Live

Τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη

Τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
The Return to Homs
0



Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room, συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στις 21- 24 Απριλίου 2016 αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.


Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία επιλογή σημαντικών βραβευμένων ελληνικών ντοκιμαντέρ που έχουν σηματοδοτήσει την πορεία του είδους στην Ελλάδα, βραβευμένα ντοκιμαντέρ για τη Συρία, καθώς επίσης και ταινίες τεκμηρίωσης που βραβεύτηκαν στο φετινό 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.


Το φετινό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ένα μικρό αφιέρωμα στη Συρία και στους Σύριους ντοκιμαντερίστες, οι οποίοι κατέγραψαν εικόνες της ζωής και του πολέμου. O Σύριος σκηνοθέτης Talal Derki (The Return to Homs) είναι καλεσμένος για να παρουσιάσει την ταινία του, ενώ στο workshop Exodus θα συμμετάσχουν ως εισηγητές ο Talal Derki και ο ιδρυτής του Mobile Phone Syrian Festival, Σύριος σκηνοθέτης και δημοσιογράφος Amer Matar.

Τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα


Πρόγραμμα


Πέμπτη 21 Απριλίου

17:00|«David Kennedy, σμιλεύοντας τη ζωή», (25')| του Άγγελου Κοβότσου
Επίσημη συμμετοχή στο 17ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Ιεράπετρας 2015

17:25|«Ο πλανευτής του Γράμμου», (27') |Σκηνοθεσία Βαγγέλης Ευθυμίου
Βραβείο «Γιώργος Κολόζης» στο 3ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας

18:05|«Αττίλας 74», (101')|του Μιχάλη Κακογιάννη
Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στη Φλωρεντία 1975

20:05|«Ένας τόπος για όλους», (60') | των Άγγελου Ράλλη και Hans Ulrich
Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ Λε Μανς στη Γαλλία. Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ ανθρωπολογικού ντοκιμαντέρ «Ζαν Ρους».

21:15|Επόμενος Σταθμός «Ουτοπία», (91')| Σκηνοθεσία Απόστολος Καρακάσης
Επίσημη συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ 2015.

Παρασκευή 22 Απριλίου

17:00|«Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα» (73') |Σκηνοθεσία Λεωνίδας Βαρδαρός
Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

18:25|Στη φωλιά του χρόνου (70')|Ανεξάρτητη παραγωγή| του Αλέξανδρου Παπαηλιού και της Χαράς Φράγκου

19:45|«Μάνα» (68') | της Βάλερυ Κοντάκου
Επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου της Νέας Υόρκης 2016.

21:05|A Syrian Love Story(76') | Σκηνοθεσία Sean McAllister| Χώρα: Μ. Βρετανία
Υποψηφιότητα για βραβείο BAFTA, υποψηφιότητα για βραβείο κοινού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ, βραβευμένο σε ακόμη τρία διεθνή φεστιβάλ.

22.30 |«La Vida Pura», (53')|Σκηνοθεσία Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Επίσημη συμμετοχή στο 17ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σάββατο 23 Απριλίου

17:00|«Ημερολόγια Αμνησίας» (103') | Σκηνοθεσία Στέλλα Θεοδωράκη
Βραβείο ντοκιμαντέρ της Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013

18:55|Τα σημάδια του Ουρανού (74')| Σκηνοθεσία Μάρω Αναστοπούλου
Βραβείο Fipresci στο 18ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
A Syrian Love Story

20:20|Θηραϊκός Ορθρος, (20'), 1968 | των Σταύρου Τορνέ και Κώστα Σφήκα

20:40|«Αρκάδια Χαίρε» ,(87') |του Φίλιππου Κουτσάφτη

Βραβείο κοινού στο 17ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

21:50|Silvered Water, (92'), Syria Self-Portrait (2014)|Σκηνοθεσία: Wiam Bedirxan & Ossama Mohammed |Χώρες: Γαλλία, Συρία, ΗΠΑ, Λίβανος
Βραβείο Grierson στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Λονδίνου

Κυριακή 24 Απριλίου

17:00|Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης (33')| Ιωάννης Γρηγορόπουλος, Μιχάλης Αριστείδου
Βραβείο κοινού ελληνικού ντοκιμαντέρ μικρού μήκος στο 18ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

17:45|«Είδαν τα μάτια μας γιορτές» (77΄), 2001 | Σκηνοθεσία Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Βραβείο κοινού, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2001, 2ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ντοκιμαντέρ 2001, Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου, Teramo 2000.

19:10|The Return to Homs (87') | Σκηνοθεσία: Talal Derki |Χώρες: Συρία-Γερμανία
Βραβείο ντοκιμαντέρ στο Sundance Film Festival 2014 και στο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο 2014

Τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Μάνα

Εργαστήριο Exodus

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Creative Europe Media Desk Greece ένα διήμερο workshop, με τίτλο Exodus το Σάββατο 23/04 και Κυριακή 24/04 από τις 10:00 μέχρι τις 16:00 Εκεί θα στηθεί μια πλατφόρμα με μικρού μήκους ντοκιμαντέρ (έως 5 λεπτά). Κάθε ντοκιμαντέρ θα καταγραφεί συγκεκριμένο στιγμιότυπο της σημερινής οδύσσειας ενός πρόσφυγα στην Ελλάδα (ή κάποιου που εμπλέκεται στη πορεία του: αλληλεγγύη, διακινητή, αστυνομικό, κλπ.). Τα μεμονωμένα ντοκιμαντέρ θα παραχθούν και θα σκηνοθετηθούν από διάφορους παραγωγούς και σκηνοθέτες, πρόθυμους να συνεργαστούν στο πλαίσιο της πλατφόρμας. Ο συντονισμός του project θα εξασφαλιστεί από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και η συλλογή των ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμη στην ομώνυμη ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Το συνολικό project και τα μεμονωμένα ντοκιμαντέρ θα συζητηθούν και θα αναπτυχθούν ενώ γνωστοί Έλληνες και Σύριοι ντοκιμαντερίστες θα στελεχώσουν το εργαστήρι. Την Κυριακή 24/04 στις 20:30, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, θα γίνει ένα στρογγυλό τραπέζι, παρουσία Ελλήνων και Σύριων εισηγητών, στο οποίο θα παρουσιαστούν στο κοινό το συνολικό project και τα μεμονωμένα σχέδια ντοκιμαντέρ. Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους τους ντοκιμαντεριστές, επαγγελματίες ή μη, που είναι διαθέσιμοι να πάρουν το όπλο τους (τη κάμερα) για να καταγράψουν την πιο καυτή πραγματικότητα των ημερών μας.


Εισηγητές εργαστηρίου Exodus

Talal Derki- σκηνοθέτης
Amer Matar – σκηνοθέτης, διευθυντής φεστιβάλ (Syrian mobile film festival),
Kenan Akkawai – μοντέρ
Χρόνης Θεοχάρης – σκηνοθέτης, μοντέρ
Διονυσία Κοπανά – σκηνοθέτις
Γιάννης Μισουρίδης – σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας,
Αννέτα Παπαθανασίου – σκηνοθέτις
Κατερίνα Πατρώνη – σκηνοθέτις,
Ιδέα – σχεδιασμός εργαστηρίου : Μαρκος Γκαστίν – σκηνοθέτης, παραγωγός


Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή (είτε έχετε ήδη σχέδιο, είτε όχι) στο [email protected]. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη Facebook Twitter
Στη φωλιά του χρόνου


Πρόγραμμα Exodus


Σάββατο 23/4

10:00 - 12:15 Παρουσίαση εισηγητών και Σύριων σκηνοθετών
12:15 – 12:30 Διάλειμμα (καφέ)
12:30 – 14:00 Παρουσιάσεις των πρότζεκτ
14:00 – 14:30 Διάλειμμα (καφέ και μικρό γεύμα)
14:30 – 16:00 Ανάλυση των προτεινόμενων σχεδίων


Κυριακή 24/4

10:00 - 10:45 Ανοιχτή συζήτηση με Αmer Matar
10:45 – 12: 15 Ανάλυση των προτεινόμενων σχεδίων (συνέχεια)
12:15 – 12:30 Διάλειμμα (καφέ )
12:30 – 13:30 Ανάλυση των προτεινόμενων σχεδίων (συνέχεια)
13:30 – 14:00 Παρουσίαση του Media από Άννα Κασιμάτη
14:00 – 14:30 Διάλειμμα (καφέ και μικρό γεύμα)
14:30 – 16:00 Ανάλυση των προτεινόμενων σχεδίων (συνέχεια).
21.00 Στρογγυλό τραπέζι / Απολογισμός και προοπτικές.

Info

Ημέρες: 21-24 Απριλίου 2016
Ώρες: 17:00- 00:00
Χώρος Διεξαγωγής: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο (Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548) www.technopolis-athens.com
Τιμές εισιτηρίων: Ημερήσιο 5 Ευρώ | Για 4 ημέρες 15 Ευρώ
Πληροφορίες για το Exodus στο https://www.facebook.com/GreekDocumentaryAssociation/

0

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Mr Bates vs The Post Office»: Όταν οι Βρετανοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη

Οθόνες / «Mr Bates vs The Post Office»: Όταν οι Βρετανοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη

Μια σειρά τεσσάρων επεισοδίων υπενθυμίζει μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές αδικίες στη βρετανική ιστορία, όταν εκατοντάδες αθώοι υπεύθυνοι ταχυδρομείων κατηγορήθηκαν για κλοπή και απάτη εξαιτίας ενός ελαττωματικού πληροφοριακού συστήματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαστε εθισμένοι, θέλουμε παραπάνω λεφτά, παραπάνω ομορφιά, παραπάνω νιότη»

Οθόνες / «Είμαστε εθισμένοι, θέλουμε παραπάνω λεφτά, παραπάνω ομορφιά, παραπάνω νιότη»

Με αφορμή το αφιέρωμα του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο έργο της, μια δημιουργός που ξέρει πώς να φτιάχνει σωστά crowdpleasers, η Λόρεν Γκρίνφιλντ μιλά στη LiFO για την απροθυμία μας να διδαχτούμε από τις οικονομικές κρίσεις και εξηγεί γιατί βλέπει τις ταινίες τεκμηρίωσης ως μηχανές ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Bong Joon Ho: «Δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες, προτιμώ να σώσω έναν απλό άνθρωπο που παλεύει στο χάος»

Μπονγκ Τζουν-Χο / «Δεν με συναρπάζουν οι υπερήρωες, προτιμώ να σώσω έναν απλό άνθρωπο που παλεύει στο χάος»

Μετά τα πολυβραβευμένα «Παράσιτα», ο Μπονγκ Τζουν-Χο επιστρέφει με το «Mickey 17», μια σάτιρα επιστημονικής φαντασίας, και μιλά στη LiFO για τις ιστορίες που επιλέγει να αφηγείται.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«To Magnolia με κάνει να νιώθω ότι η καρδιά μου θα εκραγεί»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Κατσή

Μυθολογίες / «To Magnolia με κάνει να νιώθω ότι η καρδιά μου θα εκραγεί»: Oι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Κατσή

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μοιράζεται μια λίστα με ταινίες που έχει δει δεκάδες φορές και του έχουν προκαλέσει έντονα συναισθήματα, όπως εκείνη που κάνει τη ζωή του πιο υποφερτή και αυτή που τον έφερε αντιμέτωπο με τη φθορά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Movies

Οθόνες / Οι ταινίες της εβδομάδας: «Mickey 17» και 7 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Μαζί με τον Μπονγκ Τζουν-Χο που επιστρέφει δυναμικά μετά τα «Παράσιτα», αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες προβάλλεται ένα καλοδουλεμένο θρίλερ, και ένα ντοκιμαντέρ που θα μιλήσει στην καρδιά των Αθηναίων – και δη των Εξαρχειωτών και των σκακιστών.
THE LIFO TEAM
15 επιλογές από το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 6-16/3/25

Οθόνες / 15 πολύ καλά ντοκιμαντέρ που έρχονται στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το φεστιβάλ-θεσμός επιστρέφει από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου με μια ποικιλία από συναρπαστικά ντοκιμαντέρ, που καλύπτουν επίκαιρα και διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, καθώς και προσωπικές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Οθόνες / «Daredevil: Born again»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Παρά τη μεταγραφή της στη Disney από το Netflix, η σειρά διατηρεί τον βλοσυρό τόνο και τα αιματοβαμμένα set-pieces, επιχειρώντας, παράλληλα, να μιλήσει για κάτι πέρα από το είδος της – σπάνιο αυτό για δημιουργία της Marvel.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Οθόνες / «Θέλουμε να φαινόμαστε δυνατοί και άτρωτοι, πιστεύοντας ότι έτσι θα επιβιώσουμε»

Γοητεύτηκε ξαφνικά από το θέατρο και διάβαζε γι' αυτό ενώ εργαζόταν σε ένα περίπτερο. Όταν, δίχως να ξέρει τι τον περιμένει, ο Γιάννης Καράμπαμπας βρέθηκε μπροστά από την κάμερα της Πέννυς Παναγιωτοπούλου στο «Wishbone», διακρίθηκε με το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

Οθόνες / Oι δέκα αγαπημένες ταινίες μυστηρίου της Ευτυχίας Γιαννάκη

«Αν δεν ξέρεις το όνομα Keyser Söze, τότε έχεις ένα σοβαρό κινηματογραφικό κενό» - Είναι δυνατόν μια συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων να μην ξέρει από ατμόσφαιρα που κόβει την ανάσα και σασπένς; Αποκλείεται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

OSCARS 2025 / H μεγάλη βραδιά της Ανόρα

Ο Σον Μπέικερ έσπασε τα κοντέρ κερδίζοντας 4 προσωπικά Όσκαρ για την άγρια κωμικοτραγική κινηματογραφική του χειροτεχνία. Η Μάϊκι Μάντισον χάλασε το πάρτι της Ντέμι Μουρ. Και η ιστορία της σεξεργάτριας, έδωσε ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη του σινεμά να φτιάχνει ταινίες θαρραλέες και αυθεντικές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching

Οθόνες / 11 ταινίες για οσκαρικό binge-watching (και πού να τις δείτε)

Καθώς πλησιάζει η 97η απονομή των Όσκαρ, επιλέγουμε 11 νικήτριες του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που μπορείτε να βρείτε σε streaming πλατφόρμες και στη συνδρομητική τηλεόραση, για να κάνετε προθέρμανση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
CHECK Gene Hackman 1930-2025

Απώλειες / Τζιν Χάκμαν (1930-2025): Ο πιο ευαίσθητος σκληρός του αμερικανικού σινεμά

Ήθελε να τον θυμούνται ως τίμιο ηθοποιό, που έντυσε με ειλικρίνεια τους χαρακτήρες που υποδύθηκε. Ο Τζιν Χάκμαν πέτυχε πολύ περισσότερα, αφού κατάφερε να γίνει ο σπουδαιότερος καρατερίστας του αμερικανικού σινεμά από την εποχή του Σπένσερ Τρέισι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ