6 απονομές των βραβείων Όσκαρ μέσα σε ταινίες

6 απονομές των βραβείων Όσκαρ μέσα σε ταινίες Facebook Twitter
0
6 απονομές των βραβείων Όσκαρ μέσα σε ταινίες Facebook Twitter


Η κορύφωση κάθε κινηματογραφικής χρονιάς, η στιγμή της καταξίωσης για ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά και πίσω από την κάμερα αλλά και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για λίγη διπλωματική υποκριτική, όπως και να χαρακτηρίσει κανείς τα Όσκαρ, θετικά ή αρνητικά, το σίγουρο είναι προσθέτει ένα ακόμη λιθαράκι πάνω στο μύθο τους. Η διοργάνωση που οι μισοί αγαπάνε και οι άλλοι μισοί αγαπάνε να μισούν, επιστρέφει την Κυριακή και γίνεται ξανά αντικείμενο λατρείας και θυμηδίας από κόσμο που περιμένει να οπλίσει τα πληκτρολόγια του.

Περιέργως, ίσως και λόγω υπέρμετρου σεβασμού, όσο μεγάλος είναι ο αντίκτυπος της τελετής στον κινηματογραφικό κόσμο, τόσο μικρή είναι η παρουσία της μέσα στις ταινίες. Σπανίως έχουν αναπαρασταθεί σκηνές από αληθινές απονομές όπως και σπανίως έχουν φτιαχτεί εντελώς fictional απονομές για τις ανάγκες μιας ταινίας. Στις λίγες φορές που έχει συμβεί κάτι τέτοιο, η αιτία είναι συνήθως κάποιο είδος σάτιρας για το χολιγουντιανό σύμπαν και τις λειτουργίες του, χωρίς να εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου η σκηνή της τελετής είναι καθαρά χώρος δράσης και τίποτα άλλο. Έξι χαρακτηριστικές περιπτώσεις ταινιών που χρησιμοποίησαν την βραδιά των Όσκαρ μέσα στην αφήγησή τους παρουσιάζονται παρακάτω.


Πριν από την Δύση (1966)

 

 

Με αυθεντικό τίτλο την ίδια τη λέξη-κλειδί (The Oscar), η ταινία προφανώς δεν περιορίζεται απλά σε σκηνές από μια απονομή. Η τελετή των Όσκαρ, στην οποία ετοιμάζεται να βραβευθεί ο Φρανκ Φέιν (τον υποδύεται ο Στίβεν Μπόιντ), είναι η αφορμή για να δούμε πως ο ήρωας της ταινίας πάτησε επί πτωμάτων μέχρι να φτάσει στην επιτυχία, μια αφήγηση που είχε γίνει (πολύ καλύτερα) και για τον χώρο του θεάτρου στο Όλα για την Εύα του Μάνκιεβιτς, 16 χρόνια νωρίτερα. Η αρχική σκηνή της ταινίας δημιουργήθηκε από αληθινά γενικά πλάνα της απονομής των Όσκαρ του 1965, καθώς και με κοντινότερα που φτιάχτηκαν στο στούντιο, όπου εστιάζουν πλέον πάνω στους ήρωες του φιλμ.

Πρόκειται πάντως για τη μοναδική ταινία που ξεκινά και τελειώνει με τα βραβεία της Ακαδημίας, λαμβάνουν μέρος πολλοί νικητές και υποψήφιοι από όλες τις κατηγορίες, και κατάφερε να αποσπάσει δύο αληθινές υποψηφιότητες, για τα σκηνικά, καθώς και για τα κοστούμια της Ίντιθ Χεντ- μια από τις 34 υποψηφιότητες στην καριέρα της γυναίκας που το κέρδισε 8 φορές. Εκτός αυτών, οι κριτικές ήταν μέτριες προς κακές, και ο Τόνι Μπένετ, αειθαλής τραγουδιστής που έχει σπάσει τα ρεκόρ μακροβιότητας, έφαγε τα μούτρα του σε μια από τις πρώτες εμφανίσεις του, λαμβάνοντας ως ανταμοιβή τη Χρυσή Γαλοπούλα.


Κρυφά Ταλέντα (1988)


 

Στην ξεχασμένη σήμερα ταινία του Μπλέικ Έντουαρντς, ένας ηθοποιός (Μπρους Γουίλις) πρωταγωνιστεί σε μια βωβή ταινία για τον Γουάιατ Ερπ και διαπιστώνει πως στα γυρίσματα βρίσκεται και ο ίδιος ο Ερπ (Τζέιμς Γκάρνερ). Γίνονται φίλοι και προσπαθούν να λύσουν μια υπόθεση δολοφονίας που προκύπτει και φτάνει μέχρι την πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ το 1929, που τότε θύμιζε ένα μικρό κλειστό πάρτι, και η οποία αναπαρίσταται με μεγάλη προσοχή από τον Έντουαρντς.

 

Ο Σωματοφύλακας (1992)

 

 

Η εμμονή του Κέβιν Κόστνερ για την ασφάλεια της Γουίτνεϊ Χιούστον θα την σώσει τελικά από την απόπειρα δολοφονίας τη στιγμή ακριβώς που αυτή σηκώνεται να παραλάβει το βραβείο Όσκαρ. Δύο τραγούδια από την ταινία έφτασαν μετά από λίγο καιρό και στα αληθινά Όσκαρ, η Χιούστον δε κέρδισε τελικά και καθησυχάστηκαν όσοι πίστευαν πως μπορεί η σκηνή να επαναληφθεί στην πραγματικότητα.

 

Τρελές σφαίρες 33 1/3 (1994)

 




 

Ο Λέσλι Νίλσεν ως μυστικός αστυνομικός κλέβει την πρόσκληση του Αλ Γιάνκοβιτς και μπαίνει στα παρασκήνια της τελετής για να βρει μια βόμβα. Ακολουθεί πανικός. Παρουσιάσεις βραβείων καταστρέφονται, χορευτικά διαλύονται, έχουν προστεθεί δεκάδες νέες κατηγορίες (όπως βραβείο καλύτερης ερμηνείας σε ταινία για τον Κολόμβο) ενώ παρακολουθούμε τρέιλερ που σατιρίζουν τον Σπίλμπεργκ και την Μητέρα Τερέζα. Μακράν η μεγαλύτερη σε διάρκεια απονομή μέσα σε ταινία και αναμφίβολα η πιο σπαρταριστή.

 

In & Out (1997)

 

 

Στην εναρκτήρια σκηνή της κωμωδίας του Φρανκ Οζ, νεαρός ηθοποιός (Ματ Ντίλον) προερχόμενος από επαρχιακή, συντηρητική πόλη των ΗΠΑ βραβεύεται με Όσκαρ ερμηνείας και ετοιμάζεται για τον λόγο του. Όλη η πόλη περιμένει μια αναφορά στο όνομά της αλλά ο Ντίλον δίνει κάτι παραπάνω, μια ίντριγκα, λέγοντας πως ο καθηγητής του στο σχολείο, εξέχον μέλος της τοπικής κοινωνίας και μελλοντικός γαμπρός, είναι ομοφυλόφιλος. Η πόλη βράζει, ο καθηγητής αναρωτιέται, ο ηθοποιός γυρνά για να διορθώσει τα πράγματα.


Τροπική Καταιγίδα (2008)

 

 

 

Στην περίφημη χολιγουντιανή παρωδία του, ο Μπεν Στίλερ ως ηθοποιός – σταρ, παγιδεύεται μαζί με τους φίλους του σε ζούγκλα όπου και προσπαθεί να επιβιώσει. Η δικαίωση έρχεται στο τέλος όπου όχι απλά τα καταφέρνει, αλλά η ιστορία του αυτή φτάνει ως τα Όσκαρ, με τον ίδιο να κερδίζει θριαμβευτικά, ολοκληρώνοντας έτσι έναν εξόχως χιουμοριστικό, αλλά και αρκετά ειρωνικό, κύκλο. Μακριά από τη λάμψη της στιγμής, ο παραγωγός Τομ Κρουζ από την οθόνη του απολαμβάνει μια ακόμη στιγμή επιτυχίας. Λίγο νωρίτερα, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ δίνει συμβουλές για μελλοντικούς ηθοποιούς.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ