Οι 8 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις του 2015 σύμφωνα με την κριτικό της LIFO

Οι 8 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις του 2015 σύμφωνα με την κριτικό της LIFO Facebook Twitter
0

Οι 8 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις του 2015 σύμφωνα με την κριτικό της LIFO Facebook Twitter
«Ο Γάμος του Φίγκαρο» στο Μέγαρο Μουσικής. Σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθηνού

 

Aν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες παραστάσεις του χρόνου που πέρασε θα ήταν:

 

1. «Ο Γάμος του Φίγκαρο»

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Για τη σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθηνού που ανανέωσε υποδειγματικά ένα παλιό έργο, ακολουθώντας ως τη σημερινή εποχή τα μονοπάτια που το ίδιο το εργο του Μπομαρσαί υποδεικνύει. Μεταμοντερνιστικό cross-over διαφορετικών υλικών στα καλύτερα του.

 

2.  «Άμλετ»

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Του Γιάννη Χουβαρδά για την ερμηνεία του Χρήστου Λούλη.

 

3.  «Φαέθων»

Θέατρο της οδού Κυκλάδων

για το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη (ναι, γράφονται και σπουδαία ελληνικά έργα!)και τη σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζά, κυρίως ως προς τις ερμηνείες των ηθοποιών: της Αννέζας Παπαδοπούλου, της  Εύης Σαουλίδου, της  Σταυρούλας Σιάμου, του Άρη Μπαλή και –κυρίως- του Περικλή Μουστάκη.

 

Οι 8 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις του 2015 σύμφωνα με την κριτικό της LIFO Facebook Twitter
Φαέθων στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς

 

4. «Ιμμάνουελ Καντ»

Θέατρο Τέχνης

Για το ενδιαφέρον και υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιάννου Περλέγκα, μ’ ένα ξεχωριστό έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ, και την ερμηνεία του Μάκη Παπαδημητρίου

 

Οι τέσσερις που ακολουθούν στην λίστα μου αφορούν παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών κι αποτελούν για μένα απάντηση στην ανέντιμη επίθεση που δέχεται τον τελευταίο καιρό ο διευθυντής του Γιώργος Λούκος. 

 

5. «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας»

(πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2014 αλλά δικαίως επαναλήφθηκε το περασμένο καλοκαίρι) γιατί αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα  σκηνικής μεταγραφής λογοτεχνικών κειμένων, εν προκειμένω διηγημάτων του Τσέχωφ. Η μια ιστορία τελείωνε με τρόπο που να ‘γεννά’ την επόμενη και το σύνολο των ηθοποιών ήταν απολαυστικό (Λυδία Φωτοπούλου, Αλέξανδρος Μυλώνας, Γιώργος Οικονόμου, Εύη Σαουλίδου). 

 

Οι 8 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις του 2015 σύμφωνα με την κριτικό της LIFO Facebook Twitter
Νέκυια στο Φεστιβάλ Αθηνών.

 

6. «Ατλαζένιο γοβάκι»

Γιατί το άγνωστο στο νεότερο κοινό έργο του Κλοντέλ ευτύχησε από τη σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου, που οδήγησε τους ηθοποιούς της (Κ. Αβαρικιώτης, Κ. Ασπιώτης, Τζ. Δαλιάνη, Μ. Δημητρίου, Μ. Μουμούρης, Δ. Παπανικολάου, Μ. Σκουλά, Γ.  Τζαβάρας, Π. Τσιλίκα, Χ. Φραγκούλης, Γ. Φριντζήλας, Ν. Χανακούλας) σ’ έναν τετράωρο άθλο -πόσο ευγενής φιλοδοξία απ’ όλους τους εμπλεκόμενους που γνώριζαν ότι ο κόπος τους αφορούσε ελάχιστες στον αριθμό παραστάσεις! Παράσταση για κρατική σκηνή. 

 

7. «Νέκυια»

Για την αρτιότητα που η ραψωδία λ της «Οδύσσειας» μετα-γράφηκε στον κώδικα του θεάτρου Νο. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη: το πρώτο λογοτεχνικό αριστούργημα της ανθρωπότητας να ερμηνεύεται μέσα από το παλαιότερο εν ζωή παραδοσιακό σκηνικό κώδικα. Μια απάντηση στους φετιχιστές της διάλυσης και της καταστροφής.

 

Οι 8 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις του 2015 σύμφωνα με την κριτικό της LIFO Facebook Twitter
Go down, Moses. Σκηνοθεσία Ρομέο Καστελούτσι

 

8. «Go down, Moses»

Του Ρομέο Καστελούτσι (νομίζω του πιο σημαντικού σύγχρονου Ευρωπαίου δημιουργού αυτή τη στιγμή) για την πιο δυνατή σκηνή της (θεατρικής) χρονιάς:  Στην αρχή του ανθρώπινου χρόνου, μέσα σε μια σπηλιά (στο κέντρο της, ένα άνοιγμα σε σχήμα μήτρας αποκαλύπτει τον έναστρο ουρανό!), πρωτόγονοι αντιμετωπίζουν τον κύκλο της ζωής, από τη γέννηση ως τον θάνατο, σαν μια σειρά στιγμών. Ο χρόνος συμπυκνώνεται τόσο ώστε η απόσταση που χωρίζει τον προϊστορικό άνθρωπο από μας να χωρά όχι σε μια ζωγραφιά σαν κι αυτές του σπηλαίου Λασκό αλλά σε μια βουβή κραυγή, σ' εκείνο το SOS (Save Our Souls, Save Our Ship) που γράφει με μαύρη μπογιά και απευθύνει στο κοινό η γυναίκα Νεάντερνταλ πάνω στη μεμβράνη. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ