«Ακόμα και το μικρότερο ποσό είναι απολύτως ευπρόσδεκτο». Fundraising για τη σωτηρία του Θεάτρου Σφενδόνη

«Ακόμα και το μικρότερο ποσό είναι απολύτως ευπρόσδεκτο». Fundraising για τη σωτηρία του Θεάτρου Σφενδόνη Facebook Twitter
Η πρώτη παράσταση του θεάτρου Σφενδόνη: το θρυλικό «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού»
0

Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της Υπουργού πολιτισμού και τις δημόσιες εκκλήσεις της Άννας Κοκκίνου, κανείς δεν έκανε το παραμικρό για να σωθεί ένα από τα ποιοτικότερα και συνεπή ελληνικά θέατρα. Το Θέατρο Σφενδόνη. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το ιστορικό που το οδήγησε στο αδιέξοδο καθώς και την συγκλονιστική ανοιχτή επιστολή της Ελληνίδας ηθοποιού στον Αλέξη Τσίπρα (που έμεινε και αυτή αναπάντητη), η οποία συγκέντρωσε στο avaaz 6.500  υπογραφές υποστήριξης.

Τώρα, η Άννα Κοκκίνου στρέφεται στον κόσμο, που αποτελεί και την τελευταία της ελπίδα. «Πιστεύω ειλικρινά ότι ο ακτιβισμός της κοινωνίας μπορεί να σώσει ό,τι το κράτος αφήνει να μαραζώσει», λέει ανοίγοντας μια σελίδα στο GoGetFunding. «Ακόμα και το μικρότερο ποσό είναι απολύτως ευπρόσδεκτο» συμπληρώνει.

Το λινκ για τη συνδρομή είναι αυτό:

https://goget.fund/2Yu7sWW

 

«Ακόμα και το μικρότερο ποσό είναι απολύτως ευπρόσδεκτο». Fundraising για τη σωτηρία του Θεάτρου Σφενδόνη Facebook Twitter
Εξωτερικό του θεάτρου

 

Το κείμενο που συνοδεύει την πρόσκληση, είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο από την σημαντική Έλληνίδα καλλιτέχνιδα και έχει ως εξής: 

Eίμαι η Άννα Κοκκίνου, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Το 1992 ίδρυσα το Θέατρο Σφενδόνη, το μικρό, πανέμορφο θέατρο στου Μακρυγιάννη.

Ανέβηκαν εκεί σπουδαίες παραστάσεις, που ορισμένες κατά γενική ομολογία άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, με κορυφαία τον Βιζυηνό.

Το σημερινό Θέατρο Σφενδόνη ήταν κάποτε μια γκρεμισμένη αποθήκη χωρίς στέγη που ανήκει στο ίδρυμα Κουτλίδη. Για το σκοπό αυτό, πούλησα το μοναδικό μου σπίτι και κινητοποίησα όλη την πνευματική Αθήνα. Συστάθηκε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία και συνέδραμαν όλοι, με δουλειά και χρήματα, για να συγκεντρωθεί το υπέρογκο ποσό που χρειαζόταν.

Φτιάχτηκε αυτό το θέατρο: ένα κόσμημα. Και φροντίσαμε να το τιμήσουμε με παραστάσεις ανάλογες.

Αλλά η φοβερή οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, η συσσώρευση των υψηλών ενοικίων προς το Ίδρυμα, που μου νοίκιασε τον αρχικό χώρο, έχουν πλέον καταστήσει δύσκολη την επιβίωσή μας.

Καταφεύγω με εμπιστοσύνη και αγωνία σε εσάς, το κοινό, που πιστεύει και στηρίζει το Καλό, να μας συνδράμετε για να δοθεί λύση στο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το θέατρό μας ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση των θεατρικών παραγωγών μας.

Ζητώ τη συμπαράστασή σας για να μη καταδικαστεί το Θέατρο Σφενδόνη στη σιωπή και να μη λήξει άδοξα μια πολύχρονη πορεία, που μπορεί να μην πήρε υπόψη τους σκληρούς κανόνες του εμπορίου, όμως πρόσφερε στην πόλη ό,τι εκλεκτότερο μπόρεσε.

 

Ακόμα και το μικρότερο ποσό είναι απολύτως ευπρόσδεκτο. Το συνολικό ποσό που ζητάμε να συγκεντρώσουμε είναι 120.000 ευρώ.

Όσοι μας βοηθήσουν θα καταγραφούν στα επόμενα προγράμματά, ως χορηγοί της προσπάθειάς μας, εκτός και αν επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι.

 

Πιστεύω ειλικρινά ότι ο ακτιβισμός της κοινωνίας μπορεί να σώσει ό,τι το κράτος αφήνει να μαραζώσει.

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

'Αννα Κοκκίνου


Βοηθήστε όλοι για να συγκεντρωθεί το ποσό, εδώ:

https://goget.fund/2Yu7sWW


 

«Ακόμα και το μικρότερο ποσό είναι απολύτως ευπρόσδεκτο». Fundraising για τη σωτηρία του Θεάτρου Σφενδόνη Facebook Twitter
Η πρώτη παράσταση του θεάτρου Σφενδόνη: το θρυλικό «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού»

 

Οι παραστάσεις μας:

ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ

Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΤΑΥΡΩΝ του Ευριπίδη

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ/ ΛΙΓΑ ΑΠ ΟΛΑ του Αντώνη Μόλλα

ΚΟΚΤΩ/ ΝΤΙΚΙΝΣΟΝ/ ΜΠΕΚΕΤ(η φωνή του ανθρώπου/theMasterLetters/Νανούρισμα)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ με όλα τα μικρά έργα του ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΕΚΕΤ

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ του Μπέκετ

Ο ΚΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΤΣΟΥΑΝ του Μπρεχτ

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών ανέβηκε παράσταση βασισμένη στα κείμενα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ.

ΛΑ ΠΟΥΠΕ του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη

ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ του Τζων Μίλινγκτον Συνγκ

ΡΙΤΤΕΡ, ΝΤΕΝΕ, ΦΟΣ του Τόμας Μπέρνχαρντ

ΕΓΩ Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, ΕΝΑΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ κείμενα του Θουκυδίδη

Ο ΠΑΠΑΓΑΛΛΟΣ ΜΟΥ της Σοφίας Τρικούπη

REM/ κήπος παράσταση με κείμενα των Yeats, Pound, Eliot, Ahmatova, Proust κά.

ΟΙ ΜΙΜΟΙ του Ηρώνδα


Βοηθήστε όλοι για να συγκεντρωθεί το ποσό, εδώ:

https://goget.fund/2Yu7sWW

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ