Όπερες, ορχήστρες, ηχηρά ονόματα της κλασικής μουσικής που έρχονται τον χειμώνα

Όπερες και κλασικές ορχήστρες με ηχηρά ονόματα Facebook Twitter
Ο μονόλογος Κασσάνδρα του Ουρουγουανού Σέρχιο Μπλάνκο γίνεται όπερα.
0


Η ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ανοίγει τη σεζόν στις 10 Οκτωβρίου με μια ενιαία παράσταση των δύο κορυφαίων λυρικών έργων του κλασικισμού: οι δύο Ιφιγένειες του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Ρώσου σκηνοθέτη Ντμίτρι Τσερνιακόφ. Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι και η Ιφιγένεια εν Ταύροις γράφτηκαν κατά το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα και ανέδειξαν τον Γκλουκ ως «μεταρρυθμιστή» της όπερας.

Μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Aix-En-Provence και την Εθνική Όπερα του Παρισιού, σε μουσική διεύθυνση του Μίχαελ Χόφστετερ και με τους Κορίν Γουίντερς, Βερονίκ Ζανς, Τάση Χριστογιαννόπουλο, Αλεξάντρ Ντιαμέλ, Διονύση Σούρμπη και Στανισλάς ντε Μπαρμπεράκ στους κεντρικούς ρόλους.

Η Ιφιγένεια εν Αυλίδι και η Ιφιγένεια εν Ταύροις γράφτηκαν κατά το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα και ανέδειξαν τον Γκλουκ ως «μεταρρυθμιστή» της όπερας.

Πέντε χρόνια μετά τη Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ, η Φανί Αρντάν επιστρέφει για να σκηνοθετήσει τη μονόπρακτη όπερα Αλέκο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, την οποία ο Ρώσος συνθέτης έγραψε το 1892 σε ηλικία 19 ετών, με αφορμή την αποφοίτησή του από το Ωδείο της Μόσχας, εμπνευσμένος από το ποίημα «Οι Τσιγγάνοι» του Αλεξάντρ Πούσκιν. Το δεύτερο έργο του διπτύχου είναι η αναβίωση της εξαιρετικά επιτυχημένης παραγωγής του Πύργου του Κυανοπώγωνα του Μπέλα Μπάρτοκ σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση και σκηνικά-κοστούμια του Λέσλι Τράβερς.

Όπερες και κλασικές ορχήστρες με ηχηρά ονόματα Facebook Twitter
Πέντε χρόνια μετά τη Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ, η Φανί Αρντάν επιστρέφει για να σκηνοθετήσει τη μονόπρακτη όπερα Αλέκο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

Η μουσική διεύθυνση είναι του Φαμπρίτσιο Βεντούρα, ενώ τον Αλέκο ερμηνεύει ο διεθνής Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και μαζί του εμφανίζονται οι Γιάννης Χριστόπουλος, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Γιάννης Γιαννίσης. Στον ρόλο του Κυανοπώγωνα ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου και Ιουδίθ η υψίφωνος Βιολέττα Λούστα. Από τις 12 έως τις 23 Νοεμβρίου.

Η Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής ανοίγει το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα στις 27 Σεπτεμβρίου με μια διεθνή συμπαραγωγή με το Κέντρο Πειραματισμού του Θεάτρου Κολόν του Μπουένος Άιρες. Μετά από ανάθεση των δύο οργανισμών στον διακεκριμένο Αργεντινό συνθέτη Πάμπλο Ορτίς, ο μονόλογος Κασσάνδρα του Ουρουγουανού Σέρχιο Μπλάνκο γίνεται όπερα, της οποίας τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η διεμφυλική σοπράνο Μαρία Καστίγιο ντε Λίμα, ένα πραγματικό φωνητικό φαινόμενο, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ντιάνα Θεοχαρίδη και Αλέξανδρος Ευκλείδης.

Όπερες και κλασικές ορχήστρες με ηχηρά ονόματα Facebook Twitter
Το δεύτερο έργο του διπτύχου είναι η αναβίωση της εξαιρετικά επιτυχημένης παραγωγής του Πύργου του Κυανοπώγωνα του Μπέλα Μπάρτοκ σε σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση και σκηνικά-κοστούμια του Λέσλι Τράβερς.

Για πρώτη φορά ένα ευφάνταστο μιούζικαλ αποτελεί μια πρόταση της Εναλλακτικής Σκηνής για παιδιά. Η Ιζαντόρα Ντακ βασίζεται στο ομότιτλο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου, η οποία αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Κώστας Βόμβολος. Είναι ένα έργο που μιλάει για την ποικιλομορφία και την αποδοχή, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ιδεώδη εισαγωγή για την επόμενη γενιά μουσικόφιλων στη λυρική τέχνη και τον χορό. Ερμηνεύουν οι Γεωργία Κυριαζή, Ιώ Λατουσάκη, Δημήτρης Ναλμπάντης, Λυδία Στέφου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Ραφαέλα Τσομπανούδη. Από τις 8 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου.

Το δημοφιλές Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής επιστρέφει, παρουσιάζοντας τέσσερις μοναδικές συναυλίες στην Εναλλακτική Σκηνή και στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός. Από τις 24 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου ο γοητευτικός κόσμος του μπαρόκ ζωντανεύει μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Δήμου Γκουνταρούλη, υπό τον τίτλο «Η εποχή των πειραμάτων».

Όπερες και κλασικές ορχήστρες με ηχηρά ονόματα Facebook Twitter
Θεόδωρος Κουρεντζής. Φωτ.: Sebastien Grebille

Στον αντίποδα, το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με Έλληνες καλλιτέχνες και ηχηρά διεθνή ονόματα. Ξεχωρίζουν το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού, που μεταξύ 19 και 24 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει τη Ζιζέλ του Αντόλφ Αντάμ, στις 13 Οκτωβρίου η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Βασίλι Πετρένκο, με σολίστ τον πιανίστα Γιουντσάν Λιμ, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Van Cliburn το 2022, σε ηλικία μόλις 18 ετών, και στις 2-3 Νοεμβρίου ο Θεόδωρος Κουρεντζής με την Ορχήστρα Utopia που ερμηνεύουν τη Συμφωνία αρ. 5 του Γκούσταβ Μάλερ και συστήνουν σε παγκόσμια πρεμιέρα την πρωτότυπη σύνθεση του Τζέι Σβαρτς με τίτλο Passacaglia.

Όπερες και κλασικές ορχήστρες με ηχηρά ονόματα Facebook Twitter
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Στις 6, 7 και 8 Νοεμβρίου το Netherlands Dans Theater παρουσιάζει το νέο έργο του Χρήστου Παπαδόπουλου καθώς και δύο δημιουργίες των Κρίσταλ Πάιτ και Γίρζι Κίλιαν. Ο Νοέμβριος κλείνει με την πρώτη συναυλία της νέας σεζόν της Καμεράτα‒Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξης Παπαδημητρίου: Ο συνθέτης των επιτυχιών, που πέθανε προχθές

Απώλειες / Αλέξης Παπαδημητρίου (1944-2024): Ο συνθέτης επιτυχιών που τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες

Τραγούδια του συνθέτη και τραγουδοποιού Αλέξη Παπαδημητρίου, που πέθανε προχθές σε ηλικία 80 ετών, είχαν ερμηνεύσει οι Μαρινέλλα, Πάριος, Καλογιάννης, Κανελλίδου κ.ά., όπως και όλη η ελληνική ποπ του ’80 και του ’90.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Μουσική / Μια ιστορία για τη μουσική της ταινίας «Ρεμπέτικο»

Ο Σταύρος Ξαρχάκος περιγράφει όλα όσα συνέβησαν και τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι να δημιουργηθεί το θρυλικό σάουντρακ, το οποίο τέσσερις δεκαετίες μετά θα παρουσιαστεί ολόκληρο για πρώτη φορά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
10 Πράγματα για τον Eric Prydz

Μουσική / H επιρροή του «Pryda» στην ηλεκτρονική μουσική και τα άλλα πρόσωπα του Eric Prydz

Ο Σουηδός DJ και παραγωγός με τα χίλια ψευδώνυμα, που σταμάτησε να παίζει επιτυχίες του όπως το «Call on Me» και έβαλε τα visuals στις μεγάλες dance διοργανώσεις, θα βρίσκεται στο Primer Festival το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Τι δουλειά είχε ο Fred again.. στη Λίμνη Βουλιαγμένης;

Μουσική / Τι δουλειά είχε ο Fred again.. στη Λίμνη Βουλιαγμένης;

Η νύχτα στη Λίμνη Βουλιαγμένης επιβεβαίωσε γιατί ο Fred again.. θεωρείται ένας από τους πιο καινοτόμους καλλιτέχνες της εποχής του, καταφέρνοντας να ενώσει τους ανθρώπους με την απλότητα και την ειλικρίνειά του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ