Videodrome

Videodrome Facebook Twitter
FACE TO FACE Η σχέση των βίντεο με την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή στη σκηνή είναι περισσότερο διαδραστική, γιατί οι εικόνες δεν λειτουργούν απλά ως συνοδευτικό εφέ, αλλά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της παράστασης. Ο ηθοποιός συνομιλεί με τον εαυτό του στο βίντεο.
0

Το ραντεβού με τον Γιώργο Σκεύα ήταν σε μια από τις πιο «ευρωπαϊκές» στοές του κέντρου, τη Στοά της «Όπερας» στην Ακαδημίας, ένα χώρο που θυμίζει περισσότερο τα στενά γύρω από τη Leicester Square παρά Αθήνα, ένα μέρος γεμάτο δισκάδικα κλασικής μουσικής και... όπερας. «Είμαι σκηνοθέτης», μου λέει, «παρ' όλο που οι πρώτες μου σπουδές δεν είχαν καμία σχέση με το χώρο. Έχω μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που θύμιζε το Σινεμά ο Παράδεισος, ο πατέρας μου έκανε προβολές ταινιών και διάλεγε ένα-ένα τα καρέ -δεν ήταν ούτε γι' αυτόν δουλειά αλλά μεράκι, άλλο ήταν το επάγγελμά του- έτσι υποσυνείδητα ήταν αυτό που με διαμόρφωσε. Και η ροκ μουσική. Η ροκ μουσική με έκανε να θέλω να γίνω σκηνοθέτης».

Τα τελευταία 9 χρόνια δουλεύει για το Παρασκήνιο της ελληνικής τηλεόρασης, φτιάχνει ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ των Active Member και των Βαβυλώνα. Δύο από τις μικρού μήκους ταινίες του έχουν βραβευτεί σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού (Το τσιμέντο δεν λυπάται, ένα 15λεπτο φιλμ με μουσική των Active Member για τους ερασιτέχνες μπασκετμπολίστες στο Πέραμα -το οποίο έχει «δανειστεί τον τίτλο του Δ. Πολιτάκη από ένα αντίστοιχο θέμα του "01"» μου εξηγεί- και το Ψυχοσάββατο). «Είμαι τυχερός γιατί δεν έχω υπογράψει τίποτα που δεν θα ήθελα», προσθέτει, «και τα επόμενα σχέδιά μου περιλαμβάνουν ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με στοιχεία μυθοπλασίας για τον Δημήτρη Μητρόπουλο, με γυρίσματα στη Νέα Υόρκη».

Σχολιάζουμε τις μικρού μήκους ταινίες, πολύ αδικημένες σε σχέση με τις μεγάλου μήκους, επειδή δεν μπορεί να τις βρει κανείς από τη στιγμή που προβάλλονται σε κάποιο φεστιβάλ. Συμφωνεί ότι το YouTube είναι πια η καλύτερη λύση: μπορεί να δώσει την ευκαιρία να φτάσουν σε μεγάλο μέρος του κοινού ταινίες που μένουν κρυμμένες στα αρχεία των δημιουργών τους.

Ο Γιώργος έχει σκηνοθετήσει τα βίντεο για τη νέα δουλειά του Λευτέρη ΒογιατζήΗ Ήμερη, σε μια παράσταση που άρχισε να προετοιμάζεται πριν από τέσσερα χρόνια. «Η ιδέα ξεκίνησε το 2003 μετά από πρόταση του Λευτέρη» λέει. «Είχαμε δουλέψει ξανά άλλες δύο φορές, στο Τέφρα και Σκιάτου Πίντερ και στο Σε σας που με ακούτετης Λούλας Αναγνωστάκη. Δουλεύαμε κατά διαστήματα, η διασκευή μας πήρε πάρα πολύ καιρό, αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το προετοιμάζαμε πιο εντατικά. Είναι μια παράσταση για έναν ηθοποιό που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Ντοστογιέφσκι, με δυο προβολικά συστήματα και τέσσερα LCD μόνιτορ να προβάλλουν το 4ωρο υλικό που προέκυψε: ασπρόμαυρες ειδικά επεξεργασμένες εικόνες που συνοδεύουν τον ηθοποιό σε ολόκληρη τη διάρκεια της παράστασης. Η σχέση των βίντεο με την παρουσία του Λευτέρη Βογιατζή στη σκηνή είναι περισσότερο διαδραστική, γιατί οι εικόνες δεν λειτουργούν απλά ως συνοδευτικό εφέ, αλλά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της παράστασης. Ο ηθοποιός συνομιλεί με τον εαυτό του στο βίντεο, γι' αυτό και το υλικό των visuals προετοιμάστηκε πρώτο και δουλευόταν για τόσο καιρό. Προσπαθήσαμε να μείνουμε -όσο περισσότερο γινόταν- πιστοί στο πρωτότυπο κείμενο».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν

Θέατρο / Πού οφείλεται τόση δίψα για το θέατρο;

Το θέατρο εξακολουθεί να προκαλεί debates και ζωηρές συζητήσεις, παρά τις κρίσεις και τις οικονομικές περικοπές που έχει υποστεί, και φέτος ανεβαίνουν στην Αθήνα παραστάσεις για κάθε γούστο που θα συγκινήσουν, θα διασκεδάσουν και θα προβληματίσουν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Θέατρο / Ανδρέας Κωνσταντίνου: «Δεν μ' ενδιαφέρει τι υποστηρίζεις στο facebook, αλλά το πώς μιλάς σε έναν σερβιτόρο»

Ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί τους πιο ετερόκλητους ήρωες και θα πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά της «Μεγάλης Χίμαιρας» αισθάνεται ότι επιλέγει την τηλεόραση για να ικανοποιήσει την επιθυμία του για κάτι πιο «χειροποίητο» στο θέατρο.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Ο Στρίντμπεργκ και η «Ορέστεια» προσγειώνονται στον κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου

Θέατρο / Η Μαντώ, ο Αισχύλος και ο Στρίντμπεργκ προσγειώνονται στον κόσμο της Κιτσοπούλου

Στην πρόβα του νέου της έργου όλοι αναποδογυρίζουν, συντρίβονται, μοντάρονται, αλλάζουν μορφές και λένε λόγια άλλων και τραγούδια της καψούρας. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Οι Αθηναίοι / «Η εποχή μας δεν ανέχεται το λάθος»

Η ηθοποιός Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου θυμάται τα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης, το πείραμα και τις επιτυχίες του Χυτηρίου, περιγράφει τι σημαίνει γι' αυτή το θεατρικό σανίδι και συλλογίζεται πάνω στο πέρασμα του χρόνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θωμάς Μοσχόπουλος

Θέατρο / «Άρχισα να βρίσκω αληθινή χαρά σε πράγματα για τα οποία πριν γκρίνιαζα»

Έπειτα από μια δύσκολη περίοδο, ο Θωμάς Μοσχόπουλος ανεβάζει τον δικό του «Γκοντό». Έχει επιλέξει μόνο νέους ηθοποιούς για το έργο, θέλει να διερευνήσει την επίδρασή του στους εφήβους, πραγματοποιώντας ανοιχτές πρόβες. Στο μεταξύ, κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Αργυρώ Μποζώνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Θέατρο / Τι είναι για σένα το «Οξυγόνο»;

Ένα συναρπαστικό υβρίδιο θεάτρου, συναυλίας, πολιτικοκοινωνικού μανιφέστου και rave party, βασισμένο στο έργο του επικηρυγμένου στη Ρωσία δραματουργού Ιβάν Βιριπάγιεφ, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και αποπειράται να δώσει απάντηση σε αυτό το υπαρξιακό ερώτημα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

The Review / Υπάρχει το «για πάντα» σε μια σχέση;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου Γιώργος Βουδικλάρης μιλούν για την παράσταση «Ο Χορός των εραστών» της Στέγης, τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει το κείμενο του Τιάγκο Ροντρίγκες και τη χαρά τού να ανακαλύπτεις το next best thing στην τέχνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «Κυανιούχο Κάλιο» είναι μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων 

Θέατρο / «Κυανιούχο Κάλιο»: Μια παράσταση για το ταμπού των αμβλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όχι μόνο σε ανελεύθερα ή σκοταδιστικά καθεστώτα, αλλά και στον δημοκρατικό κόσμο, η συζήτηση για το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή και αξιοπρεπή ιατρική διακοπή κύησης παραμένει τρομακτικά επίκαιρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ