Επίσκεψη για τρύγο στο οινοποιείο Τετράμυθος: Από τις πλαγιές του Χελμού στις γωνιές του πλανήτη

Επίσκεψη για τρύγο στο οινοποιείο Τετράμυθος: Από τις πλαγιές του Χελμού στις γωνιές του πλανήτη Facebook Twitter
Το καλαίσθητο Οινοποιείο Τετράμυθος υποδέχεται 12.000 επισκέπτες τον χρόνο και λειτουργεί επί 12 μήνες.
0

Υπάρχουν φορές που αληθινά πιστεύω ότι σ' αυτήν τη μικρή χώρα γίνεται αθόρυβα σημαντική δουλειά σε κάποιους κλάδους της οικονομίας. Τονίζω το «αθόρυβα», διότι ουσία έχει το αποτέλεσμα όχι οι διθύραμβοι. Και η ουσία είναι πως το ελληνικό κρασί βρίσκεται παντού στον πλανήτη με όχημα την αυθεντικότητα.

Επισκεφθήκαμε εν μέσω τρύγου το Οινοποιείο Τετράμυθος στο Άνω Διακοφτό Αχαΐας, μια περιοχή που είχε πληγεί ανελέητα από τις πυρκαγιές το 2007. Με υποδέχτηκε ο καλός οινολόγος Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, που μαζί με τους αδελφούς Σπανού ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του '90 την παραγωγή κρασιών. Ξεκάθαρος προσανατολισμός σε βιολογική καλλιέργεια, ήπια οινοποίηση και ανάδειξη τοπικών ποικιλιών. Η κατασκευή του οινοποιείου ολοκληρώνεται το 2004 και καταστρέφεται ολοσχερώς στις 27 Ιουλίου 2007 από τις πυρκαγιές. Ξανά από την αρχή, με υπομονή και επιμονή, σήμερα παράγουν 180.000 φιάλες, με το 81% της παραγωγής να εξάγεται! Η επαρχία του Κεμπέκ στον Καναδά απορροφά τη μεγαλύτερη ποσότητα των εξαγωγών. Εκτός των κλασικών αγορών, ροδίτη πίνουν στη Βραζιλία και ρετσίνα στην Ιαπωνία. Και ας αναλογιστούμε ότι πριν από 15 χρόνια η ετήσια παραγωγή έφτανε μόλις τις 12.000 φιάλες.


Το οινοποιείο πήρε το όνομά του από το τοπωνύμιο Τετράμυθος, που με τη σειρά του προέρχεται από ένα είδος άγριας αχλαδιάς, της οποίας το όνομα είναι Τετράμυθος και δέντρα της υπάρχουν παντού στην περιοχή. Οι αμπελώνες −ιδιόκτητοι στη συντριπτική τους πλειονότητα− ξεκινούν από υψόμετρο 650 μέτρων και φτάνουν στα 1.050. Ανάμεσα στον ροδίτη, το μοσχάτο, τη μαλαγουζιά και τη Μαυροδάφνη καλλιεργούνται και κοσμοπολίτικες ποικιλίες. Παράλληλα, σημαντική είναι η συνεισφορά στη βιοποικιλότητα με τη διάσωση τοπικών ποικιλιών, όπως το μαύρο καλαβρυτινό και ο αγριπιώτης. Το 2005 πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά το μαύρο καλαβρυτινό. Ωριμάζει σε ξύλινες δεξαμενές, έχει ζωντανό ρουμπινί χρώμα, βοτανικό χαρακτήρα και βελούδινες τανίνες. Πρόκειται για ένα φινετσάτο ερυθρό, ιδανικό για το τραπέζι μας όλο τον χρόνο.


Ο αγριπιώτης δεν κυκλοφορεί ακόμα, μια και η συνολική παραγωγή είναι 250 κιλά από διάσπαρτα κλήματα σε 9 διαφορετικά αμπέλια, ηλικίας τουλάχιστον 45 ετών. Είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε αυτό το πειραματικό, άκρως γαστρονομικό κρασί, που δείχνει να έχει ενδιαφέρον. Ο Παναγιώτης πιστεύει στην αυθεντική έκφραση του μικροκλίματος της περιοχής και στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των τοπικών ποικιλιών. Αυτοί οι δύο παράγοντες, όπως και η επιλογή ποιοτικών σταφυλιών από βιολογικής καλλιέργειας αμπέλια και η ήπια οινοποίηση παράγουν κρασιά με αυθεντικότητα.

Το καλαίσθητο Οινοποιείο Τετράμυθος υποδέχεται 12.000 επισκέπτες τον χρόνο και λειτουργεί επί 12 μήνες. Απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών (έξοδος 20, Διακοπτό/Καλάβρυτα) και αξίζει να το επισκεφθείτε.

Περισσότερα στο www.tetramythoswines.com.

Επίσκεψη για τρύγο στο οινοποιείο Τετράμυθος: Από τις πλαγιές του Χελμού στις γωνιές του πλανήτη Facebook Twitter
Η επαρχία του Κεμπέκ στον Καναδά απορροφά τη μεγαλύτερη ποσότητα των εξαγωγών. Εκτός των κλασικών αγορών, ροδίτη πίνουν στη Βραζιλία και ρετσίνα στην Ιαπωνία.
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι κρασί πίνουν οι Αθηναίοι και -κυρίως- από πού; 8 κάβες για απαιτητικούς

Γεύση / Τι κρασί πίνουν οι Αθηναίοι και -κυρίως- από πού; 8 κάβες για απαιτητικούς

Μερικές πραγματικά ενημερωμένες wine & spirits στην Αθήνα που πασχίζουν για τη μαγεία της σύνθεσης και τη μέθεξη μέσα από ποικιλίες, μπουκάλια και οινικές επιλογές που αξίζουν
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Κρασιά Λυραράκη: σε ένα από τα καλύτερα οινοποιεία της Κρήτης

Γεύση / Κρασιά Λυραράκη: σε ένα από τα καλύτερα οινοποιεία της Κρήτης

Μια συνομιλία με τον Γιώργο Λυραράκη, για το Ασύρτικο και τη Μαυροδάφνη, τα σταφύλια στους πρόποδες του Ψηλορείτη και τα μικροκλίματα της Κρήτης που μπορούν να δώσουν εκπληκτικά αποτελέσματα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ