Περιμένοντας τον Ντόναλντ Τραμπ 

Περιμένοντας τον Ντόναλντ Τραμπ  Facebook Twitter
H κατάσταση που επικρατεί κάνει τώρα ορισμένους να σκέφτονται, παρά τον φόβο που προκαλεί στην Ε.Ε. ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι ίσως τελικά να είναι «κάποια λύσις». Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ Ο ΤΡΑΜΠ όταν ζητούσε αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης, είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίστηκε χωρίς άγχος για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά προβληματισμένος για τις ευρωαμερικανικές. Ανέφερε ότι θεωρεί επείγουσα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας τώρα που οι ΗΠΑ, όπως εκτιμά, θα καταστούν ακόμα πιο ελκυστικές για το παγκόσμιο επενδυτικό κεφάλαιο και ζητά να ξυπνήσει η Ε.Ε. από τον λήθαργο της γεωπολιτικής αφέλειας στον οποίο βρίσκεται. 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι περισσότεροι, εκτός από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν (και ίσως δυο-τρεις ακόμα), ήλπιζαν να κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές η Κάμαλα Χάρις και τώρα που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ, αγωνιούν για το τι θα γίνει με το ΝΑΤΟ και τις αμυντικές δαπάνες, την Ουκρανία, έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και τους δασμούς που έχει απειλήσει ότι θα βάλει (και) στα ευρωπαϊκά προϊόντα. 

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, σχολιάζοντας στο Χ λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές, έλεγε: «Χάρις ή Τραμπ; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τις αμερικανικές εκλογές, ενώ εξαρτάται πρωτίστως από εμάς. Υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη θα ωριμάσει επιτέλους και θα πιστέψει στις δικές της δυνάμεις. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η εποχή του γεωπολιτικού outsourcing έχει τελειώσει».

Στο ίδιο κλίμα με τον Πολωνό πρωθυπουργό, με τον οποίο διατηρεί στενή σχέση, φαίνεται ότι είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θερμή τη συζήτηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία, όπως είπε, του επισήμανε το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο είχε διαμορφωθεί από τη δική του πρώτη θητεία.

Λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  βρέθηκε σε εκδήλωση της εταιρείας Grant Thornton, με τίτλο «Future Unfold-The Annual Technology Forum», όπου πριν ξεκινήσει η συζήτηση του ζητήθηκε ένα σχόλιο για τις πρόσφατες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και η Ευρώπη. 

Περιμένοντας τον Ντόναλντ Τραμπ  Facebook Twitter
Λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  βρέθηκε σε εκδήλωση της εταιρείας Grant Thornton, με τίτλο «Future Unfold-The Annual Technology Forum». Φωτ.: EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θερμή τη συζήτηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία, όπως είπε, του επισήμανε το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο είχε διαμορφωθεί από τη δική του πρώτη θητεία. Πράγματι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, το 2019, στις ΗΠΑ ήταν πρόεδρος ο Τραμπ και τώρα που επιστρέφει στον Λευκό Οίκο τον βρίσκει στην ίδια θέση, αν και η πιο στενή συνεργασία για την οποία μίλησαν, ξεκίνησε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συνεχίστηκε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι πλέον από τους παλαιότερους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «και από τους λίγους που έχουν θεσμική μνήμη συζητήσεων με τον πρόεδρο Τραμπ». 

Παρότι όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στη νέα εποχή Τραμπ, διαχώρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις από τις ευρωαμερικανικές.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, είπε, είναι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, κατοχυρωμένες μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με τις ΗΠΑ και αναφέρθηκε ειδικά στη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας. Υποστήριξε ότι είναι σχέσεις που στηρίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν στη χρησιμότητα της στήριξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. 

Τις ευρωαμερικανικές όμως τις χαρακτήρισε ως πιο σύνθετες, υποστηρίζοντας πως ανεξαρτήτως του τι έγινε στις ΗΠΑ, η Ε.Ε. πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο γεωπολιτικής αφέλειας στον οποίο βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια. Υποστήριξε μάλιστα τον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας: «Διότι όταν ο Πρόεδρος Τραμπ το 2018 είπε στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, με τρόπο ίσως θα έλεγα πολύ άμεσο, πολύ "ωμό", ότι δεν γίνεται μονίμως οι Ηνωμένες Πολιτείες να εγγυώνται την ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών χωρών και η Ευρώπη να μη φτάνει στις αμυντικές δαπάνες που είναι καθορισμένες από το ΝΑΤΟ, δηλαδή στο 2%, είχε επί της ουσίας δίκιο».

Η Ελλάδα ήταν μια χώρα που πάντα βρισκόταν στο 2% και τώρα είναι στο 3% των αμερικανικών δαπανών, είπε και υποστήριξε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία θωρακίζει την Ευρώπη ως προς τη στρατηγική της αυτονομία και ενισχύει ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ. «Και σίγουρα χτίζει και γέφυρες στενότερης συνεργασίας με την καινούργια αμερικανική διοίκηση».

Για τις επιπτώσεις που θα έχει η εκλογή Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία, εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια πολιτική περαιτέρω μείωσης φόρων και ίσως και προσέλκυσης κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ διότι θα καταστούν ακόμα πιο ελκυστικές για το παγκόσμιο επενδυτικό κεφάλαιο, «κάτι το οποίο επανεπιβεβαιώνει αυτούς –και ανήκω σε αυτή την κατηγορία– που πιστεύουν ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά κατεπείγοντα», όχι κατ’ ανάγκη πάντα σε πλαίσιο σκληρού ανταγωνισμού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, κάνοντας αναφορά και στην έκθεση Ντράγκι.

Για το εμπόριο και τις πολιτικές των δασμών, ανέφερε ότι η Κίνα είναι μια ξεχωριστή υπόθεση, αλλά πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι μπορούν να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, «ο οποίος δεν θα αποβεί προς όφελος κανενός».

Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπάρχουν επίσης αρκετοί οι οποίοι θεωρούν ότι η προεδρία Τραμπ ίσως ταρακουνήσει την Ε.Ε. με τους αδύναμους ηγέτες και τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και της προσφέρει ένα σοκ που χρειάζεται για να προωθήσει την κοινή άμυνα και οικονομική πολιτική και να αναπτύξει μια στρατηγική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. 

Η κυβέρνηση της Γερμανίας, που θεωρείται η «ατμομηχανή της Ε.Ε.», είναι σε κρίση, για λόγους όχι πολύ άσχετους με το Ουκρανικό ζήτημα και τις συνέπειές του, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει απολέσει κι αυτός σημαντική ισχύ. Ο Ολαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν αποδείχθηκαν μοιραίοι και εξαιρετικά αδύναμοι για να αντιμετωπίσουν τις ευρωπαϊκές κοινές προκλήσεις στην οικονομία (όπως προκύπτει εμμέσως και από την έκθεση Ντράγκι), όσο και για να δράσουν εγκαίρως ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Ουκρανία που συνεχίζεται. Αυτή η κατάσταση κάνει τώρα ορισμένους να σκέφτονται, παρά τον φόβο που προκαλεί στην Ε.Ε. ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι ίσως τελικά να είναι «κάποια λύσις».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η woke κουλτούρα, η «ψήφος της λεβάντας» και οι αμερικανικές εκλογές

Οπτική Γωνία / Η «ψήφος της λεβάντας» και οι αμερικανικές εκλογές

Μπορεί η ιστορία να «γυρίσει πίσω»; Όχι βέβαια ή έτσι πιστεύουμε. Οι «LGBTQI+ unfriendly» πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανεξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ κόντρα σε κάθε λογική –ή μήπως όχι;‒ προβληματίζουν την αμερικανική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τελικά αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά θα σωθούν οι γυναίκες απ’ το trafficking; 

Οπτική Γωνία / Τελικά, αν οι γκέι δεν κάνουν παιδιά, θα σωθούν οι γυναίκες από το trafficking; 

Τι αλλάζει με την τροποποίηση Φλωρίδη για την παρένθετη κυοφορία και γιατί ο όρος «παρένθετη μητρότητα» είναι λάθος; Η νομικός Μαριάννα Βασιλείου λύνει όλες μας τις απορίες.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Οπτική Γωνία / Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Α-δικαιοσύνης

Πολιτικός «παντός καιρού», κυνικός, αλαζόνας, οπορτουνιστής, οπισθοδρομικός με εκσυγχρονιστικό προσωπείο, γίνεται όλο και περισσότερο «βασιλικότερος του βασιλέως» μετά τη μετεγγραφή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δηλώσεις του για τα Τέμπη, τον νέο Π.Κ. και τη χρήση της παρενθεσίας από ζευγάρια ανδρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ