ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα για πάγωμα των εργασιών που κατέθεσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στην οικοδόμηση της περιοχής του Πάπιγκου.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις προσέφυγαν στο ΣτΕ γιατί υποστηρίζουν ότι οι δύο κατοικίες συνολικού εμβαδού 700 τετραγωνικών στο Πάπιγκο χτίζονται στην αυστηρά προστατευόμενη περιοχή του εθνικού πάρκου της Β. Πίνδου.
Η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ με την οποία ζητείται να ακυρωθούν οι οικοδομικές άδειες έχει πάρει διαδοχικές αναβολές, όπως έχει γράψει η LiFO. Τελικά ως νέα ημερομηνία συζήτησης ορίστηκε η 27η Σεπτεμβρίου.
Αρχιτέκτονες που μίλησαν στη LiFO με αφορμή την πρόσφατη εξέλιξη επιμένουν ότι «ότι στην υπόθεση αυτή πρέπει να μπει ένα τέλος προς όφελος της φυσικής μας κληρονομιάς. Μετά τα νησιά μας, ιδιαίτερης φυσιογνωμίας ορεινοί οικισμοί-τοπία στοχοποιούνται με παραβίαση των καθεστώτων προστασίας και παραδίδονται σε παράτυπη δόμηση. Αυτό πρέπει να σταματήσει».
Το προσωρινό πάγωμα
Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Α' Θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας διατάχθηκε η αναστολή εκτέλεσης των οικοδομικών αδειών για τις δύο κατοικίες που κατασκευάζονται «έξω από τον οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου και εντός του Πυρήνα Βίκου του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου», όπως υποστηρίζουν οι οργανώσεις
Μετά την προσωρινή διαταγή η υπηρεσία δόμησης Ιωαννίνων εξέδωσε στις 13 Ιουλίου σχετικό σήμα για τη διακοπή των εκτελούμενων εργασιών, οι οποίες συνεχίζονταν κανονικά μέχρι το πρωινό της 14ης Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε διαταχθεί και πάλι διακοπή εργασιών μετά από καταγγελία της οργάνωσης «Καλλιστώ», αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Τότε η οργάνωση αντιλήφθηκε ότι για την έκδοση των οικοδομικών αδειών η υπηρεσία δόμησης δεν είχε ζητήσει ευθύς εξ αρχής, ως όφειλε, τη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων.
Η γνωμοδότηση αυτή είναι προαπαιτούμενο που θα έπρεπε να υπάρχει στον φάκελο αδειοδότησης, αφού η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Το συμβούλιο λοιπόν το έκανε ανάποδα. Συνεδρίασε και γνωμοδότησε εκ των υστέρων θετικά, παρόλο που αρχαιολογικός νόμος δεν προβλέπει την εκ των υστέρων γνωμοδότηση. Κι αυτό γιατί είναι πάγια νομολογία οι απαιτούμενες εγκρίσεις-γνωμοδοτήσεις που απαιτούνται από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες να προηγούνται κάθε άλλης γνωμοδότησης.
Στη συνέχεια, μετά τη θετική γνωμοδότηση, οι κατασκευαστικές εργασίες συνεχίστηκαν.
Αυξάνονται οι αντιδράσεις: Προσφεύγουν νομικά και κάτοικοι της περιοχής
Οι άνθρωποι της «Καλλιστώ», που είναι μία από τις τρεις προσφεύγουσες οργανώσεις, υποστηρίζουν πάντως ότι αυξάνονται οι αντιδράσεις «απέναντι στις προσπάθειες διεύρυνσης των ορίων του οικισμού του Μεγάλου Πάπιγκου και της οικοπεδοποίησης των σχετικών εκτάσεων».
Η «Καλλιστώ» υποστηρίζει ότι εκτός από τις οργανώσεις πρόσφατα και μία ομάδα κατοίκων της περιοχής έχει προχωρήσει σε νομικές ενέργειες που στρέφονται κατά των ιδιοκτητών και των έργων.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί όλο και πιο πολύ η τοπική κοινωνία καταλαβαίνει ότι «αυτές οι προσπάθειες υποβαθμίζουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, το οποίο προστατεύεται από πολλαπλά καθεστώτα».
Η ιστορία στο Πάπιγκο εξελίσσεται «σε έναν αγώνα κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων που αφορά ευρύτερα την προστασία και διαφύλαξη των τελευταίων θυλάκων φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της ορεινής Ελλάδας, ώστε να παραδοθούν αλώβητοι στις επόμενες γενιές», λέει.
Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή αποτελεί σημείο αναφοράς παγκοσμίου ενδιαφέροντος, αφού αναμένεται η ένταξή της στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Η «Καλλιστώ» αναφέρει ακόμη ότι συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών στην πλατφόρμα AVAAZ, «κατά τη δόμησης στον πυρήνα του εθνικού πάρκου». Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει 5.153 πολίτες.
Αρχιτέκτονες που μίλησαν στη LiFO με αφορμή την πρόσφατη εξέλιξη επιμένουν ότι «ότι στην υπόθεση αυτή πρέπει να μπει ένα τέλος προς όφελος της φυσικής μας κληρονομιάς. Μετά τα νησιά μας, ιδιαίτερης φυσιογνωμίας ορεινοί οικισμοί-τοπία στοχοποιούνται με παραβίαση των καθεστώτων προστασίας και παραδίδονται σε παράτυπη δόμηση. Αυτό πρέπει να σταματήσει»
Τα προσωρινά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ τον Σεπτέμβριο.