Φέτος ο Αύγουστος με βρήκε στην Κάρπαθο. Ένα νησί για το οποίο είχα ακούσει πάρα πολλά από τη γυναίκα μου, αλλά δεν είχε τύχει μέχρι σήμερα να επισκεφθώ. Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από αυτό το ταξίδι που επέλεξα και παρουσιάζω καλύπτουν τα χωριά: Αρκάσα, Φοινίκι (μέρη που αποτέλεσαν τη βάση του ταξιδιού), Πυλές, Όθος, Βωλάδα, Απέρι (η παλιά πρωτεύουσα) και Μενετές, τα οποία βρίσκονται σχετικά κοντά στα Πηγάδια (η πρωτεύουσα του νησιού). Επίσης, περιλαμβάνονται φωτογραφίες από τα Σπόα, το Μεσοχώρι, το Διαφάνι και -φυσικά- την Όλυμπο που βρίσκονται στο βόρειο μέρος του νησιού.
Η Κάρπαθος είναι μεγάλο νησί, το δεύτερο μεγαλύτερο στα Δωδεκάνησα, και ως τέτοιο έχει ιδιαίτερα πολλές αντιθέσεις και εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων. Εικόνες από βουνό και θάλασσα που διαδέχονται η μία την άλλη, με τις κατάφυτες εκτάσεις (σε πολλές περιπτώσεις από πεύκα), στο βόρειο μέρος του νησιού, να έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Η Κάρπαθος έχει δώδεκα χωριά και αρκετούς γραφικούς οικισμούς (με μία πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, εντελώς διαφορετική από αυτή που έχει συνηθίσει ο ταξιδιώτης στις Κυκλάδες), ενώ οι φιλόξενοι και πρόσχαροι κάτοικοί της διατηρούν άρρηκτη τη σχέση τους με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.
Η Κάρπαθος έχει δώδεκα χωριά και αρκετούς γραφικούς οικισμούς (με μία πολύ ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, εντελώς διαφορετική από αυτή που έχει συνηθίσει ο ταξιδιώτης στις Κυκλάδες), ενώ οι φιλόξενοι και πρόσχαροι κάτοικοί της διατηρούν άρρηκτη τη σχέση τους με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.
Αν υπάρχει ένα χωριό που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα (τόσο στην Κάρπαθο όσο και σε όλη την Ελλάδα), αυτό είναι η Όλυμπος. Χτισμένη πάνω στο βουνό (υψ. 250μ), η Όλυμπος παρέμεινε απομονωμένη από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και από την υπόλοιπη Κάρπαθο, με αποτέλεσμα να αναπτύξει ξεχωριστή και πολύ ιδιαίτερη παράδοση, πολλά στοιχεία της οποίας διατηρεί ακόμα. Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο στην Όλυμπο είναι η παραδοσιακή φορεσιά που φοράνε οι γυναίκες, είτε στη βόλτα τους είτε στην εργασία τους, και η οποία είναι διαφορετική για κάθε περίσταση. Το ίδιο επίσης ισχύει και για πολλές Ολυμπίτισες που ζουν εκτός Καρπάθου.
Επίσης, τόσο στην Όλυμπο όσο και στα άλλα χωριά της Καρπάθου, υπάρχει σε πάρα πολλά σπίτια πλήρως λειτουργικό Καρπάθικο δωμάτιο. Το δωμάτιο αυτό αποτελούσε τον κύριο χώρο του σπιτού και εξυπηρετούσε την ανάγκη συνεύρεσης της οικογένειας ή αποτελούσε το χώρο όπου μαζεύονταν φίλοι. Παράλληλα κάλυπτε τόσο ανάγκες ύπνου όσο και αποθήκευσης μέσα από πολλά ντουλάπια, ράφια και κρυφούς χώρους. Ήταν δε (και παραμένει) πάντα στολισμένο με θαυμάσια έργα Καρπάθικης λαϊκής τέχνης, κεντήματα, υφαντά, πίνακες, παλιά πιάτα, φωτογραφίες, εικόνες κλπ.
Να σημειώσω τέλος πως για να μπορέσει κανείς να χαρεί την Κάρπαθο και τις ομορφιές της θα χρειαστεί μεταφορικό μέσο (ιδανικά αυτοκίνητο), αφού το εξαιρετικό οδικό δίκτυο σε πηγαίνει πρακτικά παντού (ακόμα και στην Όλυμπο). Στη δική μας περίπτωση το κοντέρ του αυτοκινήτου έγραψε κάτι λιγότερο από 650χλμ! Βρεθήκαμε σε όλα τα χωριά του νησιού και πραγματικά δεν υπήρχε ούτε ένα στο οποίο να μην βρήκα κάτι πανέμορφο, κάτι ιδιαίτερο, κάτι που να μην μου τραβήξει την προσοχή! Μέχρι του χρόνου λοιπόν...
―Νάσος Ευσταθιάδης
Φωτογραφίες: Νάσος Ευσταθιάδης
http://www.nefsta-photography. com
https://www.facebook.com/ Nasos.Efstathiadis.Photography