Μία παραίτηση χωρίς εξηγήσεις 

Μία παραίτηση χωρίς εξηγήσεις  Facebook Twitter
ΕUROKINISSI
0

Το βράδυ των επαναληπτικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στα αίτια της εκλογικής συντριβής, παρά το πρωτοφανές που συνέβη - το εκλογικό σώμα να καταψηφίζει την αντιπολίτευση, ρίχνοντας την από το 31% στο 17%. Δεν αναρωτήθηκε τι έφταιξε και απέφυγε να κάνει αυτοκριτική. Στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι παρά τη σοβαρή εκλογική ήττα, ο κίνδυνος της κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύχθηκε και χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα, που διαμόρφωσε το εκλογικό σώμα, αρνητικό για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Στη μικρή αναφορά για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ένα κύκλος κλείνει για να ανοίξει ένας καινούργιος και δήλωσε ότι θα έθετε ξανά τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος. Αυτά την Κυριακή. Γιατί την Πέμπτη, μετά από εξαφάνιση τριών ημερών από την Κουμουνδούρου με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταξύ  να διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης Τσίπρα, αυτός εμφανίστηκε στο Ζάππειο για να πει ότι παραιτείται. Τι μεσολάβησε και τι έκανε αυτές τις μέρες; Το ξανασκέφτηκε όπως εξήγησε: «Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα». 


Ολοι θεωρούν απολύτως βέβαιο ότι στις περιφερειακές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να μην κερδίσει ούτε μία περιφέρεια. Οπότε ο μόνος τρόπος για να μην χρεωθεί η επερχόμενη νέα ήττα στον Αλέξη Τσίπρα ήταν η παραίτηση, με την προοπτική της επιστροφής, καθώς όπως κι ο ίδιος συχνά λέει, είναι νέος ακόμα για να αποσυρθεί από την πολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα τρία εικοσιτετράωρα αναστοχασμού που μεσολάβησαν μέχρι την επανεμφάνισή του, δεν μίλησε ούτε την Πέμπτη στο Ζάππειο για τα αίτια και τις ευθύνες της τρίτης και μεγαλύτερης ήττας, δεν έκανε αυτοκριτική, ούτε εξήγησε γιατί παραιτείται. Μίλησε όμως αρκετά για τον εαυτό του: «Παρέλαβα σε ηλικία μόλις 34 ετών ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς» είπε και «Από μικρό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ο κορμός της προοδευτικής Παράταξης στην Ελλάδα». Ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν «το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε» κάτι που δεν ισχύει, καθώς ακόμα και στην Ελλάδα η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν σίγουρα μια πολύ πιο αριστερή κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με το δεξιό εθνικιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ. Επίσης αγνόησε εντελώς την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, αλλά ίσως αυτό να οφειλόταν στη συναισθηματική του φόρτιση. 

Το μόνο που ανέφερε ως κάποια γενική αιτιολόγηση ήταν ότι κατανοεί  «την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ» και  αποφάσισε να παραμερίσει για να περάσει. Ίσως αυτή η αιχμή να περιείχε και μία ενόχληση για την κριτική που έμαθε ότι του ασκείται από στελέχη του κόμματος, τα οποία τον κατηγορούν για δεξιά στροφή που ευθύνεται για το αποτέλεσμα. 

Αναφερόμενος στην ανάγκη ανανέωσης -στην οποία την περασμένη Κυριακή δεν φάνηκε να συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του- δήλωσε πως αποφάσισε να προτείνει την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, και όχι να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών, όπως είχε πει την περασμένη Κυριακή, όταν σκόπευε να ανανεώσει τη θητεία του. 

Όπως απέφυγε να κάνει αυτοκριτική και να μιλήσει για τα αίτια της ήττας, έτσι απέφυγε να μιλήσει και για τους λόγους που τον έκαναν να αλλάξει την απόφαση του και να παραιτηθεί και γενικά απέφυγε να μιλήσει με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο, αφήνοντας πολλές ερμηνείες ανοιχτές. Κλείνοντας την ομιλία του στο Ζάππειο, αναφέρθηκε στην άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες «στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος» είπε, αλλά «Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές τις τρεις μέρες ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε αρκετές εισηγήσεις τις οποίες συζήτησε με τους συνεργάτες του. Η πρώτη ήταν να μείνει σε αυτό που ανακοίνωσε την Κυριακή, να παραμείνει δηλαδή στην ηγεσία του κόμματος ζητώντας από τη βάση να του ανανεώσει την εμπιστοσύνη της. Η δεύτερη πρόταση ήταν να παραιτηθεί, ώστε να αναλάβει μια άλλη ηγεσία να οδηγήσει το κόμμα στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου η ήττα θεωρείται βέβαιη, ώστε να μην τη χρεωθεί ο Αλέξης Τσίπρας και να επιχειρήσει να επιστρέψει αργότερα. Πριν ή μετά τις ευρωεκλογές του 2024, αναλόγως με το κλίμα που θα υπάρχει τότε. Όλοι όμως θεωρούν απολύτως βέβαιο ότι στις περιφερειακές εκλογές, που θα γίνουν σε τέσσερις μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί άλλη μία οδυνηρή ήττα και ενδεχομένως να μην κερδίσει ούτε μία περιφέρεια. Οπότε ο μόνος τρόπος για να μη χρεωθεί η επερχόμενη νέα ήττα στον Αλέξη Τσίπρα ήταν η παραίτηση, με την προοπτική της επιστροφής, καθώς όπως κι ο ίδιος συχνά λέει, αν και είναι ο παλιότερος πρόεδρος κόμματος, θεωρεί ότι είναι νέος ακόμα για να αποσυρθεί από την πολιτική. Μία άλλη πρόταση που δέχθηκε ήταν να τα αλλάξει όλα, όνομα, σύμβολα και τα στελέχη της πρώτης γραμμής, εκτός από τον ίδιο, ενώ συζητήθηκε ακόμα και η προοπτική ίδρυσης ενός νέου κόμματος χωρίς ό,τι εννοεί βαρίδια. Τελικά αποφάσισε την παραίτηση, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί και ο ίδιος μετά το εκλογικό σοκ, ενώ παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για μία οριστική απόφαση ή μία τακτική κίνηση και αν θα επιχειρήσει να επιστρέψει μετά τις αυτοδιοικητικές ή όχι. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Διεθνή / «Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Γιατί η εργατική τάξη υποστήριξε τον Τραμπ; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM