Ο Αυγενάκης και το τέλος της ανοχής

Ο Αυγενάκης και το τέλος της ανοχής Facebook Twitter
Δεν ήταν η πρώτη φορά που έφτανε στα αυτιά τους ένα αρνητικό περιστατικό με πρωταγωνιστή τον συγκεκριμένο βουλευτή. Φωτ.: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/ SOOC
0

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΑΦΝΙΑΣΤΗΚΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν έγινε γνωστή η επίθεση σε εργαζόμενο του αεροδρομίου από τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έφτανε στα αυτιά τους ένα αρνητικό περιστατικό με πρωταγωνιστή τον συγκεκριμένο βουλευτή. 

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές οι αγρότες ήταν έξαλλοι μαζί του και τον είχαν καταγγείλει για αλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά. Ακόμα και αγροτοσυνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας τού ασκούσαν έντονη κριτική και τον θεωρούσαν ακατάλληλο.

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η τοποθέτησή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (από 27/6/2023 έως 14/6/2024) ήταν μια ατυχής επιλογή, κάτι που εμμέσως αναγνώρισε ο πρωθυπουργός με το να τον αφήσει εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό.

Παράπονα για τον Λευτέρη Αυγενάκη είχαν φτάσει ξανά στο παρελθόν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο πρωθυπουργός τον διατηρούσε σε υπουργικές θέσεις, παρότι ούτε ο ίδιος ήταν ενθουσιασμένος με τις επιδόσεις του.

«Το περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς του Αυγενάκη κατά εργαζόμενου δεν μπορούσε να αποσιωπηθεί ούτε να μην έχει επιπτώσεις για τον ίδιο, όπως θα ήθελε» ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος.

Είναι γεγονός ότι αυτή η συγκυρία δεν επέτρεπε καμία συγκάλυψη. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να μην υπήρχαν τόσο έντονες αντιδράσεις. Αυτή την περίοδο όμως, που η κυβέρνηση έχει βγει τραυματισμένη από τις ευρωεκλογές και η αλαζονεία είναι ένας από τους λόγους που της χρεώνουν για την κακή επίδοση που είχε, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο να κρυφτεί κάτω από το χαλί, όπως συνέβη με άλλα στο παρελθόν. 

Μετά την «επανεκκίνηση» που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και πριν προλάβει να πάρει εμπρός, η κυβέρνηση δέχθηκε τη συντονισμένη κριτική των δύο πρώην πρωθυπουργών στο Πολεμικό Μουσείο, η οποία αναστάτωσε τη Νέα Δημοκρατία. Κι ενώ το Μαξίμου δεν είχε τελειώσει ακόμα με το damage control για την παρέμβαση Καραμανλή-Σαμαρά, αποκαλύφθηκε το αρνητικό περιστατικό με πρωταγωνιστή κυβερνητικό βουλευτή, το οποίο είχε συμβεί πριν από λίγες μέρες.

Κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία έκπληξη στην κυβέρνηση και ότι πράγματι ο Λευτέρης Αυγενάκης προσπάθησε στην αρχή να αποφύγει όσα ακολούθησαν. Η Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα η επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος, αφού έλαβε το πράσινο φως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα μετά τη μαζική αποδοκιμασία που ακολούθησε η αποκάλυψη της επίθεσης κατά του εργαζόμενου.

Παράπονα για τον Λευτέρη Αυγενάκη είχαν φτάσει ξανά στο παρελθόν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ο πρωθυπουργός τον διατηρούσε σε υπουργικές θέσεις, παρότι ούτε ο ίδιος ήταν ενθουσιασμένος με τις επιδόσεις του. Ο Αυγενάκης είναι «πολιτικό παιδί» της Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία είχε ακολουθήσει όταν (επί Σαμαρά) έφυγε από τη ΝΔ για να κάνει το δικό της κόμμα. 

Αυτά όμως είναι τα παλιά. Στα πιο πρόσφατα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Ελέγχου και Πληρωμών των Κοινοτικών Ενισχύσεων) η οποία έγινε πριν από μερικούς μήνες, με τον παραιτηθέντα να δηλώνει ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον τότε υπουργό (Αυγενάκη), ενώ τον περασμένο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση, λόγω σοβαρών προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στη λειτουργία του οργανισμού, τη νομιμότητα των πληρωμών και την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βασιλική Σιούτη / Τι ήθελε και τι πέτυχε με τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το Μέγαρο Μαξίμου πόνταρε στο επικοινωνιακό φρεσκάρισμα της κυβέρνησης, αλλά, αντί γι’ αυτό, βρέθηκε να αντιμετωπίζει νέες κρίσεις που προέκυψαν από τον ανασχηματισμό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ