iSphere: Μια μάσκα προσώπου, για τα αρρωστάκια του ντιζάιν

iSphere: Μια μάσκα προσώπου, για τα αρρωστάκια του ντιζάιν Facebook Twitter
Φωτο: Marco Barotti
0

H καλλιτεχνική κολεκτίβα Plastique Fantastique, που έχει ως έδρα της το Βερολίνο, δημιούργησε μια ρετρο-φουτουριστική μάσκα προσώπου, η οποία μοιάζει αρκετά με γυάλα για ψάρια, με σκοπό την προστασία από τον κορωνοϊό.


Το όνομα της μάσκας, που το σχήμα της θυμίζει κράνος, είναι iSphere και αποτελείται ουσιαστικά από δύο κυκλικά, διαφανή ημισφαίρια, τα οποία έχουν ένα κενό για να μπορεί ο εκάστοτε χρήστης να βάζει το κεφάλι του.

Στόχος τους ήταν να δώσουν λίγο χιούμορ σε ένα κατά τ'άλλα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες.

iSphere: Μια μάσκα προσώπου, για τα αρρωστάκια του ντιζάιν Facebook Twitter
Φωτο: Marco Barotti


Οι ιδρυτές της Plastique Fantastique, Marco Canevacci και Yena Young, πήραν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτής της πρωτότυπης μάσκας ύστερα από τα νέα μέτρα που τηρούνται στο Βερολίνο. Συγκεκριμένα, στις 27 Απριλίου οι πολίτες του Βερολίνου, που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υποχρεούνται να έχουν καλυμμένο το πρόσωπο και τη μύτη τους προς αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στόχος τους ήταν να δώσουν λίγο χιούμορ σε ένα κατά τ'άλλα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες. Έμπνευση για τους ίδιους αποτέλεσαν τα κόμικς επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του '50 αλλά και γραφικά από «ουτοπικά κινήματα» του '60.

iSphere: Μια μάσκα προσώπου, για τα αρρωστάκια του ντιζάιν Facebook Twitter
Φωτο: Marco Barotti


«Ο ιός είναι απόλυτα δημοκρατικός: δεν καταλαβαίνει από σύνορα και δεν κάνει διακρίσεις ως προς το φύλο, την κοινωνική, οικονομική ή πολιτιστική κατάσταση του καθενός», αναφέρουν οι άνθρωποι της Plastique Fantastique. «Αλλάζει τις σχέσεις μας και επηρεάζει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα», συνεχίζουν. «Στην εποχή του lockdown, όλοι αναρωτιόμαστε για τη μετάλλαξη της κοινωνικής μας ζωής και τις επιπτώσεις που προκύπτουν από τη στέρηση της σωματικής επαφής».


Το πρότζεκτ iShield είναι ένα σχέδιο ανοιχτού κώδικα, που ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει, να παράξει, να αναπτύξει ή και να βελτιώσει. Για την παραπάνω μάσκα-κράνος, οι Canevacci και Young ένωσαν δύο κυκλικά, διαφανή ημισφαίρια από PVC και στη συνέχεια έκαναν τρύπες για να μπορούν να χωρέσουν τα κεφάλια τους.

iSphere: Μια μάσκα προσώπου, για τα αρρωστάκια του ντιζάιν Facebook Twitter
Φωτο: Marco Barotti


Σύμφωνα με τους δημιουργούς, η όλη διαδικασία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά, ενώ το κόστος των υλικών δεν ξεπέρασε τα 24 ευρώ. Μάλιστα, οι ίδιοι σκέφτονται να εξελίξουν ακόμη περισσότερο το iShield, προσθέτοντας διάφορα gadgets, όπως σκίαστρο, ενσωματωμένο μικρόφωνο, ηχείο ή ακόμη και αναπνευστήρα.

Με πληροφορίες από Dezeen

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Kεραμικά Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Design / Mutina: Εκεί που τα όρια του τι είναι τέχνη και τι ένα απλό αντικείμενο συγχέονται

Μια σημαντική έκθεση στο χωριό Φιοράνο της Εμίλια-Ρομάνα, όπου εδώ και είκοσι χρόνια τα κεραμικά Mutina παράγουν αισθητικό πολιτισμό με μια ομάδα σπουδαίων σύγχρονων σχεδιαστών.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Design / Η αρχιτέκτονας Μαρία Δέδα εξηγεί πώς δημιουργείς μια ανθρώπινη γειτονιά σήμερα

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δύο πόλεις που προχωρούν προς μία επόμενη μέρα, μέσα από αστικές αναπλάσεις και αναπτύξεις. Δύο πόλεις που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της εκτόξευσης των ενοικίων και της ασύμμετρης ανάπτυξης των επιμέρους περιοχών τους. Σε αυτό το τοπίο, η δημιουργία νέων γειτονιών μοιάζει να είναι η λύση που τοποθετεί ξανά τον πολίτη στο ρόλο του πρωταγωνιστή, σύμφωνα με την Μαρία Δέδα, επικεφαλής των Deda Architects.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ