Astrud Gilberto: Η πικρή ιστορία του «κοριτσιού από την Ιπανέμα»

Astrud Gilberto: Η πικρή ιστορία του «κοριτσιού από την Ιπανέμα» Facebook Twitter
Yπήρξε για τον κόσμο (όλο τον κόσμο) η πιο δροσερή αύρα, η βελούδινη ανάσα της bossa nova, το γλυκό, μελαγχολικό τσίμπημα του αιώνιου καλοκαιριού. 
0



Η ΑΣΤΡΟΥΝΤ ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ
δεν ήταν το κορίτσι που ενέπνευσε το διάσημο τραγούδι «Garota de Ipanema». Οι δημιουργοί του – οι τιτάνες της σύγχρονης βραζιλιάνικης μουσικής, Βινίσιους ντε Μοράες και Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ – το είχαν γράψει το 1962 για μια τρυφερή ύπαρξη ονόματι Ελοίζα Πινέιρο, την οποία από κοινού «χαλβάδιαζαν» όταν περνούσε τα βράδια από το Veloso, το μπαρ που σύχναζαν στην παραλία της Ιπανέμα στο Ρίο. Όταν όμως την επόμενη χρονιά η 22χρονη Άστρουντ (η οποία καταγόταν από το Σαλβαντόρ της Μπαΐα, όχι από το Ρίο) τραγούδησε την αγγλόφωνη εκδοχή του η οποία εξαπλώθηκε σαν δροσερή αύρα ανά τον πλανήτη, έγινε άπαξ και διά παντός στα μάτια του κόσμου «Το κορίτσι από την Ιπανέμα».  

Το “The Girl from Ipanema” ηχογραφήθηκε στις 29 Μαρτίου 1963 στο Μανχάταν, ως μέρος του άλμπουμ Getz/Gilberto. Η Άστρουντ βρισκόταν εκεί ως απλή συνοδός του συζύγου της Ζοάο Ζιλμπέρτο, του διάσημου Βραζιλιάνου κιθαρίστα και συνθέτη που είχε μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την ηχογράφηση της σύμπραξής του με τον επίσης διάσημο Αμερικανό σαξοφωνίστα Σταν Γκετζ. Οι συνθέσεις ανήκαν στον Ζομπίμ, ο οποίος επίσης συμμετείχε, στο πιάνο. Όταν κάποια στιγμή αναζητήθηκε τραγουδίστρια για την αγγλόφωνη εκδοχή του κομματιού, η ντροπαλή και πρωτάρα στο τραγούδι νεαρή σύζυγος του Ζιλμπέρτο, προθυμοποιήθηκε να το πει η ίδια. Ήταν τόσο καλή ώστε άμεσα της ζητήθηκε να τραγουδήσει ακόμα ένα κομμάτι, το “Corcovado” (Quiet Nights of Quiet Stars), σε μια επίσης κλασική και αξεπέραστη ερμηνεία. 

Astrud Gilberto: Η πικρή ιστορία του «κοριτσιού από την Ιπανέμα» Facebook Twitter
Η Αstrud Gilberto τη μέρα που ηχογραφήθηκε το Girl from Ipanema, με τον Stan Getz... GETTY

Παρά τις δυσκολίες όμως – και τις «Mad Men» καταστάσεις που υπέστη – κατάφερε να στηρίξει μια διεθνή καριέρα που κράτησε τέσσερις δεκαετίες και να σταθεί μόνη της σε μια ξένη χώρα που σταδιακά θα αντικαθιστούσε την πατρίδα της.

Ο δίσκος είχε τεράστια επιτυχία, παρότι όμως αμέσως σχεδόν η Άστρουντ Ζιλμπέρτο έγινε παγκοσμίως η ενσάρκωση της bossa nova, η αμοιβή της για την συμμετοχή της στην ηχογράφηση ήταν η κατώτατη που όριζε το σωματείο των Αμερικανών μουσικών: 180 δολάρια. Ο σύζυγός της Ζοάο Ζιλμπέρτο (λίγο αργότερα θα χώριζαν οι δρόμοι τους, εκείνη όμως θα κρατούσε το επώνυμό του) πήρε $23,000 ενώ ο Σταν Γκετζ, ο οποίος την είχε χαρακτηρίσει υποτιμητικά «νοικοκυρούλα», έβγαλε πάνω από ένα εκατομμύριο.  

Ήταν η πρώτη αλλά όχι η τελευταία ατυχής εμπειρία της Άστρουντ Ζιλμπέρτο στο τοξικό περιβάλλον της μουσικής βιομηχανίας, όπως αποκάλυψε πέρσι, ανήμερα των 82ων γενεθλίων της, ένα μακροσκελές άρθρο στον Independent. Παρά τις δυσκολίες όμως – και τις «Mad Men» καταστάσεις που υπέστη – κατάφερε να στηρίξει μια διεθνή καριέρα που κράτησε τέσσερις δεκαετίες και να σταθεί μόνη της σε μια ξένη χώρα που σταδιακά θα αντικαθιστούσε την πατρίδα της. 

Το γεγονός ότι γνώρισε επιτυχία απευθείας στο εξωτερικό είχε ως αποτέλεσμα να της γυρίσει την πλάτη η πατρίδα της. Αργότερα θα ομολογούσε ότι «είχε πληγωθεί πολύ» από την «σκληρή κριτική» και τον «αδικαιολόγητο σαρκασμό» που της επεφύλαξε ο βραζιλιάνικος τύπος. Μετά από μια συναυλία που έδωσε στη χώρα το 1965, δεν τραγούδησε ποτέ ξανά στη Βραζιλία και ήταν απούσα όταν ακούστηκε το «The Girl from Ipanema» στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας του Ρίο, την ώρα που η Gisele Bundchen βάδιζε θριαμβευτικά στη σκηνή. 

Το 2002, η Άστρουντ Ζιλμπέρτο ανακοίνωσε ότι «διακόπτει επ’ αόριστο» τις ζωντανές εμφανίσεις και με τα χρόνια το αόριστο έγινε οριστικό. Έκτοτε, ιδιώτευε στο σπίτι της στη Φιλαδέλφεια παρέα με την γάτα της, δεχόμενη τις σποραδικές επισκέψεις των παιδιών της. Συγχρόνως, είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την φιλοσοφία και την ζωγραφική ενώ επίσης συμμετείχε σε καμπάνιες για τα δικαιώματα των ζώων. Σύμφωνα με τον γιο της Μαρτσέλο, οι εμπειρίες της από την μουσική βιομηχανία είχαν κλονίσει ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη της στους ανθρώπους. Ελπίζει κανείς τουλάχιστον να έφυγε από τη ζωή γνωρίζοντας ότι υπήρξε για τον κόσμο (όλο τον κόσμο) η πιο δροσερή αύρα, η βελούδινη ανάσα της bossa nova, το γλυκό, μελαγχολικό τσίμπημα του αιώνιου καλοκαιριού. 

Astrud Gilberto και Stan Getz - The Girl From Ipanema (1964) LIVE

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο κακοποιητής δηλώνει φεμινιστής

Daily / Όταν ο κακοποιητής δηλώνει φεμινιστής

Οι συντριπτικές αποκαλύψεις για σωρεία σεξουαλικών επιθέσεων εκ μέρους του διάσημου συγγραφέα Νιλ Γκέιμαν, ο οποίος συχνά εμφανιζόταν ως «φεμινιστής», αποδεικνύουν ότι οι χαρισματικοί άνθρωποι, αλλά και τα «power couples», πρέπει να προσεγγίζονται με ιδιαίτερη προσοχή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η προβοκατορία του Τοσκάνι

Daily / Η προβοκατορία του Τοσκάνι

Η πιο σημαντική, η πιο καίρια φωτογραφία που συνδέθηκε με τον Ολιβιέρο Τοσκάνι και τις αμφιλεγόμενες διαφημιστικές πρακτικές του –η θρησκευτική σχεδόν εικόνα του λιπόσαρκου ασθενή του AIDS στο νεκροκρέβατό του– δεν ήταν δική του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Daily / Το θέμα με τον Καζαντζίδη

Έχει προ πολλού περάσει στην περιοχή των συμβόλων, πάνω στα οποία προβάλλονται αμφίσημα και αντιφατικά πράγματα, σαν αυτά που εξέφραζε κατά καιρούς και ο ίδιος. Μουσικά όμως, είναι αδύνατον να τον αρνηθείς, όσο κι αν θα το ήθελες ίσως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Daily / Το αιώνιο μεγαλείο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Στο νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Αμερικανού κινηματογραφιστή Κεν Μπερνς ξετυλίγεται η ζωή και το έργο του ανθρώπου που εκτός από το μεγαλειώδες εικαστικό έργο του, πρόλαβε πριν από μισή χιλιετία να αντιληφθεί, να ανακαλύψει, να εφεύρει ή να προβλέψει τα πάντα σχεδόν, από τη βαρύτητα μέχρι τον κινηματογράφο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Daily / Beatles ’64: Πριν από εξήντα χρόνια, κάτι μαγικό κι ανεπανάληπτο

Βασισμένο σ’ ένα εκπληκτικό πρωτότυπο υλικό, αυτό το εξαίρετο ντοκιμαντέρ του Disney+ σε παραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε μάς μεταφέρει με μοναδικό τρόπο σ’ αυτό που βίωσαν τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε μια Αμερική που έμοιαζε να τους έχει απόλυτη ανάγκη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ