ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

To κόψιμο του τσιγάρου κάνει καλό και στο μυαλό

To κόψιμο του τσιγάρου κάνει καλό και στο μυαλό Facebook Twitter
4

Το κόψιμο του καπνίσματος δεν ωφελεί μόνο τη σωματική υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο, καρδιοπάθεια και άλλες νόσους, αλλά επίσης κάνει καλό και στην ψυχική-νοητική υγεία, σε μερικές περιπτώσεις το ίδιο ή και περισσότερο από ό,τι βοηθούν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες.

Οι νέες έρευνες καταρρίπτουν τον ευρέως διαδεδομένο μύθο, ιδίως μεταξύ των ίδιων των καπνιστών, ότι το κάπνισμα κάνει καλό στο μυαλό και την ψυχική διάθεσή τους, ηρεμώντας τους και βοηθώντας τους να χαλαρώσουν. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις νέες μελέτες, οι καπνιστές, είτε έχουν προϋπάρχοντα διαγνωσμένα ψυχικά προβλήματα, είτε όχι, θα έχουν ακόμα καλύτερη ψυχική διάθεση σε βάθος χρόνου, αν κόψουν το τσιγάρο.

Στην πρώτη μελέτη, με επικεφαλής την Τζέμα Τέιλορ, οι ερευνητές των πανεπιστημίων Οξφόρδης, Μπέρμιγχαμ και King's College του Λονδίνου, μελέτησαν και συνέκριναν 26 δημοσιευμένες έρευνες πάνω στο ζήτημα, οι οποίες αφορούσαν καπνιστές με μέση ηλικία 44 ετών, οι οποίοι κάπνιζαν περίπου ένα πακέτο τη μέρα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν αρχικά την ψυχική-νοητική υγεία των καπνιστών πριν το κόψουν και, στη συνέχεια, ξανά μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Η αξιολόγηση αφορούσε το επίπεδο του άγχους, της κατάθλιψης, της θετικής στάσης απέναντι στη ζωή και της γενικότερης ποιότητας της καθημερινής ζωής.

Η έρευνα έδειξε ότι το σταμάτημα του καπνίσματος σαφώς μειώνει την κατάθλιψη και το άγχος, βελτιώνοντας παράλληλα την αισιοδοξία και την ποιότητα της ζωής. Σε γενικές γραμμές, όσοι το κόβουν, τείνουν να βλέπουν πια τον κόσμο με πιο θετικό τρόπο.

Η βελτίωση αφορά και όσους καπνιστές ήδη έχουν κάποια ψυχική διαταραχή, οι οποίοι, μετά το κόψιμο του τσιγάρου, συχνά εμφανίζουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, αυτή η διαπίστωση σημαίνει πως οι επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας δεν πρέπει να διστάζουν να συστήσουν το κόψιμο του τσιγάρου, φοβούμενοι μήπως επιδεινωθεί η κατάσταση του ασθενούς.

Οι βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η βελτίωση, όσον αφορά τουλάχιστον την ψυχική διάθεση και τις αγχώδεις διαταραχές, μπορεί να είναι ίση ή και ανώτερη από αυτή που επιφέρει η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.

Η δεύτερη επιδημιολογική έρευνα, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής Πατρίτσια Καβάζος-Ρεγκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον-Σεν Λιούις, επιβεβαιώνει πως οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές μπορούν να κόψουν το τσιγάρο με ασφάλεια και να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κακώς οι θεραπευτές των ψυχιατρικών προβλημάτων συνήθως παραγνωρίζουν το αν καπνίζει ο ασθενής και προτιμούν να δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους, της εξάρτησης από εθιστικές ουσίες κλπ.

Οι αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 4.800 τακτικούς καπνιστές και διαπίστωσαν ότι όσοι από αυτούς εμφάνιζαν ψυχικά προβλήματα, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να συνεχίζουν να έχουν τα ίδια προβλήματα τρία χρόνια αφότου είχαν κόψει το τσιγάρο. Αλλά και όσοι ποτέ δεν είχαν εκδηλώσει τέτοια ψυχικά προβλήματα, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να τα εμφανίσουν τρία χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ακόμα και αν δεν το έκοβαν τελείως, αλλά απλώς μείωναν στο μισό τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν.

Πηγή: ΑΠΕ

4

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Για να μιλήσω από δική μου προσωπική εμπειρία, κάπνιζα αρκετά χρόνια και το έκοψα εδώ κ κάποιους μήνες. Καταρχάς βελτιώθηκε κάπως η αναπνοή μου, κοιμάμαι καλύτερα, μπορώ να αθλούμαι περισσότερο (χωρίς αυτό να σημαίνει πως ξαφνικά απογειώνονται οι επιδόσεις σου). 2ον σημαντικό καθάρισε το στόμα μου, αυτή η δυσάρεστη επίγευση που είχα κάθε πρωί που ξυπνούσα. Όλα τα άλλα εγώ δεν τα αισθάνθηκα, ούτε μειώθηκε το άγχος, ούτε βελτιώθηκε η ψυχική υγεία μου. Επίσης πήρα 4-5 κιλά χωρίς να έχω αλλάξει καθόλου τη διατροφή μου, αυτό μπορώ να πω πως επηρέασε αρνητικά την ψυχολογία μου. Πιστεύω οι λόγοι για να το κόψει κάποιος είναι περισσότερο μακροπρόθεσμοι, εγώ πάντως δεν είδα κάποια δραματική αλλαγή στους μήνες που ακολούθησαν. Ένας σημαντικός λόγος για να το κόψεις είναι και τα λεφτά, 60 ευρώ το μήνα μέσο όρο που ξόδευα για τσιγάρα, τώρα τα ξοδεύω σε καλύτερα πράγματα: βιβλία, σινεμά, ρούχα κλπ. Το κύριο κίνητρο ήταν πως δεν ήθελα να μην είμαι εξαρτημένος από κάτι που μου κάνει κακό. Εγωισμό και λίγη δύναμη θες και το κόβεις. Σημαντικό είναι για ένα διάστημα να αποφεύγεις χώρους με τσιγάρο και παρέες που καπνίζουν σαν ντουμάνια. Ο 1ος μήνας είναι ψυχολογικά κ ο δυσκολότερος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι άλλοι δεν κρύβουν συνεχείς δοκιμασίες.
η να ανεβασει περισσοτερο τους παλμους που ειναι ηδη ανεβασμενοι σε μια κριση πανικου κ να σσε κανει να νιωσεις χειροτερα.μια ακομα αιτια να το κοψουμε λοιπον,οι δικαιολογιες μας αφηνουν μια μια
Μα δεν ίσχυε ποτέ ότι μακροχρόνια έχεις καλύτερη ψυχική υγεία ή είσαι πιο ήρεμος αν καπνίζεις.Όποιος το πίστευε αυτό κάτι είχε μπερδέψει.Ισχύει όμως ότι σε φάση πανικού μπορεί εκείνο το ένα τσιγάρο να σε ηρεμήσει βραχυπρόθεσμα.
Ναι γιατί ο καπνιστής μπερδεύει κατά κάποιον τρόπο το άγχος γενικά με την εξάρτηση του από το τσιγάρο.Ικανοποιεί την εξάρτηση του οπότε ανακουφίζεται και νιώθει καλύτερα, οπότε αν νιώσει το άγχος που του θυμίζει την έλλειψη τσιγάρου πιστεύει ότι θα το ανακουφίσει με τον ίδιο τρόπο, ένα τσιγάρο δηλαδή.Φυσικά και νιώθει κάποια ανακούφιση εκείνη την στιγμή με ένα τσιγάρο αφού την ίδια στιγμή έχει άγχος πραγματικό+"άγχος" εξάρτησης οπότε ικανοποιείται το δεύτερο, αλλά γενικότερα το τσιγάρο δεν προσφέρει καμία ανακούφιση από το άγχος, ίσα ίσα που το αυξάνει κιόλας. Αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει ένας καπνιστής ή ένας που δεν έχει καπνίσει ποτέ του, κάποιος που το έχει κόψει όμως το καταλαβαίνει πολύ γρήγορα.Δώσε ένα τσιγάρο σε κάποιον που το έχει κόψει πολύ καιρό ή σε κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ του, μόνο ανακούφιση στο άγχος του δεν θα του προσφέρει...Να το έχουν στο μυαλό τους αυτό οι καπνιστές αλλά και αυτοί που το έχουν κόψει, για να συνειδητοποιήσουν ότι το τσιγάρο δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στο άγχος τους αλλά το αντίθετο και ας μην το έχουν σαν δικαιολογία (ως προς τον εαυτό τους φυσικά) για να το πιάνουν (ή να το ξαναπιάσουν οι πρώην σε δύσκολες στιγμές) στα χέρια τους.