50 χρόνια μετά, το «Σέρπικο» είναι ίσως ακόμα πιο επίκαιρο ως καταγγελία της αστυνομικής διαφθοράς

50 χρόνια μετά, το «Σέρπικο» είναι ίσως ακόμα πιο επίκαιρο ως καταγγελία της αστυνομικής διαφθοράς Facebook Twitter
Το θάρρος του πραγματικού Φρανκ Σέρπικο οδήγησε στην σύσταση της Επιτροπής Knapp τον Απρίλιο του 1970 και σε ένα ουσιαστικό ξεκαθάρισμα στην NYPD
0

«ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥ τον θεωρούσαν τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο που υπάρχει - έναν τίμιο μπάτσο». Αυτό ήταν το σλόγκαν που συνόδευε το «Σέρπικο» όταν έκανε πρεμιέρα πριν από 50 χρόνια και μοιάζει εκπληκτικό, εκ των υστέρων, το ότι η Paramount Pictures το έβαλε στην κορυφή της αφίσας και στο κέντρο της διαφημιστικής καμπάνιας για την ταινία διαφήμισης και ότι παρ’ όλα αυτά το κοινό προσήλθε μαζικά για να την δει. Το σλόγκαν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την κεντρική θέση της ταινίας: ότι η θεσμική διαφθορά είναι τόσο διάχυτη στην αστυνομία της Νέας Υόρκης - και, κατ' επέκταση, στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας - ώστε ένας αστυνομικός που τον ενδιαφέρει απλώς να κάνει σωστά και υπεύθυνα τη δουλειά του είναι καταδικασμένος να αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα (και ενδεχομένως θανατηφόρα) εμπόδια. Μια τέτοια αντίληψη μοιάζει αδύνατη στο σημερινό Χόλιγουντ, το οποίο δεν θα διακινδύνευε ποτέ να αποξενώσει με τέτοιο τρόπο την αστυνομία.

Σίγουρα βοήθησε και το γεγονός ότι ο Αλ Πατσίνο βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος του το 1973, τη χρονιά που μεσολάβησε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου «Νονού» και θα σηματοδοτούσε την αρχή μιας συνεργασίας με τον σκηνοθέτη του «Σέρπικο», Σίντνεϊ Λούμετ, με τον οποίον σύντομα θα συναντιόντουσαν ξανά για το Dog Day Afternoon («Σκυλίσια Μέρα»). Στο ρόλο του Φρανκ Σέρπικο, του πραγματικού αστυνομικού που διακινδυνεύοντας το κεφάλι του, έγινε πληροφοριοδότης που για να αποκαλύψει ένα διεφθαρμένο σύστημα, ο Πατσίνο διοχετεύει λίγη από τη σκληρότητα και την τόλμη του Μάικλ Κορλεόνε, αλλά μοιάζει πολύ πιο ευάλωτος. Η εμφάνιση εκπρόσωπου της αντικουλτούρας που υιοθετεί δεν έχει να κάνει μόνο με την undercover περσόνα του μυστικού μπάτσου, αλλά και με το ποιος πραγματικά είναι.

Tο πραγματικό επίτευγμα της ταινίας είναι το πόσο έντονα διατυπώνει τον αντίκτυπο που έχει η βαθιά θεσμική σήψη σε κάθε αστυνομικό, ακόμη και σε εκείνους που μπορεί να έχουν έρθει στη δουλειά διατηρώντας ένα ίχνος του ιδεαλισμού του Σέρπικο

Καθώς ο Σέρπικο επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του τμήματος και της τοπικής κοινότητας την οποία ορκίστηκε να υπηρετεί, η ατημέλητη εμφάνισή του τον φέρνει σε σύγκρουση με τους συντηρητικούς, κοντοκουρεμένους συναδέλφους του. Λίγο αφότου προσγειωθεί στο Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών (BCI), κάποιος του δίνει έναν φάκελο με 300 δολάρια σε μετρητά και τότε είναι που αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα. Ο Σέρπικο αρνείται να πάρει αυτό που ισοδυναμεί με το μερίδιό του από τα χρήματα προστασίας που κυκλοφορούν μέσα στην υπηρεσία, αν όμως αποκαλύψει την διαφθορά στους ανωτέρους του, πόσο μάλλον στον Τύπο ή σε εξωτερικές υπηρεσίες, αυτό θα τον κάνει αιώνιο παρία. Τελικά αποφασίζει να κάνει το σωστό και αυτό παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή.

Το θάρρος του πραγματικού Φρανκ Σέρπικο οδήγησε στην σύσταση της Επιτροπής Knapp τον Απρίλιο του 1970 και σε ένα ουσιαστικό ξεκαθάρισμα στην NYPD, αλλά το πραγματικό επίτευγμα της ταινίας είναι το πόσο έντονα διατυπώνει τον αντίκτυπο που έχει η βαθιά θεσμική σήψη σε κάθε αστυνομικό, ακόμη και σε εκείνους που μπορεί να έχουν έρθει στη δουλειά διατηρώντας ένα ίχνος του ιδεαλισμού του Σέρπικο. Ακόμα και όταν η εχθρότητα εναντίον του δεν είναι φανερή, γίνεται αισθητή κάθε φορά που μπαίνει σε ένα αστυνομικό τμήμα και ο παρ' ολίγον θάνατός του μοιάζει με έμμεση απόπειρα ανθρωποκτονίας, καθώς οι υποτιθέμενοι σύντροφοι του τον εκθέτουν σκόπιμα σε κίνδυνο.

Το Serpico που κυκλοφόρησε στα μέσα μιας συναρπαστικής και περιπετειώδους εποχής της αμερικανικής κινηματογραφικής παραγωγής, κατάφερε, ακόμα περισσότερο κι από τον «Νονό» να παγιώσει τον Πατσίνο ως κινηματογραφικό ίνδαλμα μιας περιόδου όπου το εικονοκλαστικό χάρισμα μπορούσε να κάνει σταρ. Ο ηθοποιός μπορούσε να υποδυθεί πειστικά τον μοναδικό τίμιο τύπο σε ένα δωμάτιο γεμάτο οπλισμένους άνδρες πείθοντας το κοινό να επανεξετάσει την αντίληψή του για το αστυνομικό λειτούργημα και να εκτιμήσει το θάρρος που απαιτείται για να υπερασπιστείς τις πεποιθήσεις σου. Η ταινία, όπως και η ζωή του ήρωά της, παραμένει ένα δημόσιο αγαθό.

Με στοιχεία από The Guardian

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ