Η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για 365.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο

Η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για 365.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο Facebook Twitter
0

Το αλκοόλ ευθύνεται για περισσότερα από 700.000 νέα κρούσματα καρκίνου (του οισοφάγου, του φάρυγγα, του εντέρου, του ήπατος και των νεφρών) και 365.000 θανάτους κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου κατά του καρκίνου.

«Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν γνωρίζει ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο», υπογράμμισε ο Δρ. Κέβιν Ντ. Σιλντ, παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC/IARC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η μελέτη αυτή που βασίστηκε σε στοιχεία του 2012, δείχνει ότι οι καρκίνοι που σχετίζονται με το αλκοόλ αντιστοιχούν στο 5% όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου και στο 4,5% των θανάτων από καρκίνο σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Σιλντ, η Βόρεια Αμερική, η Αυστραλία και η Ευρώπη, ιδίως η ανατολική, είναι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από αυτούς τους καρκίνους. Όμως οι χώρες που αναπτύσσονται τάχιστα, όπως η Ινδία ή η Κίνα όπου η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται, μπορεί να τις φτάσουν.

Όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, οι καρκίνοι που οφείλονται στο αλκοόλ είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας. Συχνά, η κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και από την αύξηση του καπνίσματος, που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο, σημείωσε ο Καναδός ερευνητής.

Με βάση μια μελέτη που θα δημοσιευτεί το επόμενο έτος σε ένα επιστημονικό περιοδικό, ο καρκίνος του οισοφάγου έρχεται στην πρώτη θέση μεταξύ των καρκίνων που συνδέονται με το αλκοόλ όσον αφορά τη θνησιμότητα (το 35% από τους 365.000 θανάτους που καταγράφηκαν το 2012), μπροστά από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (20% των θανάτων).

Σε ό,τι αφορά τα 704.000 νέα κρούσματα, ο καρκίνος του ήπατος (που αυξάνεται ραγδαία στις γυναίκες) βρίσκεται στην πρώτη θέση με 27%.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM