Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, στον πιο μοντέρνο σκηνοθέτη που πέρασε ποτέ πίσω από την κάμερα.
Πρόκειται για την τρίτη εκδήλωση που οργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας.
Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος ΤΩΡΑ ΓΚΟΝΤΑΡ / MAINTENANT GODARD / 5-18/6/2014 ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, τρεις έλληνες σκηνοθέτες βρέθηκαν μπροστά από την κάμερα της Ταινιοθήκης και μίλησαν για τον μεγάλο δημιουργό.
Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν έξι:
1) Γιατί είναι σημαντικό το έργο του (μοντερνιστή) Γκοντάρ;
2) Μοιραστείτε μαζί μας μια προσωπική εμπειρία που βιώσατε παρακολουθώντας ταινία του Γκοντάρ.
3) Ποια περίοδος από τη φιλμογραφία του σας εξιτάρει περισσότερο και ποιές είναι οι αγαπημένες σας ταινίες;
4) Ποια στοιχεία του Γκοντάρ λείπουν από τον ελληνικό κινηματογράφο; Πώς επηρεάστηκε ο ελληνικός κινηματογράφος από τον Γκοντάρ;
5) Aπό το παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα ποιο δημιουργό θεωρείτε το "σημερινό Γκοντάρ";
6) Αν είχατε σήμερα τη δυνατότητα να ρωτήσετε κάτι τον Γκοντάρ ποιό θα ήταν αυτό;
Η Αντουανέττα Αγγελίδη σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Μοντάζ στο Institut des Hautes Etudes Cinématographiques στο Παρίσι, και Θεωρία Κινηματογράφου με τον Christian Metz. Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες -- Idées Fixes / Dies Irae (1977), Τόπος (1985), Οι Ώρες: Μια Τετράγωνη Ταινία (1995), Κλέφτης ή η Πραγματικότητα (2001).Σήμερα διδάσκει κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου.
Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος γεννήθηκε το 1967. Eργάζεται στην Ελλάδα, ως σκηνοθέτης ενώ παράλληλα διδάσκει υποκριτική στον κινηματογράφο σε διάφορες δραματικές σχολές. Ταινίες του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2009 είναι διδάσκων καθηγητής (407/1980), στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων το »Γιο του Φυλακα» (2007) και τον »Μανάβη»(2013).
Ο Νίκος Κορνήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στο Παρίσι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.Σπούδασε κινηματογράφο κοντά στον Eric Rohmer και έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες μεταξύ αυτών την »Ισημερία»,»Α-θώο Σώμα»,»Τρίτη» και »11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου.»Παράλληλα ασχολείταο τόσο με το θέατρο όσο και με τη μουσική.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μεγάλο αφιέρωμα στον Γάλλο δημιουργό εδώ
σχόλια