Το πορτραίτο του Γαλιλαίου, ο θόλος της Φλωρεντίας και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Το πορτραίτο του Γαλιλαίου, ο θόλος της Φλωρεντίας και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων Facebook Twitter
0

 

Τα ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε στο Ινστιτούτο Θερβάντες την Κυριακή, 3η μέρα του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, είχαν ως θέματα τους τον αστρονόμο Γαλιλαίο και δύο θαύματα της ελληνικής αρχαιότητας και της ευρωπαϊκής Αναγέννησης.

 

Aξιοποιώντας τις υπάρχουσες γνώσεις μαθηματικών και αστρονομίας, αποκαλύπτεται πως o μηχανισμός των Αντικυθήρων επρόκειτο για τον πρώτο κομπιούτερ στην ιστορία της ανθρωπότητας, χρήσιμο ως ρολόι και ως οιωνοσκόπιο για τα μελλούμενα βάσει των φάσεων Ήλιου και Σελήνης!

 

 

Στο ελληνικό 40λεπτο Γαλιλαίος: Η Μάχη στην αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης, μια παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, παρακολουθήσαμε τη συναρπαστική βιογραφία του μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Γαλιλαίου Γαλιλέι και κυρίως την πολεμική που του άσκησε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αναγκάζοντας τον να αποκηρύξει τις ιδέες του, αλλά ευτυχώς όχι και να σταματήσει τις έρευνες και τα πειράματα του. Τον σκηνοθέτη Πάνο Ανέστη δεν τον γνωρίζω, μαθαίνω όμως ότι δουλειά του έχει διακριθεί σε αμερικανικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Μπορώ να το καταλάβω αυτό, κρίνοντας από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, το οποίο, παρά τη συμβατικότατη τηλεοπτική κατασκευή του, διέθετε καλογυρισμένες και ασυνήθιστες για τα εγχώρια δεδομένα δραματοποιημένες σκηνές ''εποχής'' με τον Αντώνη Βλησίδη στο ρόλο του Γαλιλαίου! Ταιριαστή με το όλο κλίμα και η μουσική του Albinoni. Με δυο λόγια, ένα ντοκιμαντέρ με αρετές που αν δεν καθοδηγούσε τη ''δράση'' ο παρουσιαστής, θα μπορούσε να διαγράψει και αμιγώς κινηματογραφική φεστιβαλική πορεία.

 

 

Στο αμερικανικό ωριαίο Το μεγάλο μυστήριο του Καθεδρικού Ναού (Great Cathedral Mystery), γυρισμένο για το κανάλι της NOVA, γνωρίσαμε το αίνιγμα της κατασκευής του θόλου της Φλωρεντίας και μάθαμε τη λύση του! Ένα από τα μεγαλύτερα κομψοτεχνήματα στην Ιστορία της Τέχνης, κατασκευασμένο από τον χρυσοχόο Brunelleschi, που χωρίς να έχει γνώσεις αρχιτεκτονικής, κατάφερε το ακατόρθωτο! Και για να μη μακρηγορώ, δύο ήταν τα τεχνάσματα του που κατάφεραν να κρατήσουν τον θόλο του Καθεδρικού Ναού ντούρο και ευθυτενή στο πέρασμα των αιώνων: Η τεχνική χτισίματος των τούβλων ''ψαροκόκαλο'' και η αντίστοιχη, ''άνθος'', για τα σχοινιά που μετέφεραν τα υλικά στην κορυφή με ασφάλεια και για την ολοκλήρωση του έργου και για τη ζωή των εργατών. Ωραίο, αλλά φλύαρο, θα μπορούσε να έχει τη μισή διάρκεια.

 

 

Στον, επίσης παραγωγής NOVA, 52λεπτο Αρχαίο Υπολογιστή (Ancient Computer), μαθαίνουμε τι κρύβεται πίσω από τον πανάρχαιο μηχανισμό των Αντικυθήρων και γεμίζουμε εθνική υπερηφάνεια, αφού, σύμφωνα με τους ομιλητές επιστήμονες, η Αθήνα εκτός από λίκνο της δημοκρατίας και των Τεχνών, υπήρξε και λίκνο της τεχνολογικής εξέλιξης. Κάποτε, π.Χ., b.c. που λένε κι οι φίλοι μας οι Άγγλοι, γιατί σήμερα άσ'τα να παν στο διάολο...Τέλος πάντων, με την καταγραφή μιας έρευνας που θυμίζει κινητό χειρουργείο, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τους επιστήμονες να μεταφέρουν τα μηχανήματα τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν ότι έχει διασωθεί απ' αυτόν τον μικροσκοπικό πολύπλοκο μηχανισμό. Στο τέλος, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες γνώσεις μαθηματικών και αστρονομίας, αποκαλύπτεται πως επρόκειτο για τον πρώτο κομπιούτερ στην ιστορία της ανθρωπότητας, χρήσιμο ως ρολόι και ως οιωνοσκόπιο για τα μελλούμενα βάσει των φάσεων Ήλιου και Σελήνης! Ένας μηχανισμός που οι αρχαίοι Έλληνες παρέλαβαν από τους Βαβυλώνιους και που εν συνεχεία παρέδωσαν στους Άραβες για να φτιάξουν τους δικούς τους πρώτους αστρολάβους. Εντυπωσιακό, αλλά ομολογουμένως κουραστικό μέσα στην τόση πληροφορία του...

 

* Σήμερα, Δευτέρα 3/11, το πρόγραμμα ξεκινά στις 19.00 και θα προβληθούν οι ταινίες Κάνοντας τα πράγματα πιο κρύα (ΗΠΑ, 57΄), Διεπαφή εγκεφάλου με τον υπολογιστή (Γερμανία, 9΄), Επανασχεδιάζοντας τον εγκέφαλο μου (Αυστραλία, 57΄), Το άθροισμα του κάθε μέρους (ΗΠΑ, 57΄)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Μυθολογίες / «Η φιγούρα της Μελίνας με τρόμαζε και με έλκυε ταυτόχρονα»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ευριπίδη Σαμπάτη

Ο τραγουδοποιός Ευριπίδης Σαμπάτης επιλέγει 10 ταινίες, καθεμιά απ' τις οποίες για διαφορετικούς λόγους τον ταρακούνησαν τόσο που η ζωή του δεν ήταν ποτέ πια η ίδια.
Είδαμε το «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ και είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Οθόνες / To «Juror#2» του Κλιντ Ίστγουντ είναι η καλύτερη αμερικανική ταινία της χρονιάς

Αλλά δυστυχώς δεν θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, επειδή οι υπεύθυνοι του στούντιο θεωρούν ότι το ενήλικο σινεμά αυτού του τύπου ανήκει στις streaming πλατφόρμες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM