Λίνκολν (Lincoln)

Λίνκολν (Lincoln) Facebook Twitter
0

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ

Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Σάλι Φιλντ, Τόμι Λι Τζόουνς

Βαθμολογία: 4,5/5

Η σύγκρουση ανάμεσα στον Λίνκολν και τους ισχυρούς άνδρες του υπουργικού συμβουλίου του, στην προσπάθειά του να τερματίσει την πιο αιματοβαμμένη σύγκρουση της χώρας, τον Εμφύλιο Πόλεμο, και ν' αλλάξει τον ρου της ιστορίας, βάζοντας τέλος στη δουλεία κι επαναφέροντας την Ένωση της Αμερικής.

Αυτή ήταν και η 13η, φαρμακερή όπως αποδείχτηκε, Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, 50 περίπου χρόνια μετά τις πρώτες 12 του θεμελιωτή Τζορτζ Γουόσινγκτον, μία νίκη του Λίνκολν που ο Σπίλμπεργκ δραματοποιεί, λαμβάνοντας υπόψη πολλές πολιτικές παραμέτρους και κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι σε μια χρονιά κρίσιμων εκλογών στη χώρα του. Πράγματι, από τις τρεις ταινίες που φέτος θέλουν να πιστεύουν πως έχουν κάτι να πούνε πέρα από την ιστορία που αφηγούνται, το Λίνκολν είναι η μόνη που συνδέεται υπόγεια με το σήμερα - οι άλλες δύο, γραμμικές και ανεκδοτολογικές, είναι το Επιχείρηση «Αργώ» του Μπεν Άφλεκ και το Zero Dark Thirty της Κάθριν Μπίγκελοου.

Πάρα πολλά έχουν ειπωθεί για το στυλ και το περιεχόμενο των ταινιών του Σπίλμπεργκ, με μόνιμη την αμφιβολία για το αν είναι πραγματικός δημιουργός ή ένας υπερτεχνίτης με ευρηματικότητα και ευδιάκριτη υπογραφή. Δεν καταλαβαίνω απόλυτα τον διάλογο επί του θέματος: ο Σπίλμπεργκ έχει γυρίσει ευφυείς και άστοχες ταινίες και στις δύο «αποκλίσεις» του, τη διασκεδαστική και τη δραματική, και μετά από 30 χρόνια είναι πιο auteur και από τους αυτοαποκαλούμενους καλλιτέχνες της υψηλής διανόησης, χωρίς να έχει την έπαρση να συγχαίρει τον εαυτό του.

Μιλώντας για το θέμα της δουλείας, ήδη έχει στο ενεργητικό του μια αδιάφορη και μπερδεμένη, βαριά και ανεπιτυχή προσπάθεια, το Amistad. Το Λίνκολν διαφέρει. Ο 16ος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι το πολιτικό του ίνδαλμα. Βλέποντας την ταινία, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί: ο Λίνκολν προτιμούσε παραβολές, αφηγούνταν παραμύθια κατανοητά στη μάζα και είχε την αίσθηση του επείγοντος, όταν έβαζε κάτι στο πεισματάρικο μυαλό του.

Ο Σπίλμπεργκ δεν τον θεοποιεί αλλά τον εξανθρωπίζει, τον κατεβάζει από το περιβόητο βάθρο του, δηλαδή το τεραστίων διαστάσεων άγαλμά του που είδε μικρός και τον σημάδεψε. Κινηματογραφικά, τον φαντάζεται σε καθημερινές δραστηριότητες, ενσταντανέ τρυφερά ή άχαρα, τον φέρνει κοντά στον κόσμο, βουτάει το όνειρό του στις λάσπες και τα συντρίμμια του πολέμου, τον τοποθετεί στη μέση μιας μακρόσυρτης, σκληρής και πικρής πολιτικής ζύμωσης που ανέδειξε το ταλέντο του στην πειθώ, την τήρηση των ισορροπιών και την πάση θυσία υλοποίηση των στόχων του.

Το «πάση θυσία» καταλαμβάνει μεγάλο κομμάτι της σχεδόν τρίωρης ταινίας. Η επίτευξη της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε με διαφθορά και πάμπολλες αντεγκλήσεις, σε μια διελκυστίνδα ενδοκομματικής βεντέτας και εθνικού διχασμού. Ο Σπίλμπεργκ ξοδεύει αρκετό χρόνο για να εγκαταστήσει τη ζωτική οικειότητα ανάμεσα στον (ενδεχομένως) πληροφορημένο θεατή και τον Πρόεδρο. Στο σενάριο του Τόνι Κούσνερ, ο Λίνκολν είναι ένα μοναχικός, μελαγχολικός άνθρωπος των ανθρώπων, ένας πατέρας που αγαπάει τα παιδιά του και περνάει χρόνο μαζί τους σε μια εποχή που οι άνδρες δεν το έκαναν, που συμπονά τη μανιοκαταθλιπτική γυναίκα του για τον πρόωρο θάνατο του μεγάλου τους γιου και αρέσκεται στο να αφηγείται ιστορίες από τα παλιά, συχνά πικάντικες αλληγορίες και σοφίες του δρόμου, σε πείσμα των προτεραιοτήτων των υπουργών του και του χρόνου που έτρεχε, γιατί πίστευε πως έτσι ένωνε μυστικά την πολύτιμη κληρονομιά με μία κρίσιμη απόφαση.

Πολύ μπλα μπλα, αλλά χρήσιμο για την πλοκή και δημιουργικό, μία πλήρης σύνθεση ακαδημαϊσμού, ιστορικών πληροφοριών και γόνιμης μυθοπλασίας που δίνει πάσα στον Σπίμπεργκ να πλάσει μια αξέχαστη τριάδα πρωταγωνιστών (ο ηγετικός Πρόεδρος, η σύζυγος της καρδιάς, ο λομπίστας πολιτικός αντίπαλος στο τραχύ πρόσωπο και τον σαρδόνιο λόγο του τεταμένου, υπέροχου Τόμι Λι Τζόουνς), να ενσωματώσει με αφηγηματική άνεση πολλούς βοηθητικούς χαρακτήρες και να κλιμακώσει το έργο του τρεις φορές, στην αναγγελία της δολοφονίας, τον ενωτικό, θλιμμένο περίπατό του στο πεδίο της μάχης μαζί με το απόσπασμα του φημισμένου λόγου του, και πριν από αυτά, στην εντελώς σπιλμπεργκική σεκάνς της ψηφοφορίας, μια αρκετά τραβηγμένη επίδειξη μοντάζ και feelgood συναισθήματος.

Η εκφραστική υπερβολή των ψηφισάντων αντιμετωπίζεται ως μνημειώδης στιγμή στην ιστορία της αμερικανικής δημοκρατίας και δικαιολογείται από την έλλειψη κυνισμού μιας αλλοτινής εποχής (κάτι που ταιριάζει στον δεδομένο ιδεαλισμό του Σπίλμπεργκ) καθώς και από την ανάγκη σκηνοθετικής ανακούφισης μετά από μια βερμπαλιστική προθέρμανση. Η μουσική υπόκρουση του Τζον Γουίλιαμς αυτοσυγκρατείται αξιοθαύμαστα, καθώς κινείται σε τοπικά ιδιώματα και χαμηλούς τόνους, ενώ η ποιότητα παραγωγής, από την ποικιλία της χρωματικής παλέτας του οπερατέρ Γιάνους Καμίνσκι και την αυθεντικότητα των σκηνικών και των κοστουμιών, είναι υπεράνω κριτικής.

Κι έπειτα, υπάρχει ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Μετά τον Hawkeye στον Τελευταίο των Μοϊκανών, τον Χασάπη Μπιλ στις Συμμορίες της Νέας Υόρκης, ο Αγγλο-ιρλανδός προσθέτει ένα ακόμα εμβληματικό θηρίο της αμερικανικής μυθολογίας στη συλλογή του. Μόνο που αυτός ο μύθος, ο Λίνκολν, είναι υπαρκτό πρόσωπο, βαρύ κι επικίνδυνα ιερό. Ο Λιούις επέλεξε τη μόνη σωστή οδό, δηλαδή να αναρωτηθεί για τα κίνητρα των πράξεων που όλοι γνωρίζουμε, διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές της εξωτερικής μίμησης και της βιογραφικής αναπαράστασης. Μορφοποιείται σε Λίνκολν χωρίς αντίσταση.

Δίνει πλήρη κίνηση σε μία εικόνα. Με λεπτή φωνή και λαϊκή γοητεία απέδωσε διακριτικά την κλινική του κατάθλιψη, την απαλή επαφή, την περιέργεια και το ενδιαφέρον του, τις σιωπές και τις εκκεντρικές επισημάνσεις του, αφού πρώτα ανήγαγε το κύρτωμά του σε μια μεταφυσική ανησυχία για τα υπέρογκα βάρη που επωμίζεται. Όσες φορές ο Σπίλμπεργκ παρασύρεται προς την πολιτική οξυδέρκεια ενός πολιτικού που ετοιμάζεται να αφήσει ιστορία, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις λέει τα λόγια του και τα εννοεί, διυλίζοντας τις λεπτομέρειες στο προσωπικό όραμα.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας, γίνεται κάτι μαγικό στην οθόνη: ο Σπίλμπεργκ ρίχνει ένα ξεχωριστό φως στο πρόσωπο του Λίνκολν και ο Λιούις το κατευθύνει πέρα, στο μέλλον το δικό του και της χώρας, σαν να αντανακλά τις σκέψεις και τις προσδοκίες του. Κι έπειτα, χάνεται στην λευκή κουρτίνα...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PULP FICTION LAST minute CHRISTMAS movies

Οθόνες / 10 χριστουγεννιάτικες ταινίες για εορταστικό streaming

Πριν πατήσετε ξανά το play για την αγία τριάδα των γιορτών, το Μόνος στο Σπίτι, το Love Actually και το Holiday δηλαδή, η χιονοστιβάδα των χριστουγεννιάτικων προτάσεων απειλεί να βάλει σε πειρασμό τις βολικές σας επιλογές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

The Review / Τα κατάφερε ο Χρήστος Μάστορας ως Στέλιος Καζαντζίδης;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η Μίνα Μπιράκου είδαν το «Υπάρχω», το πολυαναμενόμενο biopic του Γιώργου Τσεμπερόπουλου για τον Στέλιο Καζαντζίδη, και εντυπωσιάστηκαν με την ερμηνεία του Χρήστου Μάστορα. Ποιο κομμάτι της ταινίας δεν τους άρεσε;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Ζούμε, ρε! / Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Πόσο κοντά είμαστε στο να βλέπουμε ανάπηρους ηθοποιούς στην οθόνη μας; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον σεναριογράφο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Καπουτζίδη για τη συμπερίληψη στην ελληνική τηλεόραση και τη δική του προσπάθεια να γράψει ανάπηρους χαρακτήρες για μία νέα σειρά.
THE LIFO TEAM
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Μυθολογίες / «Στα 13 μου φρίκαρα με το The Ring»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Παιδί των ’90s, ο ηθοποιός έχει φτιάξει μια λίστα που χωράει από τη «Μικρή γοργόνα» της Disney και τον Harry Potter του Κουαρόν μέχρι Ινιάριτου και Γουόνγκ Καρ Γουάι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έξι ηθοποιοί θυμούνται τη συνεργασία τους με τον Παντελή Βούλγαρη

Οθόνες / «Ο Παντελής Βούλγαρης είναι ένας σκηνοθέτης που σου αφήνει πολλά περιθώρια»

Άννα Βαγενά, Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Στράτος Τζώρτζογλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου: Έξι ηθοποιοί θυμούνται στιγμές από τα γυρίσματα ταινιών του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, με αφορμή το αφιέρωμα «Όλα είναι δρόμος» του Cinobo.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Οθόνες / «Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί μια Ισραηλινή ηθοποιός, δέχεται επιθέσεις από δύο (τουλάχιστον) κατευθύνσεις ταυτόχρονα, εξοργίζοντας τόσο τους υποστηρικτές της Παλαιστίνης όσο και τους συντηρητικούς χριστιανούς.
THE LIFO TEAM
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα (κι ανάμεσά τους «Ο δολοφόνος του Τόκιο»)

Μυθολογίες / «Όλοι ξέρουμε για τι μιλάνε οι "Ηλίθιοι" του Τρίερ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα

Κουρασάουα, Ταρκόφσκι, Βέντερς, διπλό Κασσαβέτη και τη «Διαφθορά» του Έιμπελ Φεράρα περιλαμβάνει η δεκάδα του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τέιλορ Σέρινταν: Ποιος είναι ο νέος Μίδας της τηλεόρασης;

Οθόνες / Τέιλορ Σέρινταν: Ποιος είναι ο νέος Μίδας της τηλεόρασης;

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία του «Yellowstone» και ενός ολόκληρου τηλεοπτικού σύμπαντος παραμένει ένας καουμπόι που αρνείται ότι οι σειρές του απευθύνονται σε συντηρητικό ακροατήριο.
THE LIFO TEAM