Αρά Γκιουλέρ: «Το μάτι της Κωνσταντινούπολης»

Αρά Γκιουλέρ: «Το μάτι της Κωνσταντινούπολης» Facebook Twitter
© Αρά Γκιουλέρ
0

«Το μάτι της Κωνσταντινούπολης», αυτό είναι το παρατσούκλι του ζωντανού θρύλου της φωτογραφίας Αρά Γκιουλέρ. Αυτός είναι και ο τίτλος του ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη σταδιοδρομία του που γύρισε ο Φατίχ Καϊμάκ το 2015 με αφορμή μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του. Σε αυτήν κυριαρχούν οι διάσημες εικόνες του Τουρκο-αρμένιου φωτογράφου που αποτύπωσε με απαράμιλλο στυλ και μοναδικό λυρισμό την εργατιά και την καθημερινή ζωή της Πόλης των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Η ταινία ανατέμνει την καλλιτεχνική διαδικασία και τα ερεθίσματα του μεγάλου μάστορα, ενώ μέσα από τις ιστορίες του αναδεικνύονται η περιέργεια, η επινοητικότητα τού όσον αφορά τις πηγές του και η τόλμη του.

Μια καριέρα που καλύπτει περισσότερα από 60 χρόνια και απαριθμεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο φωτογραφίες. Ως μαθητής και συνεργάτης του Henri Cartier-Bresson (το όνομα του οποίου συχνά υιοθετεί ο διεθνής Τύπος όταν θέλει να αναφερθεί σε αυτόν, αποκαλώντας τον «ο Bresson της Ανατολής») ο Γκιουλέρ εφαρμόζει την τακτική της «αποφασιστικής στιγμής». «Κάποτε, περίμενα μιάμιση ώρα για χάρη μιας "αναθεματισμένης" γάτας» λέει στο ντοκιμαντέρ

 

Αρά Γκιουλέρ: «Το μάτι της Κωνσταντινούπολης» Facebook Twitter
© Αρά Γκιουλέρ

Στα 87 του ο Γκιουλέρ παραμένει αινιγματικός, ιδιόρρυθμος, αιχμηρός, ασεβής, περιπαικτικός και θυμόσοφος. Παρόλο που οφείλει τη φήμη του στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, διαθέτει παράλληλα και μια διεθνή, λαμπερή καριέρα, έχοντας απαθανατίσει δεκάδες καλλιτέχνες, διανοούμενους, πολιτικούς, διασημότητες κάθε είδους για τα μεγαλύτερα περιοδικά της εποχής του αλλά και τις πιο απίθανες γωνιές του πλανήτη για το «National Geographic». Μια καριέρα που καλύπτει περισσότερα από 60 χρόνια και απαριθμεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο φωτογραφίες. Ως μαθητής και συνεργάτης του Henri Cartier-Bresson (το όνομα του οποίου συχνά υιοθετεί ο διεθνής Τύπος όταν θέλει να αναφερθεί σε αυτόν, αποκαλώντας τον «ο Bresson της Ανατολής») ο Γκιουλέρ εφαρμόζει την τακτική της «αποφασιστικής στιγμής». «Κάποτε, περίμενα μιάμιση ώρα για χάρη μιας “αναθεματισμένης” γάτας» λέει στο ντοκιμαντέρ.

Αρά Γκιουλέρ: «Το μάτι της Κωνσταντινούπολης» Facebook Twitter
Αρά Γκιουλέρ

Καθώς στήνει την έκθεσή του, ο σκηνοθέτης τον προκαλεί να θυμηθεί και οι εικόνες ανασύρουν ιστορίες. «Θυμάσαι όταν την τράβηξες;» τον ρωτάει για μια του φωτογραφία και εκείνος απαντάει: «Φυσικά! Για τόσο βλάκα με περνάς;». Από τη φτωχολογιά της Πόλης, τα χαμίνια, τους χαμάληδες και τους βοσκούς της Ανατολής, μέχρι τον Πικάσο, τον Νταλί, τη Λόρεν, τον Χίτσκοκ, την Κάλλας και τον Ωνάση και τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ο Αρά (όπως τον αποκαλούν όλοι με τρυφερότητα) έχει καταγράψει όλη την ιστορία του δεύτερου μισού του 20ού αι. «Για φαντάσου! Με αποκαλείτε φωτογράφο, αλλά δεν είμαι φωτογράφος, είμαι ιστορικός. Καταγράφω την Ιστορία» διατείνεται συχνά, όπως και σε αυτό το ντοκιμαντέρ, για μια ακόμα φορά. Και η Ιστορία, τα σημαντικά γεγονότα που έχει καταγράψει με την κάμερά του, είναι καλά κρυμμένη σε κουτιά στο εργαστήριό του. Ένα μοναδικό αρχείο-εθνική κληρονομιά, με το οποίο, δυστυχώς, δεν έχει ασχοληθεί ακόμα η ακαδημαϊκή κοινότητα.  

Στο ντοκιμαντέρ, ωστόσο, δεσπόζουσα θέση έχει και η Κωνσταντινούπολη, της οποίας την ψυχή μόνο αυτός έχει απαθανατίσει με τέτοια ένταση και βαθύτητα. Και η πόλη τού το ανταποδίδει με κάθε τιμή και δόξα. Από την ταινία του παρελαύνουν καλλιτέχνες και προσωπικότητες κάθε είδους, μιλώντας γι’ αυτόν. Όμως, μεγαλύτερη μαρτυρία παραμένει το ίδιο του το έργο. «Πού να πάω από δω και πέρα;» αναρωτιέται. «Μόνο στην Κόλαση δεν έχω πάει» συμπληρώνει ο μεγάλος καλλιτέχνης των εικόνων.

Ιnfo:

The Eye of İstanbul, The Life & Photographs of Ara Güler

Πέμπτη 12/5

Ώρα: 19:30–23:30

Μουσείο Μπενάκη

Πειραιώς 138

www.benaki.gr

  

Αρά Γκιουλέρ: «Το μάτι της Κωνσταντινούπολης» Facebook Twitter
© Αρά Γκιουλέρ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είδαμε το «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ και είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Οθόνες / To «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Αλλά δυστυχώς δεν θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, επειδή οι υπεύθυνοι του στούντιο θεωρούν ότι το ενήλικο σινεμά αυτού του τύπου ανήκει στις streaming πλατφόρμες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM