Οδεύουμε προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Οδεύουμε προς τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Facebook Twitter
Η Ρωσία έχει μόνο να χάσει από τη χρήση πυρηνικών όπλων και την κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

— Έχει ξεκινήσει πάλι μια συζήτηση για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Πόσο πιθανό βλέπετε να εξελίσσεται ένα τέτοιο σενάριο;
Από την πρώτη στιγμή που η Δύση άρχισε να υποστηρίζει την Ουκρανία, είδαμε τις απειλές της Ρωσίας για κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κίνδυνος μεγιστοποιήθηκε όταν η Ρωσία απείλησε με χρήση πυρηνικών όπλων. Η πρόσφατη φάση του πολέμου χαρακτηρίζεται από μια νέα κλιμάκωση επιθέσεων εκ μέρους της Ρωσίας αλλά και με τη χρήση και από τις δυο χώρες όπλων μεγάλου βεληνεκούς.

Το πιθανότερο είναι να βλέπουμε μια κλιμάκωση που να σχετίζεται με τις θέσεις ισχύος και τον έλεγχο εδαφών σε μια πιθανή φάση διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις θέσεις του εκλεγμένου Προέδρου Τραμπ για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει μόνο να χάσει από τη χρήση πυρηνικών όπλων και την κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο. Η κυνική ρεαλιστική λογική υποστηρίζει πως θα το αποφύγει, ωστόσο μιλάμε για ένα αυταρχικό καθεστώς και για μια κλιμάκωση στο πεδίο που οδηγούν σε αυξημένη επικινδυνότητα.

«Η πρόσφατη φάση του πολέμου χαρακτηρίζεται από μια νέα κλιμάκωση επιθέσεων εκ μέρους της Ρωσίας αλλά και με τη χρήση και από τις δυο χώρες όπλων μεγάλου βεληνεκούς».

— Τι θα σημάνει για τον κόσμο και την Ευρώπη το αναθεωρημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας;
Σε τελείως πρακτικό επίπεδο ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία δεν αλλάζει, καθώς είναι ζήτημα στρατηγικής κουλτούρας η χρήση πυρηνικών όπλων, και η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως θεωρεί αποδεκτή και πιθανή αυτή την επιλογή. Το νέο δόγμα απαντά κυρίως στο πότε και γιατί μπορεί να γίνει χρήση πυρηνικών. Η απειλή, λοιπόν, ήταν εδώ και η πιθανή υλοποίησή της είναι μια κόκκινη γραμμή που θα οδηγήσει σε κλιμάκωση και απάντηση από την πλευρά της Δύσης. Δεν πρέπει ωστόσο να παραβλέπουμε το αίσθημα ανασφάλειας τόσο των χωρών της περιοχής όσο και των πολιτών, απόρροια του φόβου λόγω της ρητορικής και των απειλών της Ρωσίας.

cover
Τριαντάφυλλος Καρατράντος,
δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ

— Αν και συμπληρώθηκαν χίλιες μέρες πολέμου, φαίνεται ότι έχουμε κλιμάκωση στην Ουκρανία. Πιστεύετε ότι Δύση και Ρωσία θα διαβούν τον Ρουβίκωνα;
Η Δύση δεν επιθυμεί την κλιμάκωση σε περιφερειακό ή, ακόμα χειρότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, γι’ αυτό και παρά την ξεκάθαρη στήριξη στην Ουκρανία είχε από την πρώτη στιγμή μια προσέγγιση και πρακτική αποφυγής της κλιμάκωσης. Ωστόσο, είχε γίνει ξεκάθαρο τόσο από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και άλλους ηγέτες όσο και από το ΝΑΤΟ πως υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που, αν ξεπεραστεί, η Δύση θα απαντήσει: η χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία δεν έχει να κερδίσει από τη χρήση πυρηνικών, καθώς μοιραία θα οδηγούσε σε εμπλοκή της Δύσης. Η ισορροπία τρόμου αυτών των χιλίων ημερών θυμίζει την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όπου η λογική ήρθε μέσα από το Δόγμα Αμοιβαίας Καταστροφής; αν μου επιτεθεί με πυρηνικά και δεν με καταστρέψει πλήρως, θα ανταπαντήσω με το ίδιο όπλο και θα τον καταστρέψω. Η επιτομή της αποτροπής ως κυνική επιβίωση.

— Τι θα συμβεί αν η Ουκρανία ηττηθεί στρατιωτικά;
Μια ενδεχόμενη ήττα δεν θα είναι μόνο ήττα της Ουκρανίας αλλά και της Δύσης και γενικότερα των ελεύθερων κρατών. Η Ρωσία, πέρα από τα οφέλη που μπορούσε να αποκομίσει σε εδάφη αλλά και σε δεσμεύσεις ουδετερότητας κ.λπ. από την Ουκρανία, θα νιώσει επιβεβαίωση της στρατηγικής επιλογής του επιθετικού αυταρχισμού που την οδήγησε σε στρατιωτική εισβολή σε μια άλλη χώρα. Σε μια τέτοια περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει την επίθεση και σε μια άλλη χώρα.

Στην ίδια την Ουκρανία η ήττα θα οδηγούσε σίγουρα σε καταλυτικές πολιτικές εξελίξεις και αλλαγές και είναι πιθανό να την απομακρύνει από τη Δύση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι συνέπειες μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αρνητικές και στην περίπτωση που η Ουκρανία πιεστεί, άμεσα ή έμμεσα, μέσω του περιορισμού της βοήθειας, να οδηγηθεί σε συζητήσεις ειρήνης. Δεν θα απέκλεια τη μετάβαση σε μια φάση «παγωμένης σύγκρουσης» (Frozen Conflict).

— Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα και η Τουρκία από τη νέα εποχή Τραμπ;
Οι ΗΠΑ λειτουργούν στο πλαίσιο των στρατηγικών συμφερόντων και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πρόσληψη της Ελλάδας ως σημαντικού εταίρου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου ξεκίνησε την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ. Το ίδιο συνέβη και με την τυπική αναβάθμιση των σχέσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου. Αντίστοιχα, η σχέση ΗΠΑ και Τουρκίας είχε ξεκινήσει την καθοδική της πορεία την ίδια περίοδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποβολή της Τουρκίας από τη συμπαραγωγή των F-35.

Αυτό που μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στην περιοχή και τη σχέση των δύο χωρών με τις ΗΠΑ είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος Τραμπ αντιλαμβάνεται τις διεθνείς σχέσεις, επενδύοντας στην προσωπική και όχι στη θεσμική διπλωματία, και η έμφαση που δίνει στην ισχύ και όχι στο διεθνές δίκαιο. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσει με ηγέτες οι οποίοι έχουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Ταγίπ Ερντογάν, τους λεγόμενους Strongmen.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζο Μπάιντεν: Η απονομή χάριτος στον γιο του και η συναισθηματική υποκρισία

Ανάλυση / Τζο Μπάιντεν: Η απονομή χάριτος στον γιο του και η συναισθηματική υποκρισία

Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο Χάντερ Μπάιντεν δεν θα είχε κατηγορηθεί ποτέ αν δεν είχε αυτό το όνομα και ότι κάθε πατέρας θα έκανε το ίδιο - Αυτή η πράξη επικυρώνει τη νοοτροπία του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Λόφος Φιλοπάππου: Νεκρά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Νεκρά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Εξέδιδε τη Μαρία Κάλλας τελικά η μάνα της, όπως δείχνει η ταινία με την Τζολί;

Οπτική Γωνία / Εξέδιδε τη Μαρία Κάλλας τελικά η μάνα της, όπως δείχνει η ταινία με την Τζολί;

Στο νέο biopic με την Αντζελίνα Τζολί η μητέρα της νεαρής Μαρίας Κάλλας την εξαναγκάζει σε συνευρέσεις με Γερμανούς ναζί στην κατοχική Αθήνα. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Η χαμένη τιμή του ΣYΡIZA

Ακροβατώντας / Η χαμένη τιμή του ΣYΡIZA

Εκείνοι που στήριξαν τον Κασσελάκη και τον άφηναν για έναν χρόνο να αλλοιώνει εντελώς τον χαρακτήρα του κόμματός τους είναι οι ίδιοι που αποφάσισαν να τον ρίξουν από την προεδρία όταν διαπίστωσαν ότι δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Η συζήτηση του προϋπολογισμού με το βλέμμα στραμμένο στο 2027

Βασιλική Σιούτη / Η συζήτηση του προϋπολογισμού με το βλέμμα στραμμένο στο 2027

Με το πολιτικό τοπίο να βρίσκεται υπό συνεχή αναδιαμόρφωση και την κινητικότητα να συνεχίζεται, η κεντρική πολιτική μάχη που θα δοθεί αυτές τις ημέρες αφορά την οικονομία και είναι για τον προϋπολογισμό του 2025
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Οπτική Γωνία / Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Πώς η Μέρκελ της «συντηρητικής νομενκλατούρας» ενθουσιάστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο έλεγε ότι «ο μικρός μαθαίνει γρήγορα», και όσα μας υπενθύμισαν τα απομνημονεύματα της.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Διεθνή / «Στις ΗΠΑ οι πολίτες ψηφίζουν για την οικονομία, όχι για τη woke ατζέντα»

Γιατί η εργατική τάξη υποστήριξε τον Τραμπ; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ