Οι μεγάλοι αυτοδίδακτοι σκηνοθέτες

Οι μεγάλοι αυτοδίδακτοι σκηνοθέτες Facebook Twitter
0

Σε μια εποχή που στα βιογραφικά των νέων καλλιτεχνών παρατηρείται συνωστισμός πτυχίων εκείνοι επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στην εκπαίδευση. Ο καθένας για τον δικό του λόγο: από βαρεμάρα, άποψη, έλλειψη χρόνου...

Κουεντίν Ταραντίνο

"Μην χαλάτε χρήματα για το καλύτερο σχολείο προσπαθείστε με αυτά να κάνετε μια ταινία", είπε ο Ταραντίνο κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών αφήνοντας άφωνους τους συμμετέχοντες. "Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν αν πήγα στο σχολείο ταινία, εγώ τους απαντώ: "Όχι, πήγα σε ταινίες", είχε επίσης δηλώσει παλαιότερα. "Δεν με ενδιέφερε ποτέ το σχολείο. Οπως δεν είχα κανένα ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Μόνο οι ταινίες με νοιάζουν".

Τέρι Γκίλιαμ 

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος έχει επανειλημμένα δηλώσει ξεκάθαρα την αντιπάθειά του προς τα σχολεία. «Οι σχολές κινηματογράφου είναι για τους ανόητους. Ζήστε και μόνο έτσι θα μάθετε πώς να κάνετε καλές ταινίες. Εγώ δεν πήγα σε κανένα ειδικό σχολείο. Είδα μόνο ταινίες στους κινηματογράφους. Αυτή ήταν η καλύτερη εκπαίδευσή που μπόρεσα να προσφέρω στον εαυτό μου. Γι'αυτό σας λέω: παρακολουθήστε ταινίες, πάρτε μια φωτογραφική μηχανή, κάντε μια ταινία. Αν τα επαναλάβετε αρκετές φορές, τελικά θα δείτε πως αρχίζετε να μαθαίνετε τι σημαίνει ο κινηματογράφος".

Άντι και Λάνα Βασόφσκι

Τα δύο αδέρφια, ο Άντι και η Λάνα Βασόφσκι άντεξαν στο κολλέγιο δύο χρόνια. Μετά έφυγαν τρέχοντας για να ασχοληθούν με τη ζωγραφική, τις κατασκευές και τα κόμικς της Marvel. Προτιμούσαν, λένε, την επιρροή που είχαν πάνω τους ο Μπίλι Γουάιλντερ και ο Αλφρεντ Χίτσκοκ. Επίσης καταλυτική επίδραση στη φιλοσοφία τους και την ζωή τους είχε το βιβλίο του Ρότζερ Κόρμαν "How I Made a Hundred Movies in Hollywood and Never Lost a Dime".

Τζέιμς Κάμερον

Ο σκηνοθέτης του "Τιτανικού" είχε μια αγάπη για την τέχνη και την επιστήμη αλλά όχι για το σχολείο. Οχι γιατί δεν τα κατάφερνε αλλά γιατί θεωρούσε το κέρδος ελάχιστο. "Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβησαν ήταν ότι δεν φοίτησα σε κινηματογραφική ακαδημία. Προτιμουσα πάντα να χάνομαι για ώρες στη βιβλιοθήκη και να διαβάζω τα πάντα. Μελετούσα πάντα πολύ τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας ταινίας αλλά όλες το υπόλοιπο κομμάτι των σχετικών σπουδών το έβρισκα πολύ σοφιστικέ. Οχι η τεχνη δεν χρειάζεται εκπαίδευση. Χρειάζεται καθοδήγηση και μπόλικη εμπειρία ζωής".

Κρίστοφερ Νόλαν

«Έχω σπουδάσει Αγγλική λογοτεχνία στο κολέγιο και δεν ήμουν ποτέ κατά της ακαδημαϊκής μόρφωσης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο σχολείο ήταν ότι πλήρωσα για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου, ότι συμβουλεύτηκα τους φίλους μου κι ότι με την προσέγγιση αυτή κατανόησα όλες τις διαφορετικές πτυχές του κινηματογράφου", σχολιάζει ο Κρίστοφερ Νόλαν. Ο Βρετανός σκηνοθέτης, παραγωγός ταινιών και σεναριογράφος έχει μέχρι σήμερα σκηνοθετήσει συνολικά 10 ταινίες (7 μεγάλου μήκους και 3 μικρού).

Τζούλι Τέιμορ

Για τη Τζούλι Τέιμορ το θέατρο λειτούργησε ως εισαγωγή της προς τον κινηματογράφο. Πέρασε πολλά χρόνια στη Σρι Λάνκα, την Ινδία, και τελικά στο Παρίσι, όπου σπούδασε παντομίμα στη σχολή του Jacques Lecoq. "Αυτό με βοήθησε από την αρχή να κατανοήσω τη δύναμη του σώματος και το τι μπορείτ κανείς να κάνει με τη φυσική κίνηση, τις μάσκες και το κουκλοθέατρο. Είναι συναρπαστικό να χρησιμοποιούμε το σώμα μας ως ένα σημειωματάριο". λέει η σκηνοθέτις η οποία μετά από μεγάλη καριέρα στο Μπρόντγουεϊ -και όχι μόνο- σκηνοθέτησε την πρώτη της ταινία τον "Τίτο" το 1999 αλλά λίγο μετά έγινε παγκοσμίως γνωστή με την "Φρίντα".

Ακίρα Κουροσάβα

Ο σπουδαίος αυτός Ιάπωνας είχε ως γνωστόν μεγάλο πάθος με τη ζωγραφική. Στον κινηματογράφο τον οδήγησε ο αδερφός του, Heigo, ο οποίος εργαζόταν ως αφηγητής σε βωβές ταινίες. Επειτα όταν ένα νέο κινηματογραφικό στούντιο αναζήτησε στη δεκαετία του '30, βοηθούς σκηνοθέτες, ο Κουροσάβα άρπαξε την ευκαιρία, μαθήτευσε στο πλάι του μέντορά του και το 1943 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο.

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν αισθάνθηκες ως μαθητής να τον ιντριγκάρει κάτι. Αν εξαιρέσει κανείς το πάθος του για σκάκι και την φωτογραφική του μηχανή τίποτα άλλο δεν ήθελε να μελετήσει. Προτιμούσε τον δικό του τρόπο. Στις δύο πρώτες μεγάλου μήκους ταινίες μου, ήμουν οπερατέρ, σκηνοθέτης, μοντέρ, βοηθός μοντέρ, ηχολήπτης και ό,τι άλλο βάζει το μυαλό σας. Ανεκτίμητη εμπειρία, διότι έτσι απέκτησα μια υγιή και ολοκληρωμένη κατανόηση όλων των τεχνικών πτυχών του κινηματογράφου".

Τζον Γουότερς

Προκλητικός και γνήσιος προβοκάτορας, ο σκηνοθέτης Τζον Γουότερς πέρασε για πολύ λίγο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Περίπου πέντε λεπτά έμεινα εκεί. Πήγα σε μια τάξη, μιλούσαν για το Ποτέμκιν και αυτό ήταν, ήθελα να φύγω. "Ποτέ δεν πήγα σε γιατί δεν ήξερα τι να κάνω". Οσο για το αν θα δίδασκε ποτέ σε ακαδημία κινηματογράφου, ιδού η απάντηση: "Δεν έχω καμία επιθυμία να διδάξω τους κανονικούς ανθρώπους. Θα δίδασκα, όμως, σε φιλακές. Θα μου άρεσε να έχω δολοφόνους φοιτητές. Είναι το καλύτερο κοινό μου".

Μιράντα Τζουλάι

Το αγαπημένο κορίτσι του αμερικάνικου ανεξάρτητου σινεμά δεν θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει την πεπατημένη. Η Μιράντα Τζουλάι κατάφερε να μείνει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια για περίπου ένα χρόνο. Μετά τίποτα δεν μπορούσε να την κρατήσει μακριά από τα πάθη της. "Για μένα το σχολείο ήταν ένας από τους λόγους που συνεχώς ανέβαλα το επαγγελματικό μου ξεκίνημα. Ποτέ δεν ήμου της ακαδημαϊκής κουλτούρας. Γενικότερα είμαι κατά των συμβάσεων μέχρι να μου φανούν σε κάτι χρήσιμες", εξηγεί.

[via]

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ