Μία ακραία, πρωτεϊνική δίαιτα με αποκλειστική κατανάλωση κρέατος αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς ακολούθους στον κόσμο, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα τα πυρά των γιατρών και των διατροφολόγων που προειδοποιούν για τους κινδύνους.
Πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη παραλλαγή της κετογενικής δίαιτας που χρησιμοποιεί ως καύσιμο το λίπος αντί για τους υδατάνθρακες.
Η «δίαιτα των σαρκοβόρων», όπως είναι ευρύτερα γνωστή, συνίσταται αποκλειστικά από κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά.
Χωρίς την παραμικρή ποσότητα λαχανικών, η «ποικιλία» εξασφαλίζεται με θαλασσινά, βούτυρο και τυρί.
Όπως σε όλες τις δίαιτες, έτσι και εδώ επιτρέπονται τροφές μηδενικής θερμιδικής αξίας όπως καφές, τσάι και μπαχαρικά.
«Ο βασιλιάς των Σαρκοβόρων»
Για τους τελευταίους 18 μήνες, ο ορθοπαιδικός χειρουργός από την Καλιφόρνια, Σον Μπέικερ, τρώει σε καθημερινή βάση δίκιλες μπριζόλες.
«Είναι κάπως μονότονο να τρως το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά αλλά καθώς περνά ο καιρός αρχίζεις να το αποζητάς».
Γιατρός και μποντιμπίλντερ, ο 50χρονος Σον είναι ένας από τους πολλούς ανθρώπους στον κόσμο που πειραματίζονται με τη «δίαιτα των σαρκοβόρων».
Ο Μπέικερ γνωστός ως ο «Βασιλιάς των Σαρκοβόρων» έχει δημιουργήσει μία «αίρεση» στα social media, εξαιτίας των πλεονεκτημάτων, κατά τον ίδιο, της δίαιτας.
«Το μόνο που σκέφτομαι είναι πόσο πολύ πεινάω και πόσες μπριζόλες μπορώ να φάω», λέει.
Πριν γίνει αμιγώς σαρκοφάγος, ο Μπέικερ έτρωγε επίσης σαλάτες, σπανάκι, γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς. Όπως υποστηρίζει όμως, με το που γύρισε την πλάτη του στις φυτικές τροφές, το σώμα του μεταμορφώθηκε και η απόδοσή του αυξήθηκε κατακόρυφα.
«Δεν χρειάζεται καν να μετράτε θερμίδες, να ζυγίζετε το φαγητό σας και να περιμένετε υπομονετικά να περάσουν οι ώρες μέχρι το επόμενό σας γεύμα. Φάτε αμέσως μόλις πεινάσετε γιατί, όσο και να φάτε μέσα στην ημέρα, θα εξακολουθήσετε να χάνετε κιλά, καθώς θα παίρνετε μεν αρκετή πρωτεΐνη αλλά δεν θα προσλαμβάνετε καθόλου υδατάνθρακες».
Επικίνδυνη για την υγεία - επιβλαβής για τον πλανήτη
Εκτός από ένθερμους υποστηρικτές όμως η κετογενική αυτή δίαιτα έχει εξίσου πολλούς - αν όχι περισσότερους - επικριτές.
Όπως δηλώνει ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Κρίστοφερ Γκάρντνερ, η έλλειψη φυτικών ινών διαταράσσει την βακτηριδιακή ισορροπία του πεπτικού συστήματος.
Ολοένα και περισσότερα δεδομένα επιβεβαιώνουν άλλωστε ότι εξαιτίας της απουσίας φυτικών ινών, προκαλούνται φλεγμονές και πλήττεται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, εξηγεί ο καθηγητής, που αναρωτιέται πως θα είχε κέφι να τρώει μπριζόλες για πρωινό κάθε μέρα.
«Ποιους αφορά αυτή η δίατα; Τυραννόσαυρους, αφρικανικά λιοντάρια ή ανθρώπους; Στην τελευταία περίπτωση ακούγεται καταστροφικό σε πολλά επίπεδα», προσθέτει.
Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος συμβάλλει στην αύξηση του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης που συνδέεται με πλήθος καρδιακών παθήσεων και η επίδρασή του είναι εξίσου καταστροφική με αυτή των κορεσμένων λιπαρών και της υψηλής «κακής χοληστερίνης».
Η κατανάλωση κρέατος σχετίζεται επίσης με την ανθεκτικότητα των μικροβίων απέναντι στα αντιβιοτικά ενώ η υπερβολική ζήτηση επιβαρύνει (εμμέσως) πολλαπλάσια την υπερθέρμανση του πλανήτη σε σύγκριση με το περιβαλλοντικό ίχνος μιας πιο φυτοφαγικής διατροφής.
«Είναι ακατάλληλη για τους ανθρώπους, βλαπτική για τον πλανήτη και επιζήμια για την ποιότητα ζωής των ζώων».
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια