[Aπό τον Θανάση Χαραμή]
Στα τέλη του 1950, ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, επέλεξε ως ιδανική τοποθεσία για να κατασκευάσει τα γραφεία της νέας εταιρείας του στην Αθήνα, ένα οικόπεδο στους πευκόφυτους πρόποδες του Λυκαβηττού. Το σημείο είχε όλα τα πλεονεκτήματα που ο τελειομανής αρχιτέκτονας απαιτούσε. Το κομβικό σημείο του προνομιακού Κολωνακίου με την πανοραμική θέα της πόλης που έφτανε ως τη θάλασσα και ο Παρθενώνας που βρισκόταν ακριβώς απέναντι, θα χαρακτήριζαν την τοποθεσία των γραφείων μοναδική.
Το συγκρότημα έμελλε να γίνει θρυλικό, θεωρήθηκε μνημείο αρχιτεκτονικής και ένα από τα εμβληματικά κτίρια της μεταπολεμικής Αθήνας που αποκτούσε μοντέρνο χαρακτήρα και αέρα. Το κτίριο στέγασε τις Σχολές Δοξιάδη μαζί με τα γραφεία και οι τέσσερις πτέρυγες του είχαν σαν σημείο αναφοράς ένα αίθριο που δημιουργήθηκε στο κέντρο του συγκροτήματος και που είχε διατηρήσει την φιλοσοφία της ελληνικής πλατείας με ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό του Τσαρούχη να δεσπόζει στο βάθος. Ένας τόπος συνάντησης των φοιτητών και των εργαζομένων με έμπνευση από το οικουμενικό όραμα του Δοξιάδη.
Για πολλά χρόνια το νούμερο 24 της οδού Στρατιωτικού Συνδέσμου, υπήρξε ένα φυτώριο ιδεών, πολιτισμού και καινοτομίας, στέγασε τις τέχνες και εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών και έγινε εκκολαπτήριο νέων δημιουργών αντικατοπτρίζοντας ακριβώς τη διεθνή ακτινοβολία του χαρισματικού αρχιτέκτονα και πολεοδόμου.
Το 1976, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Δοξιάδη, η Σχολή έκλεισε έχοντας όμως υπάρξει σχολείο για πάνω από 25,000 μηχανικούς, αρχιτέκτονες και διακοσμητές που αποφοίτησαν με πτυχίο της.
Μετά από σειρά περιπετειών και διαμαχών, σήμερα το κτίριο Δοξιάδη βρίσκεται πλέον στην τελικά ευθεία της μεταμόρφωσής του, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο του 2014. Το μεγαλεπήβολο αυτό εγχείρημα έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν σε συνεργασία η ομάδα αρχιτεκτόνων Divercity και η κατασκευαστική εταιρεία J&P-Αβαξ τις οποίες εμπιστέυτηκαν ο Χρήστος Ιωάννου και ο Μίλτος Καμπουρίδης. Το μνημειώδες κτίριο θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων, εμπνευσμένο από την καινοτομία του ντιζάιν, των υλικών, της φόρμας αλλά και τη φιλοσοφία που είχε οραματιστεί ο Δοξιάδης.
Το Οne Athens θα δώσει σάρκα και οστά στο όραμα και τη θεωρία της τη θεωρία της «Οικουμενόπολης» δημιουργώντας τρόπον τινά μια ξεχωριστή αστική κυψέλη μέσα στο συγκρότημα με τη μικρή του κοινωνία να μπορεί να συναναστρέφεται και να επικοινωνεί στο αίθριο και στους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους.
Οι 26 κατοικίες που θα μοιραστούν το 1700 τ.μ. οικόπεδο του Οne Athens θα είναι διαμορφωμένες έτσι ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες και τις επιλογές των ιδιοκτητών. 17 διαμερίσματα, 5 ρετιρέ και 4 μονοκατοικίες θα ξεκινούν από τα 77 τ.μ και θα φτάνουν τα 721 ενώ θα διατηρούν την αισθητική και τον χαρακτήρα τους σε κάθε όροφο. Το εσωτερικό τους θα είναι διαμορφωμένο ώστε να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των ενοίκων ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι όπως η πισίνα, το γυμναστήριο, το spa και ο παιδότοπος θα είναι στη διάθεση τους συνεχώς μέσα στο 24ωρο. Παράλληλα θα υπάρχει σειρά παροχών κατόπιν αίτησης των ιδιοκτητών που μπορεί να περιλαμβάνει μεταφορά, oικιακή βοηθό ή babysitting ενώ ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και τεχνικοί εγκαταστάσεων θα βρίσκονται μονίμως στους χώρους για να επέμβουν σε κάθε αναγκαία περίπτωση.
To στοίχημα που πρέπει να κερδίσει όμως το project One Athens δεν είναι το να πετύχει ίσως τις πιο σοφιστικέ, πολυτελείς και μοντέρνες κατοικίες της πρωτεύουσας αλλά το να μπορέσει να διατηρήσει το αρχικό, χαραγμένο στη συλλογική μνήμη ύφος που ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης χάρισε στο δημιούργημα του. Η ομάδα που εργάζεται σκληρά έχει υποσχεθεί πως με σεβασμό και δεξιοτεχνία θα καταφέρει απλά να εξελίξει την εικόνα της μνήμης μας για τη Σχολή Δοξιάδη. Το όραμα της αποσκοπεί στο να αποδείξει πως υπάρχει τρόπος τα τρόπος τα κτίρια που με τον καιρό μετατρέπονται σε νεκρά κύτταρα, αποστερημένα από την αρχική τους λειτουργία, να πάψουν να αποτελούν ασυνέχειες στο σώμα της πόλης και να γίνονται το νέο της πρόσωπο. Αυτό αναμένεται να είναι και το Οne Athens το οποίο ήδη έχει βρει τους πρώτους του ενοίκους, παρόλο που οι τιμές θεωρούνται απαγορευτικές.
σχόλια