ολοκληρωμένη πασχαλινή απόδραση, το Margi Hotel είναι η καλύτερη επιλογή.

Αν θέλετε να βρεθείτε κοντά στη θάλασσα και να ζήσετε μια ολοκληρωμένη πασχαλινή απόδραση, το Margi Hotel είναι η καλύτερη επιλογή. Έχετε τη δυνατότητα να κλείσετε διήμερη ή τριήμερη διαμονή, να ξεκουραστείτε, να πάρετε γενναίες δόσεις ομορφιάς και να απολαύσετε τις μοναδικές γεύσεις στα εστιατόρια του ξενοδοχείου. Τα μενού τα έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος σεφ Παναγιώτης Γιακαλής, προσφέρουν πολλές επιλογές και έχουν στηριχθεί στην εποχικότητα, την εντοπιότητα και τις παραδόσεις. Ξεχωριστή εμπειρία προσφέρει η φάρμα του ξενοδοχείου. Εκεί, στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι, θα υπάρχουν αυθεντικά, παραδοσιακά πιάτα για όλη την οικογένεια. Η φάρμα, στην καλύτερη φάση της, με τα μποστάνια να είναι έτοιμα να δώσουν τους καρπούς τους και τα μυρωδικά να οργιάζουν, θα σας ενθουσιάσει και θα σας κάνει να νιώθετε ότι είστε φιλοξενούμενοι σε ένα μεγάλο εξοχικό σπίτι φίλων. Εντελώς διαφορετικό το αναστάσιμο δείπνο στο Malabar Inhouse, με έναν μπουφέ που υπόσχεται να έχει όλα εκείνα που έχουν καταγραφεί στη συνείδησή σας ως πασχαλινά.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο themargi.gr.

Πάσχα στην Αθήνα Facebook Twitter
Στο GB Roof Garden της Μεγάλης Βρεταννίας, με την υπέροχη θέα, θα στρωθεί και φέτος ένα μεγάλο πασχαλινό τραπέζι που τιμά τις παραδόσεις και θέλει να ικανοποιήσει με κάθε τρόπο τους καλεσμένους.

Το Πάσχα στο ιστορικό ξενοδοχείο του Συντάγματος, τη Μεγάλη Βρεταννία, έχει τη δική του μεγάλη παράδοση. Εκεί, στο GB Roof Garden με την υπέροχη θέα θα στρωθεί και φέτος ένα μεγάλο πασχαλινό τραπέζι που τιμά τις παραδόσεις και θέλει να ικανοποιήσει με κάθε τρόπο τους καλεσμένους. Υπεύθυνοι των μενού είναι ο executive chef Αστέριος Κουστούδης και ο chef de cuisine Νίκος Λιόκας που θα μας περιμένουν μετά την Ανάσταση για παραδοσιακή μαγειρίτσα και εκλεκτά ορεκτικά, τρυφερό μπούτι από αρνάκι στον φούρνο με γιαούρτι και κοτολέτα στα κάρβουνα με μελωμένες πατάτες, ενώ για επιδόρπιο ο pastry chef Αλέξανδρος Κούφας ετοιμάζει ένα εκπληκτικό ραβανί Βέροιας με ινδοκάρυδο και κρέμα από μαστίχα Χίου. Για την Κυριακή του Πάσχα, το GB Roof Garden αποκτά την εικόνα μιας παραδοσιακής αυλής και προσφέρει ένα αυθεντικό πασχαλινό γλέντι. Καλωσόρισμα δίπλα στη σούβλα με ούζο, μεζεδάκια και κόκκινα, ζεστά ορεκτικά και μεγάλες πράσινες σαλάτες, αρνί και κοντοσούβλι. Το γεύμα ολοκληρώνεται με μεγάλη ποικιλία σε φρούτα, ελληνικά γλυκά, τούρτες και παστάκια. Το Πάσχα στη Μεγάλη Βρεταννία είναι ξεχωριστό και είναι βέβαιο ότι θα σας μείνει αξέχαστο.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο hotelgrandebretagne.gr.

Όλη η πόλη, όμως, γιορτάζει και πολλά μαγαζιά της πόλης και της Αττικής έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες τους για να είναι όλα τέλεια αυτές τις δύο ανοιξιάτικες μέρες.

Για να απολαύσετε μοσχοβολιστή μαγειρίτσα θα χρειαστεί να επισκεφτείτε εκείνα τα μαγαζιά που ξέρουν να επιλέγουν και να καθαρίζουν σωστά τα εντόσθια, να τα τσιγαρίζουν με αγάπη, να τα μπλέκουν με τα μυρωδικά και να τα αφήνουν να χυλώσουν μαζί με το αυγολέμονο. Η σούπα που αναλαμβάνει να μας περάσει από τη νηστεία στην κρεατοφαγία οφείλει να είναι ελαφριά, βελούδινη και με υπέροχο άρωμα. Μια τέτοια θα βρείτε στα ιστορικά μαγειρεία της πόλης.

Στον Φιλίππου, στο Κολωνάκι

Πάσχα στην Αθήνα Facebook Twitter
Το εστιατόριο του Φιλίππου μας έχεις καλομάθει στο μαγειρευτό, σπιτικό φαγητό και έχει ιστορία που μετράει εκατό χρόνια.

Μας έχει καλομάθει στο μαγειρευτό, σπιτικό φαγητό και έχει ιστορία που μετράει εκατό χρόνια. Στον Φιλίππου δεν θα πάτε μετά την Ανάσταση, γιατί το μαγαζί είναι κλειστό από τις πέντε το απόγευμα κι έπειτα. Δέχεται, όμως, παραγγελίες για μαγειρίτσα που μπορείτε να την παραλάβετε από εκεί ή να σας τη στείλει και να τη σερβίρετε το βράδυ μετά την εκκλησία. Πεντανόστιμη, με μαρουλάκι ψιλοκομμένο, φροντισμένα εντόσθια και απαλή γεύση, είναι η μαγειρίτσα που προτιμούν πολλοί Αθηναίοι εδώ και δεκαετίες. Οι βιαστικοί, αν είναι τυχεροί, θα την απολαύσουν και στα τραπεζάκια του εστιατορίου μέχρι το απόγευμα.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο filippou.gr.

Στο Βραστό, στο Χαλάνδρι

Πάσχα στην Αθήνα Facebook Twitter
Για παραπάνω από πενήντα χρόνια το Βραστό στο Πολύδροσο Χαλανδρίου μας προσφέρει ένα παραδοσιακό πασχαλινό μενού στην υπέροχη αυλή του.

Παραπάνω από πενήντα χρόνια το Βραστό στο Πολύδροσο Χαλανδρίου μάς προσφέρει την υπέροχη και θεραπευτική σούπα με μοσχάρι και ολόκληρα λαχανικά, με την οποία έχει ταυτίσει το όνομά του. Το Μεγάλο Σάββατο, το εστιατόριο θα είναι ανοιχτό και θα δέχεται καλεσμένους ακόμη και πριν από την Ανάσταση. Θα υπάρχει η νόστιμη μαγειρίτσα με μπόλικο μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένα εντόσθια. Στο Βραστό αποφεύγουν τα εντεράκια σε αυτήν τη σούπα, τη θέλουν πιο απαλή. Το ίδιο βράδυ θα υπάρχει και αρνάκι στον φούρνο, αλλά σας προτείνω να κρατήσετε την όρεξή σας για την επόμενη μέρα, που κοντά στο παραδοσιακό έδεσμα θα υπάρχει επιπλέον κοντοσούβλι και κοκορέτσι.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο vrasto.gr.

Στο Οινομαγειρείον «Η Ήπειρος», στη Βαρβάκειο

Για πολλούς είναι θεσμός η επίσκεψη στην Ήπειρο μετά την Ανάσταση στην Πλάκα ή σε μία από τις μεγάλες εκκλησίες στο κέντρο. Η αλήθεια είναι πως όταν σκεφτόμαστε μεταμεσονύκτιο φαγητό και δη σούπα, είναι αδύνατο να μην πάει το μυαλό μας σε αυτό το ιστορικό μαγαζί της πόλης. Η μαγειρίτσα στην Ήπειρο είναι καθημερινή υπόθεση, αφού τη φτιάχνουν κάθε μέρα. Το Μεγάλο Σάββατο, όμως, έχει την τιμητική της, γι’ αυτό και δεν θα ήταν κακή ιδέα, αν πρόκειται να επισκεφτείτε το μαγαζί, να τηλεφωνήσετε από πριν για να σας κρατήσουν τις μερίδες που θέλετε.
Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος, 210 3240773

Στη Ροζαλία, στα Εξάρχεια

Το γνωστό μαγαζί της Βαλτετσίου είναι μια εγγυημένη πρόταση γι’ αυτές τις μέρες, καθώς έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι σου θυμίζει ελληνική επαρχία. Περιποιημένο, με όμορφη αυλή και τραπέζια πάνω στον πεζόδρομο, μοιάζει να έχει φτιαχτεί για Κυριακές και γιορτές. Το Μεγάλο Σάββατο στο μαγαζί δεν πηγαίνουν μόνο οι Εξαρχειώτες αλλά και πολλοί που έχουν κάνει Ανάσταση στο κέντρο. Η μαγειρίτσα είναι πάντα νόστιμη, με πλούσιο αυγολέμονο, ψιλοκομμένη συκωταριά, μυρωδικά και μαρούλι. Θα υπάρχει ακόμη κατσικάκι ψητό και κοντοσούβλι, όπως και την ημέρα του Πάσχα.
Βαλτετσίου 59, Εξάρχεια, 210 3802725

Στον Κούβελο, στο Κουκάκι

Πάσχα στην Αθήνα Facebook Twitter
Η αυλή του Κούβελου με το χαλίκι, την ασβεστωμένη μάντρα, τα λουλούδια και τα φυτά σε μεταφέρει άμεσα στο περιβάλλον ενός χωριού.

Το Κουκάκι είναι μία από τις γειτονιές όπου είναι όμορφο να κάνεις Ανάσταση, καθώς διατηρεί τη γοητεία της παλιάς Αθήνας και υπάρχουν πολλά σημεία που σε κάνουν να ξεχνάς, έστω για λίγο, την πόλη. Μία από τις ταβέρνες που έχει σταματήσει τον χρόνο με την υπέροχη αυλή της είναι αυτή του Κούβελου. Εκεί πηγαίνεις το Μεγάλο Σάββατο ακόμη και αν δεν πεινάς, για να πάρεις μια γενναία δόση ομορφιάς. Χαλίκι, ασβεστωμένη μάντρα, λουλούδια και φυτά σε μεταφέρουν άμεσα στο περιβάλλον ενός χωριού. Εκεί θα απολαύσεις μαγειρίτσα με συκωταριά από αρνάκι γάλακτος, μαρουλάκι και μπόλικο άνηθο, κατσικάκι στη γάστρα, χανιώτικη κρεατότουρτα αλλά και ρουλειώτικο κοκορέτσι, αν θες να πάρεις μια γεύση Κυριακής του Πάσχα.
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, 211 405 2418

Τα Γιουβετσάκια, στη Γλυφάδα

Πάσχα στην Αθήνα Facebook Twitter
Είναι αγαπημένη ταβέρνα τα Γουβετσάκια, έχει μια ομορφιά, μια απλότητα και μια θαλπωρή που την κάνουν να ξεχωρίζει. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Είναι αγαπημένη ταβέρνα τα Γουβετσάκια, έχει μια ομορφιά, μια απλότητα και μια θαλπωρή που την κάνουν να ξεχωρίζει. Και όπως όλα τα πιάτα της είναι προσεγμένα στη λεπτομέρεια και φτιαγμένα με πρώτες ύλες που έχουν επιλεχθεί με αγάπη και προσοχή, έτσι και η μαγειρίτσα της έχει καταγραφεί στις συνειδήσεις μας ως κάτι ξεχωριστό. Λογικά, ο ζωμός από μέρη του αρνιού στον οποίο βράζουν τα συκωτάκια και τα μυρωδικά είναι ο λόγος που η σούπα είναι τόσο νόστιμη, ή το ισορροπημένο, βελούδινο αυγολέμονο που ενώνει μοναδικά όλα τα υλικά και απογειώνει τη γεύση. Πέρα από τη μαγειρίτσα, στα Γιουβετσάκια θα απολαύσετε μακεδονίτικο κοκορετσάκι, χόρτα βρασμένα τέλεια αλλά και αρνάκι γάλακτος με πατατούλες-λουκούμι.
Ιθώμης 20 & Μωρέως 45, Άνω Γλυφάδα, 210 9648081

Την Κυριακή του Πάσχα, που όλοι την έχουμε μέσα μας με συγκεκριμένα αρώματα και γεύσεις, οι επιλογές είναι ακόμη περισσότερες.

Στο Σταφυλόμελι, στην Κερατέα

Θα χρειαστεί να κάνετε μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, κάτι που δεν νομίζω να σας πειράξει, αφού το Σταφυλόμελι θα σας αποζημιώσει με τις γεύσεις και την καθαρή, όμορφη αυλή του. Στο Σταφυλόμελι τα πάντα είναι απλά, αυθεντικά και άμεσα. Ο κύριος Κώστας μαγειρεύει τα πράγματα στην εποχή τους και επιλέγει με προσοχή και αγάπη όλα εκείνα που μπαίνουν στην κουζίνα. Μεγάλο πλεονέκτημα της ταβέρνας είναι ο γάστρος που μπαίνει στα κάρβουνα και κάνει το φαγητό μελωμένο και βαθιά νόστιμο. Και ενώ εσείς θα σκεφτείτε να κινήσετε προς τα εκεί για να απολαύσετε το αρνάκι και το κοκορέτσι στη σούβλα την Κυριακή του Πάσχα, εγώ θα σας προτείνω να το ξανασκεφτείτε και να πάτε την επόμενη μέρα, που θα έχει μπει ο γάστρος στο παιχνίδι και θα σιγομαγειρεύει το κατσικάκι με τις πατατούλες αλλά και τις μπουκιές προβάτου, που λιώνουν στο μαγείρεμα και σερβίρονται με μακαρόνια και φρέσκια μυζήθρα.  Ό,τι άλλο και αν πάρετε, θα είναι σπιτικό και νόστιμο. Επίσης, στο Σταφυλόμελι φτιάχνουν μαγειρίτσα για το Μεγάλο Σάββατο. Μου το θύμισε η κυρία Αγγελική, σύζυγος του κύριου Κώστα, και αγαπητή οικοδέσποινα.
Επαρ. οδός Κερατέας-Ανάβυσσου 77, Κερατέα, 2299 063441

Στον Πιπινιό, στη Σταμάτα

Πάσχα στην Αθήνα Facebook Twitter
Εννοείται ότι στον Πιπινιό θα βρείτε αρνάκι στη σούβλα και φανταστικό κοκορέτσι για την Κυριακή του Πάσχα.

Είναι γνωστός προορισμός η Σταμάτα για το κρέας της αλλά και οι γύρω περιοχές. Ο Πιπινιός άρχισε να γίνεται γνωστός τη δεκαετία του '90, όταν τα αδέλφια Τσούκα έβαλαν την προβατίνα στη σούβλα με σκοπό να την κάνουν έναν μεζέ που μόνο εκεί θα μπορούσες να απολαύσεις. Η ιστορία απέδειξε ότι είναι μεγάλοι μάστορες στο ψήσιμο και η προβατίνα τους έγινε διάσημη σε όλη την Αθήνα. Το ίδιο και το κατσικάκι ή το αρνάκι στη γάστρα, που το φτιάχνουν αριστοτεχνικά λόγω της σαρακατσάνικης καταγωγής τους και ένας πολύ καλός λόγος για να τους επισκεφτείτε την Κυριακή του Πάσχα. Εννοείται ότι στον Πιπινιό θα βρείτε ακόμη αρνάκι στη σούβλα και φανταστικό κοκορέτσι.
Πέππα 1, Σταμάτα, 210 6216250

Στον Χριστόφορο, στα Καλύβια

Πάσχα στην Αθήνα Facebook Twitter
Την Κυριακή του Πάσχα, οι σούβλες και οι σχάρες του Χριστόφορου θα έχουν πάρει φωτιά.

Έχει ιστορία που περνάει τον μισό αιώνα και έχει καταφέρει να αποκτήσει μεγάλη φήμη και να θεωρείται αξεπέραστος στο είδος του. Στην ταβέρνα του Χριστόφορου θα φας πάντα καλό κρέας και δεν θα ξεχάσεις ποτέ το τεράστιο, πεντανόστιμο μπιφτέκι του που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από κανένα τραπέζι. Η σούβλα του εξαιρετική, με το αρνίσιο κοντοσούβλι να κλέβει τις εντυπώσεις και το κοκορέτσι να είναι ζουμερό και καλοψημένο. Εννοείται ότι αυτήν τη μέρα οι σούβλες και οι σχάρες του θα έχουν πάρει φωτιά. Αν, όμως, είσαστε στην περιοχή, μπορείτε να τον επισκεφτείτε και το Μεγάλο Σάββατο γιατί πολλοί είναι αυτοί που βρίσκουν εξαιρετική τη μαγειρίτσα του.
Μιχάλη Καλαβρυτινού 11, Καλύβια Θορικού, 2299 048266

Στον Άγιο Μερκούριο, στη Βαρυμπόμπη

Πάσχα στην Αθήνα Facebook Twitter
Στον Άγιο Μερκούριο, το ψήσιμο του κρέατος είναι πραγματικά επιστήμη και όσο απαιτητικός και αν είστε, δεν γίνεται να μην το ευχαριστηθείτε.

Θεωρείται εξοχική ταβέρνα, αυτό και μόνο την κάνει θελκτική την Κυριακή του Πάσχα που είναι όμορφο να βρίσκεσαι κοντά στη φύση. Γι' αυτήν τη μέρα η σούβλα θα έχει την τιμητική της και θα περιμένει από νωρίς τους καλεσμένους του μαγαζιού. Εκτός από την ανυπέρβλητη θέα και την πάντα φιλόξενη εξυπηρέτηση, θα απολαύσετε τις μεγάλες, περιποιημένες σαλάτες, τις τραγανές, φρεσκοκομμένες πατάτες αλλά και το διάσημο τυροπιτάρι. Στον Άγιο Μερκούριο το ψήσιμο του κρέατος είναι πραγματικά επιστήμη και, όσο και αν είστε απαιτητικοί, δεν γίνεται να μην το ευχαριστηθείτε.
Α' Φυλακιο Πυροσβεστικής, 136 73, 210 816 9617

Στον Κορομηλά, στην Αγία Παρασκευή

Πάσχα στην Αθήνα Facebook Twitter
Την Κυριακή του Πάσχα, στον Κορομηλά θα βρείτε αρνάκι στη σούβλα, κοντοσούβλι και κοκορέτσι κοντά στα επικά αρνίσια παϊδάκια του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μία από τις αγαπημένες αυλές της πόλης και ένα αγαπημένο μαγαζί που ποτέ δεν χορταίνουμε να το επισκεπτόμαστε είναι ο Κορομηλάς στον Τσακό Αγίας Παρασκευής. Χαλίκι, συκιές, τακτοποιημένα τραπεζάκια και γεύσεις αυθεντικές, απλές, γνήσια ταβερνιάρικες. Την Κυριακή του Πάσχα, στον Κορομηλά θα βρείτε αρνάκι στη σούβλα, κοντοσούβλι και κοκορέτσι κοντά στα επικά αρνίσια παϊδάκια του, τη συκωταριά με τα γλυκάδια της, τα μπιφτέκια και το χειροποίητο λουκάνικο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι. Φυσικά, από το τραπέζι δεν πρέπει να λείπουν ούτε τα χόρτα, τα τηγανητά κολοκυθάκια, το απίστευτο τζατζίκι ή το γαλοτύρι, πιστοί σύμμαχοι του πασχαλιάτικου τραπεζιού.
Γοργοποτάμου 6, Αγ. Παρασκευή, 210 6510496

Στον νέο Μαζωμό, στο Χαλάνδρι

Πέρασε παραπάνω από ένας χρόνος από τότε που καταστράφηκε ολοκληρωτικά από φωτιά το ναξιώτικο στέκι του Αμαρουσίου, ο Μαζωμός, αλλά η οικογένεια του Τζίμη Σαρρή βρήκε τη δύναμη να ξαναστήσει το μαγαζί στο Χαλάνδρι. Η κουζίνα του Μαζωμού είναι αυθεντικά νησιώτικη και αφιερωμένη στη Νάξο, τον τόπο καταγωγής των ιδιοκτητών. Γι’ αυτό και την Κυριακή του Πάσχα το ριφάκι μπαίνει στον φούρνο, γεμίζει χορταρικά, ρύζι και σταφίδα και σερβίρεται σε μεγάλες πιατέλες. Δίπλα του θα υπάρχει ο απόλυτος μεζές του κρασιού, τα αρδουμάκια, τα γαρδουμπάκια της Νάξου με τα γλυκάδια, τα εντεράκια και την μπόλια τριγύρω αλλά και τα κάθε λογής ορεκτικά, φτιαγμένα όλα στην κουζίνα του μαγαζιού. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε την ξακουστή κατσικομακαρονάδα του Μαζωμού, με ξεψαχνισμένο κρέας, μαγειρεμένο σε φρέσκια ντομάτα, αλλά και το χοιρινό της κατσαρόλας, σκορδάτο, κοκκινιστό και πικάντικο.
Αγίου Γεωργίου 59, Χαλάνδρι, 210 8035800

Στον Ρουμελιώτη, στη Γλυφάδα

Πάσχα στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο Ρουμελιώτης είναι μια όμορφη, καλοστημένη ταβέρνα στην Άνω Γλυφάδα και φέρει με τιμή τον τίτλο του «οικογενειακού μαγαζιού».

Είναι μια όμορφη, καλοστημένη ταβέρνα στην Άνω Γλυφάδα και φέρει με τιμή τον τίτλο του «οικογενειακού μαγαζιού». Όπως λέει το όνομά της, η καταγωγή της οικογένειας Πανίτσα που την άνοιξε πριν περίπου είκοσι χρόνια είναι η Ρούμελη, ο τόπος όπου το σούβλισμα των αρνιών, ιδίως το Πάσχα, είναι ιεροτελεστία. Στον Ρουμελιώτη, λοιπόν, θα απολαύσετε τη σούβλα όπως της πρέπει ή θα δοκιμάσετε μια μεγάλη ποικιλία κρεατικών που όλα χαρακτηρίζονται από τη νοστιμιά, την τρυφερότητα και το μοναδικό ψήσιμό τους. Στην ταβέρνα τα πάντα είναι χειροποίητα, γι’ αυτό και αξίζει στο μεγάλο τσιμπούσι σας να αφήσετε χώρο για τα ορεκτικά, τις μεγάλες σαλάτες και τα σπιτικά γλυκά.
Χειμάρρας 10, Γλυφάδα, 210 9607562

Στον Μαγγίνα, στα Μελίσσια

Λειτουργεί από το 1948 και μοιάζει με μια ταβέρνα στην εξοχή, ένα στέκι που συνηθίζει μια οικογένεια να επισκέπτεται τις Κυριακές. Το δυνατό χαρτί του Μαγγίνα είναι η σούβλα και η σχάρα του. Το ψήσιμό του μαγικό, διατηρεί το κρέας ζουμερό και πεντανόστιμο. Αρνί, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, γουρουνοπούλα ή προβατίνα, όλα βγαίνουν από τα κάρβουνα γεμάτα νοστιμιά και βαθιά γεύση. Κοντά στα κρεατικά, που θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι, θα βρείτε μεγάλες σαλάτες και ορεκτικά που φτιάχνονται όλα στην κουζίνα του μαγαζιού. Είτε κάτσετε μέσα, είτε στο χαριτωμένο μπαλκόνι του, στον Μαγγίνα θα περάσετε ένα όμορφο, φιλόξενο Πάσχα, λες και είστε σε σπίτι φίλων.
Πλ. Εθ. Αντιστάσεως, Μελίσσια, 210 8046143

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα «εναλλακτικά» πασχαλινά τσουρέκια της Αθήνας

Γεύση / Τα εναλλακτικά πασχαλινά τσουρέκια της Αθήνας

Από τα πανετόνε σε πασχαλινές γεύσεις και την colomba di pasqua μέχρι το «a la Tropézienne» με έμπνευση από το Σεν Τροπέ και όλα εκείνα που συνοδεύονται από χειροποίητα spreads, τα τσουρέκια που κυκλοφορούν φέτος στην πόλη μάς έχουν ενθουσιάσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Maxim: Στη Νέα Σμύρνη ζυμώνουν ένα από τα πιο ωραία πολίτικα τσουρέκια της Αθήνας

Γεύση / Maxim: Στη Νέα Σμύρνη ζυμώνουν ένα από τα πιο ωραία πολίτικα τσουρέκια της Αθήνας

Μια οικογένεια που ήρθε από την Πόλη τη δεκαετία του ‘80 αποφάσισε να ξεκινήσει τη ζωή της από την αρχή φτιάχνοντας ένα ζαχαροπλαστείο και αξιοποιώντας τις συνταγές της γιαγιάς. Από τότε φτιάχνουν κορυφαίο καζάν ντιπί και κουρού μπακλαβά, είδαν το μυρωδάτο τσουρέκι τους να ταξιδεύει μέχρι την Ανταρκτική.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ