ΠΟΛΥΠΛΟΚΑΜΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΑ είναι τα κυκλώματα της τουρκικής μαφίας τόσο στη γειτονική μας χώρα όσο και στο εξωτερικό, όπως αποδείχτηκε μετά το πρόσφατο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη Λούτσα.
Η LiFO απευθύνθηκε στον δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών, Τριαντάφυλλο Καρατράντο, προκειμένου να επιχειρήσει να ξεμπλέξει το κουβάρι της δράσης και των απειλών, το οποίο συνθέτει το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία.
Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, ερευνητής σε ζητήματα ριζοσπαστικοποίησης, τρομοκρατίας, μοντέλων αστυνόμευσης και οργανωμένου εγκλήματος, αρχικά τόνισε πως τα τελευταία χρόνια το οργανωμένο έγκλημα έχει αναδειχτεί ως κρίσιμη απειλή εσωτερικής ασφάλειας για πολλές χώρες. Σε επίπεδο Ε.Ε., οι εκτιμήσεις της EUROPOL το αναδεικνύουν ως σημαντική απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
«Η Τουρκία δεν εξαιρείται από την ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος και κυρίως από τις ομάδες τύπου mafia, όπως έχει καθιερωθεί πλέον διεθνώς ο όρος. Για την έκταση του προβλήματος είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο του 2023 σκοτώθηκαν σαράντα άτομα που εμπλέκονταν σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.
Η Τουρκία δεν εξαιρείται από την ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος και κυρίως από τις ομάδες τύπου Mafia, όπως έχει καθιερωθεί πλέον διεθνώς ο όρος. Για την έκταση του προβλήματος, είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο του 2023 σκοτώθηκαν σαράντα άτομα που εμπλέκονταν σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.
Αυτό και μόνο δείχνει την κρισιμότητα της απειλής για την Τουρκία. Από τις έρευνες των σχετικών αρχών που γίνονται εντατικά τους τελευταίους μήνες έχει αναδειχτεί η σημαντική διείσδυση αυτών των ομάδων τόσο στον πολιτικό τομέα όσο και στη νόμιμη οικονομία της χώρας, καθώς εκμεταλλεύονται την εκτεταμένη διαφθορά που παρατηρείται στη χώρα. Αυτό είναι άλλωστε και ένα γενικό και δομικό χαρακτηριστικό των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος διαχρονικά», λέει.
Τα χτυπήματα στη Λούτσα και οι συμμορίες
Τα πρόσφατα χτυπήματα στη Λούτσα οδήγησαν στα μονοπάτια στα οποία δραστηριοποιείται η τουρκική μαφία και συγκεκριμένα στα ίχνη της «συμμορίας του Barış Boyun». Τα ονόματα στο αυτοκίνητο ήταν γνωστά στην τουρκική αστυνομία. Όλοι τους ήταν άνδρες του Barış Boyun, του αρχηγού της «Συμμορίας του Θανάτου» που συνελήφθη από την Ιντερπόλ στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τουρκική «Milliyet», συνελήφθη στο ξενοδοχείο στο οποίο έκανε check in στο Ρίμινι στις 3 Αυγούστου 2022. Μετά τη φυλάκιση του Boyun, η Τουρκία ζήτησε την έκδοσή του. Ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε και ο Boyun αφέθηκε ελεύθερος στο Ρίμινι, αλλά του απαγορεύτηκε να φύγει από την πόλη.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν επιθέσεις στο εξωτερικό στο παρελθόν εναντίον του αρχηγού του εγκληματικού δικτύου Barış Boyun, ο οποίος είναι γνωστός για τις συμμορίες δολοφόνων μοτοσικλετιστών τις οποίες ίδρυσε στην Κωνσταντινούπολη
Το όνομά του ήρθε στο προσκήνιο με τον ισχυρισμό ότι ήταν ο εγκέφαλος της δολοφονίας του Μαυροβούνιου κακοποιού Jovan Vukotiç, ο οποίος σκοτώθηκε σε ένοπλη επίθεση στο Σισλί της Κωνσταντινούπολης. Επίσης το όνομά του έχει εμπλακεί και σε αναφορές για κοινή δράση με άτομο του περιβάλλοντος του έτερου γνωστού αρχιμαφιόζου, Σεντάντ Πεκέρ, ο οποίος προ ετών μέσω Twitter προέβαινε σε αποκαλύψεις σκανδάλων κατά στελεχών της κυβέρνησης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το όνομα του Barış Boyun άρχισε να ακούγεται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης στην περιοχή Μπέγιογλου πριν από μερικά χρόνια. Πραγματοποιούσε αλλεπάλληλες επιθέσεις σε άτομα με τα οποία αντιμετώπιζε προβλήματα σχετικά με τη μοιρασιά από το εμπόριο ναρκωτικών. Σχημάτισε ομάδες δολοφονίας αποτελούμενες από μοτοσικλετιστές και επικράτησε έναντι των άλλων συμμοριών της περιοχής. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης τον καταδίωξε και διέφυγε στο εξωτερικό. Αν και βρισκόταν στο εξωτερικό, η συμμορία που ίδρυσε συνέχισε τη «βρόμικη δουλειά» στην Κωνσταντινούπολη.
«Οι εγκληματικές οργανώσεις στην Τουρκία ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο ναρκωτικών, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και το εμπόριο όπλων. Οι «Ντάλτονς», η διαβόητη συμμορία του Barış Boyun, είναι μία από τις πλέον οργανωμένες και βίαιες εγκληματικές ομάδες, η οποία δρα τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, όπου είχε διαφύγει ο ίδιος ο Boyun», σχολιάζει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι ομάδες μοιάζουν με «Λερναία Ύδρα», όπως τις χαρακτηρίζει η EUROPOL, και έχουν έντονη δραστηριότητα σε περισσότερες από μία χώρες, λόγω του διεθνικού τους χαρακτήρα. «Σε αυτήν τη λειτουργία, σύμμαχός τους είναι και το διαδίκτυο, αλλά και γενικότερα οι νέες τεχνολογίες, καθώς οι εγκληματικές ομάδες γίνονται ολοένα και περισσότερο τεχνολογικά ανεπτυγμένες, με έντονη δραστηριοποίηση στο διαδίκτυο», σημειώνει.
Συνδυασμός οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας
Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Çetin Aydın στη «Hürriyet», ενώ τα μέλη της συμμορίας επιλέχθηκαν ως γνωστοί ποινικοί και εγκληματίες, στην οργάνωση συμπεριλήφθηκαν επίσης και κάποιοι που είχαν ιστορικό εγκλημάτων σχετιζόμενων με την τρομοκρατία.
Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος επιβεβαιώνει στη LiFO «τις διασυνδέσεις και γενικότερα την ώσμωση που έχουν αυτές οι εγκληματικές ομάδες με τρομοκρατικές οργανώσεις».
Πολλά ήταν τα περιστατικά με συγκρούσεις στο εξωτερικό. Ένας από τους άνδρες του Barış Boyun, ο Emircan Yılmaz, σκοτώθηκε στην Αμπχαζία, ένας άλλος, ο Edip Yalçın, στη Γεωργία και ο Halil Ay στη Γαλλία. Η πρώτη διαδρομή που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της συμμορίας για να διαφύγουν στο εξωτερικό ήταν η Γεωργία. Ωστόσο, η αστυνομία αποκρυπτογράφησε αυτήν τη διαδρομή και συνέλαβε αρκετά μέλη της συμμορίας. Λόγω αυτής της πίεσης, η συμμορία άρχισε να επιλέγει την Ελλάδα για να δραπετεύσει, σύμφωνα με τη «Hürriyet».
Η πιο αιματηρή επίθεση για την τουρκική μαφία
Ο δημοσιογράφος Cengiz Erdinç, στις πληροφορίες που μοιράστηκε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέει ότι αν εξαιρεθεί ο θάνατος 8 κρατουμένων στις συγκρούσεις στη φυλακή Bayrampaşa, το περιστατικό της Λούτσας θα καταγραφεί ως «η πιο αιματηρή επίθεση στην τουρκική μαφία».
Ο ίδιος είναι ιδιαίτερα επικριτικός κατά της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αναφέρεται σε ένα από τα άτομα που ενεπλάκησαν στο περιστατικό λέγοντας πως φέρεται να πουλούσε πληροφορίες σε αντίπαλες συμμορίες.
1) Yunanistan’da infaz edilen 6 Türk’e ilişkin Yunan medyasında bugün yer alan son gelişmeleri derlemek isterim. Yunan polisi olayla alakalı kamera görüntülerini topluyormuş. (Gözlerim yaşardı) olay mahaline 5 dakika mesafede yaşadıkları ev ve 2’nci ev tespit edildi. pic.twitter.com/OIDZeyILE5
— Seher Sultan (@sehersultan1912) September 14, 2023
H τουρκική μαφία και το εθνικιστικό υπόβαθρο
Σύμφωνα με γνωρίζοντες την τουρκική πραγματικότητα τα τελευταία 4 χρόνια, πρόσωπα συνδεδεμένα με τη μαφία – αρκετά εξ αυτών με υπερεθνικιστικό υπόβαθρο– έχουν επιστρέψει σταδιακά στη δημόσια ζωή της Τουρκίας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο .
Γνωστός και μη εξαιρετέος είναι ο Sedat Peker, ο οποίος έγινε διάσημος το 2016 όταν απείλησε να «λουστεί με το αίμα» των λεγόμενων «Ακαδημαϊκών της ειρήνης» –όσων είχαν υπογράψει την πρωτοβουλία «Ακαδημαϊκοί για την ειρήνη»– κηρύσσοντάς τους τρομοκράτες. Αφού ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του για το θέμα, ο Peker αθωώθηκε. Συνέχισε μάλιστα να λαμβάνει επιχειρηματικά βραβεία από διάφορα ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και το βραβείο του «πιο φιλάνθρωπου επιχειρηματία» από τη «Milliyet Daily» το 2017.
Το καλοκαίρι του 2021 ξεκίνησε και το σίριαλ με τις καταγγελίες του Peker εναντίον πρωτοκλασάτων πολιτικών, τους οποίους κατηγορούσε για ανάμειξη στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, σε δολοφονίες και για δεσμούς με τον υπόκοσμο.
Ο Peker υποστήριξε ότι το καθεστώς Ερντογάν, μέσω της ΜΙΤ, προμήθευε με όπλα την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ-Νούσρα στη Συρία και επίσης έκανε λόγο για μηχανισμούς διαπλοκής που υφίστανται στην καρδιά του τουρκικού κράτους. Επίσης στράφηκε και κατά του ευρύτερου περιβάλλοντος Ερντογάν, δημοσιεύοντας βίντεο από συνομιλία που είχε με τον Serdar Ekşi, ιδιοκτήτη της ενεργειακής εταιρείας Lazoil, ο οποίος έχει παντρευτεί μια ανιψιά του Ερντογάν.
Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip abinin yeğeninin kocası Lazoil petrol dağıtım şirketinin sahibi serdar ekşi’nin karakolda milletvekilinin dövülme hadisesinin ve Suriye'ye giden askeri malzemelerle ilgili yaptığım telefon görüşmesi.https://t.co/Z3xp7n9Yhd
— Sedat Peker (@sedat_peker) June 5, 2021
Ένας άλλος «μαφιόζος» της Τουρκίας είναι ο Alaattin Cakici, ο οποίος αποφυλακίστηκε το 2020 στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Λίγο μετά την αποφυλάκισή του, ο Cakici εξέδωσε δημόσια επιστολή με την οποία απείλησε τον βασικό ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Ο δρ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος προσθέτει πως οι εγκληματικές ομάδες συνδέονται τόσο με τρομοκρατικές οργανώσεις όσο και με «υπηρεσίες των κρατών που λειτουργούν κυρίως στην γκρίζα ζώνη». «Δεν είναι τυχαίο πως μία από τις πλέον απειλητικές πτυχές του οργανωμένου εγκλήματος είναι η διάβρωση των θεσμών και η μείωση της εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου. Έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις όπου ομάδες οργανωμένου εγκλήματος έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες ή και σε κεκαλυμμένες κρατικές ενέργειες», αναφέρει.
Κύμα βίας από μαφιόζους
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα κύμα βίας ξένων μαφιόζων στην Τουρκία που έχει προκαλέσει συναγερμό στη χώρα, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο από τα ξένα ΜΜΕ.
«Οι αιματηρές διευθετήσεις και οι πυροβολισμοί έχουν αυξηθεί στην Τουρκία, πυροδοτώντας την κριτική ότι η χαλαρή νομοθεσία και η ανεπαρκής δράση έχουν καταστήσει τη χώρα ασφαλές καταφύγιο για τα αφεντικά του εγκλήματος από την περιοχή και όχι μόνο», όπως ενδεικτικά αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο του το ειδησεογραφικό δίκτυο Al-mοnitor. Το Al-Monitor παρέχει αναφορές και αναλύσεις για τη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, σε σχετικό άρθρο τονίζει:
«Από το 2016 έως το 2022, οι δυνάμεις ασφαλείας έπληξαν 550 εγκληματικές ομάδες τύπου μαφίας, μεταξύ των οποίων 16 περιφερειακές, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Σοϊλού.
Οι σκεπτικιστές, ωστόσο, πιστεύουν ότι αυτές οι ομάδες είναι ως επί το πλείστον "μικρά ψάρια", δεδομένου ότι η παρουσία μεγάλων ξένων εγκληματιών στη χώρα έρχεται συχνά στο φως ως αποτέλεσμα πολέμων συμμοριών και όχι αστυνομικών καταδιώξεων».
Κάνει λόγο βέβαια και για την εκτέλεση του Jovan Vukotic, ο οποίος ήταν αρχηγός της διαβόητης συμμορίας ναρκωτικών Skaljari του Μαυροβουνίου και δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης από δύο εκτελεστές με μοτοσικλέτα. Ο Jovan Vukotic είχε συλληφθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας το 2018 προτού απελαθεί στη Σερβία και στη συνέχεια στο Μαυροβούνιο, όπου πέρασε ένα διάστημα στη φυλακή. Σύμφωνα με το Al-monitor, ο Σοϊλού είχε καυχηθεί για τη σύλληψη του Jovan Vukotic, αλλά, όπως αποδείχθηκε, εκείνος μπόρεσε να επιστρέψει στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2021 και να λάβει άδεια παραμονής, χρησιμοποιώντας πλαστό διαβατήριο.
Για τον Timur Soykan, έναν ερευνητή Τούρκο δημοσιογράφο που έχει συγγράψει ένα βιβλίο για τις βεντέτες του υποκόσμου, τα γεγονότα δείχνουν ότι οι ηγέτες αντίπαλων ομάδων, οι οποίες κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του Μαυροβούνιου, «ένιωθαν ασφαλείς» στην Κωνσταντινούπολη. «Το γεγονός ότι δεν έφυγαν από την Τουρκία πριν από τη δολοφονία του Jovan Vukotic δείχνει ότι ήταν σίγουροι ότι δεν θα συλλαμβάνονταν», έγραψε σε παλιότερο άρθρο.
Στα μέσα Ιανουαρίου του 2023, γράφει το Al-monitor, ο Γεωργιανός Revaz Lordkipanidze, φερόμενος ως αφεντικό σε αντίστοιχη ομάδα του οργανωμένου εγκλήματος, δολοφονήθηκε στην επαρχία της Τραπεζούντας, σε ένα περιστατικό που τα μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως «ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Γεωργιανών και Βούλγαρων μαφιόζων». Για τη δολοφονία συνελήφθησαν δύο Ρώσοι που χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες.
Ο Cengiz Erdinc, ένας Τούρκος δημοσιογράφος που παρακολουθεί στενά το θέμα, είπε στο Al-Monitor ότι τα πολυτελή εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια έχουν γίνει σημεία συνάντησης της ρωσόφωνης μαφίας, στην οποία εμπλέκονται Ρώσοι, Γεωργιανοί, Αζερμπαϊτζανοί και άλλες συμμορίες.
Γιατί έχει γίνει ελκυστική η Τουρκία στους μαφιόζους
Σύμφωνα με τον αναλυτή Bahadir Ozgur, η Τουρκία έχει γίνει ελκυστική για τα αφεντικά του εγκλήματος επειδή είναι σχετικά εύκολο για αυτούς να εισέλθουν στη χώρα και να αποκτήσουν άδειες παραμονής, να καλλιεργήσουν δεσμούς με άτομα της κρατικής δομής και γραφειοκρατίας, της αστυνομίας και της πολιτικής, με χαμηλό κόστος, και να ιδρύσουν εταιρείες με τοπικούς εταίρους για ξέπλυμα χρήματος.
Υπενθύμισε ότι η Τουρκία προσφέρει υπηκοότητα σε αλλοδαπούς που θα επένδυαν μόλις 400.000 δολάρια σε ακίνητα, επισημαίνοντας επίσης έναν νόμο που εισήχθη πριν από αρκετά χρόνια και ο οποίος διευκόλυνε την είσοδο χρημάτων άγνωστης προέλευσης στην Τουρκία.
«Ο χαρακτήρας της κυβέρνησης κάνει τα πράγματα πιο εύκολα», είπε ο Ozgur στο Al-Monitor, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έχει προβεί σε συμφωνίες για την έκδοση εγκληματιών με πολλές χώρες και συχνά εφαρμόζει αυθαίρετα τις υπάρχουσες. «Η ρωσόφωνη μαφία, ειδικότερα, βλέπει την Τουρκία ως ένα ασφαλές καταφύγιο», είπε ο Ozgur, σημειώνοντας ότι η εντατική καταστολή των διακινητών ναρκωτικών στην Ευρώπη και οι αυστηρότερες ποινές στη Ρωσία –και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία– οδήγησαν τα αφεντικά του εγκλήματος στην Τουρκία.
Επίσης εγκληματίες από τα Βαλκάνια μπόρεσαν να εισέλθουν στην Τουρκία με πλαστά διαβατήρια Βόρειας Μακεδονίας.
Οι «χαλαροί» νόμοι της Τουρκίας για το παράνομο χρήμα είναι ένας παράγοντας που προσελκύει ξένους εγκληματίες στη χώρα, αλλά δεν είναι ο μόνος, υποστήριξε, τέλος, ο Cengiz Erdinc. Σημείωσε ότι έντονες πιέσεις στους μαφιόζους στην Ευρώπη εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, αφού οι αρχές έσπασαν ή διέλυσαν κρυπτογραφημένες πλατφόρμες επικοινωνίας όπως το Encrochat και το Sky ECC, που χρησιμοποιούνταν ευρέως από τον υπόκοσμο. «Ως αποτέλεσμα, κάποιοι κατέφυγαν στην Τουρκία. Είναι εδώ, αλλά δεν πρόκειται για μετανάστευση. Έτσι, τρέχουν τις επιχειρήσεις τους από την Τουρκία και, φυσικά, συγκρούονται εδώ», υπογράμμισε.
H έκθεση του ΟΗΕ
Τέλος, σε μια πρόσφατη καταδικαστική έκθεση, τα Ηνωμένα Έθνη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία καθίσταται ολοένα και περισσότερο κόμβος διακίνησης κοκαΐνης για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, υπό την κυριαρχία του καθεστώτος Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου κατηγορήθηκε από την τουρκική αντιπολίτευση ότι παρέχει προστασία σε ομάδες και οργανώσεις σχετιζόμενες με διάφορες μαφίες.
Και αυτή η έκθεση δημοσιεύθηκε πριν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεκλεγεί.
«Η Τουρκία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως χώρα διέλευσης κοκαΐνης τα τελευταία χρόνια. Από το 2014, η ποσότητα του ναρκωτικού που κατασχέθηκε στη χώρα έχει επταπλασιαστεί, από 393 κιλά σε 2,8 τόνους-ρεκόρ το 2021. Μέρος της κοκαΐνης που φτάνει στην Τουρκία φτάνει μέσω της Δυτικής Αφρικής, ενώ ένα άλλο μέρος προέρχεται απευθείας από τη Λατινική Αμερική», ανέφερε η έκθεση που εκδόθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) στις 6 Απριλίου 2023.