Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Δεν είναι μονάχα η συμμετοχή των γυναικών στην εργασία που είναι σημαντικό να διευρυνθεί αλλά και η εκπροσώπησή τους σε ολόκληρο το φάσμα της απασχόλησης, ειδικά στα υψηλότερα επίπεδα της εργασιακής πυραμίδας που συχνά παραμένουν ανδροκρατούμενα.
0

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ζήτημα συμπερίληψης, ορατότητας και παροχής ίσων ευκαιριών, στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Η ενσωμάτωση των γυναικών στην αγορά εργασίας αποτελεί μια διαχρονική οικονομική πρόκληση για την Ελλάδα, ένα επίμονο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που περιορίζει σημαντικά τις αναπτυξιακές της προοπτικές, ένα αποτέλεσμα αναχρονιστικών πατριαρχικών αντιλήψεων της κοινωνίας για τους ρόλους των φύλων καθώς και αναπαραγωγής στερεοτύπων από τους χώρους εργασίας και τους decision-makers των εταιριεών.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα αρχίσει να βελτιώνονται με εντονότερους ρυθμούς. Σήμερα παρατηρείται πλέον μια διστακτική αύξηση στην συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, μια αξιοσημείωτη μείωση του άδικου μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, καθώς και μια ευρύτερη πρόοδος στις κοινωνικές αντιλήψεις. Που ακριβώς βρισκόμαστε, λοιπόν, αναφορικά με την ίση και δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών στην εργασία; Ακολουθούν τέσσερεις δείκτες που αποτυπώνουν την εργασιακή πραγματικότητα για τις Ελληνίδες σήμερα.

Συμμετοχή στην αγορά εργασίας

Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στο κομμάτι της ισότητας και της συμπερίληψης, ίσως ο ανησυχητικότερος δείκτης έχει να κάνει με τη διαφορά στα ποσοστά απασχόλησης ανδρών και γυναικών ηλικίας 20-64 ετών, που βασίζεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ε.Ε. Παρότι η Ελλάδα ανέκαθεν βρισκόταν στις πρώτες θέσεις στο συγκεκριμένο θέμα, φέτος βρίσκεται στην κορυφή, με τον δείκτη να παρουσιάζει αύξηση και να αγγίζει πλέον το 21%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. βρίσκεται μόλις στο μισό.

Πρακτικά, λοιπόν, το 2019 κάτω από το 50% των γυναικών συμμετείχαν στην αγορά εργασίας, αποτέλεσμα τόσο της μεγάλης ανεργίας στην χώρα όσο και των διάφορων στερεοτύπων και διακρίσεων που μοιάζει πως επιμένουν και εμποδίζουν την συμμετοχή τους στην οικονομία. Είναι εμφανές πως όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα, όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στον εργασιακό χώρο, είναι πολλά τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Πηγή: Eurostat

Το μισθολογικό χάσμα

Ομολογουμένως έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο κομμάτι της γεφύρωσης του χάσματος των μισθολογικών αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών, ενός παγκόσμιου προβλήματος με βαθιές ρίζες που, παρά τη βελτίωση που έχει σημειωθεί, εξακολουθεί να υφίσταται στις οικονομίες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρουσιάζει μείωση του μισθολογικού χάσματος από 15% το 2010 σε 10% το 2019% και ευτυχώς βρίσκεται πλέον αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 14%, παρότι έχει ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Βέβαια, όπως επισημαίνει και η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα μικρότερο μισθολογικό χάσμα δεν συνεπάγεται κατ’ανάγκη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων. Σε ορισμένα κράτη μέλη, όπως είναι η χώρα μας, τα μειωμένα μισθολογικά χάσματα συνδέονται στην πραγματικότητα με τη χαμηλότερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Μια σημαντική αιτία του μισθολογικού χάσματος είναι επίσης η υπερεκπροσώπηση των γυναικών σε σχετικά χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, όπως είναι ο τομέας των πωλήσεων και της εκπαίδευσης, καθώς και η επίμονη υποεκπροσώπηση τους σε ορισμένους τομείς εργασίας, όπως είναι η επιστήμη ή η τεχνολογία, όπου το ποσοστό απασχόλησης ανδρών εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο των γυναικών.

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Πηγή: Eurostat

Η εκπροσώπηση σε θέσεις ισχύος

Φυσικά, δεν είναι μονάχα η συμμετοχή των γυναικών στην εργασία που είναι σημαντικό να διευρυνθεί, αλλά και η εκπροσώπησή τους σε ολόκληρο το φάσμα της απασχόλησης, και ειδικά στα υψηλότερα επίπεδα της εργασιακής πυραμίδας που συχνά παραμένουν ανδροκρατούμενα. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική συμπερίληψη στην εργασία, καθώς και για κατάρριψη μιας εργασιακής και επιχειρηματικής κουλτούρας που τις αποκλείει – το γνωστό «boys club».

Ευτυχώς, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται σε θέσεις ισχύος ως ανώτερα διοικητικά στελέχη εταιρειών παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση, ενώ ανέβηκε και την τελευταία χρόνια στη χώρα μας, από το 30% το 2021 στο 32% το 2022. Πρακτικά, λοιπόν, σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton, περίπου μια στις τρεις ηγετικές επιχειρηματικές θέσεις στην Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στα χέρια μιας γυναίκας.

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Πηγή: Grant Thornton

Οι τάσεις της κοινωνίας σχετικά με τις γυναίκες και την εργασία

Μάλλον η πιο αισιόδοξη εικόνα για τις γυναίκες στον χώρο εργασίας χτίζεται μέσα από την καταγραφή των κοινωνικών αντιλήψεων στο πλαίσιο της εργασιακής πραγματικότητας, οι οποίες μοιάζουν εμφανώς πιο ενσυνείδητες και συμπεριληπτικές απ'οτι ήταν στο παρελθόν. Όπως αναδεικνύει και πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», η ελληνική κοινωνία πλέον απαιτεί ισότητα στο μοίρασμα των ευθυνών ανάμεσα στη μητέρα και τον πατέρα (93%), αναγνωρίζει την αξία της απασχόλησης στο σπίτι ως ισάξια με την παραδοσιακή επαγγελματική εργασία (74,2%) και θεωρεί πως οι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.

Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν, και εμφανίζονται στο κομμάτι των θεωρούμενων ως «γυναικείων» και «ανδρικών» επαγγελμάτων (ένα 40% συμφωνεί με τον έμφυλο διαχωρισμό των επαγγελμάτων), καθώς και σε αυτό της απαίτησης από τις γυναίκες να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην οικογένεια και όχι στην καριέρα, όπου η ελληνική κοινωνία μοιάζει διχασμένη στο ήμισυ. Εξίσου αναχρονιστική και κάπως...«κουφή» είναι και η αντίληψη του 47,5% της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις, το οποίο θεωρεί πως η καλύτερη απασχόληση για μια γυναίκα είναι στο ελληνικό Δημόσιο, υπενθυμίζοντάς μας πως είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την πλήρη κατάρριψη των αχρείαστων και άδικων στερεοτύπων.

Χαρτογραφώντας το χάσμα των φύλων στην εργασία Facebook Twitter
Πηγή: διαΝΕΟσις

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H σκληρή για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Μικροπράγματα / H σκληρή αλήθεια για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Ο Άρης Δημοκίδης, στο σημερινό ηχητικό ντοκιμαντέρ, ξετυλίγει τη ζωή και την καριέρα του, μιλά για τη σκληρή αλήθεια που τον καθόρισε, τα υλικά που τον έκαναν τόσο αγαπητό, διαχρονικά παρόντα και λαϊκό είδωλο. Μιλούν φίλοι και συνεργάτες του που μοιράζονται ιστορίες, χαρακτηριστικά του και φωτίζουν το βαθύ πηγάδι απ’ το οποίο έβγαινε η φωνή του στο «Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν» και έσπαγε ψυχές και σώματα. 
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γάτα με λουρί: Αποστολή (όχι και τόσο) ακατόρθωτη!

Radio Lifo / Γάτα με λουρί: Αποστολή ακατόρθωτη; Όχι και τόσο

Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις γάτες και την επαφή τους με τον έξω κόσμο; Οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί και εξερευνητές. Το να τις κρατάμε μόνιμα μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο μπορεί να τις προστατεύει, αλλά περιορίζει τη φυσική τους συμπεριφορά. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την θετική εκπαιδεύτρια κατοικιδίων Πολυτίμη Πυργολιού.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Αντώνης Καραμπατζός: «Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Άκου την επιστήμη / «Στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Είναι η Ελλάδα σήμερα ένα κράτος δικαίου; Γιατί οι θεσμοί καταρρέουν στη συνείδηση των πολιτών; Ποιοι λόγοι εξηγούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη; Και γιατί η αλήθεια μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα; Ο καθηγητής του αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άδα Σταματάτου: «Είναι λάθος την φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες να την επωμίζεται η οικογένεια»

Ζούμε, ρε! / «Είναι λάθος η οικογένεια να επωμίζεται τη φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες»

Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) είναι για ένα γονέα η απόφαση να εξασφαλίσει μια θέση για το αυτιστικό παιδί του σε ένα οικοτροφείο; Γιατί να πάρει αυτή την απόφαση; Και τι κάνει τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Άδα Σταματάτου, πρόεδρο του Race for Autism Gr και δημιουργό της σελίδας στο FB «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
THE LIFO TEAM
Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Radio Lifo / Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Πόσο ταξική είναι η διατροφή στην εποχή των superfoods και της gourmet γαστρονομίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τη διατροφολόγο και Ειδικό Σύμβουλο Διαχείρισης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Αντωνία Πανανάκη, για το πώς η διατροφή ενισχύει τις ταξικές διαφοροποιήσεις και γιατί, από βιολογική ανάγκη, είναι πια ένας τρόπος προβολής της κοινωνικής μας ταυτότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Lifo Videos / Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Είναι η Αθήνα μια πόλη μόνο για τουρίστες; Πόσο κακοί πολίτες είμαστε; Πού οφείλεται η αποκαρδιωτική εικόνα του ιστορικού κέντρου; Γιατί κυριαρχεί η έλλειψη φροντίδας δημόσιων χώρων; Και πώς θα μοιάζει η Αθήνα της επόμενης δεκαετίας; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη φορά μαμά στα 50

Ψυχή & Σώμα / Πρώτη φορά μαμά στα 50

Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια μοιράζεται με την Τζούλη Αγοράκη την εμπειρία της σε σχέση με τις βασικές προκλήσεις της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιες ήταν οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη και πώς κατάφερε να παρακάμψει πικρόχολα σχόλια και να εστιάσει στα βαθύτερα «θέλω» της;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Αληθινά εγκλήματα / Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως το «μακελειό του Καππαδοκικού». Στις 14 Αυγούστου 2001, ο 36χρονος οικοδόμος Ηρακλής Μισαηλίδης, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, πλησίασε το καφενείο του χωριού και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την Γεωργία Βασιλειάδου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τη Γεωργία Βασιλειάδου

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1980 η Γεωργία Βασιλειάδου. Ακούστε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού που αποδεικνύει πως όλα μπορούν να συμβούν και πως ποτέ δεν είναι αργά...
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Newsroom / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στην Νικολούλη

Αληθινά εγκλήματα / Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στη Νικολούλη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την αινιγματική εξαφάνιση του 23χρονου Κωστή Πολύζου, η οποία αποτέλεσε την αρχή για ένα θρίλερ που δεν έβρισκε λύση για σχεδόν πέντε χρόνια.
THE LIFO TEAM