Όχι άλλοι αυτόκλητοι «δικαστές Ντρεντ»

Όχι άλλοι αυτόκλητοι «δικαστές Ντρεντ» Facebook Twitter
Αλίμονο αν εθιστούμε συλλογικά στις εν ψυχρώ εκτελέσεις υπόπτων και μάλιστα για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, αλίμονο αν τα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη στα οποία ομνύουμε θαφτούν πίσω από άδειους κάλυκες μαζί με το θεμελιώδες δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΕΝΑΣ 20ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΡΟΣ που παραμένει ανώνυμος ήταν το τρίτο κατά σειρά θύμα «υπερβάλλοντος ζήλου» των αστυνομικών οργάνων μέσα σε έναν χρόνο μετά τον 18χρονο Ρομά Νίκο Σαμπάνη και τον 16χρονο ομόφυλό του Κώστα Φραγκούλη.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις τα θύματα πυροβολήθηκαν θανάσιμα –και αναίτια, καθώς δεν οπλοφορούσαν καν– στη διάρκεια καταδίωξης, στην τελευταία δεν υπήρχε ούτε αυτή η «δικαιολογία», καθώς ο επίσης άοπλος νεαρός Σύρος εγκατέλειψε, αφού πριν τράκαρε, το κλεμμένο όχημα που οδηγούσε και επιχείρησε να διαφύγει πεζός κάπου κοντά στη Λάρισα.

Ναι, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για διακίνηση μεταναστών –από το όλο προφίλ του δεν συνάγεται ότι ήταν κάποιο «μεγάλο ψάρι», ούτε καν μικρομεσαίο, και μιλάμε για μια κατηγορία που φορτώνεται πολύ εύκολα, αλλά ας το παραβλέψουμε–, είχε επίσης συλληφθεί εκ νέου για κλοπή οχήματος και  κατοχή ναρκωτικών ουσιών (αδιευκρίνιστο τι και πόσες ήταν αυτές οι ουσίες, καθώς η κατηγορία μπορεί να αφορά ακόμα και ένα τσιγαριλίκι ή τρίμματα κάνναβης, αλλά ας το αφήσουμε κι αυτό), απ' όσο όμως γνωρίζουμε παραβάσεις σαν αυτές όχι, δεν επισύρουν τη θανατική ποινή και μάλιστα άνευ δίκης, χώρια που στην Ελλάδα έχει, υποτίθεται, καταργηθεί δεκαετίες τώρα. 

Είναι τουλάχιστον ανησυχητική όχι μόνο η ευκολία με την οποία βγάζουν πια το όπλο τους οι αστυνομικοί –ή, έστω, η ευκολία με την οποία «γλιστράνε» με αποτέλεσμα να εκπυρσοκροτεί διαβολεμένα εύστοχα– αλλά και το γεγονός ότι η πρακτική αυτή επιχειρείται πια να περάσει ως μια ακόμη κανονικότητα.

Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι ήταν και οι τρεις φτωχοδιάβολοι, σκουρόχρωμοι, άρα «εύκολος στόχος», γιατί ποιος θα νοιαστεί για έναν «γύφτο» ή για έναν «λάθρο» – μια περιήγηση στα σόσιαλ αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πόσοι συμπολίτες μας όχι μόνο δεν καταδικάζουν αλλά επιχαίρουν κιόλας, ζητώντας ακόμα πιο ασύδοτη αστυνομία και ακόμα περισσότερο αίμα.

Κοινό επίσης χαρακτηριστικό ότι κανείς από τους αυτόκλητους σερίφηδες δεν πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να κάτσει στο σκαμνί. Ο αστυνομικός που «γλίστρησε» με αποτέλεσμα να εκπυρσοκροτήσει «τυχαία» το όπλο του, όπως ανερυθρίαστα δήλωσε, αφέθηκε ήδη ελεύθερος «ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα», όπως άλλωστε και οι δράστες των άλλων δύο αστυνομικών φονικών. Τουλάχιστον δεν τον επισκέφθηκε, το λίγο που κρατήθηκε, ο νέος υπουργός ΠροΠο να τον συγχαρεί –συγγνώμη, να του συμπαρασταθεί ήθελα να πω–, όπως είχε πράξει ο Θεοδωρικάκος με τους επτά αστυνομικούς που κρατούνταν στη ΓΑΔΑ μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, με το κύριο πειστήριο του εγκλήματος, το κλεμμένο αμάξι όπου επέβαινε, να καταλήγει σε dt στην… ανακύκλωση εν αγνοία της ίδιας της ανακρίτριας.

Έσπευσαν, όμως, να τον στηρίξουν οι «Σπαρτιάτες» και μάλλον δεν θα εκπλαγεί κανείς αν η ανανεωμένη, επαυξημένη και με υπολογίσιμη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ακροδεξιά ατζέντα αξιώσει επαναφορά της εσχάτης των ποινών. Ως τότε, όμως, φαίνεται πως έχει αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια αστυνομικών που ζήλεψαν τη δόξα του κόμικ υπερήρωα δικαστή Ντρεντ η κατά βούληση εφαρμογή της.

Δεν είναι, βέβαια, μόνο ελληνικό το φαινόμενο, τέτοιες αστυνομικές δολοφονίες, και μάλιστα πολύ επιλεκτικές όσον αφορά την καταγωγή, το χρώμα και την κοινωνική θέση των θυμάτων τείνουν να γίνουν ρουτίνα όχι μόνο στην Αμερική του Black Lives Matter αλλά και στη «ναυαρχίδα» της πεφωτισμένης Ευρώπης, τη Γαλλία, όπου η πρόσφατη εν ψυχρώ εκτέλεση του 17χρονου Γαλλοαλγερινού Ναέλ, που τόσες ταραχές προκάλεσε, ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το ποσό που συγκεντρώθηκε μετά από ιντερνετική καμπάνια υπέρ του κατηγορούμενου αστυνομικού (πάνω από 1 εκατ. ευρώ) ήταν σχεδόν πενταπλάσιο εκείνου που συγκεντρώθηκε αντίστοιχα για την οικογένεια του θύματος, και κρίνοντας από το περιρρέον κλίμα, κάτι ανάλογο φοβάμαι θα συνέβαινε κι εδώ.

Για να γυρίσουμε όμως στα δικά μας, είναι τουλάχιστον ανησυχητική όχι μόνο η ευκολία με την οποία βγάζουν πια το όπλο τους οι αστυνομικοί –ή έστω η ευκολία με την οποία «γλιστράνε» με αποτέλεσμα να εκπυρσοκροτεί διαβολεμένα εύστοχα– αλλά και το γεγονός ότι η πρακτική αυτή επιχειρείται πια να περάσει σαν μια ακόμη κανονικότητα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ έκανε απλώς copy/paste την εκδοχή της Ασφάλειας για το τραγικό συμβάν, ενώ υποτονικές υπήρξαν οι αντιδράσεις των περισσότερων πολιτικών χώρων.

Μιλάμε φυσικά για μια δολοφονία με εμφανώς ρατσιστικά κίνητρα – κανείς δεν πιστεύει σοβαρά ότι ο αστυνομικός θα «γλιστρούσε» το ίδιο εύκολα αν ο καταδιωκόμενος έμοιαζε τουλάχιστον εμφανισιακά με «καθαρόαιμο» Έλληνα. Αλλά αλίμονο αν εθιστούμε συλλογικά στις εν ψυχρώ εκτελέσεις υπόπτων και μάλιστα για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, αλίμονο αν τα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά ιδεώδη στα οποία ομνύουμε θαφτούν πίσω από άδειους κάλυκες μαζί με το θεμελιώδες δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη.

Εκτός και περιμένουμε να τύχει στο λάθος μέρος, τη λάθος ώρα και στη «λάθος» εκπυρσοκρότηση ένα «δικό μας» παιδί –αρκούντως λευκό, με ωραίο παρουσιαστικό κι από καθώς πρέπει οικογένεια, όπως ήταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος– προκειμένου να αντιδράσουμε. Αλλά τότε θα είναι πολύ αργά, τόσο για το παιδί που θα χαθεί –γιατί σήμερα περισσότερο ίσως από ποτέ, τα νέα παιδιά είναι ο στόχος της αγριότερης καταστολής– όσο και για τις χαμένες κοινωνικές μας ευαισθησίες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομία και κράτος δικαίου

Guest Editors / Αστυνομία και κράτος δικαίου: Γιατί πληθαίνουν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας;

Η αντίληψη πως η αστυνομική παραβατικότητα είναι διαδεδομένη, δίχως να επιβάλλονται οι αρμόζουσες κυρώσεις, παγιώνεται πλέον στην κοινή γνώμη.
ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ