The New Raw: Οι αρχιτέκτονες που μετατρέπουν τα πλαστικά σκουπίδια σε χρήσιμα αντικείμενα

The New Raw: Οι αρχιτέκτονες που μετατρέπουν τα πλαστικά σκουπίδια σε χρήσιμα αντικείμενα Facebook Twitter
Οι αρχιτέκτονες του New Raw φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους της πόλης σχετικά με την ανακύκλωση και να εμπνεύσουν μια πιο υπεύθυνη χρήση του πλαστικού μιας χρήσης.
0

Μιλήσαμε με την ομάδα Ελλήνων αρχιτεκτόνων που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη μετατρέποντας πλαστικά απορρίμματα σε προϊόντα υψηλής λειτουργικής και αισθητικής αξίας για τους δημόσιους χώρους της πόλης.

— Πείτε μου αρχικά δυο λόγια για εσάς και την ομάδα σας, The New Raw.

Είμαστε και οι δύο αρχιτέκτονες. Σπουδάσαμε αρχικά στην Αθήνα και αργότερα στο Ντελφτ στην Ολλανδία. Το 2015 ιδρύσαμε το New Raw, ένα research & design γραφείο με έδρα το Ρότερνταμ. Η αφετηρία μας ήταν η διάθεση να εξερευνήσουμε πώς, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, μπορούμε να μεταμορφώσουμε αυτό που σήμερα θεωρούμε σκουπίδι σε προϊόντα υψηλής λειτουργικής και αισθητικής αξίας. Ένα από τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε από την πρώτη μέρα ήταν η ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων με 3d printing.

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της πόλης, να τους ενημερώσουμε σχετικά με την ανακύκλωση, να εμπνεύσουμε μια πιο υπεύθυνη χρήση του πλαστικού μιας χρήσης και να ανακαλύψουμε μαζί τις δυνατότητες επανάχρησης του πλαστικού που δίνουν οι τεχνολογίες αιχμής, όπως το 3D printing

— Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη Θεσσαλονίκη;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας οδήγησαν στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά, πρόκειται για μια πόλη με υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Επιπλέον, το μέγεθός της διευκολύνει την καταγραφή του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δράσης Print Your City. Επίσης, το νέο πρόγραμμα της Coca-Cola, Zero Waste Cities, στο οποίο εντάσσεται και η δράση Print Your City, αποτέλεσε για εμάς μοναδική ευκαιρία, καθώς μέσα από αυτή την πρωτοβουλία και συνεργασία μάς δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσουμε στην Ελλάδα και να υλοποιήσουμε ένα πολλά υποσχόμενο όραμα, τόσο για την πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και για όλη τη χώρα. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός πως αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι ο δήμος, ο οποίος αγκάλιασε αμέσως αυτή την προσπάθεια, δίνοντάς μας την ευκαιρία να διερευνήσουμε για πρώτη φορά αυτή την ιδέα σε κλίμακα πόλης.

The New Raw: Οι αρχιτέκτονες που μετατρέπουν τα πλαστικά σκουπίδια σε χρήσιμα αντικείμενα Facebook Twitter
Με τη δράση Print Your City καλούμε τους κάτοικους της πόλης να συμμετάσχουν στη αναδιαμόρφωση του δημόσιου χώρου.

— Τι είναι ακριβώς το Print Your City;

Ξεκινήσαμε το Print Your City στο Άμστερνταμ το 2016. Εκεί διερευνήσαμε κατά πόσο τα πλαστικά απορρίμματα της πόλης μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τον 3D printer, προκειμένου να κατασκευάσουμε έπιπλα για τον δημόσιο χώρο. Έχοντας καταφέρει να αποδείξουμε τις δυνατότητες του υλικού και της τεχνολογίας, τεστάρουμε για πρώτη φορά την ιδέα σε μια ολόκληρη πόλη! Για το Print Your City της Θεσσαλονίκης καλούμε τους κάτοικους της πόλης να συμμετάσχουν στη αναδιαμόρφωση του δημόσιου χώρου. Αφενός σχεδιάζοντας τα νέα έπιπλα της πόλης, αφετέρου δίνοντας τη δυνατότητα υλοποίησής τους, ανακυκλώνοντας τα πλαστικά απορρίμματα της πόλης με 3d printing.

— Ποια είναι πρακτικά η διαδικασία που ακολουθείται;

Η διαδικασία της ανακύκλωσης του πλαστικού ξεκινά με τον διαχωρισμό των διαφορετικών τύπων των πλαστικών. Στη συνέχεια, το υλικό καθαρίζεται και θρυμματίζεται, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στον εκτυπωτή. Στο 3d printing είναι πολύ σημαντική η καθαρότητα του υλικού.

The New Raw: Οι αρχιτέκτονες που μετατρέπουν τα πλαστικά σκουπίδια σε χρήσιμα αντικείμενα Facebook Twitter
Μέσα από μια ειδική πλατφόρμα που θα είναι σύντομα διαθέσιμη οι πολίτες θα μπορούν να σχεδιάζουν τα έπιπλα που θέλουν αλλά και τις περιοχές στις οποίες θέλουν να τοποθετηθούν.

— Με τι κριτήρια επιλέγονται οι γειτονιές στις οποίες θα τοποθετηθούν τα αντικείμενα;

Σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, προεπιλέξαμε τέσσερα μέρη ‒πλατείες και πάρκα‒ όπου θα τοποθετούνταν τα έπιπλα του Print Your City. Το κριτήριο της επιλογής ήταν οι τοποθεσίες αυτές να είναι κυρίως πλατείες ή πάρκα που έχουν κάποιες ελλείψεις σε αστικό εξοπλισμό. Την τελική επιλογή, όμως, θα την κάνουν οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς. Μέσα από μια ειδική πλατφόρμα που θα είναι σύντομα διαθέσιμη οι πολίτες θα μπορούν να σχεδιάζουν τα έπιπλα που θέλουν αλλά και τις περιοχές στις οποίες θέλουν να τοποθετηθούν.

— Ποιος είναι ο τελικός στόχος της δράσης;

Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της πόλης, να τους ενημερώσουμε σχετικά με την ανακύκλωση, να εμπνεύσουμε μια πιο υπεύθυνη χρήση του πλαστικού μιας χρήσης και να ανακαλύψουμε μαζί τις δυνατότητες επανάχρησης του πλαστικού που δίνουν οι τεχνολογίες αιχμής, όπως το 3D printing.

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ