Νέα εποχή στον επαγγελματικό χώρο από την R.C.TECH

Νέα εποχή στον επαγγελματικό χώρο από την R.C.TECH Facebook Twitter
STOP S.A.
0

Η R.C.TECH είναι αρχιτεκτονικό γραφείο που αφιερώνει ισότιμη ενέργεια στον σχεδιασμό και στην κατασκευή. Το φάσμα των έργων της είναι ευρύ, περιλαμβάνοντας κατοικίες, κτίρια γραφείων, βιομηχανικούς και εμπορικούς χώρους, ξενοδοχεία, αλλά και αποκαταστάσεις διατηρητέων και παραδοσιακών κτιρίων.

Κεντρική αναζήτηση της R.C.TECH είναι ο σχεδιασμός που εμπεριέχει συναίσθημα και ουσία, η υλοποίηση ανοιχτών ροϊκών χώρων με βιοκλιματικές αρχές, η λύση αρχιτεκτονικών προβλημάτων με «ασυνταγογράφητες» πρακτικές. Η εκτίμηση των ανθρώπινων διαστάσεων, της πνευματικότητας που κρύβεται στις λεπτομέρειες και των τεχνικών που παραμένουν επίκαιρες στον χρόνο είναι αρχές που καθορίζουν το έργο της.

STOP S.A.

Το μεταλλικό κτίριο της STOP S.A. στον Πειραιά στεγάζει αποθήκες, εργαστήρια, γραφεία και μία κατοικία. Αποτελεί το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που λαμβάνει την πιστοποίηση LEED Gold στην κατηγορία Warehouses & Distribution Centers.

Η ιδέα αφορά τη δημιουργία ενός ογκώδους κτιρίου εργασίας, συνολικής επιφάνειας 5.500 τ.μ., το οποίο, ωστόσο, «κάθεται» κομψά σε ένα κορεσμένο σημείο του Πειραιά.

Εξωτερικά, η κλίμακα του λευκού μονολιθικού όγκου «σπάει» από ένα σύνολο περσίδων που δημιουργούν ένα παιχνίδι σκιασμένων και μη επιφανειών. Η ορθο-κανονική κάτοψη του κτιρίου, σε σχήμα παραλληλoγράμμου 70x35 μ., εκμεταλλεύεται τα μεγέθη του οικοπέδου και βελτιστοποιεί τη λειτουργικότητα των επαγγελματικών χώρων, καθώς η επάλληλη διαμήκης τοποθέτηση των λειτουργιών αποτελεί εργονομική απαίτηση, άκρως απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Νέα εποχή στον επαγγελματικό χώρο από την R.C.TECH Facebook Twitter
STOP S.A.

Ο όγκος της κατοικίας σχηματίζει μια λευκή «οθόνη», που φαίνεται σαν να «κάθεται» στο τελευταίο επίπεδο του μεταλλικού κτιρίου, ενώ περιβάλλεται από φυτεμένους υπαίθριους χώρους, κοντράροντας τον βιομηχανικό χαρακτήρα του κτιρίου.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη ανάπτυξης νέων κέντρων διανομής στην Ελλάδα. Ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού του Πειραιά και η κίνηση του εμπορίου είναι ορισμένοι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η αύξηση που θα δούμε στα επόμενα χρόνια. Οι αποθήκες και τα κέντρα διανομής σχεδιάζονται με βάση τον τριπλό άξονα “κόστος”, “κατασκευαστική μέθοδος” και “εργονομία”. Λόγω του μεγάλου μεγέθους τους έχουν προβολή και στο ευρύτερο κοινό και η αρχιτεκτονική τους οφείλει να τα μετατρέπει από “κουτιά” σε δημόσια κτίρια», λέει ο Γιάννης Δουρίδας.

BASEBLUE

Στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν η ανακαίνιση ενός ορόφου σε υφιστάμενο κτίριο γραφείων στο κέντρο του Πειραιά, για τη διεξαγωγή εταιρικών εκδηλώσεων και επιμορφωτικών σεμιναρίων μιας ναυτιλιακής εταιρείας.

Η κεντρική ζώνη διακρίνεται από μία γυαλιστερή λευκή ψευδοροφή, το σχήμα της οποίας επαναλαμβάνεται με διαφορετικό χρώμα στο δάπεδο. Στην είσοδο επικρατεί ένα μεγάλο λευκό τραπέζι που λειτουργεί ως reception desk και εργασιακή επιφάνεια. Το τραπέζι συμπληρώνεται από έναν μπλε καμπύλο μεταλλικό τοίχο που δημιουργεί οπτικό διαχωρισμό ανάμεσα στον χώρο συγκέντρωσης και την αίθουσα σεμιναρίων. Η αρχιτεκτονική σύλληψη κρατά εμφανή τα μηχανολογικά δίκτυα και τον φορέα Zoellner, ενώ οι κάθετες και οριζόντιες επιφάνειες δημιουργούν την αίσθηση ενός ανάλαφρου χώρου, όπου η αρχιτεκτονική «επιπλέει», με σαφήνεια και έμφαση στη λειτουργικότητα.

Νέα εποχή στον επαγγελματικό χώρο από την R.C.TECH Facebook Twitter
BASEBLUE

«Πλέον οι επαγγελματικοί χώροι δεν έχουν μόνο την έννοια της παραγωγής, αλλά και της ενδυνάμωσης, της εκπαίδευσης και της ευεξίας των εργαζομένων. Μέχρι τώρα, δεν είχε δοθεί η πρέπουσα σημασία στο περιβάλλον της “τάξης”, η οποία ήταν επίσης ένας τυποποιημένος, αδιάφορος σχεδιαστικά χώρος. Μέσω της αρχιτεκτονικής, δίνεται στον χώρο της μάθησης η δυνατότητα έκφρασης ενός αφηγήματος πραγματικού ενδιαφέροντος για τον άνθρωπο, σοβαρότητας και καλών προθέσεων», σημειώνει ο Γιάννης Δουρίδας. 

SENEKA LOGISTICS

Ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου της SENEKA LOGISTICS βασίζεται στην απλότητα και στην αρχιτεκτονική καθαρότητα, που χωρίζει με σαφήνεια τις λειτουργικές ενότητές του, με την επιμήκη δομή του να αξιοποιεί τα 7.500 τ.μ. για την αποδοτική χρήση των χώρων. Η νότια και η δυτική όψη του κτιρίου, πλούσιες σε ανοίγματα, σκιάζονται από ανθεκτικά και ελαφριά διάτρητα αλουμινένια πλέγματα, που εξασφαλίζουν φωτεινότητα εσωτερικά. Το πλέγμα καλύπτει κατακόρυφα το κτίριο από τον εξώστη του δεύτερου ορόφου μέχρι την ταράτσα, με την κλίμακα κινδύνου να αποκαλύπτεται στο ισόγειο και στον εξώστη του τρίτου ορόφου. Ο εξώστης του δεύτερου ορόφου δημιουργεί μια οπτική διάκριση των όγκων του κτιρίου, αναδεικνύοντας τις διάφορες λειτουργίες του.

«Πώς μπορείς με μια μονοκοντυλιά να είσαι εγκρατής και ευθύβολος στην αρχιτεκτονική; Κληθήκαμε να σχεδιάσουμε στην κυριολεξία του less is more», σχολιάζει ο Γιάννης Δουρίδας.

Νέα εποχή στον επαγγελματικό χώρο από την R.C.TECH Facebook Twitter
SENEKA LOGISTICS

www.rctech.gr

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ