Νίκος Μιχαηλίδης από το Ισραήλ: «Υπάρχει κίνδυνος για θρησκευτικά μνημεία τεράστιας ιστορικής αξίας»

Νίκος Μιχαηλίδης από το Ισραήλ: «Υπάρχει κίνδυνος και για θρησκευτικά μνημεία τεράστιας ιστορικής αξίας» Facebook Twitter
Δυστυχώς, θα υποφέρουν άμαχοι απ' όλες τις πλευρές, ο αριθμός των νεκρών είναι τεράστιος. Επιπλέον, εκτιμώ πως υπάρχει κίνδυνος και για θρησκευτικά μνημεία τεράστιας ιστορικής αξίας. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

«ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ήχησαν σειρήνες στην Ιερουσαλήμ και μετά από λίγο ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις κοντά στο κέντρο της πόλης. Το ισραηλινό Ιron Dome εξουδετέρωσε πυραύλους που η Χαμάς εκτοξεύει από τη Γάζα. Τώρα ακούγονται ασθενοφόρα», αφηγείται ο διδάκτωρ Ανθρωπολογίας στο Πρίνστον Νίκος Μιχαηλίδης, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στο Ισραήλ. Και συνεχίζει: «Προσπαθούμε εδώ και ώρες να βρούμε πτήση για Ελλάδα ή Κύπρο ή και άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να φύγουμε από το Ισραήλ». 

Οι συγκρούσεις μαίνονται στη Μέση Ανατολή, οι σαρωτικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Λωρίδα της Γάζας και ο φόβος γίνεται αισθητός παντού στη χώρα. Το Ισραήλ είναι σε σοκ, η κατάσταση είναι δύσκολη, οι σειρήνες ηχούν διαρκώς και οι κάτοικοι βρίσκονται σε ετοιμότητα. Είναι γεγονός ότι πολλοί Έλληνες που ζουν εκεί παραμένουν εγκλωβισμένοι και εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους διαφυγής.

Στο Τελ Αβίβ επικρατούν ώρες αγωνίας, έντονη ανησυχία και ένα αίσθημα αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα. Κτίρια έχουν καταρρεύσει, περιπολικά τριγυρνούν διαρκώς στους δρόμους, μαχητικά αεροσκάφη ακούγονται παντού και οι μετακινήσεις στην πόλη έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Πριν από λίγες ώρες ακούσαμε εκρήξεις από το Iron Dome: εξουδετερώθηκαν πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς την Ιερουσαλήμ. Φαίνεται πως πλέον στόχος της Χαμάς είναι και η πόλη με τα κορυφαία μνημεία των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών – είναι απίστευτο.

Ο κ. Μιχαηλίδης, εγκλωβισμένος, περιγράφει: «Ήρθα στο Ισραήλ για να πάρω τη γυναίκα μου και να τη φέρω στην Ελλάδα για λόγους ασφαλείας. Ήμουν εδώ όλο τον προηγούμενο χρόνο και είχα σκοπό να μείνω για έναν ακόμη χρόνο, αλλά εξαιτίας του πολέμου αποφασίσαμε να φύγουμε, ελπίζουμε προσωρινά». 

μιχαηλιδης
Νίκος Μιχαηλίδης

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί; «Μετά τις σοκαριστικές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς σε άμαχους Ισραηλινούς και ξένους, το Ισραήλ πέρασε στην αντεπίθεση, παρά την αρχική αμηχανία λόγω της καθυστέρησης των αρμόδιων μηχανισμών να εντοπίσουν και να εξουδετερώσου την απειλή. Η κατάσταση κάθε μέρα γίνεται πιο δύσκολη. Πριν από λίγες ώρες ακούσαμε εκρήξεις από το Iron Dome: εξουδετερώθηκαν πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς την Ιερουσαλήμ. Φαίνεται πως πλέον στόχος της Χαμάς είναι και η πόλη με τα κορυφαία μνημεία των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, είναι απίστευτο. Δυστυχώς, θα υποφέρουν άμαχοι απ' όλες τις πλευρές, ο αριθμός των νεκρών είναι τεράστιος. Επιπλέον εκτιμώ πως υπάρχει κίνδυνος και για θρησκευτικά μνημεία τεράστιας ιστορικής αξίας», αναφέρει. 

Από τη μια ο ατελείωτος κύκλος βίας και από την άλλη οι αμέτρητες προσπάθειες μεσολάβησης για ειρήνη. Ένα βάναυσο ανθρωποκυνηγητό που είδαμε να εξελίσσεται το περασμένο Σαββατοκύριακο αλλά και ο τρόμος της Χαμάς, η οποία κατάφερε να φέρει την περιοχή για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής.

Στο σημείο αυτό ρωτώ τον γνωστό καθηγητή ποια εξήγηση δίνει για τα αιματηρά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή. «Δυστυχώς, οι Παλαιστίνιοι, παρά το ότι διέθεταν στο παρελθόν μια σημαντική, μορφωμένη και κοσμοπολίτικη διασπορά –κάποιοι σπούδασαν και στην Ελλάδα–, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ισχυρές δημοκρατικές πλουραλιστικές οργανώσεις για να τους εκπροσωπούν. Τα δίκαια αιτήματά τους τα καπέλωσαν, τα εργαλειοποίησαν και τα αλλοτρίωσαν κάποιες φανατικές ισλαμιστικές οργανώσεις που μιλούν για τζιχάντ και κατά βάση χρηματοδοτούνται από ξένες κυβερνήσεις (π.χ. του Ιράν και της Τουρκίας). 

Εκτιμώ πως πρωτίστως εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, όχι του παλαιστινιακού λαού. Η διείσδυση του Ιράν και της Τουρκίας, και πιο πίσω της Ρωσίας και της Κίνας, στην παλαιστινιακή κοινωνία άλλαξε σταδιακά τον χαρακτήρα και τις πρακτικές του παλαιστινιακού κινήματος το οποίο πλέον μονοπωλείται, δυστυχώς, κυρίως από φανατικούς τζιχαντιστές. Αυτό θεωρώ πως δεν συμφέρει τους Παλαιστίνιους.

Μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και πολλοί ορθόδοξοι χριστιανοί Παλαιστίνιοι, αλλά δυστυχώς η φωνή και τα θέλω τους δεν ακούγονται πουθενά. Επιπλέον, δυστυχώς και στην ισραηλινή κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί οι πιο ακραίες φονταμενταλιστικές φωνές, δημογραφικά και πολιτικά, και φάνηκε αυτό και στις τελευταίες εκλογές. Δηλαδή και στις δυο κοινότητες ενισχύθηκαν τα λιγότερο διαλλακτικά, πιο ακραία στοιχεία και αυτό δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό για το μέλλον της ειρήνης και της συνύπαρξης στην περιοχή. Φοβάμαι ότι και η ευκαιρία για δύο κράτη εξανεμίζεται μήνα με τον μήνα». 

Νίκος Μιχαηλίδης από το Ισραήλ: «Υπάρχει κίνδυνος και για θρησκευτικά μνημεία τεράστιας ιστορικής αξίας» Facebook Twitter
«Προσπαθούμε εδώ και ώρες να βρούμε πτήση για Ελλάδα ή Κύπρο ή και άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να φύγουμε από το Ισραήλ». 

Πώς εξηγεί τα κίνητρα της επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ; Επιδιώκοντας μια ψύχραιμη γεωπολιτική ανάλυση, υποστηρίζει: «Θα ήθελα να προσπαθήσουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Εκτιμώ ότι τα γεγονότα δεν αφορούν απλώς μια τοπική αντιπαράθεση για απελευθέρωση και έλεγχο εδαφών αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο. Πιθανολογώ ότι πίσω από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς βρίσκονται Τουρκία, Ιράν, Ρωσία και ενδεχομένως και η Κίνα. Με πρόσχημα τη δήθεν προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς υπονομεύουν τις αραβο-ισραηλινές συμφωνίες του Αβραάμ, την προσέγγιση  Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας και επιπλέον θέτουν σε κίνδυνο το πρόσφατα ανακοινωθέν ιστορικής σημασίας πρότζεκτ για τη δημιουργία εμπορικού διαδρόμου μεταξύ Ινδίας και Ε.Ε. μέσω Ισραήλ και Ελλάδας. Πρόκειται για έναν εμπορικό διάδρομο ανταγωνιστικό του κινεζικού belt and road, στον οποίο συμμετέχει και η Τουρκία. Επιπλέον, η αποδυνάμωση του Ισραήλ θα έθετε σε κίνδυνο και τα ενεργειακά πρότζεκτ της ανατολικής Μεσογείου, στα οποία ενεργό ρόλο έχουν τα δυο ελληνικά κράτη, Ελλάδα -Κύπρος και αντιτίθενται σθεναρά Ρωσία και Τουρκία». 

Και καταλήγει: «Είναι θλιβερό να βλέπουμε την παρέμβαση αυταρχικών κρατών με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την υπονόμευση του μέλλοντος Παλαιστίνιων και Ισραηλινών αλλά και της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Ο δυτικός κόσμος οφείλει να δει τη μεγάλη εικόνα και να αντιδράσει αναλόγως. Πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι και οι πολίτες του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια και ηρεμία. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση θεωρώ πως οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες για την προστασία της χριστιανικής παλαιστινιακής κοινότητας αλλά και του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων. Ολοκληρώνοντας, να πω ότι ένα σταθερό, ασφαλές και δημοκρατικό Ισραήλ είναι προς το συμφέρον και των ίδιων των Παλαιστίνιων αλλά και ευρύτερα όλου του δημοκρατικού κόσμου». 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Βασιλική Σιούτη / Η Τουρκία απαιτεί, ο Σαμαράς πιέζει, η αντιπολίτευση κρατά χαμηλούς τόνους

Η κυβέρνηση επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δέχεται πιέσεις από την Άγκυρα, η οποία εγείρει διαρκώς νέες αξιώσεις, και από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που εκφράζουν επιφυλάξεις. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ηοw much is too much?

Οπτική Γωνία / Πόσες λεπτομέρειες αρκούν όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς «καταναλώνουμε» τη σεξουαλική βία σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε μπορεί να μεταδώσει ζωντανά έναν βιασμό από ένα κινητό ή να τον κάνει upload στο youporn, και που το πορνό είναι παντού και πιο βίαιο από ποτέ;
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Διεθνή / Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Τι θα σημάνει μια πιθανή νίκη του Τραμπ; Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την Ελλάδα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία; Μιλά στη LIFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Οι Αθηναίοι / Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light και συνδημιουργός της σειράς podcast της LiFO «Ζούμε ρε» δραστηριοποιείται ώστε οι ΑμεΑ να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες και απεριόριστη πρόσβαση, δίχως στιγματισμούς και διακρίσεις. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Διεθνή / «Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Από τις πιο έγκυρες πηγές αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από την άσκηση επιρροής στην επιθετική εξαγορά

Οπτική Γωνία / Από την άσκηση επιρροής στην επιθετική εξαγορά

Όταν πρόσωπα διεκδικούν την προσωπική τους λάμψη στη show biz, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική (πηδώντας εύκολα από το ένα στο άλλο), η πολιτική βυθίζεται περισσότερο στην ανυποληψία και την ασημαντότητα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το νέο δίπολο στη Βουλή και η ιδιαίτερη κατάσταση του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Το νέο δίπολο στη Βουλή και η ιδιαίτερη κατάσταση του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία ταράζει τα νερά στη ΝΔ και ο Γιώργος Γεραπετρίτης δρα πυροσβεστικά στη φωτιά που άναψαν το ειδικό χωροταξικό του Θόδωρου Σκυλακάκη και η διάταξη για τις βραχονησίδες. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά

Βασιλική Σιούτη / Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά

Ένας Τσίπρας από τα παλιά εμφανίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά χθες, στην εκδήλωση του ινστιτούτου του, με λίγο χαμηλότερους τόνους και αγωνία να ξαναγράψει την ιστορία του και να υπενθυμίσει ότι είναι εδώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
doukas

Βασιλική Σιούτη / Οι «κύκλοι» του Χάρη Δούκα

Ο Χάρης Δούκας επέλεξε εχθές με διαρροές μέσω «κύκλων» να εκφράσει τη διαφωνία του για τις αποφάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, παρότι όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ενημέρωσε, πριν τις ανακοινώσει, δεν διατύπωσε καμία αντίρρηση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ