ADVERTORIAL
Και ποιος δεν γνωρίζει ή έχει δει -ακόμα και ζωντανά- ναυτικό τατουάζ. Προηγήθηκαν από τις μόδες και συχνά αποτελούσαν ένα εικαστικό αποτύπωμα της ζωής του ανθρώπου που διάλεξε να το φέρει για πάντα πάνω του.
Το χελιδόνι που αν και αρχικά το χτυπούσαν στον πρώτο απόπλου, πλέον σημαίνει παραδοσιακά ότι ο ναυτικός έχει διανύσει 5000 θαλασσινά μίλια. Ένα αρματωμένο πλοίο, υποδηλώνει τη διάσχιση από το Ακρωτήριο Χορν και πάει λέγοντας. Ενδιαφέρουσες, ταξιδιάρικες ιστορίες που μιλάνε για τον άνθρωπο πριν από αυτόν, για αυτόν και χωρίς να έχει αγγίξει ακόμα το μυρωδάτο ρούμι...
Σε αυτήν την ιστορία των ναυτικών τατουάζ, έρχεται η μεγάλη περσόνα που ακούει στο όνομα Norman Keith Collins aka "Sailor Jerry". Ο άνθρωπος που έγινε μύθος εν ζωή και δημιούργησε μια δική του σχολή δερματοστιξίας που, μετά από μια περίοδο αφάνειας, έχει ξαναβγεί δυναμικά στο προσκήνιο.
Οραματιστής πάνω στην δουλειά του, χωρίς παράλληλα να αναζητάει τα φώτα της δημοσιότητας. Η φιλοσοφία του σχετικά με ένα καλό σχέδιο αντικατοπτρίζεται στην έννοια της τολμηρής απλότητας.
Ποιος ήταν ο κύριος; Γεννημένος το 1911 στην Καλιφόρνια, ήταν από μικρός ιδιαίτερη προσωπικότητα και πολυσχιδής χαρακτήρας, κάτι που τον έβγαλε από νεαρή ηλικία στο δρόμο της ανακάλυψης της ζωής. Στην εφηβεία τρύπωνε σε εμπορικά τρένα και μέχρι τα 19 που κατατάχτηκε στο Ναυτικό, είχε ήδη μάθει την τέχνη των τατουάζ στο Σικάγο. Εκεί στα καράβια, βρίσκει εύφορο έδαφος για να χτίσει το όνομα-μύθο που βρήκε ξηρά στην Χονολουλού της Χαβάης. Εκεί στον Ειρηνικό, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, στην περιοχή των «κόκκινων φαναριών» που έσφυζε ως συνήθως από ναύτες και στρατιώτες στο επίκεντρο βρίσκονταν ο καλλιτέχνης Sailor Jerry.
Ο ίδιος πέρα από ναύτης, υπήρξε μηχανικός, ηλεκτρολόγος αλλά και ραδιοφωνικός παραγωγός. Βέβαια, το μεγάλο του ταλέντο αναδείχτηκε μέσα από την τέχνη των τατουάζ και δη μέσω των χαρακτηριστικών οld-school tattoo, που τον έχρισαν κάτι σαν τον «Πατέρα» της σχολής αυτής! Λαμπερά χρώματα, μεγάλη διάρκεια, κλασικά σχέδια αλλά και πρωτοπορία σε τεχνικές και χρώματα, μια εποχή που η δερματοστιξία ήταν συνώνυμο του υποκόσμου και της φυλακής... Οι καινοτομίες του μάλιστα, τον ανέδειξαν μέσα στον κύκλο των tattoo artists ως τον "The MAN", ο οποίος ΑΝΤΡΑΣ συν τοις άλλοις καθιέρωσε και νέες προδιαγραφές υγιεινής.
Ως προσωπικότητα ήταν ένας άνθρωπος δυναμικός, ασυμβίβαστος και διαφορετικός. Οραματιστής πάνω στην δουλειά του, χωρίς παράλληλα να αναζητάει τα φώτα της δημοσιότητας. Η φιλοσοφία του σχετικά με ένα καλό σχέδιο αντικατοπτρίζεται στην έννοια της τολμηρής απλότητας.
Κλασικά τατουάζ του Ναύτη Τζέρι ήταν μπουκάλια αλκοόλ, φίδια, αγριόγατες, η «aloha» μαϊμού, αρπακτικά πουλιά, κινητήρες και έμβολα, ναυτικά αστέρια και άγκυρες, ζάρια, αλλά κυρίως τα σχέδια που τον έκαναν ευρέως γνωστό ήταν:
Τα χελιδόνια
Τα pin-ups κορίτσια του
Και ασφαλώς τα καράβια του, τα οποία και ζωγράφιζε/χτυπούσε με εμμονική προσήλωση στη λεπτομέρεια, ώστε ακόμα και τα πανιά στο κατάρτι να είναι ακριβώς αντίστοιχα με τον τύπο του σκάφους...!
Αυτός ο τύπος που «έφυγε» στις αρχές του 70, αποτέλεσε και αποτελεί έμπνευση για διάφορες καλλιτεχνικές και επιχειρηματικές δράσεις, όπως τη μάρκα που φέρει και το όνομά του. Η τέχνη του πια, ως εικαστικό, μπαίνει το 1998 και στα ρούχα, όταν μια ανεξάρτητη εταιρία δημιούργησε σε συνεργασία με τους γνωστούς μαθητές του Sailor Jerry, Ed Hardy & Mike Malone μια μικρή σειρά.
Τα ρούχα θα ακολουθήσει το ρούμι με την υπογραφή Sailor Jerry, που λανσάρεται στις ΗΠΑ το 2001 από τη William Grant & Sons. Το εν λόγω ρούμι δεν είναι όμως ένα απλό ρούμι... Και αυτό έχει τις ρίζες του στην ναυτική ζωή, όπου οι άνδρες στα καράβια έπιναν ρούµι ανακατεμένο µε µπαχαρικά από την κουζίνα του πλοίου για να του δώσουν μια ιδιαίτερη ξεχωριστή γεύση. Σε αυτό το πνεύμα και το Sailor Jerry, ένα μοναδικό blend από εκλεκτό ρούμι Καραϊβικής με φυσικά μπαχαρικά, όπως η βανίλια και η κανέλα, έρχεται να κάνει τη διαφορά με την αυθεντικότητά του και ασφαλώς την ποιότητα.
Στην Ελλάδα, το ξεχωριστό ρούμι με την εμπνευσμένη υπογραφή του Sailor Jerry ταξίδεψε πρόσφατα και έχει ήδη αποκτήσει το δικό του κοινό.
σχόλια