«Nαι, αλλά για τους λάθρο δεν λέτε»: Η γυναικοκτονία στην Κω και «οι φεμινιστικές πατσαβούρες»

«Nαι, αλλά για τους λάθρο δεν λέτε»: Η γυναικοκτονία στην Κω και «οι φεμινιστικές πατσαβούρες» Facebook Twitter
Μια νεαρή γυναίκα βρέθηκε νεκρή, βιασμένη, φρικτά κακοποιημένη, πεταμένη σε ερημικό σημείο ενός νησιού, γιατί κάποιος –κάποιοι- ένιωσαν την άνεση και την ασφάλεια να τα πράξουν όλα αυτά. Αυτό δεν αλλάζει.
0


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΥΝΑΙΚΑ
 στην Ελλάδα που η υπόθεση Τοπαλούδη να μην της άλλαξε τη ζωή. Που να μην άρχισε να σκέφτεται –με τραγική αφορμή αυτό το αξεπέραστο τραύμα- ότι γυναικοκτόνους, βιαστές, κακοποιητές συναντάς σε όλες τις εθνικότητες, τα θρησκεύματα και τις κοινωνικές τάξεις. Επίσης, δεν υπάρχει άνθρωπος, οικογένεια, οντότητα σ' αυτό τον τόπο που να πήρε το αυτί του τις προηγούμενες ημέρες κάτι για την υπόθεση της 27χρονης στην Κω και το μυαλό του να μην έτρεξε στην Ελένη - αυτό λέγεται συλλογικό τραύμα. 

Υπάρχει, ωστόσο, ένα γελοιοδέστατο επιχείρημα – καραμέλα στο στόμα των υπανθρώπων που επιπροσθέτως εργάζονται για το καλό της ακροδεξιάς στη χώρα: ότι οι γυναίκες, οι συλλογικότητες, το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα σωπαίνει κάθε φορά που σημειώνεται ένα έμφυλο έγκλημα από αλλοδαπούς, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Ότι, δηλαδή, είναι τέτοια η αλληλέγγυα ομίχλη (και καλά) στο μυαλό και την κρίση των φεμινιστριών, είναι τέτοια η λύσσα τους για τα δικαιώματα των μεταναστών που επιλέγουν να σωπαίνουν όταν δολοφονούν, βιάζουν, κατακρεουργούν μια γυναίκα άνδρες άλλης εθνικότητας από την ελληνική – με δυο λόγια το NotAllMen, βγάζει γλώσσα και γίνεται «ναι, αλλά για τους λάθρο δεν λέτε».

Οι γυναικοκτόνοι, οι βιαστές, οι κακοποιητές δεν έχουν συγκεκριμένο θρήσκευμα ή εθνικότητα, δεν έχουν κοινωνική τάξη και μορφωτικό επίπεδο. Όλοι τους συναντιούνται στις βασικές εγκληματικές αρχές του κακοποιού συστήματος διοίκησης που ονομάζεται πατριαρχία. Βέβαια, η αναφορά και μόνο της λέξης είναι κόκκινο πανί για τους θιασώτες της «λευκής υπεροχής»

Αυτό κι αν είναι ψέμα και φυσικά το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι το αναπαράγουν για να εξυπηρετήσουν τη δική τους στρεβλή ατζέντα: τα ίδια λέγονταν για τη Μυρτώ της Πάρου, τα ίδια για την Ελένη Τοπαλούδη (ξεχνώντας φυσικά την εθνικότητα του ενός εκ των δύο δημίων της), τα ίδια για τη 17χρονη από το Περιστέρι που δολοφονήθηκε από τον φίλο της, τα ίδια ακριβώς αναπαράγονται τώρα για την Αναστάζια στην Κω.

Η μαύρη αλήθεια είναι ότι απέναντι σ’ αυτή την αισχρή, πέρα για πέρα τοξική εργαλειοποίηση μίας υπόθεσης που θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες, οι απαντήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και επαναλαμβάνονται απ’ άκρη σ’ακρη της δημόσιας σφαίρας – ότι οι γυναικοκτόνοι, οι βιαστές, οι κακοποιητές δεν έχουν συγκεκριμένο θρήσκευμα ή εθνικότητα, δεν έχουν κοινωνική τάξη και μορφωτικό επίπεδο. Όλοι τους συναντιούνται στις βασικές εγκληματικές αρχές του κακοποιού συστήματος διοίκησης που ονομάζεται πατριαρχία.

Βέβαια, η αναφορά και μόνο της λέξης είναι κόκκινο πανί για τους θιασώτες της «λευκής υπεροχής», που, ταυτόχρονα υπερασπίζονται και την έμφυλη ανωτερότητα – ένας αχταρμάς στρεβλώσεων και τοξικών στεροτύπων στα κεφάλια τους. Μιλάμε για το ίδιο σημείο στο οποίο «συναντιούνται» τάχα δήθεν ευγενείς και δανδήδες δικηγόροι του ελληνικού ιδεώδους με καλλιεπέστατες αναρτήσεις στα social media για τους ωραίους παλιούς καιρούς με δίποδα που βγάζουν άναρθρες κραυγές στην πραγματική διαδικτυακή ζωή.

Έβριθε χθες το Twitter από ύβρεις προς γυναίκες που συλλήβδην κατονομάζονταν «φεμινιστικές πατσαβούρες» τόσο από «κυρίους» (της κακιάς ώρας) όσο και από γνωστά ακροδεξιά τρολς που αδυνατούν να γράψουν σωστά ακόμα και το όνομά τους: αυτή η παράξενη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων είναι η ολοζώντανη απόδειξη ότι ο σεξισμός, η κακοποίηση, οι βιασμοί, οι γυναικοκτονίες δεν γνωρίζουν εθνικότητα, θρήσκευμα, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική επιφάνεια ή κοινωνική βάση. Αυτές οι δύο ετερόκλητες κατηγορίες «ανδρών» στη βάση του φύλου «συναντιούνται» και συνεννοούνται.

Είναι ικανοί για τα ίδια και χειρότερα με αυτά που συμβαίνουν καθημερινά χρόνια τώρα. Εκείνοι είναι που αρνούνται τον όρο γυναικοκτονία και που στην αποθέωση της στρέβλωσης και του ανακατέματος της ακροδεξιάς σούπας έφτασαν προχθές όχι μόνο να συνδέουν το ναυάγιο στην Πύλο με τη γυναικοκτονία στην Κω, αλλά και να διαδίδουν fake news περί ανεύρεσης του πτώματος της 27χρονης σε πηγάδι.

Είναι οι ίδιοι που κόπτονται για τον «μπολιτισμό» και τον σεβασμό σε αξίες (;), αλλά δεν είχαν πρόβλημα να ασχημονούν πάνω στον πόνο της οικογένειας της Αναστάζιας, διαρρέοντας ανυπόστατα σενάρια για το τέλος της πριν ακόμα αυτό ανακοινωθεί επίσημα από τις αρμόδιες αρχές. Και φυσικά, σε κανέναν δεν κάνει εντύπωση αυτό το ανίερο «το ‘να χέρι νίβει τ΄άλλο», εκεί δηλαδή που το ένα χέρι ζει με τον βασικό μισθό, αλλά τα βρίσκει με το μαλακό, αδούλευτο, περιποιημένο χεράκι του ακροδεξιού προνομιούχου εκπροσώπου κάποιου «ευγενούς» επαγγέλματος. Εκεί που το μεροκάματο αντί να κατανοεί και να συναισθάνεται τον πλάνητα και ανέστιο, παραδόξως συμπλέει με αυτόν που παίρνει τον αέρα του στη Μύκονο και γράφει και κανά δυο τοξικές μπούρδες για τα «πιθήκια» και τους «αραπάδες» που σπέρνουν έγκλημα στη χώρα.

Μόνο που η πραγματικότητα ξεπερνά και τις ανίερες συμμαχίες, και τα ψεύδη και τη σπέκουλα και τη μικροπολιτική εργαλειοποίηση των τερατωδών που αντιμετωπίζουν οι θηλυκότητες σε καθημερινή βάση.

Μια νεαρή γυναίκα βρέθηκε νεκρή, βιασμένη, φρικτά κακοποιημένη, πεταμένη σε ερημικό σημείο ενός νησιού, γιατί κάποιος –κάποιοι- ένιωσαν την άνεση και την ασφάλεια να τα πράξουν όλα αυτά. Αυτό δεν αλλάζει.

Εκείνο που μπορεί να αλλάξει είναι συνολικά η πολιτική απέναντι στο έμφυλο έγκλημα. Να το δει το κράτος και ο νομοθέτης. Να το δει ο υψηλότερα ιστάμενος της χώρας και να το κατεβάσει στη βάση, τολμώντας τομές –νομοθετικές και θεσμικές- που θα διατρέχουν όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής.

Ειδάλλως, σαν τις λοβοτομημένες θα φωνάζουμε ότι δεν αντέχουμε να μετράμε άλλη μία Έλενη, μία Γαρυφαλλιά, μία Αναστάζια, μία Γεωργία, τόσες και τόσες γυναίκες που κατά δεκάδες εξαφανίζονται από δίπλα μας κάθε χρόνο. Και θα δικαιολογούμαστε στο κάθε ακροδεξιό ορκ ότι ναι, γυναικοκτονία είναι, αλλά το πρόβλημά σας δεν είναι αυτό.

Το ζητούμενο σας είναι να κάνετε τις υπόλοιπες να σκάσουν, μέχρι να εξαφανιστεί το #MeToo και οι προεκτάσεις. Αλλά αλίμονο αν τα κινήματα και οι δυναμικές τους χάνονταν από τέτοια τερτίπια. Ναι, λοιπόν, γυναικοκτονία είναι και αυτή της Κω, αλλά και όσοι σκληρίζουν για τους «μούλους» της Αιγύπτου και του Πακιστάν είναι ικανοί για τα ίδια και χειρότερα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο;

Explainer / Explainer: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να προλάβεις μια γυναικοκτονία, αφού πια είναι τόσο γνώριμο το μοτίβο;

Για πόσες γυναικοκτονίες ανά μήνα μιλάμε πλέον βάσει στατιστικών στοιχείων και γιατί η Ελλάδα θυμίζει το «ιταλικό μοντέλο» σε ό,τι αφορά τις γυναικτονίες, την ορατότητά τους και τις προσπάθειες αναγνώρισης του όρου;
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα «μυστήρια» της Μήλου και το κρυφτούλι της τουριστικής υπερδόμησης στις Κυκλάδες

Ρεπορτάζ / Τα «μυστήρια» της Μήλου και το κρυφτούλι της τουριστικής υπερδόμησης στις Κυκλάδες

Μετά την κραυγαλέα υπόθεση ανέγερσης ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο της Μήλου, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στις περιοχές του νησιού για τις οποίες προτείνονται ειδικά μέτρα προστασίας μέσα από τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
trump hitler

Οπτική Γωνία / Είναι ο Τραμπ ο Χίτλερ των ημερών μας;

Εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται αν όσα συμβαίνουν μετά την εκλογή του είναι πραγματικά ή πρόκειται για έναν κακό εφιάλτη. Όλα δείχνουν ότι έχουν πολλούς και βάσιμους λόγους γι’ αυτό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ;

Οπτική Γωνία / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ;

Το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Ουκρανίας, η Ε.Ε. και οι ευρύτερες συνέπειες. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
μαρκο ρούμπιο

Daily / Σταυροί στο μέτωπο 

Ο σταυρός στο μέτωπο του Αμερικανού ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων δυσοίωνων σκέψεων, έφερε στο μυαλό τον βανδαλισμό από Χριστιανούς των αρχαίων αγαλμάτων, συχνά με την χάραξη ενός σταυρού στη μορφή τους, όπως η κεφαλή της Αφροδίτης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οπτική Γωνία / Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ και το αδιέξοδο στην Ουκρανία, οδηγούν πλέον σε έναν ιδιόμορφο ευρωπαϊσμό της θωράκισης, της στρατιωτικοποίησης και των αντίστοιχων τεράστιων επενδύσεων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι»

Κοκέτα / Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου: «Δεν ξέρω πώς είναι ο κόσμος για τα μη τυφλά άτομα. Για μένα είναι αυτός που αντιλαμβάνομαι»

Η ψυχολόγος στην παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» και συνιδρύτρια της πρώτης σχολής σκύλων οδηγών στη χώρα μας μιλά στην Κοκέτα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Αμαλία Κωβαίου: «Κανείς δεν είναι άσxημος. Πάντα όμορφες είμαστε, και στα 80. Την αγάπη μου από τη Δονούσα, ώρα σας καλή»

Κοκέτα / Αμαλία Κωβαίου: «Κανείς δεν είναι άσxημος. Πάντα όμορφες είμαστε, και στα 80. Την αγάπη μου από τη Δονούσα, ώρα σας καλή»

Ακούγοντας τους πολύ μεγάλους: Ένα τηλεφώνημα στη γιαγιά της φίλης μου, στην Αμαλία Κωβαίου που μας στέλνει την αγάπη της από τη Δονούσα.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Βασιλίσσης Όλγας: Ένα σίριαλ που δεν λέει να τελειώσει

Ρεπορτάζ / Βασιλίσσης Όλγας: Ένα σίριαλ που δεν λέει να τελειώσει

Το επόμενο δίμηνο θα κλείσει ο κύκλος ενός έργου που ξεκίνησε να μελετάται πριν από 28 χρόνια. Πρόκειται για την ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας που έχει γίνει σίριαλ με παλιά και νέα επεισόδια. Άραγε, ετοιμάζεται να παιχτεί το τελευταίο; Ή μήπως όχι; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ