ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ, το πρωθυπουργικό επιτελείο αναδιοργανώνεται καλύπτοντας τα κενά των δύο πρόσφατων απωλειών του μέσω εσωτερικών ανακατάξεων, καθώς ο κυβερνητικός ανασχηματισμός έχει αποκλειστεί. Μετά την απομάκρυνση του Γρηγόρη Δημητριάδη τον Αύγουστο του 2022, οι παραιτήσεις (στην πραγματικότητα αποπομπές) των Παπασταύρου - Μπρατάκου ήταν άλλο ένα πλήγμα για την κυβέρνηση, η οποία αριθμεί μείον δύο μέλη.
Τα καθήκοντά τους ανατίθενται αυτές τις ώρες σε άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στελέχη της κυβέρνησης, με τον Στέλιο Κουτνατζή να αναλαμβάνει τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και τον Μάκη Βορίδη να αποκτά βασικό ρόλο στην οργάνωση και τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Ο ανασχηματισμός αποκλείστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την ώρα. Η συζήτηση αυτή ενδεχομένως να ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές, αν χρειαστεί και αν εξυπηρετεί τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού εκείνη την περίοδο. Θα κριθεί δηλαδή κυρίως από το εκλογικό αποτέλεσμα και το μήνυμα της κάλπης.
Μέχρι τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση έχει δύο μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα επιδιώξει να προβάλλει μόνο θετικές ειδήσεις, όπως έκανε με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να φύγει από τη σκιά του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Θετικές ειδήσεις και διλήμματα
Μέχρι τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση έχει δύο μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα επιδιώξει να προβάλλει μόνο θετικές ειδήσεις, όπως έκανε με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να φύγει από τη σκιά του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη αρχίσει να θέτει τα εκλογικά διλήμματα, υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενδέχεται να επηρεάσει τη σταθερότητα της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στις τελευταίες του ομιλίες, οι οποίες πλέον έχουν ευδιάκριτο προεκλογικό ύφος, απευθύνεται στους ψηφοφόρους του λέγοντας ότι δεν είναι καιρός για «εφησυχασμούς, σκέψεις αποχής ή αποστολής επιπόλαιων μηνυμάτων διαμαρτυρίας». Στα δικά του μηνύματα, των τελευταίων 24ώρων, υπόσχεται ότι θα αποκτήσουν μερίδιο στην ανάπτυξη όλοι οι πολίτες, μέσα από τις αυξήσεις μισθών, και ταυτόχρονα προσπαθεί να απευθυνθεί και στους «πατριώτες και τους εκσυγχρονιστές», υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει μια «παράταξη δυναμική και ευρύχωρη, η οποία συσπειρώνει όλους τους πολίτες που πιστεύουν στον πατριωτισμό της ευθύνης και στον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας».
Βέλη σε Μητσοτάκη και Κασσελάκη από τον Ανδρουλάκη
Όσο και αν επιδιώκει όμως η κυβέρνηση να φύγει μακριά από τη σκιά των Τεμπών, η αντιπολίτευση δεν θα την αφήνει, καθώς θα της τα υπενθυμίζει καθημερινά μέχρι τις ευρωεκλογές. Όπως ανέφερε πρόσφατα στέλεχος της αντιπολίτευσης, «σε αντίθεση με το θέμα των υποκλοπών, τα Τέμπη ενδιαφέρουν την κοινωνία».
Στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ερμηνεύει την αποπομπή των δύο συνεργατών του πρωθυπουργού ως αποτέλεσμα της δυναμικής αντιπολίτευσης που άσκησε. «Με την πρωτοβουλία που πήρα για πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Μητσοτάκης έχασε δύο από τους στενότερους συνεργάτες του» είπε στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, υποστηρίζοντας ότι «ο πυρήνας διαφθοράς είναι μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου».
Τα βέλη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στράφηκαν και προς τον Στέφανο Κασσελάκη, του οποίου τη συμπεριφορά χαρακτήρισε τραμπική. Αυτό, βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν το ακούει για πρώτη φορά. Είναι η κύρια κριτική που του έκαναν τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του.
Οι κατηγορίες για ξεπατίκωμα τακτικών Τραμπ
Ως τραμπικό τον παρουσίασε εχθές και ο εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος αυτήν τη φορά θα είναι υποψήφιος με τη Νέα Αριστερά: «Ο Κασσελάκης χρησιμοποιεί την τακτική Τραμπ. Την έχει ξεπατικώσει από τις ΗΠΑ. Λέει βαρύγδουπα πράγματα για να προσελκύσει την προσοχή των ΜΜΕ. Ο Τραμπ τις προάλλες δημοσίευσε μια φωτογραφία μοντάζ με τον Μπάιντεν σιδηροδέσμιο σε ένα φορτηγό. Αυτά που κάνει δεν έχουν καμία σχέση με την πορεία της αριστεράς. Ούτε σε επίπεδο ρητορικής, ούτε σε επίπεδο προτάσεων».
Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επιστροφή του από τον στρατό, ο Κασσελάκης έχει πάρει ξανά όλο το παιχνίδι πάνω του, επιβάλλοντας την προσωπική του άποψη και γραμμή, με εμφανή τα σημάδια της πολιτικής του απειρίας. Όπως έκανε με το «κατηγορητήριο» κατά του Κώστα Καραμανλή, που παρουσίασε και μέσα από τα σόσιαλ μίντια, όπως συνηθίζει, αλλά δεν φρόντισε να υπογραφεί από τους βουλευτές και να το φέρει στη Βουλή, όπως ορίζει η διαδικασία, για να έχει κάποιο αποτέλεσμα η κίνηση αυτή.
Μάχη για μια θέση στη λίστα
Στο παρασκήνιο όλων των κομμάτων αυτές τις μέρες δίνεται μεγάλη μάχη και για μια θέση στις λίστες των ψηφοδελτίων για την Ευρωβουλή, καθώς αυτά δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, παρότι αρκετές υποψηφιότητες έχουν ανακοινωθεί και πολλοί έχουν αρχίσει ήδη την προεκλογική τους καμπάνια. Οι θέσεις αυτές είναι, όπως πάντα, περιζήτητες, κυρίως λόγω των υψηλών απολαβών και των προνομίων (πολλοί ευρωβουλευτές γύρισαν από τις Βρυξέλλες εκατομμυριούχοι) και ο βασικός ανταγωνισμός θα είναι μεταξύ των υποψηφίων του ίδιου κόμματος.
Ψήφος στα τυφλά
Απολογισμός για την παρουσία των απερχόμενων ευρωβουλευτών δεν έχει γίνει από κανένα κόμμα, καθώς σχεδόν όλα έχουν μερικούς καλούς λόγους για να τον αποφεύγουν. Δεν έχει αρχίσει όμως ούτε κάποιος ουσιαστικός διάλογος για τις θέσεις των κομμάτων και των υποψηφίων πάνω σε σημαντικά θέματα, όπως είναι η αγροτική πολιτική, το ενεργειακό, το θέμα του βέτο, η διεύρυνση, το μεταναστευτικό κ.ά. Αν η συζήτηση αυτή δεν γίνει, οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες των ευρωεκλογών στα τυφλά, χωρίς να έχουν ιδέα τι στάση θα κρατήσουν για όλα τα μεγάλα θέματα οι ευρωβουλευτές που θα στείλουν στις Βρυξέλλες.