Οι Πενθεσίλειες της Κατρίν Ντιβερρές στο Φεστιβάλ Αθηνών

Οι Πενθεσίλειες της Κατρίν Ντιβερρές στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
Εννέα ερμηνευτές, 5 γυναίκες και 4 άνδρες, θα χορέψουν στον Χώρο Δ της Πειραιώς 260, πάνω στην πρωτότυπη μουσική των Jean-Luc Guionnet και Seijiro Murayama...
0


Tην Πενθεσίλεια ο Kλάιστ (1777-1811) την έγραψε το 1808, αλλά όσο ζούσε, και για πολλές δεκαετίες στη συνέχεια, δεν ανέβηκε σε θεατρική σκηνή. O Γκαίτε, η μεγαλύτερη πνευματική προσωπικότητα της Γερμανίας της εποχής και διευθυντής του Θεάτρου της Aυλής της Bαϊμάρης, στον οποίο ο Kλάιστ έστειλε το έργο, βρήκε πως ήταν «νοσηρό» και απεφάνθη ότι δεν μπορούσε να ανεβεί στο θέατρο. Μπορεί να καταλάβει κανείς τη μετά τρόμου απόρριψή του.


Γιατί ο Kλάιστ, αντλώντας το θέμα του από την αρχαία ελληνική μυθολογία, προχωρεί σε μια εντελώς δική του εκδοχή, σαφώς ρομαντικών προδιαγραφών, η οποία έχει μια πραγματικά αποτρόπαιη κατάληξη. H Πενθεσίλεια, βασίλισσα των Aμαζόνων, συναντιέται με τον απόλυτο πολεμιστή Aχιλλέα έξω από τα τείχη της Tροίας και τον ερωτεύεται μέχρι θανάτου. Από την πλευρά του, ο Aχιλλέας αναγνωρίζει σ' αυτή την ιδανική γυναίκα που θα μπορούσε να γίνει βασίλισσά του στη Φθία. Aλλά, σύμφωνα με τον κώδικα των Aμαζόνων, η Πενθεσίλεια μπορούσε να συναντηθεί ερωτικά μαζί του μόνον εφόσον η ίδια επικρατούσε στη μεταξύ τους μονομαχία. O πόθος της μάχης ταυτίζεται με τη σεξουαλική επιθυμία και η επιθυμία της κατοχής με την επιθυμία της καταστροφής. Eν τέλει δεν σκοτώνει ο Aχιλλέας την Πενθεσίλεια, αλλά η Πενθεσίλεια τον Aχιλλέα, και μάλιστα, μανιασμένη από τον απεγνωσμένο έρωτά της, τον κατασπαράζει μαζί με τα σκυλιά της!

Στο έργο οι άντρες είναι οι σκιές των γυναικών, ασυνείδητες ή συνειδητές, φαντάσματα, φαντασιώσεις. Αποτελούν ενσάρκωση του πατέρα, του γιου, του αδελφού, μια προβολή πάνω στο αρσενικό κομμάτι των ίδιων των γυναικών – είναι άντρες-κούκλες, αντικείμενα παιχνιδιού, πόθου ή φόβου...


Η Κατρίν Ντιβερρές, παιδί της σχολής Μudra του Μορίς Μπεζάρ, με έντονες επιρροές από τον κώδικα του Μπούτο (μια που μαθήτευσε δίπλα στον γκουρού του Μπούτο, Καζούο Όνο), μετράει ήδη τρεις δεκαετίες στη γαλλική σκηνή χορού. Η τελευταία δουλειά της, το έργο Πενθεσίλειες (2013), βασίζεται χαλαρά στο έργο του Κλάιστ. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού το δικό της μέσο είναι το σώμα και η κίνησή του. Εδώ την απασχολούν οι έννοιες της ταυτότητας, του φύλου, οι αναπαραστάσεις του θηλυκού και του αρσενικού, τα πρότυπα που διαμορφώνουν την προσωπικότητα και καθορίζουν την ψυχολογία και τη συμπεριφορά μας. «Στο έργο οι άντρες είναι οι σκιές των γυναικών, ασυνείδητες ή συνειδητές, φαντάσματα, φαντασιώσεις. Αποτελούν ενσάρκωση του πατέρα, του γιου, του αδελφού, μια προβολή πάνω στο αρσενικό κομμάτι των ίδιων των γυναικών – είναι άντρες-κούκλες, αντικείμενα παιχνιδιού, πόθου ή φόβου» σημειώνει η χορογράφος.


Εννέα ερμηνευτές, 5 γυναίκες και 4 άνδρες, θα χορέψουν στον Χώρο Δ της Πειραιώς 260, πάνω στην πρωτότυπη μουσική των Jean-Luc Guionnet και Seijiro Murayama. «Το πρώτο μέρος της παράστασης, χορογραφημένο με ακρίβεια, με μια στυλιζαρισμένη και θαρραλέα γραφή, πιο ελεύθερο και από μια χαίτη στον άνεμο, με βήματα που μοιάζουν με πλαγιοδιποδισμό, αγώνες με τεντωμένα τόξα, λικνίσματα και όπλα που χτυπούν στον στόχο. Το δεύτερο μέρος, επικεντρωμένο στη μεταμόρφωση των σωμάτων και στο παιχνίδι, αρνείται το διακύβευμα του σήμερα μέσα από πολλαπλές παραλλαγές, χωρίς να στερείται χιούμορ ή τραγικότητας. Παρελθόν, παρόν και μέλλον αναδημιουργούνται μέσα από τη διαφάνεια του σώματος, του φαντασιακού αλλά και των αναπαραστάσεών του» σχολιάζει για την παράσταση η κριτικός χορού Irène Filiberti.

Κατρίν Ντιβερρές
«Πενθεσίλειες...»
13 & 14 Ιουνίου
Ώρα: 21.00


Πειραιώς 260
(Στάση ΗΣΑΠ Καλλιθέα)
Xώρος Δ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ