Όνειρα και εφιάλτες στη Βαβυλωνία του Χόλιγουντ

Όνειρα και εφιάλτες στη Βαβυλωνία του Χόλιγουντ Facebook Twitter
Ο Κένεθ Άνγκερ το 1954. Φωτ.: Chester Kessler
0

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΣΕ βαθύ γήρας ο Κένεθ Άνγκερ, σκοτεινός λόρδος του queer και του πρωτοποριακού σινεμά (ο ίδιος απεχθανόταν τέτοιους «τεχνικούς» προσδιορισμούς), ενθουσιώδης κήρυκας του αποκρυφισμού και ανατόμος του σκοτεινού υπογαστρίου του Χόλιγουντ, οι φοβερές ταινίες του όμως ζουν για πάντα (έστω και στο YouTube όπου υπάρχουν όλες σχεδόν).

Ζουν επίσης, ή μάλλον δεν μπορούν να πεθάνουν, σαν τα βαμπίρ, οι εξωφρενικοί –αλλά όχι απαραίτητα ψευδείς– «αστικοί μύθοι» που έσπειρε το διαβόητο βιβλίο του «Hollywood Babylon» για κάποιους από τους πιο διάσημους σταρ του παλιού Χόλιγουντ.

Η Λουσίλ Μπολ ως περιστασιακή σεξεργάτρια, ο Τσάρλι Τσάπλιν ως παιδόφιλος, ο Τζέιμς Ντιν ως Ανθρώπινο Τασάκι, η αποκεφαλισμένη Τζέιν Μάνσφιλντ και πολλά, πολλά άλλα που αιωρούνται ανάμεσα στην άγρια φήμη και τη μαύρη αλήθεια. Τέσσερις πρωταγωνίστριες του σκηνοθέτη Ότο Πρέμινγκερ αυτοκτόνησαν –η Τζιν Σίμπεργκ, η Μάγκι ΜακΝαμάρ, η Ντόροθι Ντάντριτζ και η Μέριλιν Μονρό– και αν αυτό αποτελεί μια τραγική σύμπτωση, στο βιβλίο εξετάζεται ως άλλο ένα σύμπτωμα της νοσηρής ενέργειας που περιτριγυρίζει το χολιγουντιανό σύμπαν, από την εποχή του βωβού ακόμα.

Εναλλακτικά, πρόκειται για κάτι ανάμεσα σε βιβλίο αναφοράς και pulp μυθιστόρημα που έχει κάτι να πει για το τίμημα που πληρώνουν οι άνθρωποι που μασάει και φτύνει το Χόλιγουντ. Είναι ο εφιάλτης πίσω από το όνειρο του Χόλιγουντ… Ο Κένεθ Άνγκερ ήταν το φροϊδικό ID στο μυαλό της αμερικανικής ποπ κουλτούρας, ο Αντονέν Αρτό του υπόγειου σινεμά

Μια τέτοια περιγραφή όμως είναι μάλλον παραπλανητική και αδικεί κατάφωρα ένα απολαυστικά γραμμένο βιβλίο, σαρδόνιο και μελαγχολικό συγχρόνως.

Όπως πολύ ωραία το έθεσε προχθές στη νεκρολογία του για τον εκλιπόντα στον Guardian, o σινε-κριτικός της εφημερίδας Peter Bradshow, «στην πραγματικότητα, το βιβλίο του Άνγκερ θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια λαμπρή σατιρική μυθοπλασία, μια σεάνς τρόμου, που επικοινωνεί με τα πνεύματα της δυστυχίας και της υπερβολής που περιφέρονται ανεπίγνωστα στο Λος Άντζελες. Εναλλακτικά, πρόκειται για κάτι ανάμεσα σε βιβλίο αναφοράς και pulp μυθιστόρημα που έχει κάτι να πει για το τίμημα που πληρώνουν οι άνθρωποι που μασάει και φτύνει το Χόλιγουντ. Είναι ο εφιάλτης πίσω από το όνειρο του Χόλιγουντ… Ο Κένεθ Άνγκερ ήταν το φροϊδικό ID στο μυαλό της αμερικανικής ποπ κουλτούρας, ο Αντονέν Αρτό του υπόγειου σινεμά».

Hollywood BabylonΚαι για του λόγου το αληθές, ιδού μεταφρασμένο ένα απόσπασμα του βιβλίου που αναφέρεται στις εκδηλώσεις νεκροφιλικής λατρείας που ακολούθησαν τον θάνατο του Ρούντολφ Βαλεντίνο το 1926:

«Με την είδηση του θανάτου του Βαλεντίνο, δύο γυναίκες αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν μπροστά στο νοσοκομείο. Στο Λονδίνο μια κοπέλα κατάπιε δηλητήριο κρατώντας μια φωτογραφία με αυτόγραφο του Ρούντι. Ένας γκρουμ του ξενοδοχείου Ritz στο Παρίσι βρέθηκε νεκρός σε ένα κρεβάτι καλυμμένο με φωτογραφίες του Βαλεντίνο… Ενώ ο Βαλεντίνο αναπαυόταν σε κοινή θέα στο γραφείο τελετών Campbell's Funeral Home, οι δρόμοι της Νέας Υόρκης μεταμορφώνονταν σε σκηνικό ενός μακάβριου καρναβαλιού, καθώς ένας όχλος άνω των 100.000 ατόμων πάλευε για μια τελευταία ματιά στον Μεγάλο Εραστή. Το πτώμα περιστοιχιζόταν από ψεύτικους μελανοχίτωνες σε στάση προσοχής, με ένα εξίσου ψεύτικο στεφάνι με την επιγραφή "Από τον Μπενίτο" πλάι του».  

Όνειρα και εφιάλτες στη Βαβυλωνία του Χόλιγουντ Facebook Twitter
Kenneth Anger, Fireworks, 1947. © The Estate of Kenneth Anger, 1947. Courtesy Sprüth Magers, 2023

«Ανάμεσα σ’ εκείνους που κέρδισαν την είσοδο στην αίθουσα με τα κεριά που βρισκόταν η σορός ήταν και η πρώην σύζυγός του, Τζιν Άκερ, η επίδειξη θλίψης της οποίας στην άκρη του φέρετρου θα είχε μετριαστεί σημαντικά αν ήξερε ότι ο Ρούντι τής είχε αφήσει μόνο ένα δολάριο στη διαθήκη του… Ο χαμός του Βαλεντίνο στα τριάντα ένα του χρόνια άφησε απαρηγόρητους εραστές και των δύο φύλων, αν κρίνουμε από τις δακρύβρεχτες μαρτυρίες. Εκτός από τη μυστηριώδη "Κυρία με τα Μαύρα" που κάθε χρόνο άφηνε λουλούδια στο μαυσωλείο του στην επέτειο του θανάτου του, την ανάμνηση του Ρούντι είχε ως φυλαχτό ο Ρομάν Ναβάρο, ο οποίος διατηρούσε σε ένα βωμό στην κρεβατοκάμαρά του έναν μαύρο μολυβένιο Art Deco δονητή στολισμένο με την ασημένια υπογραφή του Βαλεντίνο. Ένα αιώνιο δώρο από τον Ρούντι…».

Ο εν λόγω δονητής ξανακάνει δραματικά την εμφάνισή του στο βιβλίο, ως το φονικό εργαλείο με το οποίο σκότωσαν δεκαετίες αργότερα τον πρώην σταρ του βωβού Ναβάρο, δύο «τσόλια» που είχε μαζέψει σπίτι του μια μοιραία νύχτα του 1968.

Δεν ισχύει, αλλά η μυθοπλασία μοιάζει πάντα πιο μοιραία, πιο σημαδιακή και πιο αληθινή ακόμα από την πραγματικότητα.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ