Ο Ιάσονας Βενετσανόπουλος γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι εικαστικός, σκηνογράφος και performer, ενώ αποτελεί ενεργό μέλος της χοροθεατρικής ομάδας «Κινητήρας».
Στην προσπάθεια να ανακαλύψει την ταυτότητά του αλλά και να δημιουργήσει τη δική του εικαστική γλώσσα αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα Συνθετική Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία. Έχει ζήσει μεταξύ άλλων χωρών στην Ινδονησία και την Ισπανία. Τώρα παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο "There is another world, but it is inside this one".
(Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό κτήριο που στεγάζεται η Image Gallery -Λ. Αμαλίας 36- γνωστό και ως «Μέγαρο Λυκιαρδόπουλου» και θα διαρκέσει από 9 έως 24 Φεβρουαρίου 2017).
Πρόκειται για μια ιδιόρρυθμη σειρά 137 μικροσκοπικών σχεδίων με μελάνια σε χαρτί που συνθέτουν ένα παράλληλο, αλλόκοτο σύμπαν προσωπικών συμβόλων και μορφών, με κεντρικό άξονα το χιούμορ. Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης η ιστορικός τέχνης, Ματίνα Χαραλάμπη: "Τα παράξενα όντα του Βενετσανόπουλου έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να συγχρωτίζονται, κρύβοντας πάντα μια μελαγχολική μοναχικότητα πίσω από το κωμικό τους προσωπείο. Είτε εμφανίζονται σε ομάδες, είτε ξετρυπώνουν μόνα μέσα από το χαρτί, κουβαλούν μια ξεχωριστή αφήγηση, μια ιστορία που σκόπιμα ο καλλιτέχνης αφήνει μετέωρη για να την συμπληρώσει ο ίδιος ο θεατής. Τα εικονογραφικά στοιχεία των σχεδίων για τον λόγο αυτό είναι πενιχρά. Περιορίζονται μόνο στις λεπτομέρειες εκείνες που είναι αρκετές για να πυροδοτήσουν στη φαντασία ολόκληρα σενάρια, όμοια με τα στιχάκια haiku που η συνοπτικότητά τους τα καθιστά ανοιχτά σε ερμηνείες. Έτσι, κάθε έργο είναι και ένα απόσπασμα, σαν τις σελίδες ενός παραμυθιού που σκορπίστηκαν άτακτα στο χώρο.»
— Το έργο σου περιστρέφεται γύρω από τον μύθο. Συναντάμε, πλέον, μύθους στον σύγχρονο κόσμο;
Βεβαίως συναντάμε, σε άλλη μορφή σε σχέση με το παρελθόν. Ο μύθος παραδοσιακά είχε τον ρόλο στις κοινωνίες να οδηγεί τον άνθρωπο στα διάφορα στάδια που συναντά στην ζωή του. Από την στιγμή που πάψαμε να πιστεύουμε στους μύθους, δεν χάθηκαν αλλά εσωτερικεύτηκαν. Ο καθένας μας έχει να τους αντιμετωπίσει και να τους ξαναδημιουργήσει. Την γέννηση, την ενηλικίωση, τον θάνατο κτλ... Όλα είναι εκεί, μονάχα που τώρα έχει περιπλεχθεί τόσο η κοινωνία που θα ήταν αδύνατον να υπάρχει ένας συλλογικός μύθος για όλους. Αλλά τους συναντάμε, στο σινεμά, στις σειρές, στην Τέχνη στα μαζικά μέσα επικοινωνίας και βέβαια στην ψυχοθεραπεία. Όπου με την βοήθεια του ψυχοθεραπευτή που έχει αντικαταστήσει τον παραδοσιακό σαμάνο εμφανίζουμε τις εσωτερικές μας αντιφάσεις που παλαιότερα θα λέγαμε δαιμόνια και αγγέλους και συνδιαλεγόμαστε μαζί τους.
— Σκοπεύεις κάποια στιγμή να συνδυάσεις τις διαφορετικές μορφές τέχνης με τις οποίες δουλεύεις;
Το έχω σκεφτεί αρκετές φορές. Δεν θέλω όμως να το πιέσω. Κρατώ τα αυτιά μου ανοιχτά και περιμένω την κατάλληλη στιγμή, όπου θα είμαι έτοιμος να μπορώ να κάνω ένα τέτοιο μείγμα. Μπορεί και να μην συμβεί ποτέ. Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Βέβαια ήδη η μια επηρεάζει την άλλη και αυτό προς το παρόν μου αρκεί.
— Πώς είναι η καθημερινότητα σου;
Ασχέτως από το περιεχόμενο, προσπαθώ να έχω ένα σταθερό πρόγραμμα. Δευτέρα με Παρασκευή δουλεύω Σαββατοκύριακο ξεκουράζομαι. Από εκεί και πέρα το περιεχόμενο αλλάζει αναλόγως με την περίοδο που βρίσκομαι. Άλλες φορές μπορεί Δευτέρα με Παρασκευή να είμαι κλεισμένος στο εργαστήρι και να ζωγραφίζω και άλλες όπως τώρα να τρέχω πρακτικά θέματα όπως η ετοιμασία της έκθεσης. Έχω παρατηρήσει ότι αυτή η φαινομενική ρουτίνα (μιας και πολλές φορές μπορεί να την αναιρέσω) με κάνει ποιο δημιουργικό.
— Πως είναι να είσαι καλλιτέχνης στην Αθήνα του 2017;
Όταν ήμουν φοιτητής έψαχνα να βρω σε ποια πόλη να πάω να ζήσω, όπου θα με εμπνέει καλλιτεχνικά περισσότερο. Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι αυτή θα ήταν η Αθήνα. Όμως από την κρίση και μετά η Αθήνα έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον. Σιγά σιγά πλέον έχει μετατραπεί στο καλλιτεχνικό κέντρο της Ευρώπης και έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της. Είναι μια πόλη που μου έχει ταιριάξει, το χάος της, το απροσδόκητο, η βρώμα της, τα όμορφα και τα άσχημα, όλα πρώτο πλάνο.
— Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σου;
Ετοιμάζουμε μια παράσταση με την ομάδα του Κινητήρα για τον Μάιο που λέγετε Έρωντας, επίσης θα κάνω μια συνεργατική παρουσίαση τον Απρίλιο που θα παρουσιάσω το πρώτο μου video dance. Παράλληλα συνεχίζω την σχολή ψυχοθεραπείας όπου έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Και βέβαια πρώτα από όλα ζωγραφική με στόχο πάντα την επόμενη έκθεση...Με άλλα λόγια, συνεχίζω να κάνω αυτά που κάνω κρατώντας παράλληλα τις αισθήσεις μου ανοιχτές ώστε ότι απροσδόκητο προκύψει να το αρπάξω.
— Είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της έκθεσης; Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου χθες; Πήγαν όλα όπως τα ήθελες;
Χάρηκα πολύ το πως έδειξε η έκθεση και με τον κόσμο που ήρθε. Φάνηκε να άρεσε πολύ. Ήταν μια ομαδική δουλειά για να μπορέσει να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα, από την Ματίνα Χαραλάμπου που έκανε την επιμέλεια, τον Ακη Κόκκινο για την επικοινωνία, τον Θανάση Ευθυμίου για τα γραφιστικά και την Ζωή Καζάνη με την Αλεξάνδρα Μεθενίτη απο την Image gallery. Είναι από τα αγαπημένα μου έργα αυτά που παρουσιάζω τώρα και κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για να αναδειχθούν. Επίσης τα εγκαίνια είναι πάντα και μια πολύ καλή ευκαιρία να μαζευτούμε φίλοι που μπορεί να έχω χρόνια να δω. Αυτό ήδη το κάνει μια ιδιαίτερα ευχάριστη στιγμή.
*Πληροφορίες Έκθεσης
Εγκαίνια Έκθεσης | 9 Φεβρουαρίου 2017, 19:00(
Διάρκεια Έκθεσης | 10-24 Φεβρουαρίου 2017
Ωράριο Λειτουργίας | Τρίτη – Παρασκευή 16:00 – 20:00, Σάββατο 11:00 -17:00, Κυριακή 12:00 – 16:00
Χώρος | The Image Gallery, Λ. Αμαλίας 36, Αθήνα, τηλ.: 2103230534