Είναι η δεύτερη χρονιά φέτος που διοργανώνεται το θερινό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Κεφαλονιάς, το SeaNema Festival, που φέρνει τον κινηματογράφο στις παραλίες του νησιού. Μέσα στο τετραήμερο του Φεστιβάλ, από τις 08 - 11 Αυγούστου, θα προβληθούν συνολικά 21 ταινίες από 8 χώρες: 2 ντοκιμαντέρ, 8 ταινίες μυθοπλασίας, 11 ταινίες μικρού μήκους.
Την εκπληκτική ιδέα είχε ο Κεφαλονίτης Βασίλης Κεκάτος, νεαρός κινηματογραφιστής ο ίδιος, που σκέφτηκε πως οι άνθρωποι στην επαρχία έχουν ανάγκη από πολιτιστικές εκδηλώσεις που ξεφεύγουν από το στερεοτυπικό μοντέλο εκδηλώσεων που συνηθίζεται στους μικρούς τόπους αλλά επίσης και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν μια ωραία πρόταση για να παρατείνουν το απογευματινό τους μπάνιο.
Tο καλό σινεμά είναι αυτό που δεν κοιτάζει υποτιμητικά το θεατή, αλλά τον περιμένει να το απολαύσει ακόμα και σε μια παραλία μετά το απογευματινό του μπάνιο.
Καταπράσινα πεύκα, τυρκουάζ νερά, χρυσή άμμος: αυτά συνθέτουν το σκηνικό μιας εκ των παραλιών που φιλοξενούν το φετινό φεστιβάλ, του Πλατύ Γιαλού. Καθαρά γαλανά νερά, εντυπωσιακοί βράχοι, κόκκινη άμμος πρωταγωνιστούν στα Λέπεδα, τη δεύτερη παραλία που το SeaNema θα μετατρέψει σε κινηματογραφική αίθουσα. Το τρίτο «σινεμά» θα φιλοξενηθεί στο παραθαλάσσιο αμφιθέατρο «Γεράσιμος Σκλάβος», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι Αργοστολίου, ενώ παράλληλα έχουν επιστρατευτεί ιστορικοί αμπελώνες, σημαντικά πνευματικά κέντρα και μεταμεσονύκτιες θαλάσσιες τοποθεσίες – έκπληξη!
«Στο μυαλό μας, η ιδέα ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ που θα πραγματοποιείται δίπλα στη θάλασσα, προϋπήρχε πολύ καιρό. Πέρσι, στις αρχές του καλοκαιριού κι ενώ οι συζητήσεις μας γύρω από αυτή την ιδέα πλήθαιναν, ξαφνικά επιβλήθηκαν τα capital controls και ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, εμείς αντί να αποθαρρυνθούμε, αποφασίσαμε πως με όποια μέσα και οικονομικούς πόρους μπορούσαμε να βρούμε και κυρίως με πολλή προσωπική εργασία και ενθουσιασμό, να υλοποιήσουμε την ιδέα του SeaNema Open Air Film Festival. Και τελικά είχαμε μια ανέλπιστα μεγάλη προσέλευση κόσμου. Αυτό, μας έφερε αντιμέτωπους και με μια μεγάλη συνειδητοποίηση: αυτοί οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, επειδή δεν τους αντιμετωπίσαμε με ελιτισμό. Παρότι είχαμε αποφασίσει να κάνουμε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ το οποίο ασφαλώς και επεδίωκε και την προβολή ανεξάρτητων ή art house ταινιών, αυτές δεν προβάλλονταν και δεν προβάλλονται μέσα σε ένα κλίμα διαχωρισμού των θεατών σε μυημένους και μη. Πιστεύουμε ότι ολόκληρο το κοινό του SeaΝema είναι ένα κοινό ικανό να συγκινηθεί και να προβληματιστεί από τα σύγχρονα ή διαχρονικά αριστουργήματα του κινηματογράφου και η μόνη δική μας υποχρέωση είναι να το φέρνουμε σε επαφή με αυτά, χωρίς να προκρίνουμε το αν μπορούν να τα κατανοήσουν ή όχι. Γιατί το καλό σινεμά δεν είναι απαραίτητα δυσνόητο και εσωστρεφές. Γιατί, με άλλα λόγια, το καλό σινεμά είναι αυτό που δεν κοιτάζει υποτιμητικά το θεατή, αλλά τον περιμένει να το απολαύσει ακόμα και σε μια παραλία μετά το απογευματινό του μπάνιο», εξηγεί ο Βασίλης.
Όσον αφορά το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, η πρωταρχική του επιθυμία λέει, ήταν να βρει έναν τρόπο υποστήριξης και προώθησης των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους, οι οποίοι αποτελούν και το μέλλον του ελληνικού σινεμά. "Έτσι, καταλήξαμε στη σύσταση του εθνικού διαγωνιστικού τμήματός μας, στο πλαίσιο του οποίου, οχτώ ταινίες μικρού μήκους θα διαγωνιστούν για το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής, καθώς και για το βραβείο κοινού».
Οι 8 ταινίες που διαγωνίζονται επιλέχθηκαν από την προκριματική επιτροπή του φεστιβάλ, δηλαδή τους Έκτορα Λυγίζο, Θανάση Νεοφώτιστο και Μίκα Τουρκάκη. Οι ταινίες διαγωνίζονται για δύο βραβεία. Για το μεγάλο βραβείο της επιτροπής του SeaΝema, την οποία αποτελούν οι Μάκης Παπαδημητρίου (Πρόεδρος της επιτροπής), Πέννυ Παναγιωτοπούλου και Νεριτάν Ζιντζιρία, και το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 1.000 ευρώ. Και για το βραβείο κοινού, το έπαθλο του οποίου θα είναι η δωρεάν παροχή DCP Mastering της επόμενης ταινίας του βραβευμένου σκηνοθέτη από την Authorwave. Κάθε βράδυ το κοινό που θα παρακολουθεί τις ταινίες, θα έχει τη δυνατότητα να θέτει τις ερωτήσεις του στους διαγωνιζόμενους σκηνοθέτες, οι οποίοι ως επί τω πλείστον θα παρευρίσκονται στο φεστιβάλ.
«Δε θέλαμε όμως να αρκεστούμε μόνο στις προβολές ταινιών, είτε μικρού είτε μεγάλου μήκους. Με αφετηρία το σινεμά, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια σειρά από παράλληλες δράσεις, που εκτείνονται από masterclass, όπως αυτό του παραγωγού Βασίλη Χρυσανθόπουλου (Miss Violence) μέχρι workshop εισαγωγής στον κινηματογράφο για παιδιά και εφήβους, όπως αυτό της βραβευμένης σκηνοθέτιδας ταινιών μικρού μήκους Βίβιαν Παπαγεωργίου. Ταυτόχρονα, στρέφοντας το βλέμμα μας στον τόπο που εδράζει το φεστιβάλ και άρα στις ρίζες μας, συμπεριλάβαμε στο πρόγραμμά μας εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά γεγονότα που θα φωτίσουν για τους επισκέπτες το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν της Κεφαλονιάς και θα ενισχύσουν τη συλλογική μνήμη των κατοίκων του νησιού. Τέτοιες δράσεις αποτελούν η έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ποίηση του Νίκου Καββαδία από Επτανήσιους επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, και, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βεργωτή, το installation «Λέλεγες, Τάφιοι / Τηλεβόες» της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, που με όχημα τα ονόματα των πρώτων αρχαίων φυλών που κατοίκησαν την Κεφαλονιά επιχειρεί να αποτυπώσει τη δαιδαλώδη διαδρομή που οδηγεί στο σύγχρονο κοινωνικό τοπίο του νησιού και στην ενδεχόμενη μελλοντική παρακαταθήκη του.»
Ιnfo: Όλες οι προβολές είναι δωρεάν. Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ