Πάπιγκο: Φρένο ΣτΕ στις κατοικίες του εφοπλιστή Λαιμού

Πάπιγκο: Φρένο ΣτΕ στις κατοικίες του εφοπλιστή Λαιμού Facebook Twitter
Οι άνθρωποι της «Καλλιστώ», που είναι μία από τις τρεις προσφεύγουσες οργανώσεις, υποστηρίζουν πάντως ότι αυξάνονται οι αντιδράσεις «απέναντι στις προσπάθειες διεύρυνσης των ορίων του οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και της οικοπεδοποίησης των σχετικών εκτάσεων». 
0

ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα για πάγωμα των εργασιών που κατέθεσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στην οικοδόμηση της περιοχής του Πάπιγκου.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις προσέφυγαν στο ΣτΕ γιατί υποστηρίζουν ότι οι δύο κατοικίες συνολικού εμβαδού 700 τετραγωνικών στο Πάπιγκο χτίζονται στην αυστηρά προστατευόμενη περιοχή του εθνικού πάρκου της Β. Πίνδου.  

Η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ με την οποία ζητείται να ακυρωθούν οι οικοδομικές άδειες έχει πάρει διαδοχικές αναβολές, όπως έχει γράψει η LiFO. Τελικά ως νέα ημερομηνία συζήτησης ορίστηκε η 27η Σεπτεμβρίου.

Αρχιτέκτονες που μίλησαν στη LiFO με αφορμή την πρόσφατη εξέλιξη επιμένουν ότι «ότι στην υπόθεση αυτή πρέπει να μπει ένα τέλος προς όφελος της φυσικής μας κληρονομιάς. Μετά τα νησιά μας, ιδιαίτερης φυσιογνωμίας ορεινοί οικισμοί-τοπία στοχοποιούνται με παραβίαση των καθεστώτων προστασίας και παραδίδονται σε παράτυπη δόμηση. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Το προσωρινό πάγωμα

Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Α' Θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας διατάχθηκε η αναστολή εκτέλεσης των οικοδομικών αδειών για τις δύο κατοικίες που κατασκευάζονται «έξω από τον οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου», όπως υποστηρίζουν οι οργανώσεις

Μετά την προσωρινή διαταγή η υπηρεσία δόμησης Ιωαννίνων εξέδωσε στις 13 Ιουλίου σχετικό σήμα για τη διακοπή των εκτελούμενων εργασιών, οι οποίες συνεχίζονταν κανονικά μέχρι το πρωινό της 14ης Ιουλίου. 

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε διαταχθεί και πάλι διακοπή εργασιών μετά από καταγγελία της οργάνωσης «Καλλιστώ», αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. 

Τότε η οργάνωση αντιλήφθηκε ότι για την έκδοση των οικοδομικών αδειών η υπηρεσία δόμησης δεν είχε ζητήσει ευθύς εξ αρχής, ως όφειλε, τη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων.

Η γνωμοδότηση αυτή είναι προαπαιτούμενο που θα έπρεπε να υπάρχει στον φάκελο αδειοδότησης, αφού η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 

Το συμβούλιο λοιπόν το έκανε ανάποδα. Συνεδρίασε και γνωμοδότησε εκ των υστέρων θετικά, παρόλο που αρχαιολογικός νόμος δεν προβλέπει την εκ των υστέρων γνωμοδότηση. Κι αυτό γιατί είναι πάγια νομολογία οι απαιτούμενες εγκρίσεις-γνωμοδοτήσεις που απαιτούνται από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες να προηγούνται κάθε άλλης γνωμοδότησης. 

Στη συνέχεια, μετά τη θετική γνωμοδότηση, οι κατασκευαστικές εργασίες συνεχίστηκαν.

Αυξάνονται οι αντιδράσεις: Προσφεύγουν νομικά και κάτοικοι της περιοχής

Οι άνθρωποι της «Καλλιστώ», που είναι μία από τις τρεις προσφεύγουσες οργανώσεις, υποστηρίζουν πάντως ότι αυξάνονται οι αντιδράσεις «απέναντι στις προσπάθειες διεύρυνσης των ορίων του οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και της οικοπεδοποίησης των σχετικών εκτάσεων». 

Η «Καλλιστώ» υποστηρίζει ότι εκτός από τις οργανώσεις πρόσφατα και μία ομάδα κατοίκων της περιοχής έχει προχωρήσει σε νομικές ενέργειες που στρέφονται κατά των ιδιοκτητών και των έργων.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί όλο και πιο πολύ η τοπική κοινωνία καταλαβαίνει ότι «αυτές οι προσπάθειες υποβαθμίζουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, το οποίο προστατεύεται από πολλαπλά καθεστώτα». 

Η ιστορία στο Πάπιγκο εξελίσσεται «σε έναν αγώνα κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων που αφορά ευρύτερα την προστασία και διαφύλαξη των τελευταίων θυλάκων φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της ορεινής Ελλάδας, ώστε να παραδοθούν αλώβητοι στις επόμενες γενιές», λέει.

Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή αποτελεί σημείο αναφοράς παγκοσμίου ενδιαφέροντος, αφού αναμένεται η ένταξή της στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η «Καλλιστώ» αναφέρει ακόμη ότι συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών στην πλατφόρμα AVAAZ, «κατά τη δόμησης στον πυρήνα του εθνικού πάρκου». Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει 5.153 πολίτες.

Αρχιτέκτονες που μίλησαν στη LiFO με αφορμή την πρόσφατη εξέλιξη επιμένουν ότι «ότι στην υπόθεση αυτή πρέπει να μπει ένα τέλος προς όφελος της φυσικής μας κληρονομιάς. Μετά τα νησιά μας, ιδιαίτερης φυσιογνωμίας ορεινοί οικισμοί-τοπία στοχοποιούνται με παραβίαση των καθεστώτων προστασίας και παραδίδονται σε παράτυπη δόμηση. Αυτό πρέπει να σταματήσει»

Τα προσωρινά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ τον Σεπτέμβριο.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ