Τρία Όσκαρ στη σειρά;

Τρία Όσκαρ στη σειρά; Facebook Twitter
0

Τελικά το μεγάλο κλείσιμο για την «Επιστροφή» δεν έγινε με τους νικητές Ντι Κάπριο και Ινιαρίτου και υπάρχει πολύ καλός λόγος για αυτό... Ποτέ ξανά στην ιστορία των βραβείων Όσκαρ, που και φέτος τα απολαύσαμε στα κανάλια Novacinema σε απευθείας και αποκλειστική μετάδοση, δεν έχει πάρει επί τρία συναπτά έτη, Διευθυντής Φωτογραφίας το Όσκαρ. Και το κατάφερε ένας Μεξικανός βιρτουόζος της κάμερας, αναγνωρισμένος τα μέγιστα και από τους Αμερικανούς συναδέλφους του. 

Πολλοί τον αποκαλούν τον πρώτο d.p. (director of photography) σούπερ σταρ, οι περισσότεροι τον σημαντικότερο κινηματογραφιστή της γενιάς του και δεν μας κάνει καμία εντύπωση.

Τρία Όσκαρ στη σειρά; Facebook Twitter

Επειδή όλοι μας αγαπάμε το σινεμά, επειδή όλοι μας ταξιδεύουμε με μία ωραία ταινία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πίσω από αυτό το μαγικό ταξίδι, κρύβεται ένας μάγος, που δεν είναι άλλος από τον Διευθυντή Φωτογραφίας. Είναι ο άνθρωπος που φροντίζει να οπτικοποιήσει τις σκηνοθετικές ιδέες, είναι αυτός που φτιάχνει το πλάνο βάσει ενός σεναρίου και μιας σκηνοθετικής οδηγίας.

Ο Εμάνουελ «Τσίβο» Λουμπέσκι, πέρασε στην ιστορία του θεσμού, καταρρίπτοντας το ρεκόρ και αισθανόμενος μοναδικά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την επόμενη ημέρα: «Είμαι ο πιο τυχερός κινηματογραφιστής του κόσμου. Οι κόρες μου νομίζουν ότι το να πηγαίνεις στα Όσκαρ είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει κάθε χρόνο, ενώ δεν είναι. Μπορεί να μην ξανάρθω ποτέ στα Όσκαρ. Μπορεί να μην είμαι ξανά υποψήφιος ποτέ.»

Έγινε ευρέως γνωστός όταν πήρε το πρώτο του αγαλματάκι με την ταινία «Gravity», ενώ η καριέρα του ξεκίνησε ήδη τη δεκαετία του 90, μετρώντας συνεργασίες με τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όπως για παράδειγμα ο Τιμ Μπάρτον, ο Τέρενς Μάλικ, ο Αλφόνσο Κουαρόν, με τον οποίο Κουαρόν ήταν και συμφοιτητές στο τμήμα κινηματογράφου του Πανεπιστημίου του Μεξικό. 

Τρία Όσκαρ στη σειρά; Facebook Twitter

Ο τελευταίος μάλιστα (θυμίζω τις τελευταίες μεγάλες δουλειές του «Τα Παιδιά των Ανθρώπων» και το «Gravity» που του έδωσε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας), είπε χαρακτηριστικά σε μία συνέντευξη προ ολίγων ημερών «Πάντα ήθελα να γίνω σκηνοθέτης και να κάνω μάλιστα και τη διεύθυνση φωτογραφίας στις ταινίες μου. Αλλά όταν συνάντησα τον Τσίβο, έγινε ξεκάθαρο σε μένα ότι ήταν πολύ καλύτερος από μένα. Είπα: Αυτός είναι ένας d.p.!”. Και συνεχίζοντας, με θαυμασμό: «Είναι σελέμπριτι. Είναι ο Τσίβο! Το παρατσούκλι του, είναι πλέον σήμα κατατεθέν.»

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που τον σταματούν στο δρόμο για αυτόγραφα και τον ζήτησε η εταιρεία μπύρας Indio να πρωταγωνιστήσει σε διαφημιστικό σποτ, πράγμα ανήκουστο για έναν άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από τις κάμερες...

Όλη αυτή η επιτυχία των τελευταίων ετών τον κάνουν να αισθάνεται λίγο άβολα. Ο ίδιος ανέφερε, σε συνέντευξη του στο Variety, ότι η κινηματογράφηση είναι μια ομαδική δουλειά, για αυτό και όταν παίρνεις ένα Όσκαρ, είναι λίγο άσχημο, καθότι αυτό ανήκει σε όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει μια ταινία πραγματικότητα. Όσο για τους υπόλοιπους συνυποψήφιους δήλωσε ότι είναι όλοι μάστερς σε αυτό που κάνουν, ενώ ο ίδιος πέρα ότι θαυμάζει πολύ τη δουλειά τους, θεωρεί ότι κάποιοι από αυτούς είναι για αυτόν μεγάλοι δάσκαλοι.

Τρία Όσκαρ στη σειρά; Facebook Twitter

Όσο για το αν γίνεται περισσότερο εύκολο, ο δρόμος προς το podium, ο Λουμπέσκι εξομολογείται ότι κάθε φορά είναι χειρότερο για αυτόν. Κάθε χρόνο, αισθανόταν όλο και πιο νευρικός: θα ξεχάσει κάποιο όνομα, θα ξεχάσει τα λόγια του, θα πέσει στη σκηνή... Όταν δεν είσαι ηθοποιός που ξέρεις να αποστηθίζεις, συνεχίζει, όλο αυτό σε βάζει σε μία εντελώς άλλη διάσταση. Είναι πολύ περίεργο, σαν να είσαι υπό την επήρεια αναισθησίας. Και για αυτό και από τις τρεις φορές που έχει ανέβει πάνω, δεν θυμάται τίποτα!

Εμείς πάλι θυμόμαστε τις δουλειές του και του ευχόμαστε να είναι και πάλι σύντομα υποψήφιος. Για την «Επιστροφή» και για άλλες πρεμιέρες, εμείς θα επιστρέψουμε στα κανάλια Novacinema. πρώτα και αποκλειστικά βραβευμένες οσκαρικές πρεμιέρες λίγο μετά τις κινηματογραφικές αίθουσες και 1 χρόνο πριν από οποιοδήποτε άλλο κανάλι. Εκτός από την Επιστροφή, έχουμε να περιμένουμε τις ταινίες 'Room', 'Spotlight', 'Mad Max: Fury Road', 'Carol', 'Joy', 'Brooklyn', 'Bridge of spies', 'Creed', 'The Martian' και όχι μόνο, τις οποίες θα παρακολουθήσουμε όπου και αν βρισκόμαστε live ή και τις περισσότερες από αυτές on demand, στο tablet, laptop ή smartphone μέσω του Nova GO και μάλιστα χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Οπότε μένουμε συντονισμένοι!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Κωστής Χαραμουντάνης / Κωστής Χαραμουντάνης: «Για να κάνω σινεμά μένω ακόμα στο πατρικό μου»

Ο 31χρονος σκηνοθέτης νιώθει πως ενηλικιώθηκε μαζί με την πρώτη του βραβευμένη ταινία, «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού», κινηματογραφεί τις αναμνήσεις του και είναι μία από τις πιο μεγάλες ελπίδες του ελληνικού κινηματογράφου.
M. HULOT
«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ