Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ

Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ Facebook Twitter
1

Όλοι ζήσαμε πέρσι, τη μεγάλη στιγμή των μιούζικαλ, όταν ένα από αυτά έτρεχε στην κούρσα των Όσκαρ με 14 υποψηφιότητες. Ένας αριθμός ρεκόρ για μια ταινία, που στάθηκε δίπλα στον Τιτανικό και στο All About Eve.

Μάλιστα, πέρα του ότι είχαμε να δούμε μιούζικαλ να κερδίζει το αγαλματάκι από το 2002 με το Chicago, ήταν και η πρώτη ταινία του είδους -για περίπου 60 χρόνια- που δεν ήταν μεταφορά από ένα θεατρικό έργο.

Οι περισσότεροι το αγάπησαν, όσο δε για την μουσική του ακόμα παίζεται με επιτυχία στα ραδιόφωνα. Όμως δεν ήταν και τόσα λίγα τα μιούζικαλ που σήκωσαν το χρυσό. Οι λάτρεις του είδους και της μουσικής, ας δώσουν προσοχή στις παρακάτω ταινίες που κατάφεραν να τερματίσουν πρώτες στην χρονιά τους.

Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ Facebook Twitter

Το πρώτο μιούζικαλ της MGM το 1929, με τίτλο The Broadway Melody, κατάφερε ήδη τη δεύτερη χρονιά των βραβείων να ξεχωρίσει. Με μουσική από τους Arthur Freed και Nacio Herb Brown, η ιστορία αφορούσε τον αγώνα κάποιων ερμηνευτών και στιχουργών του βαριετέ (Anita Page, Bessie Love και Charles King) να κάνουν καριέρα στον απαιτητικό χώρο της θεατρικής Νέας Υόρκης.

Το επόμενο μιούζικαλ που τερμάτισε πρώτο, ήταν το 1936 και μιλούσε για την ιστορία του δημιουργού των Ziegfeld Follies, Florenz "Flo" Ziegfeld Jr. Η ταινία με τίτλο The Great Ziegfeld, έδωσε το χρυσό και στην πρωταγωνίστρια Luise Rainer, ενώ ακολούθησαν και δύο σίκουελ. Συγκεκριμένα, το 1941 το Ziegfeld Girl (με τους James Stewart και Judy Garland) και το 1946 το Ziegfeld Follies (σε σκηνοθεσία του Vincente Minnelli, σύζυγο της Garland και πατέρα της Liza).

Οκτώ χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1944, το Going My Way κέρδισε τα στοιχήματα και αποτέλεσε την αρχή μιας μεγάλης καριέρας για τον Bing Crosby, στο ρόλο ενός παπά σε μια προβληματική περιοχή της Νέας Υόρκης. Η επιτυχία ήταν τέτοια που η Paramount Pictures, τον επόμενο μόλις χρόνο, κυκλοφόρησε τη συνέχεια με τίτλο The Bells of St. Mary's.

Ένα από τα πιο γνωστά μιούζικαλ στις αρχές της δεκαετίας του 1950, σε σκηνοθεσία πάλι Vincente Minnelli, ήταν το βραβευμένο με έξι Όσκαρ An American in Paris. Η ιστορία δύο ανδρών που αγάπησαν την ίδια Παριζιάνα, με πρωταγωνιστή τον σούπερ σταρ της εποχής Gene Kelly και σε μουσική του George Gershwin, έχει γράψει επιπλέον ιστορία για το φινάλε της 17λεπτης χορευτικής σκηνής που κόστισε τότε περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια.

Η συνέχεια για τον Vincente Minnelli ήταν ακόμα καλύτερη, γιατί στο επόμενο μιούζικαλ, στο Gigi (1958), έφτασε τα 9 Όσκαρ, εκ των οποίων ένα καλύτερης ταινίας και ένα σκηνοθεσίας.

Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ Facebook Twitter

Οι επιτυχίες για τα μιούζικαλ απογειώνονται με το διάσημο West Side Story (1961) που έφυγε από την τελετή με 10 αγαλματίδια. Το έργο, μεταφορά από το θεατρικό των Leonard Bernstein και Stephen Sondheim, μιλούσε για την ιστορία δυο εραστών από άλλες περιοχές της πόλης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους Natalie Wood, Richard Beymer και Rita Moreno.

Ένα ακόμα διάσημο έργο -και λόγω της θεατρικής του επιτυχίας- είναι το My Fair Lady (1964). Την χρονιά εκείνη, απέναντι του είχε σπουδαίες ταινίες όπως οι Mary Poppins και Zorba the Greek. Η ιστορία της ταινίας των οκτώ Όσκαρ, αναφέρεται σε έναν καθηγητή φωνητικής (Rex Harrison) που επιχειρεί να «αναβαθμίσει» μια κοπέλα (Audrey Hepburn) από πτωχή πωλήτρια σε κυρία της υψηλής κοινωνίας.

Η συνέχεια της σύντομης αυτής παρουσίασης, θα μας βρει με τη μεταφορά του βραβευμένου με Τόνι θεατρικού The Sound of Music (1965). Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας αυστριακής καλόγριας η Julie Andrews που έχασε τελικά το Όσκαρ από την Julie Christie για την ερμηνεία της στο Darling. Η ταινία, αν και έλαβε ανάμεικτες κριτικές, έφυγε από τα βραβεία με 5 Όσκαρ.

Τρία χρόνια αργότερα, η μεταφορά ενός ακόμα θεατρικού, βασισμένο στο γνωστό σε όλους μας έργο του Charles Dickens Oliver Twist, ήρθε να πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας. Ο λόγος για το Oliver!, που κέρδισε συνολικά πέντε Όσκαρ, εκ των οποίων και σκηνοθεσίας για τον Carol Reed αλλά και καλύτερης μουσικής για τον Johnny Green.

Το La La Land σηματοδότησε την επιστροφή των μιούζικαλ στα Όσκαρ Facebook Twitter

Χρειάστηκε να περάσουν 34 ολόκληρα χρόνια αλλά και σημαντικά μιούζικαλ ως υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας [Hello, Dolly! (1969), Fiddler on the Roof (1971), Cabaret (1972), Beauty and the Beast (1991) και Moulin Rouge! (2001)], μέχρι να επιστρέψει το είδος στην κορυφή. Το κατάφερε το Chicago (2002), που κέρδισε συνολικά έξι Όσκαρ και έδωσε επιπλέον στην Catherine-Zeta Jones το πολύτιμο αγαλματίδιο, με τις υπόλοιπες πρωταγωνίστριες (Renée Zellweger και Queen Latifah) να είναι επίσης υποψήφιες για τις ερμηνείες τους. Όσο για τον Richard Gere, που ήταν φαβορί έχοντας κερδίσει ήδη μια Χρυσή Σφαίρα, τελικά του το πήρε ο Adrien Brody για την ερμηνεία του στο The pianist.

Στα χρόνια από τότε και μέχρι το βραβευμένο πέρυσι με έξι Όσκαρ και συνολικά 212 βραβεύσεις La La Land, μόνο το Les Misérables κατάφερε να πάρει το 2012 μια υποψηφιότητα στην κατηγορία.

Θα ξαναδούμε άραγε σύντομα μιούζικαλ να πρωταγωνιστεί στα μεγάλα βραβεία;

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι, Wonder, Η Μορφή του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman

Oscars News
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«I love Lucy»: Οργή, αλκοόλ, χρήμα, ξύλο και απιστίες πίσω από το πιο διάσημο οικογενειακό σόου του κόσμου

Σαν σήμερα / Λουσίλ Μπολ: Η πιο αξιολάτρευτη νοικοκυρά της Αμερικής ήταν μια απάτη

Σαν σήμερα το 1989 πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Λουσίλ Μπολ, πρωταγωνίστρια της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «I love Lucy». Αν και λατρεύτηκε από εκατομμύρια τηλεθεατές, η πραγματικότητα πίσω από το «Καλύτερο τηλεοπτικό σόου όλων των εποχών» ήταν γεμάτη βία, αλκοόλ και απιστίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Οθόνες / Η «Εκδίκηση των Σιθ» έγινε 20 χρονών και επιστρέφει στους κινηματογράφους

Το κλείσιμο μιας τριλογίας «Star Wars» που λοιδορήθηκε, για να επανεκτιμηθεί μερικώς όταν η νεότερη έπεσε θύμα των γενικευμένων culture wars και των ελάχιστων φιλοδοξιών της, επανεμφανίζεται στα σινεμά με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την κυκλοφορία της.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ