9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού

9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού Facebook Twitter
Mια κονσέρβα σαρδελάκια είναι και μια νοστιμότατη πρώτη ύλη, ένα εργαλείο στα χέρια του μάγειρα που θέλει να την εκμεταλλευτεί σε μια γρήγορη δημιουργία.
1

Όσο τρελαμένος υγιεινιστής κι αν είσαι κι όσο να εχθρεύεσαι την κονσέρβα, αποκλείεται από το ντουλάπι σου να μην έχει περάσει ένα κουτί σαρδελάκια.

Η κονσέρβα σαρδέλα για τον Έλληνα είναι κάτι παραπάνω από σνακ ή ένα πρόχειρο φαγητό της στιγμής. Είναι ο Ζήκος και όλοι οι Μπακαλόγατοι της παλιάς μπακαλοταβέρνας, είναι η παρέα του ούζου και του τσίπουρου, είναι ο φτωχικός μεζές που ανοίγει μόλις εμφανιστούν μουσαφιραίοι, είναι η νοστιμιά της καβάντζας όταν η κουζίνα δεν έχει μαγειρέψει στο σπίτι, είναι η θάλασσα όταν δεν είσαι κοντά της, του κουτιού και με τα Ω3 της, η μνήμη μιας παλιάς Ελλάδας του ταπεινού μεζέ, η Μεσόγειος που ξέρει ότι το μικρό ψάρι έχει τη νοστιμιά.

Πέρα απ’ όλ’ αυτά, μια κονσέρβα σαρδελάκια είναι και μια νοστιμότατη πρώτη ύλη, ένα εργαλείο στα χέρια του μάγειρα που θέλει να την εκμεταλλευτεί σε μια γρήγορη δημιουργία.

9 τρόποι για κάτι «στα γρήγορα»

1. Τις σερβίρουμε ολόκληρες με ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες ή φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγη κάπαρη και χυμό λεμονιού.

2. Τις σερβίρουμε ολόκληρες πάνω σε χούμους, ρεγγοσαλάτα ή ταραμοσαλάτα.

3. Τις σερβίρουμε με ντομάτα και ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι κομμένα σε μικρά καρεδάκια.

4. Τις σερβίρουμε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί αλειμένο με πελτέ ντομάτας, πασπαλισμένες με ρίγανη.

5. Ταιριάζουν πολύ ωραία σε όλες τις σαλάτες με όσπρια, όπως στις φακές με φρέσκα μυρωδικά ή τα φασόλια πιαζ, αλλά και στη σκορδάτη πατζαροσαλάτα και όλες τις πατατοσαλάτες.

6. Φτιάχνουμε μπρουσκέτες με αραβική πίτα ζεσταμένη στο γκριλ, αλειμένη με σάλτσα pesto και ψιλοκομμένο σκορδάκι.

7. Φτιάχνουμε σάντουιτς με ζεστό μαύρο ψωμί αλειμμένο με σάλτσα pesto, φέτες ώριμης ντομάτας, μανούρι και λίγη ρίγανη.

8. Τις σερβίρουμε πάνω σε τετράγωνα φρεσκοψημμένης σφολιάτας με μια λεπτή φετούλα λεμόνι και ψιλοκομμένο άνηθο.

9. Χτυπάμε στο μπλέντερ 2 κουτιά σαρδέλες με το λάδι τους, 2 σκελίδες σκόρδο, το χυμό από ένα λεμόνι, πιπέρι και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Το χρησιμοποιούμε σαν ντιπ ή το αλείφουμε πάνω σε φρυγανισμένα ψωμάκια. Μπορούμε επίσης να γεμίσουμε μικρές πατατούλες που θα βράσουμε σε αλατισμένο νερό και θα τις κουφώσουμε στο εσωτερικό τους, σαν πρώτο πιάτο.

9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού Facebook Twitter
Φτιάχνουμε μπρουσκέτες με αραβική πίτα ζεσταμένη στο γκριλ.

5 εύκολες σαλάτες με σαρδελάκια του κουτιού

1. Τις προσθέτουμε σε μια απλή μαρουλοσαλάτα με κρεμμυδάκι, άνηθο, μαϊντανό και ραπανάκια σε ροδέλες.

2. Κόβουμε ένα αγγούρι σε λάμες από τον τρίφτη της πατάτας, προσθέτουμε μισό ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο, τις σαρδέλες και γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και σησαμέλαιο. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι.

3. Κόβουμε ένα πορτοκάλι σε κυβάκια, προσθέτουμε τις σαρδέλες, μια ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, ελάχιστο κύμινο, μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό και λαδολέμονο.

4. Κόβουμε σε μπουκίτσες δυό κουτιά σαρδέλες και τις γαρνίρουμε με ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, λίγη κάπαρη, αγγουράκι, θυμάρι, χυμό λεμονιού, καβουρδισμένο κουκουνάρι και κρουτόν από χωριάτικο ψωμί ψημμένα στο τηγάνι.

5. Ταραμοσαλάτα από σαρδέλες. Χτυπάμε στο μίξερ 240 γρ. σαρδέλες, 100 γρ. γιαούρτι, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, 10cl κονιάκ και μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό.

9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού Facebook Twitter
Προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα γυρίζουμε στο τηγάνι για 3 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα αρώματά τους.

+ Μία συνταγή με έμπνευση από τη Σικελία

Μακαρονάδα με σαρδέλες

Υλικά για 4 άτομα

1 πακέτο σπαγγέτι

3 κουτιά σαρδέλες στραγγισμένες από το λάδι τους

1 φινόκιο ψιλοκομμένο

Mισή κούπα καβουρδισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα στο μπλέντερ

1 κουταλιά της σούπας μαύρη σταφίδα

1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρια

μερικές ίνες σαφράν

μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το φινόκιο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα γυρίζουμε στο τηγάνι για 3 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα αρώματά τους. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα μακαρόνια και τα γυρνάμε δυό φορές με τη σάλτσα ώστε να πάει ομοιόμορφα παντού. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η σαρδέλα στο ράφι

Trata

Σαρδέλες από τις θάλασσες του Βορείου Αιγαίου. Σχετικά μικρές σε μέγεθος, με λευκή, συνεκτική και «ζωντανή» σάρκα. Νόστιμες και ήπια αλμυρές. Ιδανικές για μακαρονάδες και καναπεδάκια.

Think Green

Επιλεγμένες σαρδέλες από τα καθαρά νερά του Βόρειου Αιγαίου, σε ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, εν ψυχρώ πίεσης, από επιλεγμένες βιολογικές καλλιέργειες. Με εύθριπτη, κοκκινωπή σάρκα, ισορροπημένη αλμύρα και κάπως καπνιστή γεύση. Ιδανικές για σαλάτες και μπρουσκέτες.

ΕΡΓΟΝ

Ψαρεμένες σε ελληνικές θάλασσες και συντηρημένες σε φυτικό λάδι, περα από τη νοστιμιά τους τις λατρεύεις πέρα από τη νοστιμιά τους για τη μαγική συσκευασία που σε γυρνά πίσω, στην Ελλάδα του ’60. Στα καταστήματα με ελληνικά τοπικά προϊόντα

Ambrosia

Με παράδοση από το 1928, η βολιώτικη Αμβροσία είναι από τις πρώτες ελληνικές εταιρίες που χώρεσαν τη σαρδέλα σε ένα κουτί. Ελληνικό ψάρι του Αιγαίου και καθόλου συντηρητικά, σε φυτικό λάδι, για μια από τις πιο νόστιμες σαρδέλες του κουτιού.

9 γρήγορες συνταγές, 5 εύκολες σαλάτες και μια τέλεια μακαρονάδα με τα σαρδελάκια του κουτιού Facebook Twitter
Oι σαρδέλες του Ergon
Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT