ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ στις 6 και 13 Οκτωβρίου πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ικανοποιώντας και αυτούς που δεν ήθελαν να γίνει πολύ νωρίς, π.χ. μέσα στον Ιούλιο, γιατί δεν θα προλάβαιναν να προετοιμαστούν, και εκείνους που δεν ήθελαν να γίνει μετά το τέλος του χρόνου, γιατί θα ήταν πολύ αργά και θα χανόταν η δυναμική της αμφισβήτησης.
Ο πρόεδρος του κόμματος στην ομιλία του είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια» και σε αυτό φάνηκε να συμφωνούν όλοι μαζί του. Ο ίδιος έδωσε τις εξηγήσεις του όσον αφορά το γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν πήγε όσο καλά θα ήθελαν, δέχθηκε κριτική από πολλούς ομιλητές, αλλά και αρκετοί τον υποστήριξαν.
Εχθές ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του ο Χάρης Δούκας, ο οποίος έκανε και την παρθενική του εμφάνιση ως «δελφίνος», ενώ τη δική του υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος. Για την ώρα δεν είναι γνωστό αν θα παραμείνουν τρεις οι υποψηφιότητες ή αν θα προστεθούν κι άλλες, καθώς υπάρχουν δυο-τρία στελέχη ακόμα που φέρονται να το σκέφτονται.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε τη γραμμή που θέτει ως κύριο στόχο την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ με πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ άλλοι ανέδειξαν ως στόχο τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες μικρότερες δυνάμεις.
Υπήρχαν ομιλητές που εξαντλήθηκαν σε γενικότητες και κοινοτοπίες, αλλά υπήρχαν και άλλοι με ουσιαστικό λόγο και περιεχόμενο, οι οποίοι έθεσαν τα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν το ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα. Αυτό που έγινε σαφές ήταν οι δύο γραμμές σχετικά με το θέμα της «κεντροαριστερής σύγκλισης».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε τη γραμμή που θέτει ως κύριο στόχο την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ με πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ άλλοι ανέδειξαν ως στόχο τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες μικρότερες δυνάμεις, όπως έκανε ο Χάρης Δούκας στον δήμο της Αθήνας και το ανέφερε ξανά ως παράδειγμα. Σε παρόμοιο πλαίσιο μοιάζει να κινείται και ο Παύλος Γερουλάνος, αν και κανείς δεν έδωσε πολύ σαφές πολιτικό στίγμα για την ώρα.
Το θέμα της ένωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ που προωθούν κάποιοι τελευταία απασχόλησε αρκετά πολλούς ομιλητές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σαφώς υπονόησε ότι αυτό προωθείται εξωθεσμικά από συγκεκριμένα κέντρα, κάτι που λένε και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι με πιο ξεκάθαρο τρόπο και άλλοι αφήνοντας αιχμές. Σε αυτό αναφερόταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν είπε τη φράση «παρέλαβα κόμμα, το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί σε συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός», για την οποία χειροκροτήθηκε θερμά.
Από τις παρεμβάσεις που ξεχώρισαν ήταν του πρώην υπουργού Οικονομικών και σήμερα επικεφαλής του ινστιτούτου του κόμματος «Ιn Social», καθηγητή Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι δεν ήταν καλό αλλά ούτε καταστροφή. Ανέφερε ότι η κεντροαριστερά είναι το ΠΑΣΟΚ και δεν υπάρχουν άλλοι. Τόνισε τη σημασία των συμμαχιών στην κοινωνία, ενώ, απαντώντας σε όσους παρουσιάζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία ως παράδειγμα σύγκλισης μεταξύ σοσιαλιστών και ριζοσπαστικής αριστεράς, είπε ότι αυτό δεν βασίζεται σε αρχές αλλά πρόκειται για συγκυριακή συνεργασία. Ως θετικό παράδειγμα ανέφερε τους Εργατικούς της Βρετανίας, οι οποίοι με σκληρή δουλειά τα τελευταία χρόνια, με ήθος και συνέπεια, δημιούργησαν δυναμική εξουσίας.