Αυτό είναι το ντοκιμαντέρ που ξεσκεπάζει το αληθινό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής

Αυτό είναι το ντοκιμαντέρ που ξεσκεπάζει το αληθινό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής Facebook Twitter
1

Από τη Ζυράννα Στόικου

Όταν η Χρυσή Αυγή πριν 2 χρόνια περίπου προσπάθησε να ανοίξει γραφεία στη Γερμανία, η Μάρσια Τζιβάρα, σκηνοθέτρια του αντιφασιστικού ντοκιμαντέρ Burning from the inside, αποφάσισε να δράσει με τον τρόπο της κι έτσι ξεκίνησε τα γυρίσματα με σκοπό να ξεσκεπάσει το αληθινό πρόσωπο της συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Η Μάρσια Τζιβάρα έχοντας δουλέψει από το 2000 σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, αποφάσισε πριν 4 χρόνια να δραστηριοποιηθεί στο χώρο του ντοκιμαντέρ, ενώ παράλληλα μετακόμισε στο Βερολίνο, όπου έγινε ενεργό μέλος της βιντεοκολεκτίβας AK-KRAAK.


Το ντοκιμαντέρ με αφετηρία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στόχο έχει να παρουσιάσει τις διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με τον γερμανικό φασιστικό χώρο, αλλά και να δείξει το πώς αντιδρούν οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία απέναντι στον εκφασισμό και την αποσύνθεση της ελληνικής κοινωνίας. Πώς είναι να βλέπεις απ' έξω τη χώρα σου να φλέγεται εκ των έσω; Και πώς αντιδράς; Μπαίνοντας στις φλόγες, αναζητώντας την εστία της φωτιάς, τους ενόχους και τα θύματά της η ταινία προσπαθεί να αναδείξει τις καταστροφικές συνέπειες ενός αποτυχημένου κοινωνικοπολιτικού συστήματος, και ταυτόχρονα να πυροδοτήσει την αντίδραση απέναντι σε αυτό.


Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και την ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε τρίτη δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο και λίγες μέρες πριν τη δίκη των μελών της φασιστικής συμμορίας, η προβολή του ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μάς θυμίζει ότι «ο φασισμός δεν γεννήθηκε στην κρίση και ούτε θα πεθάνει με την έξοδο από αυτή». Η αποφασιστοποίηση της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι εύκολη υπόθεση˙ απαιτεί αγώνα, παιδεία και χρόνο. Ωστόσο είναι εφικτή, και το ντοκιμαντέρ αυτό συμβάλλει έμπρακτα με τον τρόπο του στην προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Ιnfo:

Burning from the inside

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Aίθουσα John Cassavetes

Τρίτη 17 Μαρτίου, 22:30

  

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάσταση της καταστροφικής «κωμωδίας» που γύρισε ο Τζέρι Λιούις για το Ολοκαύτωμα

Οθόνες / Η ανάσταση της καταστροφικής «κωμωδίας» που γύρισε ο Τζέρι Λιούις για το Ολοκαύτωμα

Στο Φεστιβάλ Βενετίας έκανε πρεμιέρα ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται την παράξενη ιστορία της ταινίας «Η μέρα που έκλαψε ο κλόουν», που ο διάσημος κωμικός ήθελε να θαφτεί για πάντα.
THE LIFO TEAM
Το καλύτερο animation και η πιο τρομακτική ταινία της χρονιάς στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Οθόνες / Το καλύτερο animation και η πιο τρομακτική ταινία της χρονιάς στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Το έτοιμο να βάλει πλώρη για τα Όσκαρ και γατόφιλο «Flow» και το ιρλανδικό «Oddity», που μας έκοψε τη χολή, θα κάνουν την πανελλήνια πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μήπως ο Τιμ Μπάρτον χρειαζόταν έναν δεύτερο «Σκαθαροζούμη» περισσότερο από εμάς;

The Review / Μήπως ο Τιμ Μπάρτον χρειαζόταν έναν δεύτερο «Σκαθαροζούμη» περισσότερο από εμάς;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (aka Αλεκσάντερ Πλατς) συζητούν για τη νέα ταινία του Τιμ Μπάρτον, για τη φιλμογραφία του και τις εμμονές του, για τις μεγάλες παρεξηγήσεις γύρω από το πρόσωπο του και για το ειδύλλιό του με τη Μόνικα Μπελούτσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί έχει κολλήσει η Νικόλ Κίντμαν στο ρόλο της Θλιμμένης Συζύγου;

Οθόνες / Γιατί έχει κολλήσει η Νικόλ Κίντμαν στον ρόλο της θλιμμένης συζύγου;

Στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η ηθοποιός μοιάζει να υποδύεται αποκλειστικά όμορφες γυναίκες που υπάγονται σε υψηλές φορολογικές κλίμακες, τις βαρύνουν όμως τα κασμιρένια μαντήλια και το ταραγμένο παρελθόν τους.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Πραγματι,πρεπει να ειναι εξαιρετικο ντοκιμαντερ.Και οχι μονο επειδη δειχνει το αληθινο προσωπο της χ.α. αλλα κι επειδη φαινεται οτι προσπαθει να περασει την εναντιωση σε καθε μορφης φασισμου.Μονο μια παρατηρηση:Θα θελαμε και ενα ντοκιμαντερ για τις επιπτωσεις της αθροας μεταναστευσης στην ελληνικη πραγματικοτητα.Διοτι οι σοφρωνες ανθρωποι γνωριζουμε το ναζιστικο θεριο που κρυβει η χ.α..Το θεμα ειναι οτι ταυτοχρονα δεν μπορουμε να παραβλεπουμε το κυριο προβλημα που την εξεθρεψε,την λαθρομεταναστευση δηλαδη και ολες τις αρνητικες συνεπειες που επεφερε.Οσο,λοιπον,κανουμε τα στραβα ματια σε αυτο το φαινομενο,η χρυση αυγη θα ειναι παντα εδω και,δυστυχως,ισχυρη.Αν θελουμε πραγματικο ''πολεμο'' με αυτην και την νοοτροπια της ειναι να δωσουμε εξισου βαρος στην πηγη της χ.α.,δηλαδη στην λαθρομεταναστευση και να προτεινονται λυσεις για το δραστικο περιορισμο των-πολλων-αρνητικων συνεπειων της.Διαφορετικα,αποτελεσμα δεν φαινεται...