Το Ελληνικό Sideways είναι στη Νεμέα: 6 πολύτιμες πληροφορίες για να ταξιδέψετε στα οινοποιεία της περιοχής

Το Ελληνικό Sideways είναι στη Νεμέα: 6 πολύτιμες πληροφορίες για να ταξιδέψετε στα οινοποιεία της περιοχής Facebook Twitter
Χαρακτηριστικό τοπίο στην Π.Ο.Π. Νεμέα
0

Ομολογώ ότι ήμουν επιφυλακτικός με τη Νεμέα. Όχι για τα κρασιά της, αλλά γιατί την είχα συνδυάσει με καραβάνια Αθηναίων που γέμιζαν τα πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων τους με κούτες κρασιών, «μαύρων». Βεβαίως, το αλισβερίσι αυτό δεν αφορούσε το σύνολο των οινοποιείων της περιοχής, όμως συνέβαινε και μου ήταν πάντα απωθητικό. Δεν νομίζω ότι είχε να κάνει με τη λέξη παραβατικότητα – δεν ονομάζομαι Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλωστε, αλλά έτσι προκαλείται στρέβλωση της αγοράς, με συνέπεια κάποιοι να χάνουν τις δουλειές τους κι αυτό καθόλου δεν μου άρεσε.

Μετά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις μιας καλής φίλης από τον χώρο του κρασιού, αποφάσισα να την ακολουθήσω για ένα 24ωρο στη Νεμέα. Μου μιλούσε με ενθουσιασμό για το τι νέο θα βλέπαμε, ποιους θα συναντούσαμε, μα εγώ κυρίως για να τη συνοδεύσω ενέδωσα. Και βέβαια, στον «ξινό» αρχίζουν όλα στραβά: με το που μπήκαμε στη Νεμέα, σταματήσαμε για έναν καφέ. «Καφέ στη Νεμέα;», αναρωτήθηκα. «Ένα ποτήρι φρέσκο Αγιωργίτικο», παρήγγειλα και ήρθε ένα οξειδωμένο ερυθρό, όχι πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου! «Χαλάλι», είπα, «αύριο το απόγευμα θα βρίσκομαι πάλι σπίτι μου» κι έτσι ξεκινήσαμε την περιπλάνησή μας.

Ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται και το στυλ οινοποίησης που ακολουθεί κάθε οινοποιείο, τα κρασιά μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Και εδώ ακριβώς κρύβεται το μεγαλείο της Νεμέας.


Το αποτέλεσμα; Υπέροχο! Ναι, περάσαμε ένα υπέροχο φθινοπωρινό 24ωρο, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Συναντήσαμε πρόσχαρους, φιλόξενους ανθρώπους, δοκιμάσαμε θαυμάσια κρασιά και σας συστήνω ανεπιφύλακτα να το κάνετε κι εσείς, ειδικά εάν αγαπάτε το κρασί. Και να μην το αγαπάτε, βέβαια, στοιχηματίζω ότι μετά την εκδρομή αυτή θα κολλήσετε κι εσείς το μικρόβιο, αρκεί να πάτε στα σωστά μέρη και να συναντήσετε τους κατάλληλους ανθρώπους.


Σας προτείνω, λοιπόν, τις παρακάτω «ασφαλείς» πληροφορίες κι αν εσείς ανακαλύψετε κάτι νέο, εδώ είμαστε, περιμένουμε τις οδηγίες σας.

Στο κέντρο της Νεμέας άνοιξε πρόσφατα από τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας ένας καλαίσθητος χώρος (Δερβενακίων 30, 27460 22487), όπου μπορείτε να πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες, έντυπο υλικό και πιθανόν να δοκιμάσετε κάποιες ετικέτες.


Εμείς δοκιμάσαμε πέντε ετικέτες από λιγότερο γνωστά οινοποιεία και ξεχωρίσαμε τη Νεμέα '14 Αθανασίου, διακεκριμένη από το έγκριτο «Decanter».

Η τοπική ποικιλία είναι το Αγιωργίτικο. Η αρχή βάσει της οποίας θα δοκιμάσετε ερυθρά κρασιά από τη μεγαλύτερη ζώνη οίνου ΠΟΠ της Ελλάδας είναι ότι ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται και το στυλ οινοποίησης που ακολουθεί κάθε οινοποιείο, τα κρασιά μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Και εδώ ακριβώς κρύβεται το μεγαλείο της Νεμέας. Όσο δοκιμάζεις, ξεδιπλώνονται συνέχεια εκπλήξεις. Εμείς συναντήσαμε δύο οινοποιούς τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους, όσο και τα κρασιά τους. Από τη μια ο κοσμοπολίτης Γιώργος Σκούρας και από την άλλη ο πληθωρικός Χρήστος Αϊβαλής. Και ναι, κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα κρασιά τους. Φίνα η Grande Cuvée Νεμέα του Σκούρα, στιβαρό το Μονοπάτι του Αϊβαλή. Μόνο κοινό, η μεγάλη συμπύκνωση. Να συνεχίσουμε με τις premium ετικέτες; Εδώ αφήνουμε τις συγκρίσεις και απλώς απολαμβάνουμε...Μέγας Οίνος, Σύνορο, Τέσσερα.

Το Ελληνικό Sideways είναι στη Νεμέα: 6 πολύτιμες πληροφορίες για να ταξιδέψετε στα οινοποιεία της περιοχής Facebook Twitter
Δοκιμάζοντας Σύνορο με τον Γιώργο Σκούρα
Το Ελληνικό Sideways είναι στη Νεμέα: 6 πολύτιμες πληροφορίες για να ταξιδέψετε στα οινοποιεία της περιοχής Facebook Twitter
Η είσοδος στο οινοιποιείο του Κτήματος Σκούρα

Κάποια από τα οινοποιεία που είναι επισκέψιμα (με ή χωρίς συνεννόηση) και σας προτείνουμε να επισκεφθείτε είναι τα εξής: Λαυκιώτης, Σκούρας, Μπαραφάκας, Γκόφας, Ράπτη, Γαία (στο οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε και τα κρασιά της Σαντορίνης), Σεμέλη. Τα δύο τελευταία βρίσκονται στο Κούτσι Νεμέας, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και αν σας φέρει ο δρόμος, αξίζει να επισκεφθείτε στην ίδια περιοχή την οξοποιία Σοφία της Φύσης. Ο Νίκος πρόθυμα θα σας μυήσει στα ανώτερης ποιότητας βιολογικά ξίδια που παρασκευάζει.

Κι επειδή κρασί χωρίς φαγητό είναι μισή απόλαυση, δοκιμάστε την ταβέρνα «Δαναός & Αναστάσης» ή το εστιατόριο «Σοφός» στο κέντρο της πόλης. Επιλέξτε μόνοι σας τι θα φάτε, εάν δεν οδηγείτε όμως, δεν θα ξέρετε τι να πρωτοπιείτε. Οι τιμές των κρασιών για κατανάλωση στο κατάστημα είναι πιο χαμηλές απ' ό,τι στα ράφια οποιασδήποτε αθηναϊκής κάβας. Όρεξη μόνο να 'χετε και δοκιμάστε ό,τι τραβάει η καρδιά σας.

Αν χρειαστεί να διανυκτερεύσετε, τα καταλύματα είναι ελάχιστα και προσφέρουν τα βασικά. Όμως, ξεχωρίζει το Σπίτι Βένικος και είναι ένας καλός λόγος για να μείνετε στη Νεμέα. Πρόκειται για ένα άψογα συντηρημένο αρχοντικό του Μεσοπολέμου, το οποίο παλιότερα λειτουργούσε ως οινοποιείο και εμφιαλωτήριο. Σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας που περιλαμβάνει τρία μεγάλα υπνοδωμάτια και ευρύχωρους κοινόχρηστους χώρους. Η κουζίνα του είναι πλήρως εξοπλισμένη και θα είναι σκέτη απόλαυση να το κλείσει όλο μια εξαμελής παρέα. Μαγείρεμα και μετά οινοποσία μπροστά στο τζάκι. Και οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Στον κάτω όροφο υπάρχει καταπληκτική αίθουσα οινογνωσίας, με δεκάδες ετικέτες της ΠΟΠ Νεμέα. Περισσότερες πληροφορίες για το κατάλυμα, αλλά και για άλλες υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, θα βρείτε στο www.venikos.gr. Η τιμή του είναι προσιτή και απέχει παρασάγγας από τις συνήθεις υπερβολικές τιμές που ακούμε στους χειμερινούς προορισμούς.

Το Ελληνικό Sideways είναι στη Νεμέα: 6 πολύτιμες πληροφορίες για να ταξιδέψετε στα οινοποιεία της περιοχής Facebook Twitter
Η καταπληκτική αίθουσα οινογνωσίας στο Σπίτι Βενίκος

Η επιστροφή στην Αθήνα, σύντομη. Από την ώρα που μπήκαμε στο αμάξι συζητούσαμε για τις ετικέτες που δοκιμάσαμε, για το τάδε κρασί που ήταν πιο τανικό από το άλλο, και πριν το πάρουμε χαμπάρι, μπαίναμε στην Αττική Οδό. Πάρτε το απόφαση και τολμήστε μια σύντομη απόδραση στη Νεμέα. Το κρασί είναι η αφορμή, δεν είναι αυτοσκοπός. Δύο πράγματα μου έφτιαξαν τη διάθεση και μ' έκαναν να ξεχάσω την καθημερινότητά μου τον τελευταίο μήνα: η φωτογραφική περιπλάνηση του Κωνσταντίνου Πίττα στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) και αυτό το 24ωρο στ' αμπελοτόπια της Νεμέας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Γεύση / Μια μέρα σε ένα ελληνικό αμπελώνα, έφτασε με το ποδήλατό της μια περιπλανώμενη Βελγίδα οινοχόος...

Η Vicky Corbeels, μια γυναίκα με πραγματικές σπουδές πάνω στο κρασί (και πολλά άλλα) ετοιμάζει ένα βιβλίο για τα κρυμμένα Ελληνικά οινοποιεία. Μιλήσαμε μαζί της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ