Άλλη μια «μοναδική γαστριμαργική εμπειρία» 

‘Άλλη μια «μοναδική γαστριμαργική εμπειρία»  Facebook Twitter
Tο πολυτελές «ελληνικό» εστιατόριο Gaia («Γαία») που αφίχθη πριν από μερικούς μήνες στο Mayfair του Λονδίνου.
0


ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ
πράγματα που διάβασα τελευταία είναι το κείμενο του resto-κριτικού του Observer, Jay Rayner, που δημοσιεύτηκε προχθές στην εφημερίδα, για το πολυτελές «ελληνικό» εστιατόριο Gaia («Γαία») που αφίχθη πριν από μερικούς μήνες στο Mayfair του Λονδίνου, ως το πιο πρόσφατο παράρτημα της ομώνυμης αλυσίδας, μετά το Ντουμπάι, το Μόντε Κάρλο και την Ντόχα. Γράφει λοιπόν ο Rayner, συγγραφέας ενός βιβλίου γαστριμαργικών εμπειριών με τον έξοχο τίτλο “Wasted Calories and Ruined Nights”  («Σπαταλημένες θερμίδες και κατεστραμμένες νύχτες»):  

Το Gaia, το οποίο περιγράφει τον εαυτό του ως «εκλεπτυσμένη ταβέρνα» – όπως αντιστοίχως υποθέτω ότι το ξενοδοχείο Ritz απέναντι είναι ένα εκλεπτυσμένο πανδοχείο –  αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το ίδιο το Λονδίνο, ή τουλάχιστον εκείνη την εκδοχή του Λονδίνου βόρεια του Piccadilly. Ανήκει σε έναν Ρώσο που εδρεύει στο Ντουμπάι και την κουζίνα του την επιβλέπει ένας σεφ με καταγωγή από τη Νιγηρία, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα μενού με ελληνικά πιάτα τα οποία σερβίρονται σε μια πλήρως "μποτοξαρισμένη’" πελατεία από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, η οποία δεν χρειάζεται ποτέ να κοιτάξει τη δεξιά στήλη του μενού όπου εμφανίζονται οι τιμές. Γιατί πήγα λοιπόν; Εν μέρει, επειδή έχει πάντα ενδιαφέρον η διερεύνηση του αν μπορεί να υπάρξει μια σημαντικά αναβαθμισμένη εκδοχή των παραδοσιακών πιάτων (spoiler: δεν μπορεί) και εν μέρει, επειδή, για να μπορείς να γελάσεις με εξωφρενικά πράγματα, πρέπει πρώτα να τα πληρώσεις.

Το αστείο ή μάλλον το κωμικοτραγικό είναι ότι εδώ που έχουν φτάσει οι τιμές στα «καλά» ελληνικά εστιατόρια, τα ποσά που αναφέρει ως εξωφρενικά σε σημείο να σου τρέχει αίμα από τη μύτη ο Βρετανός κριτικός για ένα πανάκριβο εστιατόριο στο πιο πολυτελές σημείο του Λονδίνου, δεν φαίνονται και τόσο υπερβολικά.

Ακολούθως, περιγράφει «τις ζεστές, λαμπερές συστοιχίες από σφαιρικά φώτα οροφής που, ανάλογα με το επίπεδο του κυνισμού σας, κρέμονται σαν τσαμπιά σταφύλια ή σαν αιμορροΐδες που παρακαλούν για θεραπεία» και «τα καλαίσθητα αντικείμενα τέχνης και τα χειροποίητα λινά, το μεταλλικό νερό Zaro's που εισάγεται από την Ελλάδα και την τροπαιοθήκη των πανάκριβων κρασιών στον κάτω όροφο δίπλα στα αποχωρητήρια, γεμάτη με La Tâche, Château Latour και 1994 Petrus για εκείνους τους πελάτες που μέχρι ένα σημείο μόνο μπορούν να αρκεστούν στα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα»

Όσο για το μενού αυτό καθαυτό, είναι πράγματι τυπικό μιας ελληνικής ταβέρνας σε πολύ πιο «μίνιμαλ» εκδοχή και φυσικά σε πολύ πιο απογειωμένες τιμές (90 ευρώ μια μικρή μερίδα κατσικάκι, 270 η T-Bone μπριζόλα) : «Μας έφεραν τρία ντολμαδάκια που έκαναν είκοσι ευρώ, αλλά δεν ήταν πιο νόστιμα από αυτά που κοστίζουν τη μισή τιμή σε άλλα εστιατόρια. Απλά έδειχναν πιο όμορφα…». Όσο για τις τιμές των ψαριών, αμέσως μετά την επίσκεψη στο εστιατόριο τηλεφώνησε σε γνωστό του, επιφανή (και αθυρόστομο) ιχθυέμπορα του Λονδίνου, ο οποίος του είπε ότι με την τιμή που δίνουν το σκουμπρί στο εστιατόριο (120 ευρώ), «θα έπρεπε να κάνει και πεολειχία το ψάρι»

Το καλύτερο που βρίσκει στο μενού, και μάλιστα με διαφορά όπως λέει, είναι μια τάρτα με φιστίκια (“Tarta me Fistikia”) και καταλήγει ότι ενδεχομένως αξίζει κανείς να πάει στο εστιατόριο μόνο για να «τσακίσει» την ωραία ταραμοσαλάτα με μπόλικο δωρεάν ψωμί και μετά να πάει κατευθείαν στο γλυκό (κάτι που έχω σκεφτεί κι εγώ δυο-τρεις φορές μετά από κάποιες εμπειρίες σε ακριβές ψαροταβέρνες). «Κάπως έτσι τελειώνει ο Δυτικός Πολιτισμός», γράφει, «όχι με κρότο αλλά με ένα μέτριο καλαμάρι που κάνει 25 ευρώ»

Το αστείο ή μάλλον το κωμικοτραγικό είναι ότι εδώ που έχουν φτάσει οι τιμές στα «καλά» ελληνικά εστιατόρια, τα ποσά που αναφέρει ως εξωφρενικά σε σημείο να σου τρέχει αίμα από τη μύτη ("Nosebleedingly expensive") ο Βρετανός κριτικός για ένα πανάκριβο εστιατόριο στο πιο πολυτελές σημείο του Λονδίνου, δεν φαίνονται και τόσο υπερβολικά. Εκεί έχουμε φτάσει. Πέραν αυτού όμως, πολύ θα ήθελα να δω αντίστοιχες κριτικές σε ελληνικά μέσα και για ελληνικά εστιατόρια, ειδικά όσα υπόσχονται «μοναδικές γαστριμαργικές εμπειρίες». Ή μήπως αποτελούν προστατευόμενο είδος; Είπαμε να βάλουμε πλάτη να στηριχθεί γενικά ο κλάδος από την πανδημία και μετά, με το που ξεμυτίσαμε όμως, η ποιότητα πέφτει διαρκώς και οι τιμές –ακόμα και στα ταπεινά ταβερνάκια– έχουν φτάσει στον θεό.  

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Daily / The Face: Τότε που κάθε σελίδα ήταν πολύτιμη

Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο για το μυθικό βρετανικό περιοδικό και την επίδρασή του στη σύγχρονη κουλτούρα, θυμήθηκα το πρώτο τεύχος του που έπεσε στα χέρια μου, πριν από σαράντα χρόνια, όταν ήμουν μαθητής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Sly Lives!: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκηπα

Daily / «Sly Lives!»: Τα μπλουζ του (ψυχεδελικού) πρίγκιπα

Ένα εξαιρετικό μουσικό ντοκιμαντέρ στο Disney+ για τη διαστημική άνοδο και την αργόσυρτη πτώση του ιδιοφυούς Sly Stone, ηγέτη της πιο εντυπωσιακά πολυμορφικής μπάντας όλων των εποχών, τόσο ηχητικά όσο και εμφανισιακά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ω, τι κόσμος μπαμπά! 

Daily / Ω, τι κόσμος μπαμπά! 

Το παιδάκι του Μασκ που έκλεψε την παράσταση στο Οβάλ Γραφείο μπορεί να είναι το «μωρό της Ρόζμαρι», μπορεί όμως και να είναι ο Μεσσίας. Όλα είναι πιθανά στη δυστοπική σουρεάλα που ζούμε, και ο δρόμος προβλέπεται μακρύς κι αλλόκοτος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πού θα πάει τέλος πάντων η βαλίτσα με το Severance;

Daily / Πού θα πάει τέλος πάντων η βαλίτσα με το Severance;

Τρία χρόνια μετά τον πρώτο, ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες ο πολυαναμενόμενος δεύτερος κύκλος της ατμοσφαιρικής, ρετροφουτουριστικής, αινιγματικής – και πανάκριβης – σειράς που κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς θεατές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Γάζα θα μας στοιχειώνει πάντα

Daily / Η Γάζα θα μας στοιχειώνει πάντα

Παρότι στο παρελθόν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής του Ισραήλ, στο νέο του βιβλίο, ο επιφανής καθηγητής, συγγραφέας και αρθρογράφος Πίτερ Μπέιναρτ επιχειρεί να αναμετρηθεί ως Εβραίος με τη γενοκτονία στη Γάζα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ένα κοινωνικό γεγονός

Daily / Τέμπη: Ένα κοινωνικό γεγονός

Το τραύμα είναι βαρύ, η πληγή βαθιά, οι ενδείξεις συγκάλυψης χαστούκι στο πρόσωπο, ο κυνισμός των αρχών γροθιά στο στομάχι. Και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που τόσοι άνθρωποι που δεν βγαίνουν τακτικά «στον δρόμο» αποφάσισαν να δηλώσουν τη φυσική τους συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε το δρόμο για τα Όσκαρ 

Daily / Soundtrack to a Coup d’Etat: Ένα υβριδικό αριστούργημα που βρήκε τον δρόμο για τα Όσκαρ

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους είναι αυτή η εκπληκτική ταινία που εκθέτει με αποκαλυπτικό τρόπο τη μεταχείριση της αφρόκρεμας της τζαζ μουσικής ως «βιτρίνας» για την καθαίρεση και τη δολοφονία του ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κογκό, Πατρίς Λουμούμπα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ